újabb események régebbi események további események
10:08
WilliawmRoorp regisztrált a weboldalra
10:06
Extractionbzx regisztrált a weboldalra
20:23
Ilona új bejegyzést írt a naplójába
13:28
Új cikk került fel a weboldalra
08:51
Sprinklernec regisztrált a weboldalra
08:07
Gaya új cikket töltött fel
16:16
Új cikk került fel a weboldalra
13:08
Horoszkóp új bejegyzést írt a naplójába
12:39
Horoszkóp módosította a naplóbejegyzését
21:19
Új cikk került fel a weboldalra
12:07
Tündér módosította a naplóbejegyzését
13:24
Pinokkió módosította a cikkét
12:51
EOTechqhr regisztrált a weboldalra
23:08
Ilpaki új bejegyzést írt a naplójába
22:17
Pinokkió új cikket töltött fel
18:54
dfczfCitle regisztrált a weboldalra
13:07
GyuszIV regisztrált a weboldalra
13:42
Gaya új cikket töltött fel

Mikulásvirág

2015. december 27. - Látogatók száma: 39

A Karácsonnyal mindig csak a baj van. Most akkor a Mikulás vagy a Télapó jön kétszer? És a Jézuska vagy az angyal hozza a meglepit, amit anyám elrejtett a szekrény aljában, de én már novemberben megtaláltam? Megannyi kínzó kérdés.

Valszeg a Mikulás a befutó, mert róla még egy virágot is elneveztek. Ami egyáltaln nem virág, hanem fa vagy cserje, és eredetileg semmi köze nem volt a Karácsonyhoz. De aztán egy szegény mexikói kislánynak ne volt pénze, hogy ajándékot vigyen a templomba. Egy angyal azt javasolta, szedjen az út szélén pár gyomot. Maria letette a gazokat az oltár elé (a papokat megütötte a guta, de ez most mellékes), mire a gyomok középső levelei szépen kipirosodtak, és megszületett a mikulásvirág. 1825-ben J.R. Poinsett, az US első mexikói követe rászabadította Amerikára, világnak pedig minden kell, ami jenki, a krumplibogártól a polkorrektig. Met megérdemeljük.

A fenti mesével az a gond, hogy nem igaz. A zöld levelek között hivalkodó pirosakat jól ismerték az aztékok, akiktől egyetlen pszichoaktív drog sem volt biztonságban. Olyan nagyszerű növényeket fogyasztottak, mint az ololiuqui, sinicuichi, toloatzin, peyotl, tlapatl, mixitl és a pipiltzintzintli, nem is beszélve a teonanácatl nevű gombákról. A bőség zavara! És teljes szabadság volt, mindenki úgy szállt el, ahogy akart, ameddig ezt a pipiltzintzintlit ki tudta mondani röhögés nélkül. És nagyon megérte. Pl. az ololiuquitól a ember ostoba, zavart elméjű, őrült, vagy csak simán megszállott lett; olyan dolgokat látott, amik nincsenek, és jól megrémült tőlük. Ha nem volt elég mássalhangzójuk, a kékvirágú hajnalkát kóstolgatták, aminek az angol neve morning glory – hihi, ez egy bizonyos szubkultúrában egészen mást jelent, és ezt is nehéz megállni röhögés nélkül. A pasi teljesen kiszolgáltatott helyzetben van, amikor egy szál dicsőségben igyekszik a fajansz felé, és mindig mellépipil... de aztán jön Zintli, a házisárkány, és innentől kezdve ki lehet tenni a 18-as karikát.

Szóval, az aztékokat első sorban nem a dicsőség érdekelte, és főleg nem reggel; ők jósolni és/vagy gyógyítani akartak, ezt meg nem lehet drogok nélkül. Mást se, szerencsére a jóságos természet annyi tudatmódosítóról gondoskodik, hogy csak győzzük tudattal. A mikulásvirágtól nem fogjuk meglátni a jövőt, még a lottószámokat se, viszont az a híre, hogy rettenetesen mérgező. Egyszer egy kétéves gyerek megevett egy mikuláslevelet, és meghalt; igaz, hogy autó ütötte el, de akkor is. Talán nem ütötte volna el, ha zokszó nélkül megeszi a spenótot, de nem, a gyereknek kizárólag az kell, ami drága vagy egészségtelen. Azért ne reménykedjünk, ha mikulásvirággal kedveskedtünk az anyósunknak, mert ez a nyavalyás kutyatejféle csak szelíden allergén, esetleg a bőrt vagy a gyomrot irritálja, és az anyósok kiiktatására kifejezetten alkalmatlan.

Ha el szeretnénk kerülni a virágboltoknak álcázott maffiákat, és inkább vadon növő mikulásvirágot szedegetnénk, el kell fáradnunk érte Mexikóba, szóba jöhet még Guatemala, Nicaragua vagy Costa Rica. Létrát feltétlenül vigyünk, mert a fácska megnőhet 4 m-re is. Ami a levelek között piroslik, az nem virág, csak fellevél, a virág az a pici sárga, a fellevél tövében. A mikulástenyésztők megfeszített munkával érték el, hogy a pirosból rózsaszín, narancssárga, halványzöld, sőt fehér legyen – ezt úgy csinálják, hogy nagyon precízen adagolják a világos és sötét szakaszokat, továbbá az sem mindegy, hogy a növény mikor és mennyit iszik – ezzel minden piás ember csak egyetérthet. A bolti mikulás max. 2 hónapig piros, utána kidobhatjuk, ha csak nem vagyunk aztékok.

Addigra már úgyis kihevertük a Karácsonyt, és boldogan készülhetünk a következő év végi nyomasztásra. Már most szólok, hogy a KDNP kéthetes boltzárral kívánja megajándékozni a zembereket. Olcsó és mutatós ajándék, alig várom.

A cikket írta: Müszélia

1 szavazat

Hozzászólások

Megjegyzés:

időrendi sorrend

2015. december 27. 17:36
Általad legalább megtudtam egy s mást erről a virágról. Nekem sosem volt a kedvencem, ebben különböztünk a nővéremtől, mert ő szerette... Lehet ennek több oka is, talán mert arra a kis időre, míg a férje a keresésére indult, kicsit egyedül maradhatott... :-)
2015. december 27. 08:49
Hálistennek vége a karácsonynak.De a mikulásvirágot nagyon szeretem.
Feleségek.hu csevegő

Online felhasználók:

Privát csevegő béta

Csevegő partnerek: