újabb események régebbi események további események
23:46
Arnold91 módosította a naplóbejegyzését
23:29
Arnold91 új bejegyzést írt a naplójába

Eszembe jutott - Winston Groom-ról

2015. május 8. - Látogatók száma: 43

Winston Groom, ki az? Nem szerepel az érettségi tételek között. Azokat se tudjuk. De ha azt mondom, Forrest Gump? Forrest Gump már jelent valamit, jó poént, vagy fárasztó ostobaságot. Winston Groom, a ma is élő amerikai író nem más, mint Forrest Gump személyesen. Egymást írták. És egészen elkeserítő, ha elgondolom, hogy újabban mindenki fiatalabb nálam. Még ez a Gump-Groom is. Igaz, hogy csak egy évvel, de akkor is.

Lassan eljön az a nap, amikor már nem bosszankodom többé azon, hogy a világ tele van taknyos csitrikkel és kamaszokkal. Elegánsan továbblépek a következőbe, ahol remélhetőleg én leszek a legtaknyosabb. Mert senki sem ingathat meg abban a hitben, hogy a világ úgy rossz, ahogy van. Annyira rossz, hogy ennél csak jobb jöhet. Hiszek a paradicsomban, lehetőleg vajas kenyérrel és zöldpaprikával. Ez majdnem akkora poén, mint Forrest Gump története. Nem én találtam ki, de nem volt rajta copyright.

Groom nem készült írónak lenni. Nem tudom, hogy a készítés módja miért is predesztinálna egy gyereket bármire, de Groom maga mondja, hogy nem annak készült – meg azt is ő mondta, hogy „a becsületesség a legjobb megoldás, ha csak nem vagy szélhámos.” Hát ja, erre se jöttem volna rá magamtól. Még szerencse, hogy az amcsik felvilágosítják a haldokló Európát. Jobb későn, és a legjobb soha. Groom katonai iskolába járt, elvitték Vietnamba, világot látni. Nekem ez is kimaradt az életemből, pedig van egy fogadásom arra, hogy hasonló módszerrel készültem én is. És nem írónak. Először bálkirálynő akartam lenni, aztán kőműves vagy vegyészmérnök. Ezek nem jöttek össze. Szar életem volt, na, nem úgy, mint Forrest Gumpnak, akinek minden sikerült.

Vietnam után Groom újságíró lett a Washington Starnál, aztán ha már úgyis könyökig tintás volt, miért ne kezdett volna el egy regényt? Persze, hogy fiatal, hazafias katonákról szólt, akik hazafiassága egy kissé megrendült Vietnam alatt, után. Háborús témát dolgoz fel a második regény is, és még mondja valaki, hogy az amerikai jelenlét Vietnamban nemcsak bűnös volt, de értelmetlen is. Minden jó valamire, ha másra nem, hát arra, hogy leírjuk.

Forrest Gump 1985-ben keletkezett, nem keltett feltűnést, és már régen eltűnt volna a süllyesztőben Robert Zemecki nélkül. Zemecki jött, meglátta a parazsat a kialudtnak hitt vulkán hamujában, és győzött.

Eltekintve a filmtől, Forrest Gump nem egy nagy trouvaille. Groom eljátszott a gondolattal, mi lenne, ha vennénk egy hétköznapi fickót, amilyenből sok millió szaladgál, illetve mégse legyen teljesen hétköznapi, mert az unalmas. Ne legyen nagyon okos se, mert az elidegeníti az olvasókat, de más területen akár nagyon kiváló is lehet, például gyors futó, pingpongozó, akármi, hogy az olvasók csodálhassák. Korunk hőse az agyatlan izomember, aki fut, ugrik, dob, rúg, és mindezt egyszerre. Usain Bolt és Chuck Norris a fasorban sincsenek. OK, Gump ennyire nem csodálatos. Elég szerencsétlen ahhoz, hogy legyen egy kevéske lelki élete, például beleszeret egy lányba, egy egész napig tart a szerelem, végül össze is házasodnak, amikor a gyerek már annyira megnőtt, hogy be lehet adni az iskolának nevezett megőrző helyre. Ennyit az úgynevezett szerelemről, de mi nem akarjuk megtanulni a leckét, és azt hisszük, a jóságos természet azért találta ki ezt a trükköt, hogy nekünk jó legyen.

Nem jó, de ezt valamiért nem illik bevallani.

Mivel ez még kevés lett volna egy egész refényhez, Groom kiegészítette néhány realisztikus jelenettel. Gump táncolni tanítja Elvis Presleyt, kihoz a tűzvonalból egy sebesült rákhalászt, akinek amputálják a lábait, és a pokolba kívánja a megmentőjét. Lyndon B. Johnson viszont kitünteti. Elnézést ez már a második amerikai elnök Gump életében, mert John F. Kennedyvel is találkozott, miután történt valami futballal kapcsolatos dolog – nem emlékszem kristálytisztán, hogy rúgott-e, vagy csak berúgott, sőt erre nem is szabad emlékeznem, mert jelenleg Magyarországon az számít hazafias tettnek, ha elhatároljuk magunkat mindentől, ami gömbölyű, és lábbal továbbítható. És ha ugyanezt egy stadionban adják elő, akkor százszorosan. Magyar anyák, szavazzatok Kovács Józsira!

Gump élete továbbra sem folyik a rendes mederben, például péppé veri a kínai pingpongmaffiát, TV műsorban szerepel John Lennonnal, megírja helyette az Imagine-t, ismét körülnéz a Fehér Házban, véletlenül leleplezi a Watergate botrányt, és valszeg Monica Lewinskyről is lerántaná a kék ruhát, sajnos ez a hölgy akkor még meg sem született, és ő sem botrányhősnőnek készült. Táskákat viszont sokkal tehetségtelenebbül tervezett, mint botrányokat. Mindegy, legalább megtanultuk, hogy az orál nem számít szexnek.

Gump leszerel, beveti magát a rákhalászatba, rendel egy hurrikánt, amely szétszórja a konkurencia flottáját, fuckyeah, egyedül marad a piacon, és olyan gazdag lesz, amilyen a Rockefeller csak szeretne.

Mivel még mindig nem elég híres, benevez egy futóversenyre, aminek az a lényege, hogy az egyik óceán partjától a másikig kell futni, mert miért ne.

A csúcs után csak a bukás következhet. Megtudja, hogy az egyéjszakás szerelemből fiú született, anyu hamarosan meghal, és az első tanítási napon neki kell elvinni a kölyköt az iskolába.

Ez bizony nem sok, de Zemecki kihozta belőle azt is, ami sosem volt benne, és most van egy új klasszikusunk. Nem is írom én ezt tovább, hanem megkérdezem a csávót, nem akar engem is megfilmesíteni? Nagy kihívás, de legalább reménytelen.

A cikket írta: Müszélia

2 szavazat

Hozzászólások

Megjegyzés:

időrendi sorrend

2015. május 9. 13:05
..... a hasmarsról? Aztán ha messze van a fajansz,
akkor lép életbe az újfajta mozgásterápia!Ez az az eset,
amikor a delikvens bent megy ki! Egyúttal megoldódik
egy régi szakma rehabilitációja is! Ez a szakma pedig a
kelmefestés! Hja kérem, - retro korszakot élünk!
2015. május 9. 10:00

megtekintés Válasz erre: Sanda - 2015. május 9. 08:56

Olvastátok Murakami Haruki könyvét, a Miről beszélek, amikor a futásról beszélek ? ciműt?

a hasmenésről?
2015. május 9. 08:56
Olvastátok Murakami Haruki könyvét, a Miről beszélek, amikor a futásról beszélek ? ciműt?
2015. május 9. 07:08
szia E.
ha már úgysem hagyod el a lakást, elcangázhatnál akár a holdig. nagy celeb lennél, és legközelebb kivinne a rtl az őserdőbe. ez az igazi siker, nem mindenféle elnökökkel találkozgatni!
2015. május 8. 23:49
Kedves Müszélia!

Amióta láttam a Forrest Gump-ot, azóta tudom, hogy
most már van célja az életemnek! Az a nagy futás, amit
véghez vitt, - hát az nem semmi! Azóta gyúrok rá, hogy
én is véghez vigyek egy ilyen monstre szaladást, de én
maximum a legkisebb helyiség fajanszáig jutnék el, - oda
is csak cammogva! De, - mint tudjuk, a remény hal meg
utoljára, tehát csüggedésre semmi ok! Tegnap pl.: le
bicikliztem Gödöllőig, - pedig el sem hagytam a lakást!
Innen is kiviláglik, hogy egy sportos alkat vagyok!
Persze azért biztatom magam én is az ismert szavakkal:
- Fuss Forrest, - fuss....
Feleségek.hu csevegő

Online felhasználók:

Privát csevegő béta

Csevegő partnerek: