újabb események régebbi események további események
18:13
Ilpaki új bejegyzést írt a naplójába
16:23
How to Make $5521 FAST, Quick Money, The Busy Budgeter: ...
09:48
Tündér egy új programot töltött fel
08:55
Tündér új bejegyzést írt a naplójába
08:50
Tündér új bejegyzést írt a naplójába
08:48
Tündér új bejegyzést írt a naplójába
08:46
Tündér új bejegyzést írt a naplójába
08:42
Tündér új bejegyzést írt a naplójába
08:39
Tündér új bejegyzést írt a naplójába
08:36
Tündér módosította a naplóbejegyzését
08:33
Tündér módosította a naplóbejegyzését
08:30
Tündér módosította a naplóbejegyzését
05:36
Paid Studies: Make $9119 Or Even more Weekly: https://earn-3btc-per-day ...
04:01
What's the most convenient means to make $85613 a month: https://hh-k-lo ...
22:16
Forex + Cryptocurrency = $ 3532 per week: https://qq-au-sa.blogspot.com.br ...
17:19
How to invest in Cryptocurrency $ 9492 - get a return of up to 3521%: ...
11:49
How to earn $ 5575 per day: https://jtbtigers.com/earnmorebitcoins820755 ...
10:30
Ilona új bejegyzést írt a naplójába
21:50
Ilona új bejegyzést írt a naplójába
20:12
Új cikk került fel a weboldalra

Görény

2016. június 25. - Látogatók száma: 32

Görény

Nem éppen megtisztelő, ha valakit görénynek neveznek, aztán még ott van az a fránya bűzmirigy – vagy csak a helye, mert Amerikában már rutinnak számít ez az apró műtét. A görény házi kedvenc lett, és ennek ára van. A közhiedelemmel ellentétben nem a hölgyeket csábítja ez a pompás illat; a görény akkor folyamodik az egyszeri kibocsátáshoz, amikor megijed.

Egyébként szó sincs arról, hogy csábítgatná a hölgyeket, vagy udvarolna. Elkapja a partner grabancát, ha olyan kedve van, egy kicsit vonszolja maga után, mint azt a hiteles neandervölgyi karikatúrákon látjuk, aztán jól megerőszakolja azt a szerencsétlent, aki nem tudott elmenekülni idejében. Akár egy órán át is eltarthat az eksön, és a görényhölgynek már morogni sincs ereje, mire végre elengedik. Rendes macsó ezzel már le is tudta a családi életet, gyereknevelést és az önmegvalósítás hasonló akadályait. A jóságos természet valamiért helyesnek gondolja, hogy az összes élvezet ide, az összes macera oda – és ami az egészben a legbosszantóbb, egyes görények szépséges szólamokat zengenek a házi boldogságról.

Amit ugye csak képen látnak, vagy még ott se.

Feltehetően a régi egyiptomiak voltak az elsők, akik megszelídítették az erdei görényt. Persze nem önzetlenül, hanem hogy vadásszon helyettük. A görény csak annyira szelídült meg, mint a macska, és gyakran visszajár az erdőbe egy jó szvinger partira – volt idő, amikor a bujaság szimbólumának tekintették az angolok. Szép is lehetett, amikor a ma már megszokott anyázás helyett csak ennyit mondtak egymásnak, ékes oxfordi tájszólással: Uram, ööö, elnézést, Ön egy parázna görény.

Lehet, hogy ez dicséretnek számított, bizonyos körökben.

Mivel a görögök szinte mindenben az egyiptomiakat utánozták, nekik is kellett házi görény. A rómaiak viszont a görögöket majmolták, ők nevezték el ezt a ragadozót furritusnak, ami kis tolvajt jelent. A furritus szó köszön vissza a házi görény angol (ferret) és német (Frettchen) nevében, míg az erdei példányok neve polecat, ami nem sarki macska, hanem az óangol fulcat, közép-angol foulmart mai formája, röviden, büdös cicvarek.

Augustus császár idejében a büdös cicvareknek az volt a dolga, hogy kipusztítsa, vagy legalább megtizedelje az üregi nyúl-állományt. Ezeket a különben helyes nyuszikat a gazdák nem szokták szeretni, ezért a görénynek számos országban engedélyezik a nagyobb mennyiségű nyúlpecsenyét. És ez nem olyan archaikus gyakorlat, mint gondolnánk. A 21. század elején állítólag elszaporodtak Helsinkiben a nyulak, és 2009-ben a városatyák bevetették a görényhadsereget. Olcsóbb és kényelmesebb, mint egyesével kilőni a tapsifüleseket, ha már olyan meggondolatlanok, hogy egy nagyváros kellős közepén akarnak élni.

Egyébként én nyúlpárti vagyok, és nemcsak Húsvét táján.

Tehetséges görények mindig is munka nélkül éltek. Mondják, hogy Leonardo hermelines hölgye igazából egy görényt tart kedvtelésből (igen, némelyiknek rózsaszínű a szeme, és hófehér bundát visel). I. Erzsébet királynőt is egy görénnyel ábrázolták, csak azért nevezik hermelinnek, mert milyen az már, királyi kézben egy büdös cicvarek. Okunk van azt hinni, hogy a régi könyvekben előforduló hermelinpalástok egy részét is eredetileg görényekről kellett lenyúzni – a 14. századi Skóciában akkora igény volt a prémes ruhákra, hogy pénzbírsággal sújtották az exportőröket.

A mérsékelt égövben szinte mindenütt élnek görények. Tipikusan barna vagy fekete a bundájuk, de akad sok fehér vagy kevert színű. Egy görény farkastól 50 cm, súlya legföljebb 2 kiló, és jó esetben 7-10 évig él. Kedvence a száraz macskatáp, és a gazdáját sokszor különös produkcióval szórakoztatja, amit menyéttáncnak neveznek. Ilyenkor a kis állat ide-oda ugrál, és mindenbe beleütközik – ez egyszerűen csak azt jelenti, gyere, és játssz velem.

Aranyos, de mégsem annyira, mint az üregi nyúl.

A cikket írta: Müszélia

2 szavazat

Hozzászólások

Megjegyzés:

időrendi sorrend

2016. június 25. 08:48
Kedves Müszi!

Én már semmin sem lepődök meg... Azon természetrajongók közé tartozom, aki a helyén tudom kezelni, elképzelni és akár szeretni is, vagy éppen gyűlölni a természet szülötteit vagy a rajongóit, ebbe még a görény is beletartozhat.
Mivel nincs semmiféle kapcsolatom egyikükkel sem, ezért könnyű, mint kívülállónak véleményt formálnom róluk... Erre valók a természetfilmek és a tapasztalat hiánya.
Mennél távolabb vagyok tőlük, annál jobb.
Különösen vonatkozik ez a nemkívánatos tulajdonságokkal rendelkezőkre.
Egy személyes élmény lehet, hogy megváltoztatna bennem sok mindent, de az is lehet, hogy az undort váltaná ki bennem, és menekülőre fognám... Nem kockáztathatok. Ezért jobb az ilyen ragadozóktól távol maradni.

Pussz, Éva
Feleségek.hu csevegő

Online felhasználók:

Privát csevegő béta

Csevegő partnerek: