Babos egytálétel.
2015. július 16. - Látogatók száma: 69
Ma így készítettem.
Tegnap fölszedtem a fejteni való babot, csak egy rövid sor volt, de lehetett belőle főzni egy laktató ebédet.
Először is szedtem krumplit, sárgarépát, mert az is kell az ételbe. Kesztyűs kézzel semmit nem tudok csinálni, ezért sós vízbe tettem a krumplit. Köztudott, hogy így nem festi csúf barnára az újakat.
Beáztattam a füstölt oldalas széleket, amiből azért veszek egyszerre többet, mert pénztárca barát.
Egy evőkanálnyi olajon vöröshagymát dinszteltem, dobtam bele három gerezd foghagymát, majd ráraktam a szintén pénztárca barát apró húst. Fehéredésig pároltam, majd meghintettem csípős őrölt piros paprikával. Felengedtem vízzel és sorsára hagytam.
Közben a füstölt oldalas szélekről leöntöttem az áztató vizet, ami igen sós volt, és egy másik lében odatettem főni.
Hozzá fogtam a bab kifejtéséhez. Akadt benne pár szem eldobni való, mert belevetette magát a zsizsik.
Sajnos a fehér babomat teljesen kivégezte ez a ronda kis élősködő, ezért a komposzt tetejére került.
Megtisztítottam egy kisebb karalábét, és négyfelé vágtam, három darab kisebb sárgarépát megkapartam, amit karikára vágtam. Zöldség nem került az ételbe, mert az nincs a kertbe. A többszöri vetést valami mindig gondosan kiette. Kívánságból sem találok egy szálat sem. A krumpli nem fogott már, azt is meg lehetett kaparni, illetve azokat is feldaraboltam.
Ekkorra már a kétféle hús is félpuhára főtt, összeöntöttem őket egy nagyobb fazékba, kicsit még főttek együtt. Beletettem a fejtett babot, ami körülbelül fél kiló lehetett. Tettem bele két kicsi babérlevelet, kicsi zeller zöldet és kicsi lestyánt. A lestyánt tavasszal kaptam, most már szép nagyra nőtt, de óvatosan használom, mert intenzív az íze. Beleraktam az ételbe a többi hozzávalókat is, kivéve a krumplit, mert annak kevesebb főzés kell.
Krumplit gondolomra tisztítottam; mindig ránézésre döntöm el, mennyi kell belőle az ételbe, mert nem szeretném, hogy krumpli leves ízű legyen.
Körülbelül két óra alatt elkészült az étel, melyet nem rántottam be, nem is habartam, mert a lisztet, ahol lehet, elhagyom.
Egy evő kanál tejfölt tettem a tányérba és arra mertem a forró, laktató ételt.
Puha kenyérrel fogyasztható, de ma azt is elhagytam.
A cikket írta: D Klári
Hozzászólások
időrendi sorrend
Jól emlékeztem én, csak folyton össze-vissza keverem, pedig itt van a neten feketén-fehéren...
"Géberbab (négerbab, csótánybab) - Termése sötét színe miatt emlékeztet a csótányra, azaz géberre, innen kapta nevét. Színes, piros és sárga virággal nyílik. Karóra vagy kukoricaszárra futtatva termesztik. A cukrászok gesztenyepüré helyett használják, de, zsengén szedve, fejtett bablevesbe is főzhető."...
Küldeném szívesen... hidegen-melegen ajánlom! :-)
Azt mondják, amíg az ember tervez, addig nincs baj ...
Jól emlékeztem én, csak folyton össze-vissza keverem, pedig itt van a neten feketén-fehéren...
"Géberbab (négerbab, csótánybab) - Termése sötét színe miatt emlékeztet a csótányra, azaz géberre, innen kapta nevét. Színes, piros és sárga virággal nyílik. Karóra vagy kukoricaszárra futtatva termesztik. A cukrászok gesztenyepüré helyett használják, de, zsengén szedve, fejtett bablevesbe is főzhető."...
Küldeném szívesen... hidegen-melegen ajánlom! :-)
Szia Évám ... :)
Csótány -- juj az éjjel mászkál mindenütt ... de, hogy bab is lenne.
Juliska babom most is van, ő futó bab gyorsan terem, hosszú, lapos csövű, friss fogyasztásra jó.
Küldjél paradicsomos húsgombócot, szívesen megenném ... :)
puszi
"Géberbab (négerbab, csótánybab) - Termése sötét színe miatt emlékeztet a csótányra, azaz géberre, innen kapta nevét. Színes, piros és sárga virággal nyílik. Karóra vagy kukoricaszárra futtatva termesztik. A cukrászok gesztenyepüré helyett használják, de, zsengén szedve, fejtett bablevesbe is főzhető."...
Küldeném szívesen... hidegen-melegen ajánlom! :-)
Sziasztok babocskák!
A végén még megkívántatjátok velem a babot, pedig még csak a paradicsomos húsgombócnál tartok... Hát "csótány" babról hallottatok e már? Esetleg "Juliska" bab?... Lehet, hogy az másutt a "lóbab"? :-)
Puszi
Csótány -- juj az éjjel mászkál mindenütt ... de, hogy bab is lenne.
Juliska babom most is van, ő futó bab gyorsan terem, hosszú, lapos csövű, friss fogyasztásra jó.
Küldjél paradicsomos húsgombócot, szívesen megenném ... :)
puszi
Klárikám, talán csak a kifejezést nem ismered, nálunk így mondják azt a nagyszemű babot, ami van fehérbe és tarkába.Majd utánanézek, lehet, hogy az a vajbab. Én karós babnak is hívom, szoktam ületni, kerítésre futtatni, de most nekem is elmaradt.
A végén még megkívántatjátok velem a babot, pedig még csak a paradicsomos húsgombócnál tartok... Hát "csótány" babról hallottatok e már? Esetleg "Juliska" bab?... Lehet, hogy az másutt a "lóbab"? :-)
Puszi
Nem ismerem a lóbabot. Egyszer vetettem vesebabot, amit nagyon szerettem, de most nem találtam vetőmagot, majd jövőre ... :)
Leves krumpli nélkül? Ezt sem hallottam még, ahány ház annyi szokás.
Ismét tanultam Tőled, a rántásos étel, nem "igazi" a fagyasztás után. Megfigyelem ... :)
Finom lehetett a bablevesed. Fejtett babból is szeretem, hát még lóbabból! Azt aztán mindig megenném. Érdekes, nálunk nem tesznek krumplit a bablevesbe, viszont a zöldbablevesbe igen, gondolom, a dúsítás miatt.Én sem rántottam volna be, ugyanis bablevesből nem érdemes egynapit csinálni, viszont ha beteszem a fagyasztóba, kiolvadás után a rántással készített ételek már nem lesznek az "igaziak". Ez egyéni megfigyelésem..
Leves krumpli nélkül? Ezt sem hallottam még, ahány ház annyi szokás.
Ismét tanultam Tőled, a rántásos étel, nem "igazi" a fagyasztás után. Megfigyelem ... :)
Jól néz ki! Imádom a tejfölös fejtős bablevest, hát ha még ennyi mindent bele tettél, az csakis finom lehet... még hidegen is szeretem... Viszont a rántást ki nem hagyom...
Sanda említette a dzsuvecset... Rég készítettem, pedig most lenne itt az ideje... azt hiszem szerb étel...
Igen szerb étel - és ízlett Neked?
Sanda említette a dzsuvecset... Rég készítettem, pedig most lenne itt az ideje... azt hiszem szerb étel...
Biztos finom lett.Minden ami jó benne van.Jó étvágyat hozzá!
Puszi
puszi
Egy próbát megér.
Puszi
Csak finom lehet!
Próbáld ki a dzsuvecset is!
Próbáld ki a dzsuvecset is!