újabb események régebbi események további események
20:12
Ilona új bejegyzést írt a naplójába
20:59
Ilona új bejegyzést írt a naplójába
19:11
Horoszkóp új bejegyzést írt a naplójába
17:08
wadbikaiy új cikket töltött fel
16:38
wadbikaiy módosította a naplóbejegyzését
16:38
wadbikaiy új bejegyzést írt a naplójába

Zsaroló levél

2015. szeptember 8. - Látogatók száma: 50

A bulvár nem új találmány, és az embereket a 18. században sem csak a magas és mély filozófia érdekelte. Igazi gyöngyszemeket találtam a London Chronicle 1763 február 12-15-i számában. Tervbe vették pl. hogy a közutakat a katonák fogják javítani, természetesen ingyen, Az érintettek morogtak. Helsingőrnél befagyott a tenger, és Essexben megáradtak a folyók, megfulladt egy birkanyáj. Richard Parsons-t, a feleségét és a közös barátnőjüket pellengérre állították, majd böribe küldték, ahol, ó szörnyűség, dolgozni kell. Egy Bedford utcai lakos névtelen levelet kapott; szerzője azt követeli, helyezzen el ekkor meg ekkor, itt meg itt tíz guineát, vagy ha nem, felgyújtja a házát, és őt magát agyonveri. Részeg matróz megállapodott egy afféle hölggyel, aki azonban az ígért élvezetek helyett ellopta az összes pénzét, majd az urat belökte a „posványba,” ahonnan órákig nem tudott szabadulni.

A zsaroló levél nagyon divatos lehetett annak idején, mert egyet teljes terjedelmében közöl a Krónika. Január 30-án helyezték el Edward Lucas hungerfordi házának pinceablakában, és a rendőrség komoly jutalmat helyezett kilátásba annak, aki megállapítja, honnan származik.

A levelet le lehet éppen fordítani, de a legszórakoztatóbb hejjesirassi hibák elvesznek a fordításban. Képzeljünk el egy angol szöveget, a kiejtésnek megfelelően leírva, de még úgy is rosszul.

My sarvis to padeler
Tom mundy and likewis his
bich of a wif pray give my
sarvis to Judhe Saymord.

Padeler (paddler) lehet evező vagy sárban totyogó, és nem tudom, mi az a sarvis (service?), aminek Saymord bíró örülni fog.

„Uram, mit gondol, mi a legjobb adomány, az-e, amit annak adnak, akinek egy, öt, hat vagy nyolc gyereke van, aki 3-400 fontot ér, vagy nincs egy fityingje sem? Azt tanácsolom Önnek, nézze meg az egyházi földeket, a tehénföldet (legelőt?), az utca felső és alsó végét, és ha nem talál olyat, aki többet akar, mint Richard Poney, Richard Cowly, Francis Posty vagy Seuk vagy Joe Marti, vagy említhetnék még húszat. Javaslom, adjon Hayerd, Stephen Perce vagy Hauson uraknak egy inget, vagy egy faggot-ot (egy köteg rőzse, vagy májas hurka). Thomas Baker táncoljon, és Capper Dr. Lucas, Ön nagy ember a városban, bár nincs esze. Tartsa életben, akit akar, vagy éheztesse halálra, és álljon fel, és otthon tegye le (mit?), és most emelje föl büszkén a szívét. Tudom, hogy a szegény ember számára nincs törvény, de ha ezt nem változtatják meg, hazugnak mondom az igazságszolgáltatást, és esküszöm, poklot csinálok a házából, és az olyan forró lesz, amilyet az ördög készítene Önnek.”

Találós kérdés 1: Mit akarhat a levél írója? Nyilván pénzt, de hogyan jutna hozzá, ha még annyit se mond, hogy tegyék az odvas fába?

Találós kérdés 2: Miért nem hagyták ott a pinceablakban, ahová való?

Több halálesetről is beszámol a Krónika, de igazán szomorú hírt csak egyet találtam: a mérhetetlenül gazdag Woven kisasszony férjül vette Field urat. Bánják azóta is.

A cikket írta: Müszélia

1 szavazat

Hozzászólások

Megjegyzés:

időrendi sorrend

2015. szeptember 8. 17:00

megtekintés Válasz erre: Müszélia - 2015. szeptember 8. 16:48

a feleségek.hu maga a tökéletesség, az emberiség nem érdemli meg.

Érzem, valami történt, mióta írtam ide egy-két sort :)
ez már a tökéletesség, vagy gyakoroljak még egy kicsit...(ha-ha)
2015. szeptember 8. 16:48

megtekintés Válasz erre: vikibal - 2015. szeptember 8. 16:37

Elképzelem, mi lenne, ha az összes könyv és írott anyag eltűnne, és csak a Sztori magazin egy száma maradna meg az utókornak. Mit gondolnának rólunk 200 év múlva?

Vagy a feleségek.hu írásai?

a feleségek.hu maga a tökéletesség, az emberiség nem érdemli meg.
2015. szeptember 8. 16:38
Kedves Muszelia! Koszonom ezt a cikket! Olvasva ra jon az ember, hogy minden valtozik a vilagon, csak talan az emberiseg marad ugyanolyan. :D
2015. szeptember 8. 16:37
Elképzelem, mi lenne, ha az összes könyv és írott anyag eltűnne, és csak a Sztori magazin egy száma maradna meg az utókornak. Mit gondolnának rólunk 200 év múlva?

Vagy a feleségek.hu írásai?
Feleségek.hu csevegő

Online felhasználók:

Privát csevegő béta

Csevegő partnerek: