újabb események régebbi események további események
08:13
Tündér módosította a naplóbejegyzését
08:12
Tündér új bejegyzést írt a naplójába
16:53
Arnold91 módosította a naplóbejegyzését
16:36
Arnold91 új bejegyzést írt a naplójába
12:58
Arnold91 új bejegyzést írt a naplójába

Utazás - Veled a tengerig 6. (1-9)

2014. augusztus 17. - Látogatók száma: 39

Rendhagyó novella-füzér

Tényleg soha nem repültél? A tengert sem láttad? Akkor ezt az utat élményként éled meg. Persze Korfura repülni egyébként is élmény. Ez a kicsi sziget más mint a görög "szárazföld". Mindössze hatvan kilométer hosszú és kilenc kilométer széles - de sok helyen még ennél is keskenyebb. Itt nincs vasút, csak autóbusz közlekedés található, az is néha eléggé estleges, a menetrend nem szentírás. Legjobb gépkocsit bérelni és akkor egy nap alatt be lehet járni mindent - bár megismerni - a történelmével együtt egy élet is kevés rá. Poszeidontól, Odüsszeuszon keresztül az újkor legédesebb királynőjéig - Szisziig - eljuthatunk. Birtokolta Velence, az Egyesült Királyság, aztán visszakerült görög fennhatóság alá. Ez a sziget szinte "örökzöld". Becézik Zöld-szigetként is.

Mindjárt leszállunk. Nézz ki az ablakon - bár a repteret majd Peramából látjuk felülről és onnan ijesztő igazán. Szinte már a tengeren landol a repülő olyan kicsi és keskeny a földnyelv a tengerben ahol leszállunk. De ne félj. Vigyázok rád és a magyar pilóták a legjobbak világon.
- - - - - -
Ypsos Korfu keleti partján az egyik legszebb üdülőhely. Ez a szálloda augusztus végéig az angoloké, de szeptemberben már mi magyarok is helyet kapunk benne. Ez már az utószezon. Megcsendesedik a sziget. Jóval kevesebb turista mint főidényben, de még mindig 30 fok fölötti meleg. A tenger vize egyébként is október végéig kellemes, de a fáma szerint a helyiek szilveszterkor is fürdenek benne. Holnap megbeszéljük hol is kezdjük az ismerkedést ezzel a csoda-világgal. Most gyere és nézzünk szét az étteremben mit vacsorázhatunk, bár emlékezetem szerint bőséges a választék.
- - - - - - -
Itt nincs a szobában kávéfőző, mert itt leginkább török módra forrázzák a darált kávét, vagy nescafét használnak. Forrázok két adagot. Itt is a dzsezva, látod, egy hosszú nyelű rézedény amiben a darált kávét felfőzzük. Ezekbe a nagyméretű csészékbe zaccal együtt öntjük szét. Vigyázz majd, mert a végén a zacc kellemetlen ha lenyeled. Óvatosan kell hörpölni a tálkából.
- - - - - - -
Finom? Örülök ha ízlik. Miről meséljek ma neked? A repülőn a gyermekkoromra gondoltam. Egy sportrepülőtér közelében a Holt-Tisza partján nőttem fel. Szabálytalan volt, de nagyon sokszor felvittek különböző gépekkel engem és két barátomat, akikkel felnőttem. Otthon voltunk a reptéren és a Holt-Tiszában is. Magamtól tanultam meg úszni. Ennek mosolyogtató története van. Tilos volt a víz közelébe mennem, természetesen állandóan ott lógtam ha anyámék nem voltak otthon, vagy nem ellenőriztek. Sőt, úsztam is. No nem magamban, nem tudtam hat évesen úszni, de a két három évvel idősebb szomszéd srácok - Laci, Zoli - nyakába kapaszkodtam és bizony nem egyszer átúszták velem a széles vizet. Egy alkalommal ott nyafogtam Lacinak a stégen, hogy "ússzunk". Mérges lett, lökött egyet rajtam, hogy -"ússz"! Na, nyeltem a vízben pár nagy kortyot aztán pillantok alatt megtanultam a "kutyaúszást" és onnan kezdve nem volt megállás. Biztonságban éreztem magam a vízben. Két héten belül már minden úszásnemet tudtam. Büszke is voltam rá. Törtem a fejem, hogyan is mutassam ezt meg anyáméknak? Féltem, de dicsekedni is akartam. Egy alkalommal nem sokára, a szokásos fürdőzés közben (anyám nagy autóbelsőkön - mert ő nem tudott úszni - én meg Sághyék mólója melletti "gyerekketrecben". Felmentem a mólóra és egy szép csukafejessel csobbantam. Mire felbukkantam anyám eltűnt. A Gávai gyerekek halászták épp ki a vízfenékről. Nem lett semmi baja, pár perc múlva már kaptam is a méretes pofonokat. Irány haza. Otthon apám - megtudva az eseményeket - folytatta a fegyelmezést. Már nem is voltam olyan büszke magamra. Két hét múlva apám kézen fogott, leballagtunk a mólónkra és közölte velem, hogy látni akarja, hogy tudok úszni. Megkérdeztem, hogy átúszhatom-e a holt-ágat? Igen volt a válasz. Megtettem, háromszor egymás után. Apám közölte velem, hogy nincs tiltás a jövőben, úszhatok kedvemre. Látta azt is, hogy tudom a határokat, ismerem a saját erőm, nem kockáztatok és biztonságban vagyok. Sokszor eszembe jutott ez a jelenet később is. Amikor a vízi rendőrök "beszélgettek" velem a Balaton közepén, vagy épp itt a Jón-tengeren, amikor a sodrást felmértem és jócskán a biztonságos sávon túl úsztam a tengerben. Megtanultam, hogy vissza is kell érni, nem csak befelé úszni. Ma már nem a régi vagyok, de ma is tudom mi a határ. Egy kilométer körülbelül és onnan biztonságosan vissza tudok úszni.
Aludjunk Kedvesem. Hajnalban ébreszteni akarlak korán, mert a napfelkeltét látnod kell. Csodálatos ahogy a tengerből megszületik a nap. Az erkélyre kiülünk pár perccel előtte és miénk lesz a csoda pillanata.
Betakarlak, kezd hűvös lenni. Szép a meztelen tested, néznélek reggelig, de most pihenjünk. Hosszú volt az utazás, ránk fér. Jó éjt.
- - - - - - -
Jó reggelt...vagyis "jó hajnalt". Ébredj Kicsim. Kapj fel valamit magadra és ülj ki az erkélyre. Viszem ki a kávét. Most nescafét kutyulok, láttam tegnap, hogy nem ízlett neked a török-kávé.
...
Tessék, vigyázz forró. Nézd azt a halvány csíkot ott a messzeségben. Valahol ott készül a nap, hogy kibukkanjon a habokból. Ha rád nézek eszembe jut ahogy valaha Penelopé várta Odüsszeuszt - igaz ő a nyugati parton, valahol Paleokasztrica környékén. Az első sugár megjelent, lassan csokorba rendeződik és megmutatja magát a nap széle, karimája. Megváltozik a tenger. Színt kap a fekete semmi és feltünnek rajta a halászbárkák, a vitorlások, a hatalmas, sok emelet magas nagy tengerjárók. Élet költözik körénk. A szemedben csillan a nap fénye. Kék a szemed mint a tenger. A mosolyodban Aphrodité szerelem bújik meg.
...
Édes a csókod, a reggel, a napfelkelte, a szerelem íze.

S z e r e t l e k.

A cikket írta: Tiszai Pé

1 szavazat

Hozzászólások

Megjegyzés:

időrendi sorrend

2014. augusztus 17. 10:24
Ahogyan olvaslak, egyre inkább érzem azt, hogy a fantáziád határtalan... romantikus lelked nem tagadod meg,... elképzeled, hogy melletted van a "kedves"... neki mesélsz, aki ebből a csodából, ha látna is mindent, elakadna a szava, mint ahogy egyetlen hangját se hallottam... - persze ez csak a stílus, amit elénk társz - attól még ő jelen lehet, van, csak én nem érzem. Még akkor sem, ha a te túlzott képzeleted oda varázsolja. Egyre inkább érzem, hogy ő nincs jelen. persze ez mit sem von le az élvezetből, amit elém társz. Mert, ha ő nem is, de én veled járom be az utad. Csak virtuálisan. :-)
Feleségek.hu csevegő

Online felhasználók:

Privát csevegő béta

Csevegő partnerek: