újabb események régebbi események további események
15:27
zsoltne.eva módosította a naplóbejegyzését
15:26
zsoltne.eva új bejegyzést írt a naplójába
15:05
zsoltne.eva új hozzászólást írt egy cikkhez
15:00
zsoltne.eva új hozzászólást írt Yolla naplóbejegyzéséhez
14:58
Tuszka új hozzászólást írt Tündér naplóbejegyzéséhez
14:55
Tuszka új hozzászólást írt Tündér naplóbejegyzéséhez
14:54
zsoltne.eva új hozzászólást írt az egyik cikkéhez
14:52
Tuszka új hozzászólást írt Tündér naplóbejegyzéséhez
14:50
Kathy Godhy új hozzászólást írt az egyik cikkéhez
14:50
Tuszka új hozzászólást írt Tündér naplóbejegyzéséhez
14:44
zsoltne.eva új hozzászólást írt egy cikkhez
14:23
Anyu új hozzászólást írt Yolla naplóbejegyzéséhez
14:19
Anyu új hozzászólást írt egy cikkhez
14:09
Yolla új cikket töltött fel
13:43
Francy Godhy módosította a cikkét
13:37
Francy Godhy új cikket töltött fel
12:52
Francy Godhy válaszolt egy szavazásra
12:48
Francy Godhy új cikket töltött fel
12:31
Kathy Godhy új cikket töltött fel
12:01
Francy Godhy válaszolt egy szavazásra

Házisajt

2013. április 7. - Látogatók száma: 103

Régebben túróból már készítettem sajtot. A pontos recept most nem jut az eszembe, de azt hiszem tojás is kellett bele, a túrón kívül. A művet a végén diógerezdekkel turbóztam. Igazán exkluzív lett mind a szemnek, mind a szájnak.

Most viszont kaptam egy receptet, mely alapján a friss tejből házi sajt is készíthető. Személyes tapasztalatom ezzel kapcsolatban még nincs, de ki fogom próbálni.

Vagány, bevállalós vagyok. Múltkor azt mondták, hogy a szőlőből is lehet bort csinálni. És tényleg...

Vissza a tejből sajtot recepthez:

A 2 liter tejhez egy 3 literes fazékban adjunk 7 dkg sót, majd tegyük tűzre és állandó kevergetés mellett főzzük 25 percig. Utána levesszük a tűzről, beleöntünk 0,5 dl 10%-os ételecetet. A túrósodás mértékétől függően hozzáadhatunk még egy evőkanál ecetet, míg optimális állagú lesz. Ezután 15 percig állni hagyjuk, hogy hűljön és túrósodjon.
Ezután az egészet beleöntjük egy felfüggesztett (madzaggal szögre akasztott), csúcsos vászonzacskóba (konyharuhából lehet varrni). Hagyjuk a savót lecsurogni, időnként megrázzuk és megnyomkodjuk, hogy tömörödjön. Ettől a sajt rugalmas állományú lesz. Utána állni hagyjuk 1-2 napig. Kevesebb sóval a sajt lágyabb és kenhető lesz. Keverhetünk bele különféle fűszereket is (kaprot, reszelt fokhagymát, petrezselymet, őrölt köményt, kakukkfüvet, oregánót, szerecsendiót), ha valami különlegesre vágyunk.
Megjegyzem, hogy a receptben ugyan nem szerepelt, de csak FRISS és NAGYON ZSÍRDÚS, ha lehet HÁZITEJET használjunk.

Foto: Blümchen

A cikket írta: Jenics Juli

4 szavazat

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá.

Megjegyzés:

időrendi sorrend

2013. április 8. 10:59

megtekintés Válasz erre:   - 2013. április 8. 10:56

Mert nyitott szemmel pihensz!!!!!!!! :-)

Akàr az ördög?
2013. április 8. 10:56

megtekintés Válasz erre: Virág - 2013. április 8. 10:46

Azért lehet ilyen tàskàs a szemem. :)))

Mert nyitott szemmel pihensz!!!!!!!! :-)
2013. április 8. 10:46

megtekintés Válasz erre:   - 2013. április 8. 06:00

Drága Virág!
Nem lehet, hogy már túlpihented magad?

:D

Azért lehet ilyen tàskàs a szemem. :)))
2013. április 8. 06:00

megtekintés Válasz erre: Virág - 2013. április 7. 11:31

Akkor az màr rettentö egészsèges kell legyen!

Amikor felmegy a sajt àra,
szükséged lesz egy sajtàrra.

Drága Virág!
Nem lehet, hogy már túlpihented magad?

:D
2013. április 7. 20:42

megtekintés Válasz erre:   - 2013. április 7. 19:24

Gondolom öcsiből? Vagy nem? Vagy öcsi készül sajtból? :-)))

A Hold! Sajtból van a hold..

http://youtu.be/9pml6WZLJLg
2013. április 7. 19:24

megtekintés Válasz erre: Virág - 2013. április 7. 19:16

Juli, az Öcsisajt miböl készül?

Gondolom öcsiből? Vagy nem? Vagy öcsi készül sajtból? :-)))
2013. április 7. 19:16
Juli, az Öcsisajt miböl készül?
2013. április 7. 14:21
Nagyon szeretem a sajtot!Egyszer rászánom magam és csinálok..Az biztos, hogy főleg nagyüzemileg már mindenből készitenek se(lej) tet,példa erre a pizzára árult sajt, valami Csizió a neve. No, hát az életében nem látott tejet..:)
2013. április 7. 11:31

megtekintés Válasz erre:   - 2013. április 7. 11:15

De lehet, hogy csak azért zöld a tehén, mert az északi oldalon áll.
Az északi oldal pedig köztudott, hogy mohás. A moha pedig zöld.

:D :D :D

Akkor az màr rettentö egészsèges kell legyen!

Amikor felmegy a sajt àra,
szükséged lesz egy sajtàrra.
2013. április 7. 11:29

megtekintés Válasz erre: Sanda - 2013. április 7. 11:14

A reformétkezés hivei nem használnak ételecetet,drága Virág.
Állitólag egészségtelen.

Kedves Sanda, a minap értesültem rola, hogy az ecet oldja a vizkövet, de nem csak a vizforraloban, hanem bennünk is. Igy nem lesz bennünk vizkölerakodàs és jobb lesz a vérkeringésünk, az emésztésünk és minden, ràadàsul fogyaszt is. A gyomorsavat is csökkenti, mert sav a savat kioltja, mint tüz a tüzet. A magyarok régota tudjàk ezt, ezért esznek annyi ecetes savanyusàgot.
Akit érdekel a téma épp most fogunk egy céget alapitani, mert nagy biznisz van benne. Aki nem birja az izét az tablettàban is kaphat majd.
2013. április 7. 11:15

megtekintés Válasz erre: Virág - 2013. április 7. 11:11

Der Käse ist sehr gut! :)

A sajt nagyon jo! :)

Ui: Valamint rettentö fontos, hogy csak igazi tejet hasznàljunk fel, mert mütejböl csak müsajt lesz. Esetleg még be is zöldül... :))

Puszi

De lehet, hogy csak azért zöld a tehén, mert az északi oldalon áll.
Az északi oldal pedig köztudott, hogy mohás. A moha pedig zöld.

:D :D :D
2013. április 7. 11:14
A reformétkezés hivei nem használnak ételecetet,drága Virág.
Állitólag egészségtelen.
2013. április 7. 11:11
Der Käse ist sehr gut! :)

A sajt nagyon jo! :)

Ui: Valamint rettentö fontos, hogy csak igazi tejet hasznàljunk fel, mert mütejböl csak müsajt lesz. Esetleg még be is zöldül... :))

Puszi
Feleségek.hu csevegő

Online felhasználók:

Privát csevegő béta

Csevegő partnerek: