újabb események régebbi események további események
15:51
Tündér új bejegyzést írt a naplójába
08:13
Tündér módosította a naplóbejegyzését
08:12
Tündér új bejegyzést írt a naplójába
16:53
Arnold91 módosította a naplóbejegyzését
16:36
Arnold91 új bejegyzést írt a naplójába
12:58
Arnold91 új bejegyzést írt a naplójába

Súlyos obstruktív alvási apnoe, mint légzésfüggő alvászavar

2013. február 22. - Látogatók száma: 90

A 2012. december -2013. januári Nők Lapja Psziché színvonalas magazinban cikk készült velem a fent említett betegségből kifolyólag. A cikk apropója a küzdeni akarás, v.mint az, hogy olyan ördögi körbe kerültem, hogy segélykiáltást vagyok kénytelen leadni

Az újság azóta sajnos lekerült a polcokról, így remélem, nem lesz gond, ha én személyesen fogom nyilvánosságra hozni, mivel azóta nem történt semmi változás, és az események rosszabbodtak.

A magazin amúgy is - sajnos - egy réteg újság, mint Psziché, ami nem jut el mindenkihez. Eltelt 60 nap, amíg az újságosstandok polcain voltam, ami azóta lekerült, és immár egy új kapható azóta.

Segítségre van szükségem, mert nagy bajban vagyok egy ördögi körbe kerülve.
Sajnos nem úgy történt, ahogy a cikkben megírták, nem jutok hozzá az életmentő lélegeztető géphez, mint légsínterápiás eszközhöz.

Kérésem, SOS kérésem az emberek felé, hogy aki nem tudja, hogy hová utalja az 1%-át, az a www.alvascentrum.hu oldalon található számlaszámot jelölje meg az adóbevallásában, kérve kérem, de ennek az Alvási Apnoe Alapítványnak, aki teheti, adakozhat is, ezzel ember életeket megmentve, hogy hozzá jussunk az életmentő eszközhöz, mielőtt végleg leáll a légzésünk, nekünk, súlyos obstruktív alvási apnoes betegeknek.

A cikket bemásolom úgy, ahogy az íródott, annyi különbséggel, hogy itt a vezetéknevem nem tüntetem fel, de Tündéren, és az on-line szerkesztőkön át bárki megtalálhat.

Rovat: Sorsok

Cím: Ébredj fel!
Alcím: Rejtélyes alvásrohamok

Az alvás minősége legalább olyan fontos, mint az azzal töltött órák száma. Ha viszont sosem tudunk mély álomba merülni, az ébrenlétünket sem leszünk képesek kontrollálni. Ez történt Hajnalkával is, aki tizenöt év álmatlanság után végre megtalálta a problémája forrását.

Sáfár Zsófia írása (volt)


F. Hajnalka Rita (40) régóta alvásrohamokkal küzdött. Csak évek múltán, amikor eljutott a megfelelő szakemberhez, derült ki, hogy egy ritka betegségben, az alvási apnoé-ban szenved. Problémájára nincs végleges gyógyír, de a légzés helyreállításával a tünetek – aluszékonyság, fáradtság, koncentrációzavar – megszüntethetők.
„Már nagyon fiatalon elkezdtem dolgozni vasúti pénztárosként. Sokat utaztam Nagykanizsáról a déli Balaton-partra, mindig kora hajnalban keltem és késő éjjel értem haza. Egy idő után feltűnt, hogy gyakran különösen aluszékony vagyok – meséli Hajnalka. – Elaludtam munka közben és a vonaton is, ahol – a kérésemre – a jegyvizsgálók vagy az utasok ébresztettek fel. A munkatársaim rámförmedtek, hogy éjjel aludni kell, és nem bulizni, holott soha nem mozdultam ki otthonról. Minél fáradtabb voltam, annál több bántás ért a részükről. Néha a közvetlen felettesem is megrovásban részesített. Az évek során egyre többször törtek rám az alvásrohamok, és egyre nehezebben tudtam koncentrálni a papírmunkákra is – ezt már nem foghattam a rendszertelen munkabeosztásomra.”

Nehezítő körülmények

Közben Hajnalkának autista gyermeke született, a fia édesapját pedig elveszítette. Így gyakran kényszerült arra, hogy a gyereket napközben az értelmi fogyatékosok otthonában helyezze el, hiszen már nappal is sok alvásra volt szüksége. De mindig fáradtan, nyűgösen ébredt, és napról-napra kimerültebb lett. „Amikor már nem bírtam tovább a közlekedési vállalat időbeosztását és a bántásokat, közös megegyezéssel eljöttem a cégtől, hogy egy másik munkahelyen tiszta lapokkal kezdjek – folytatja Hajni. – Azonban csak betanított munkákat, illetve személy- és vagyonőri állást tudtam vállalni. Ha ülő munkám volt, egyre többször jöttek rám alvásrohamok, és lefordultam a székről, ha pedig álltam, akkor pillanatnyi összecsuklások jelezték, hogy ismét pihenésre van szükségem. Ilyenkor azt éreztem, hogy lemerevedek, képtelen vagyok megszólalni, segítséget kérni, és nehézkes, cammogó a járásom. Előfordult, hogy még úgy sem tudtak felébreszteni, ha a fülembe kiabáltak. Ezért legtöbbször a próbaidő végén megváltak tőlem a munkaadók.”

A horkolás is üzen (Ördögi kör)

Miután Hajnit a háziorvosa a neurológiára küldte, narkolepsziás tünetekkel átirányították a pécsi alvásdiagnosztikai laborba, ahol súlyos fokú obstruktív alvási apnoe-t állapítottak meg nála.
„Ez a betegség a garat alvás alatti ismétlődő elzáródásával, ennek következtében oxigénhiánnyal jár – mondja doktor Faludi Béla a Pécsi Alvásdiagnosztikai és Terápiás Laboratórium vezetője. – Számos tünete van. Az egyik a kóros, légzéskihagyásokkal tarkított horkolás, felhorkantások. A másik a nappali aluszékonyság. A gyakori oxigénhiányos periódusok nem engedik elmélyülni az alvást, úgynevezett mikroébredéseket okoznak, ezért soha nem tudjuk kipihenni magunkat.
Az alvási apnoe betegség mögött számtalan kóros elváltozás állhat, kezdve az arckoponya csontjainak és lágyrészeinek eltéréseitől, a megváltozott agytörzsi reflexeken át az elhízásig.
Kezelésére egy légsínterápiás eszközt alkalmazunk. A készülék megszünteti az alvás alatti garatelzáródásokat, így azonnali javulást eredményez. Ha a beteg használja a gépet, másnap kipihentnek érzi magát, hiszen eljut a mélyalvás fázisába, így megszűnik a nappali aluszékonysága.”

Testi-lelki kínok között

Az állandó fizikai gyengeségnél Hajnalka sokkal megterhelőbbnek érezte a rettegést attól, hogy nem tudja gondját viselni a fiának, vagy hogy elbocsátják, mert nem tartják megbízható munkaerőnek.
„Azután sem sajnáltattam magam a kollégák előtt, hogy megtudtam, mi a bajom. Tűrtem a megaláztatásokat, miközben arról ábrándoztam, ha majd meggyógyulok, kétszer olyan jól teljesítek, mint ők, és minden elvárásnak meg fogok felelni. Amikor már papírom volt arról, hogy narkolepsziás tüneteim vannak, a munkaadóim ezt megértéssel fogadták, de mivel az állapotom egyre súlyosbodott, végül megszűnt a legutóbbi munkaviszonyom is.
Elmondhatatlanul zavar, hogy most – munkanélküliként – semmi rendszeresség nincs a napjaimban, pedig tele vagyok tervekkel, de nem tudok egész nap ébren maradni, és úgy teljesíteni, mint mások. Ehhez már csak a lélegeztetőkészülékre van szükségem, aminek a felét a TB finanszírozza, a másik fele rám hárul, állás nélkül azonban még részletekben is nehézséget okoz a fizetés. Nagyon boldog vagyok, hogy annyi reménytelen és nehéz év után végre meggyógyulhatok!”
Szülei a mai napig mindenben támogatják. Nekik köszönheti, hogy annyi év nehézség után is pozitívan áll a betegségéhez, és soha nem hagyta el magát. Egy gyerekkori jó barátnője – aki pszichiáter – megjegyezte, hogy számára is példaértékű a küzdelme.
Hajni most teológiai főiskolára jár. Hiába legyintett több ismerőse, hogy ez badarság, hiszen az előadásokon is elalszik néha. A tanárai és az évfolyamtársai tolerálják a problémáját.
„Lelki gondozó szeretnék lenni, hogy a sorstársakba is erőt öntsek. Hiteles szakember leszek, hiszen nemcsak tanulok a gondokról, hanem át is élem a megpróbáltatásokat.”

Keretes1:
Árulkodó jelek

A magyar népesség 5 százaléka küzd alvási apnoéval. Mivel a tünetek kezdetben enyhébbek, érdemes már a legapróbb jeleket is figyelembe venni, hogy a problémát minél előbb kezelni lehessen.
Leggyakoribb jelei:
- hangos, szaggatott horkolás - nappali aluszékonyság - megfigyelt éjszakai légzésszünet - nyugtalan alvás - reggeli fejfájás, szájszárazság, kialvatlanság - éjszakai szapora és rendszertelen szívverés, izzadás - nappali fáradtság - levertségérzés, koncentrációzavar - mentális és pszichés teljesítőképesség csökkenése - depresszív tünetek

Keretes 2:
Milyen terápiával kezelhető?
„Az alvási apnoés betegen alkalmazott kezelés az állapot súlyosságától függ. Enyhe apnoe esetén elegendő altató, nyugtató, izomlazító hatású gyógyszert alkalmazni, ezek ugyanis ellazítják a torok lágyszöveteit, így megszüntetik a horkolást. Az alvás ideje alatt használatos szájbetét is segíthet növelni a garat tágasságát. Középsúlyos és súlyos esetekben a légsínterápiás eszközök alkalmazása az egyetlen megoldás. Ha pedig szervi elváltozás van a garatban, azt egy fül-orr-gégészeti vizsgálat után műtéttel lehet orvosolni. Egyik fázisban sem javasolt a dohányzás, hiszen az rontja a garat és a légutak tágasságát” – figyelmeztet dr. Faludi Béla.

Keretes 3:

Ahol még olvashatsz a témáról:
Várdi Visy Katalin: Légzészavarok alvás alatt (Medicina Könyvkiadó Rt.)
Dr. Wilfred R. Pigeon: Édes álom – A jó alvás kézikönyve (Sanoma Media)

http://www.alvasdiagnosztika.com

http://www.youtube.com/watch?v=Wm-TZ-dO_rQ&feature=player_embeddedAhol segítséget kaphatsz:

Dr. Faludi Béla elérhetősége: www.alvascentrum.hu

A készülék azóta felírásra került, aminek az oep csak a felét fizeti ki, másik felét a betegnek kell kifizetnie, viszont, az alvási apnoe alapítvány abban az esetben tud segíteni, ami a www.alvascentrum.hu oldalon látható, mint számlaszám, ha az, aki nem tudja hová utalja az 1%-át, az én segítségkiáltásomra megtenné, hogy oda utalja, és esetleg mást is megkérne rá...
Olyan ördögi körbe kerültem, hogy a légsínterápiás eszköz nélkül napközbeni alvás rohamaim vannak, ami miatt nem kapok állást sehol. Állás nélkül viszont nem tudom megvenni még részletre sem ezt az úgynevezett lélegeztető gépet, ami alvás közben túlnyomással kipárnázza a légutakat, és nem engedi "össze esni", elzáródni azt.

Ez a pénz eljut az alapítványhoz, és ember életeket menthet az, aki ezt megtenné.

A cikknek csak az első oldalát bátorkodom feltölteni. A szöveg úgy is itt olvasható.

Szükségem lenne egy állásra is, ha valakinek vannak kapcsolatai, bármit el szoktam fogadni, ... - és, ahonnan nem küldenek el, amikor kiderül, hogy beteg vagyok.

Az állam vissza küldi a munkaerő-piacra a súlyos betegeket is, én eddig is dolgoztam, ha hagytak, de hogy legyen valaki értékes tagja az államnak, ha nem segítik hozzá az életét fenntartó gyógyászati segédeszközhöz, amivel teljes értékű életet élhet. Anélkül meg folyamatosan romlik a beteg állapota, de az állam még úgy is vissza küldi a betegeket, hogy akár az életük is rámehet. Ördögi körként azonban - visszaküldik, - de nem adják meg az ehhez szükséges segítséget sem, hanem folyamatosan veszik el az emberektől az életük fenntartását biztosító segítséget..

Az alvási apnoe betegségről nem árt tudni, hogy az a "csendes gyilkos" betegség, ami útjára indítja, illetve ez idézi elő az összes többi "néma gyilkos" betegséget, a szív-és érrendszeri, a magas vérnyomást, a fiatalkorban bekövetkező agyvérzést, a cukorbetegséget, az elhízást, erős koncentrálási problémákat, nappali aluszékonyságot, a volán mögött ülő emberek elalvását - következményes balesetét, stb...

Sokan nem is tudják saját magukról sem, hogy már az ő szervezetükben is elindult az a folyamat, amit az alvási apnoe idéz elő. Ezt leginkább azok tudják, akik mellett alszik valaki, és meg tudja figyelni, illetve észlelni tudja, hogy hálótársának leállt alvás alatt a légzése.

4 szavazat

Hozzászólások

Megjegyzés:

időrendi sorrend

2013. április 15. 20:01

megtekintés Válasz erre: maresz058 - 2013. április 15. 17:38

Talán kicsit erőszakosabbnak kellene lenned, az orvosok, és az OEP- felé, de addig megpróbálok neked v alakit megkérdezni, talán tudok segíteni.

Maresz

Köszönöm!
2013. április 15. 17:38

megtekintés Válasz erre: - 2013. április 15. 11:55

Nekem sajnos nem telik rá, és ha végre kapok munkát, mint most, ezt is csak 4 hónapra, akkor a sors tesz róla, hogy amit ad az egyik kezével, azt a másikkal elvegye..

Most leesett a felső fogsorom, és fog nélkül vagyok, anélkül meg nem lehetek, így mielőbb kivehető fogsort kell immár csináltatnom, mielőtt tovább sorvad a fogínyem.. Ha elsorvad, már nem lesz mire felrakni.

Fogsor nélkül hogy megyek még egy állás interjúra is?
Meglátnak, és azonnal viszlátot intenek..

Már kétszer csiszolták, és olyan aprók voltak a csonkok alatta, hogy ahogy sorvadt az íny, kijött a foggyökérrel együtt a ragasztott korona...

Úgyhogy kivehető fogsorom sem azért lesz, mert nem figyeltem oda rá, mert mindig oda figyeltem a fogsorra is, csak ilyen az élet.. nekem túl hamar potyogtak ki a fogaim gyökérrel együtt..

Aztán kellene a légsínterápiára is, mert folyamatosan romlik az állapotom, és elég gyors ütemben.. MÁr nekem is megjelentek a vele járó tünetek, amiket csendes gyilkosnak hívnak..

Ha én is nem jutok géphez mihamarabb, örökre elaludhatok..

Talán kicsit erőszakosabbnak kellene lenned, az orvosok, és az OEP- felé, de addig megpróbálok neked v alakit megkérdezni, talán tudok segíteni.

Maresz
2013. április 15. 11:55

megtekintés Válasz erre: maresz058 - 2013. április 15. 11:50

Szia!

Sajnos nekem nagyon sok fogalmam van róla, a férjem nyolc éve használja a gépet, és v alószinü, hogy nélküle, már máshol lenne. Mire megtalálták a baját, már cukorbeteg volt magasvérnyomással, stb, Mi is ugy kaptuk a gépet, hogy felét fizette a tb, a másik felét pedig megkértük sok sok részletre, akkor még 560 000 ezer forint volt a gép.Fél évente kontroll, gépállítás, a cukra és a vérnyomása kicsit javult. Majdnem teljes életet tud élni, már nem alszik el, úton útfélen.A memóriája sem romlott tovább. Hidd el megértem!

Maresz

Nekem sajnos nem telik rá, és ha végre kapok munkát, mint most, ezt is csak 4 hónapra, akkor a sors tesz róla, hogy amit ad az egyik kezével, azt a másikkal elvegye..

Most leesett a felső fogsorom, és fog nélkül vagyok, anélkül meg nem lehetek, így mielőbb kivehető fogsort kell immár csináltatnom, mielőtt tovább sorvad a fogínyem.. Ha elsorvad, már nem lesz mire felrakni.

Fogsor nélkül hogy megyek még egy állás interjúra is?
Meglátnak, és azonnal viszlátot intenek..

Már kétszer csiszolták, és olyan aprók voltak a csonkok alatta, hogy ahogy sorvadt az íny, kijött a foggyökérrel együtt a ragasztott korona...

Úgyhogy kivehető fogsorom sem azért lesz, mert nem figyeltem oda rá, mert mindig oda figyeltem a fogsorra is, csak ilyen az élet.. nekem túl hamar potyogtak ki a fogaim gyökérrel együtt..

Aztán kellene a légsínterápiára is, mert folyamatosan romlik az állapotom, és elég gyors ütemben.. MÁr nekem is megjelentek a vele járó tünetek, amiket csendes gyilkosnak hívnak..

Ha én is nem jutok géphez mihamarabb, örökre elaludhatok..
2013. április 15. 11:50
Szia!

Sajnos nekem nagyon sok fogalmam van róla, a férjem nyolc éve használja a gépet, és v alószinü, hogy nélküle, már máshol lenne. Mire megtalálták a baját, már cukorbeteg volt magasvérnyomással, stb, Mi is ugy kaptuk a gépet, hogy felét fizette a tb, a másik felét pedig megkértük sok sok részletre, akkor még 560 000 ezer forint volt a gép.Fél évente kontroll, gépállítás, a cukra és a vérnyomása kicsit javult. Majdnem teljes életet tud élni, már nem alszik el, úton útfélen.A memóriája sem romlott tovább. Hidd el megértem!

Maresz
 
2013. április 13. 22:54
Sajnos sok embernek fogalma nincs ezekről a dolgokról.. csak azoknak, akik benne vannak, akik ebben élnek.. akiknek az egész életük a kemény küzdésről szól, akik nem akarják magukat elhagyni, és sajnáltatni..
 
2013. április 13. 22:48
Így van, küzdeni kell..

Aki küzd, az tudja majd később átértékelni a dolgok értékét, mint hogy apró dolgokból áll össze a világ..

Az tudja az apró dolgokat is az életben megbecsülni, aki keményen megküzd mindenért.. Akinek egy életen át az ölébe hullik minden könnyelműen, az soha nem fogja megtanulni értékelni a kicsit is, mint azt, hogy vannak kézzel nem fogható, pénzben nem mérhető értékű kincsek is az életben.. Aminek nincs értéke, mert az eszmei értéke annál hatalmasabb..

Ilyen pl., amikor azon tanakodnak emberek, ki tudja a másikat túlszárnyalni abban, hogy ki milyen értékű ajándékot ad valakinek..

Amikor létezik olyan ajándék az életben, hogy amikor újra, és újra találkozhatom a gyermekemmel, amikor haza jöhet, amikor megölelhetjük egymást, mert másra sem várunk két találkozás, haza jövetel között, az pénzben nem mérhető, eszmei értékben megfizethetetlen ajándék.. Amikor a családtagok, legyen bárhol bárki távol a családjától, a szeretteitől, amikor újra találkozhatnak, amikor megölelhetik egymást... - ezt mind, mind csak azok tudják, akik átélték, hogy mekkora értéke van a szeretett személyek újra találkozásának, akik csak ritkán lehetnek együtt szeretteikkel..

Mint pl. akik messze Földön katonák, akik messze Földön keresik meg a családjuknak a pénzt, hogy ne adósodjanak el, mert nem maradt más választásuk, és persze az intézetben élő sérült gyermekek, és családjaik..

Megfizethetetlen eszmei értékkel bíró kincsek..

- és ne felejtsük ki azokat a családokat, ahol kisbetegek, transzplantációra várók, sokan évekig, vagy rákkal küzdő kicsik, akik évekig vannak kórházban, a családok néha széthullanak, a családok vagy eladósodnak, vagy dolgoznak, és akkor nem lehetnek együtt a beteg családtaggal, a rákkal küzdő gyermekükkel..

- ilyenkor jön jól szintén pénzben nem mérhető önkéntesek segítsége, akik azért élnek, hogy ezeknek a családoknak segítsenek.. akiknek muszáj dolgozni, mert különben beteg gyermekkel hullik szét a család, mert attól még fizetniük kell mindent..

Vagy amikor külföldi kezelésekre adják le a segélykiáltást a médián át.. - Ezek a személyek, családok mind-mind ismerik ezeket a felbecsülhetetlen értékű ajándékot az élettől, a sorstól, ami kézzel nem fogható, illetve igen, amikor meggyógyul a családtag, amikor megölelhetik egymást, amikor végre haza térhetnek szeretteikhez..
2013. április 13. 22:34

megtekintés Válasz erre: - 2013. április 13. 21:45

Egyáltalán nem haragszom, ezt általánosságban írtam, hogy tudd, a sajnálat mindig negatív energia.. Aki küzd, az nem szereti a sajnálatot.. A sajnálatot mindig a negatív emberek várják másoktól, akik szeretik, ha megsajnálják őket, mondván, majd akkor talán valaki segít rajtuk..

Szeretek mindenért én megdolgozni, feltéve, ha hagyják, és nem küldenek el valahonnan.. Mivel eddig ez a helyzet..

A cikktől is csak annyit vártam másoktól, hogy hátha olvassa valaki, aki látja majd a küzdeni akarást valakiben, és majd adnak valami állást, ahonnan nem küldenek el, de hát sajnos nem volt a cikknek semmilyen vissza jelzése..

De csak azért, mert a psziché egy réteg újság, nem olvassa mindenki, nem jut el mindenkihez, és mivel színvonalas újság, még nagyon drága is..

Meg pont onnan jött az újságíró, hogy szeretne velem interjút készíteni..

Akkor jó. :-))

Így van! Aki küzd, nem szereti, ha sajnálják, mert az csak visszahúzza az embert. Persze nyilván nem ezt akarják elérni azok, akik sajnálnak bennünket, szóval nem haragszom soha, csak mindig mondom, hogy ne tegyék.

Én is szeretek a saját erőmből építkezni, akár saját magamat kell felépíteni, akár a célokat. Remélhetőleg találsz majd olyan helyet, ahonnan nem fognak elküldeni!

Kár, hogy nem kaptál visszajelzést! Reméljük, hogy Isten megsegít és kapsz majd állást! Engem is kitettek 3 nap után, de keresgélek még, hátha...

Na igen, drága újságot nem sokan vesznek.
 
2013. április 13. 21:45
Egyáltalán nem haragszom, ezt általánosságban írtam, hogy tudd, a sajnálat mindig negatív energia.. Aki küzd, az nem szereti a sajnálatot.. A sajnálatot mindig a negatív emberek várják másoktól, akik szeretik, ha megsajnálják őket, mondván, majd akkor talán valaki segít rajtuk..

Szeretek mindenért én megdolgozni, feltéve, ha hagyják, és nem küldenek el valahonnan.. Mivel eddig ez a helyzet..

A cikktől is csak annyit vártam másoktól, hogy hátha olvassa valaki, aki látja majd a küzdeni akarást valakiben, és majd adnak valami állást, ahonnan nem küldenek el, de hát sajnos nem volt a cikknek semmilyen vissza jelzése..

De csak azért, mert a psziché egy réteg újság, nem olvassa mindenki, nem jut el mindenkihez, és mivel színvonalas újság, még nagyon drága is..

Meg pont onnan jött az újságíró, hogy szeretne velem interjút készíteni..
2013. április 13. 21:29

megtekintés Válasz erre: - 2013. április 13. 21:19

Kedves Arnold!

A sajnálat az negatív energia.. én ezekkel is élem az életem, próbálok folyamatosan küzdeni, dolgozni csökkentett órában, igaz, néha vért izzadok a fáradékonyság miatt, de nincs bennem önsajnálat..

Amin átmentem az autista gyerkőcömmel is régen, akkor is hamar túlléptem az önsajnálat szakaszon, az embernek menni, menni, menni kell tovább, mert az élet is megy tovább rohanó tempóban, és aki lemarad, azt eltapossák..

Szerencsére nincs rámírva, aki rám néz, az meg nem mondja, hogy mennyi mindenen mentem át, erről vissza jelzések is érkeznek, hogy tényleg, aki lát, az meg nem mondja, nem látszik az arcomon, 41 évesen nincs egy szarkaláb sem a szemeim körül..

Szóval csupa pozitív vissza jelzés érkezik, számtalan orvos ismerősöm mondja el mások előtt, hogy tényleg, példa értékű a küzdelmem, és hogy mennyire nagyon büszkék rám.. - és ez olyan nagyon jól esik..

Amikor megállítanak régi ismerősök az utcán, és megkérdezik, hogy áruljam már el, hogy tudok annyi szörnyűség után mosolyogni, és elmondom, hogy belőlem fakad.. mivel az agyban dől el..
- ha mosolygok, vissza mosolyognak rám.. régen eldöntöttem, amikor a gyerekem dühöngő autistaként intézetbe került, amikor az apukája meghalt, hogy soha, de soha önsajnálatból, segélyből, és siránkozásból nem fogok tudni megélni, ahhoz, hogy tovább lépjek, nem csak a gyerekem felé kell szakosított segítség kérés, hanem saját magamnak is, hogy soha ne legyek az emberek szemében elrettentő példa, én soha, de soha nem fogok besavanyodni, nem lesz belőlem savanyú uborka, hanem egy mosolygós nő, akire szeretnek ránézni, és vissza mosolyogni. - Hogy soha ne azt mondják, hogy rossz ránézni, hanem, ahogy nem egy orvos fogalmazott, hogy: ahogy belépek hozzá, napfény járja be a helyiséget a mosolyommal.. - és szeretnek a közelemben lenni..

- így kell küzdeni, és élni, hogy az emberek szemében ne savanyú uborkák legyünk, hanem példa értékű küzdő személy, akire jó ránézni.. :))

Tényleg nem vezet jóra a sajnálat. Én sem szeretem, ha sajnálnak... szóval ne haragudj! Csak rossz volt olvasni, amiket leírtál.

Ez így van! Valahogy tovább kell menni, mert az élet valóban nem áll meg csak azért, hogy mi időzni tudjunk a múltban...

Az nagyon jó, hogy nem látszik Rajtad, amiken keresztül mentél! Ez is biztosan azért van, mert jól állsz a helyzetekhez. ...és nyilván a pozitív visszajelzések is csak tovább erősítenek, ez nagyon jó!

Tényleg gratulálok a hozzáállásodhoz és a kitartásodhoz!

Én is meg szoktam kapni, hogy erős vagyok, de azért még van mit csiszolni a mosolygáson. :-)) ...de már egyre többször sikerül, szóval hajrá előre!
 
2013. április 13. 21:21
Ez a cikk egy régi nevemmel íródott, amivel akkor kiléptem, ezért nem tudok cikkíróként hozzá szólni, nem férek hozzá, mint saját cikkhez..
 
2013. április 13. 21:19
Kedves Arnold!

A sajnálat az negatív energia.. én ezekkel is élem az életem, próbálok folyamatosan küzdeni, dolgozni csökkentett órában, igaz, néha vért izzadok a fáradékonyság miatt, de nincs bennem önsajnálat..

Amin átmentem az autista gyerkőcömmel is régen, akkor is hamar túlléptem az önsajnálat szakaszon, az embernek menni, menni, menni kell tovább, mert az élet is megy tovább rohanó tempóban, és aki lemarad, azt eltapossák..

Szerencsére nincs rámírva, aki rám néz, az meg nem mondja, hogy mennyi mindenen mentem át, erről vissza jelzések is érkeznek, hogy tényleg, aki lát, az meg nem mondja, nem látszik az arcomon, 41 évesen nincs egy szarkaláb sem a szemeim körül..

Szóval csupa pozitív vissza jelzés érkezik, számtalan orvos ismerősöm mondja el mások előtt, hogy tényleg, példa értékű a küzdelmem, és hogy mennyire nagyon büszkék rám.. - és ez olyan nagyon jól esik..

Amikor megállítanak régi ismerősök az utcán, és megkérdezik, hogy áruljam már el, hogy tudok annyi szörnyűség után mosolyogni, és elmondom, hogy belőlem fakad.. mivel az agyban dől el..
- ha mosolygok, vissza mosolyognak rám.. régen eldöntöttem, amikor a gyerekem dühöngő autistaként intézetbe került, amikor az apukája meghalt, hogy soha, de soha önsajnálatból, segélyből, és siránkozásból nem fogok tudni megélni, ahhoz, hogy tovább lépjek, nem csak a gyerekem felé kell szakosított segítség kérés, hanem saját magamnak is, hogy soha ne legyek az emberek szemében elrettentő példa, én soha, de soha nem fogok besavanyodni, nem lesz belőlem savanyú uborka, hanem egy mosolygós nő, akire szeretnek ránézni, és vissza mosolyogni. - Hogy soha ne azt mondják, hogy rossz ránézni, hanem, ahogy nem egy orvos fogalmazott, hogy: ahogy belépek hozzá, napfény járja be a helyiséget a mosolyommal.. - és szeretnek a közelemben lenni..

- így kell küzdeni, és élni, hogy az emberek szemében ne savanyú uborkák legyünk, hanem példa értékű küzdő személy, akire jó ránézni.. :))
 
2013. április 13. 20:59
Nagyon szorítok Neked én is! Sajnálom, ami keresztül kell menned...
2013. február 22. 14:18

megtekintés Válasz erre: Sanda - 2013. február 22. 14:16

Én is most jövök az alváscentrumból...

Na mesélj... kíváncsi vagyok..
2013. február 22. 14:16
Én is most jövök az alváscentrumból...
 
2013. február 22. 14:14
Ha gurulnék, el is bújnék a világ elől.. az alváscentrumbam szembesültem azzal, hogy bizony, nem testtömeg függő a betegség, nem egy csontsovány emberkével találkoztam ott, vékony, magas testalkatúakkal, tegnap egy idős nénivel, akinek zörögtek a csontjai, szóval nem feltétlenül a testtömeg a mérvadó. Ahogy az adjunktus is leírta megszólalva ő is, az arckoponya csontozata is mérvadó, kinek hogy alakul ki, a garatban lévő lágyizmok lágyságától függ. Van, akinek feszes a garatizma, és van, akinek olyan mértékben lágy, hogy ahogy elalszik, ellazul a teste, ellazul a garat is, és abban a pillanatban elzárja a légutat.. A beteg oxigénhiányos lesz, legsúlyosabb esetben cyanozisos, amikor már mentő viszi, mert be is kékül, oly mértékű az oxigén hiány..

Az állam ezeket a betegeket is vissza kényszeríti a munkaerő-piacra, ugyanakkor nem egyenesen arányos a rehabilitálással, mert semmi támogatást nem adnak ahhoz, hogy hozzá jusson ahhoz a készülékhez, ami az életét menti meg, és élhet annak segítségével teljes értékű életet..

Ha az állam azt akarja, hogy értékes tagjai legyünk társadalmunknak, akkor miért nem segíti hozzá a betegeket az életmentő dolgaihoz, kinek-kinek más-más eszköz, vagy gyógyszer, gyógyászati segédeszköz.

Ha vissza kényszerítik a betegeket a munkaerő-piacra, akkor juttassák hozzá akár a gyógyászati segédeszközhöz, amivel élheti a teljes értékű életét..

De mint tudjuk, az állam ezt már nem teszi meg, nem egyenes arányos a követeléseikkel, hanem csak elvesz, de nem segít.
 
2013. február 22. 14:08
Akkor már gurulnék.. A cikkben látható rólam fotó, itt nem, de az újságban igen, és láthatja, aki látta, hogy nem gurulok.. arra azért oda figyelek..
2013. február 22. 14:07

megtekintés Válasz erre: Kőnig - 2013. február 22. 08:55

Mindent illik,amit segítő,jószándékkal kérdeznek
Én sem mondom szemébe a hölgyeknek,h.dagi:-) ahogy a diplomaták se mondanak nemet.Régen azt mondták , jó derék asszony,de mindenki tudta,mit jelent.
A testtömeg index a mérvadó,nem aszámok 3 jegyűsége.pl.egy 220 cmes ember100 kgmal akár sovány is lehet.

Az viszont tényleg fontos.h.jólérezzük magunkat a bőrünkben,h.egészségesek legyünk.
Szeretettel,Imrus.

Az szép lenne nálam, ha három jegyű lenne a kilóim száma, ugyanis én 161 centi magas vagyok...
2013. február 22. 08:55

megtekintés Válasz erre: Cikkíró - 2013. február 22. 06:53

Jujjjjj, ilyet nem szabad nyilvánosan kérdezni egy nőtől.. :)) Nem publikus..

Ami van, az nem vészes.. nem is szóltak még érte az orvosok.. - pont jól nézek ki, mondják sokan..

Az meg soha nem történhet meg nálam, hogy 3 jegyű legyen a mérlegen a szám.. Egyébként soha nem állok mérlegre, ez nálam elvi kérdés..

Viszont jól érzem magam a bőrömben.. :))

Mindent illik,amit segítő,jószándékkal kérdeznek
Én sem mondom szemébe a hölgyeknek,h.dagi:-) ahogy a diplomaták se mondanak nemet.Régen azt mondták , jó derék asszony,de mindenki tudta,mit jelent.
A testtömeg index a mérvadó,nem aszámok 3 jegyűsége.pl.egy 220 cmes ember100 kgmal akár sovány is lehet.

Az viszont tényleg fontos.h.jólérezzük magunkat a bőrünkben,h.egészségesek legyünk.
Szeretettel,Imrus.
 
2013. február 22. 06:53
Jujjjjj, ilyet nem szabad nyilvánosan kérdezni egy nőtől.. :)) Nem publikus..

Ami van, az nem vészes.. nem is szóltak még érte az orvosok.. - pont jól nézek ki, mondják sokan..

Az meg soha nem történhet meg nálam, hogy 3 jegyű legyen a mérlegen a szám.. Egyébként soha nem állok mérlegre, ez nálam elvi kérdés..

Viszont jól érzem magam a bőrömben.. :))
2013. február 22. 06:33
Szorítok!

Súlyfelesleged van-e? Lehet, hogy az is használna valamit. Éjjelente, ha felébredek én is hallgatózok, hogy a férjem vesz-e levegőt. Néha nem hallom.
Feleségek.hu csevegő

Online felhasználók:

Privát csevegő béta

Csevegő partnerek: