újabb események régebbi események további események
00:09
Arnold91 új bejegyzést írt a naplójába
22:52
Fifi22 regisztrált a weboldalra
10:45
A kérdező hozzászólt a Kérdezd a férfit menüpontban levő kérdéséhez
05:56
zsoltne.eva válaszolt egy szavazásra
05:55
zsoltne.eva válaszolt egy szavazásra
05:55
zsoltne.eva válaszolt egy szavazásra
05:54
zsoltne.eva válaszolt egy szavazásra
05:54
zsoltne.eva válaszolt egy szavazásra
00:04
Arnold91 új bejegyzést írt a naplójába
16:50
Ilona új bejegyzést írt a naplójába
14:00
Arnold91 módosította a naplóbejegyzését
13:58
Arnold91 új bejegyzést írt a naplójába
09:39
Kőnig válaszolt egy szavazásra
15:10
Ilona új bejegyzést írt a naplójába
10:58
Kőnig új cikket töltött fel
08:19
Új cikk került fel a weboldalra
00:04
Arnold91 új bejegyzést írt a naplójába
22:30
Ilona új cikket töltött fel
15:04
Black Ice módosította a cikkét
14:44
Black Ice új cikket töltött fel

Házisajt

2013. április 7. - Látogatók száma: 137

Régebben túróból már készítettem sajtot. A pontos recept most nem jut az eszembe, de azt hiszem tojás is kellett bele, a túrón kívül. A művet a végén diógerezdekkel turbóztam. Igazán exkluzív lett mind a szemnek, mind a szájnak.

Most viszont kaptam egy receptet, mely alapján a friss tejből házi sajt is készíthető. Személyes tapasztalatom ezzel kapcsolatban még nincs, de ki fogom próbálni.

Vagány, bevállalós vagyok. Múltkor azt mondták, hogy a szőlőből is lehet bort csinálni. És tényleg...

Vissza a tejből sajtot recepthez:

A 2 liter tejhez egy 3 literes fazékban adjunk 7 dkg sót, majd tegyük tűzre és állandó kevergetés mellett főzzük 25 percig. Utána levesszük a tűzről, beleöntünk 0,5 dl 10%-os ételecetet. A túrósodás mértékétől függően hozzáadhatunk még egy evőkanál ecetet, míg optimális állagú lesz. Ezután 15 percig állni hagyjuk, hogy hűljön és túrósodjon.
Ezután az egészet beleöntjük egy felfüggesztett (madzaggal szögre akasztott), csúcsos vászonzacskóba (konyharuhából lehet varrni). Hagyjuk a savót lecsurogni, időnként megrázzuk és megnyomkodjuk, hogy tömörödjön. Ettől a sajt rugalmas állományú lesz. Utána állni hagyjuk 1-2 napig. Kevesebb sóval a sajt lágyabb és kenhető lesz. Keverhetünk bele különféle fűszereket is (kaprot, reszelt fokhagymát, petrezselymet, őrölt köményt, kakukkfüvet, oregánót, szerecsendiót), ha valami különlegesre vágyunk.
Megjegyzem, hogy a receptben ugyan nem szerepelt, de csak FRISS és NAGYON ZSÍRDÚS, ha lehet HÁZITEJET használjunk.

Foto: Blümchen

A cikket írta: Jenics Juli

4 szavazat

Hozzászólások

Megjegyzés:

időrendi sorrend

2013. április 8. 10:59

megtekintés Válasz erre:   - 2013. április 8. 10:56

Mert nyitott szemmel pihensz!!!!!!!! :-)

Akàr az ördög?
2013. április 8. 10:56

megtekintés Válasz erre: Virág - 2013. április 8. 10:46

Azért lehet ilyen tàskàs a szemem. :)))

Mert nyitott szemmel pihensz!!!!!!!! :-)
2013. április 8. 10:46

megtekintés Válasz erre:   - 2013. április 8. 06:00

Drága Virág!
Nem lehet, hogy már túlpihented magad?

:D

Azért lehet ilyen tàskàs a szemem. :)))
2013. április 8. 06:00

megtekintés Válasz erre: Virág - 2013. április 7. 11:31

Akkor az màr rettentö egészsèges kell legyen!

Amikor felmegy a sajt àra,
szükséged lesz egy sajtàrra.

Drága Virág!
Nem lehet, hogy már túlpihented magad?

:D
2013. április 7. 20:42

megtekintés Válasz erre:   - 2013. április 7. 19:24

Gondolom öcsiből? Vagy nem? Vagy öcsi készül sajtból? :-)))

A Hold! Sajtból van a hold..

http://youtu.be/9pml6WZLJLg
2013. április 7. 19:24

megtekintés Válasz erre: Virág - 2013. április 7. 19:16

Juli, az Öcsisajt miböl készül?

Gondolom öcsiből? Vagy nem? Vagy öcsi készül sajtból? :-)))
2013. április 7. 19:16
Juli, az Öcsisajt miböl készül?
2013. április 7. 14:21
Nagyon szeretem a sajtot!Egyszer rászánom magam és csinálok..Az biztos, hogy főleg nagyüzemileg már mindenből készitenek se(lej) tet,példa erre a pizzára árult sajt, valami Csizió a neve. No, hát az életében nem látott tejet..:)
2013. április 7. 11:31

megtekintés Válasz erre:   - 2013. április 7. 11:15

De lehet, hogy csak azért zöld a tehén, mert az északi oldalon áll.
Az északi oldal pedig köztudott, hogy mohás. A moha pedig zöld.

:D :D :D

Akkor az màr rettentö egészsèges kell legyen!

Amikor felmegy a sajt àra,
szükséged lesz egy sajtàrra.
2013. április 7. 11:29

megtekintés Válasz erre: Sanda - 2013. április 7. 11:14

A reformétkezés hivei nem használnak ételecetet,drága Virág.
Állitólag egészségtelen.

Kedves Sanda, a minap értesültem rola, hogy az ecet oldja a vizkövet, de nem csak a vizforraloban, hanem bennünk is. Igy nem lesz bennünk vizkölerakodàs és jobb lesz a vérkeringésünk, az emésztésünk és minden, ràadàsul fogyaszt is. A gyomorsavat is csökkenti, mert sav a savat kioltja, mint tüz a tüzet. A magyarok régota tudjàk ezt, ezért esznek annyi ecetes savanyusàgot.
Akit érdekel a téma épp most fogunk egy céget alapitani, mert nagy biznisz van benne. Aki nem birja az izét az tablettàban is kaphat majd.
2013. április 7. 11:15

megtekintés Válasz erre: Virág - 2013. április 7. 11:11

Der Käse ist sehr gut! :)

A sajt nagyon jo! :)

Ui: Valamint rettentö fontos, hogy csak igazi tejet hasznàljunk fel, mert mütejböl csak müsajt lesz. Esetleg még be is zöldül... :))

Puszi

De lehet, hogy csak azért zöld a tehén, mert az északi oldalon áll.
Az északi oldal pedig köztudott, hogy mohás. A moha pedig zöld.

:D :D :D
2013. április 7. 11:14
A reformétkezés hivei nem használnak ételecetet,drága Virág.
Állitólag egészségtelen.
2013. április 7. 11:11
Der Käse ist sehr gut! :)

A sajt nagyon jo! :)

Ui: Valamint rettentö fontos, hogy csak igazi tejet hasznàljunk fel, mert mütejböl csak müsajt lesz. Esetleg még be is zöldül... :))

Puszi
Feleségek.hu csevegő

Online felhasználók:

Privát csevegő béta

Csevegő partnerek: