újabb események régebbi események további események
21:54
Sanda új hozzászólást írt vikibal naplóbejegyzéséhez
21:15
zsoltne.eva új hozzászólást írt vikibal naplóbejegyzéséhez
20:50
Ilona B. T. új cikket töltött fel
20:24
vikibal új hozzászólást írt egy cikkhez
18:00
vikibal módosította a naplóbejegyzését
17:59
vikibal új bejegyzést írt a naplójába
13:34
BertaEvi válaszolt egy szavazásra
10:43
Anyu új hozzászólást írt az egyik naplóbejegyzéséhez
10:37
Anyu új hozzászólást írt az egyik naplóbejegyzéséhez
09:59
emillio válaszolt egy szavazásra
09:12
Müszélia új hozzászólást írt egy cikkhez
08:08
Yolla új hozzászólást írt egy cikkhez
08:05
Yolla új hozzászólást írt Anyu naplóbejegyzéséhez
02:49
emillio új cikket töltött fel
23:19
Ilona B. T. új hozzászólást írt az egyik cikkéhez
21:45
zsoltne.eva új hozzászólást írt Anyu naplóbejegyzéséhez
20:55
Anyu új bejegyzést írt a naplójába
18:08
tushots válaszolt egy szavazásra
15:49
zsoltne.eva új hozzászólást írt az egyik cikkéhez
15:18
Müszélia új cikket töltött fel

Házisajt

2013. április 7. - Látogatók száma: 123

Régebben túróból már készítettem sajtot. A pontos recept most nem jut az eszembe, de azt hiszem tojás is kellett bele, a túrón kívül. A művet a végén diógerezdekkel turbóztam. Igazán exkluzív lett mind a szemnek, mind a szájnak.

Most viszont kaptam egy receptet, mely alapján a friss tejből házi sajt is készíthető. Személyes tapasztalatom ezzel kapcsolatban még nincs, de ki fogom próbálni.

Vagány, bevállalós vagyok. Múltkor azt mondták, hogy a szőlőből is lehet bort csinálni. És tényleg...

Vissza a tejből sajtot recepthez:

A 2 liter tejhez egy 3 literes fazékban adjunk 7 dkg sót, majd tegyük tűzre és állandó kevergetés mellett főzzük 25 percig. Utána levesszük a tűzről, beleöntünk 0,5 dl 10%-os ételecetet. A túrósodás mértékétől függően hozzáadhatunk még egy evőkanál ecetet, míg optimális állagú lesz. Ezután 15 percig állni hagyjuk, hogy hűljön és túrósodjon.
Ezután az egészet beleöntjük egy felfüggesztett (madzaggal szögre akasztott), csúcsos vászonzacskóba (konyharuhából lehet varrni). Hagyjuk a savót lecsurogni, időnként megrázzuk és megnyomkodjuk, hogy tömörödjön. Ettől a sajt rugalmas állományú lesz. Utána állni hagyjuk 1-2 napig. Kevesebb sóval a sajt lágyabb és kenhető lesz. Keverhetünk bele különféle fűszereket is (kaprot, reszelt fokhagymát, petrezselymet, őrölt köményt, kakukkfüvet, oregánót, szerecsendiót), ha valami különlegesre vágyunk.
Megjegyzem, hogy a receptben ugyan nem szerepelt, de csak FRISS és NAGYON ZSÍRDÚS, ha lehet HÁZITEJET használjunk.

Foto: Blümchen

A cikket írta: Jenics Juli

4 szavazat

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá.

Megjegyzés:

időrendi sorrend

2013. április 8. 10:59

megtekintés Válasz erre:   - 2013. április 8. 10:56

Mert nyitott szemmel pihensz!!!!!!!! :-)

Akàr az ördög?
2013. április 8. 10:56

megtekintés Válasz erre: Virág - 2013. április 8. 10:46

Azért lehet ilyen tàskàs a szemem. :)))

Mert nyitott szemmel pihensz!!!!!!!! :-)
2013. április 8. 10:46

megtekintés Válasz erre:   - 2013. április 8. 06:00

Drága Virág!
Nem lehet, hogy már túlpihented magad?

:D

Azért lehet ilyen tàskàs a szemem. :)))
2013. április 8. 06:00

megtekintés Válasz erre: Virág - 2013. április 7. 11:31

Akkor az màr rettentö egészsèges kell legyen!

Amikor felmegy a sajt àra,
szükséged lesz egy sajtàrra.

Drága Virág!
Nem lehet, hogy már túlpihented magad?

:D
2013. április 7. 20:42

megtekintés Válasz erre:   - 2013. április 7. 19:24

Gondolom öcsiből? Vagy nem? Vagy öcsi készül sajtból? :-)))

A Hold! Sajtból van a hold..

http://youtu.be/9pml6WZLJLg
2013. április 7. 19:24

megtekintés Válasz erre: Virág - 2013. április 7. 19:16

Juli, az Öcsisajt miböl készül?

Gondolom öcsiből? Vagy nem? Vagy öcsi készül sajtból? :-)))
2013. április 7. 19:16
Juli, az Öcsisajt miböl készül?
2013. április 7. 14:21
Nagyon szeretem a sajtot!Egyszer rászánom magam és csinálok..Az biztos, hogy főleg nagyüzemileg már mindenből készitenek se(lej) tet,példa erre a pizzára árult sajt, valami Csizió a neve. No, hát az életében nem látott tejet..:)
2013. április 7. 11:31

megtekintés Válasz erre:   - 2013. április 7. 11:15

De lehet, hogy csak azért zöld a tehén, mert az északi oldalon áll.
Az északi oldal pedig köztudott, hogy mohás. A moha pedig zöld.

:D :D :D

Akkor az màr rettentö egészsèges kell legyen!

Amikor felmegy a sajt àra,
szükséged lesz egy sajtàrra.
2013. április 7. 11:29

megtekintés Válasz erre: Sanda - 2013. április 7. 11:14

A reformétkezés hivei nem használnak ételecetet,drága Virág.
Állitólag egészségtelen.

Kedves Sanda, a minap értesültem rola, hogy az ecet oldja a vizkövet, de nem csak a vizforraloban, hanem bennünk is. Igy nem lesz bennünk vizkölerakodàs és jobb lesz a vérkeringésünk, az emésztésünk és minden, ràadàsul fogyaszt is. A gyomorsavat is csökkenti, mert sav a savat kioltja, mint tüz a tüzet. A magyarok régota tudjàk ezt, ezért esznek annyi ecetes savanyusàgot.
Akit érdekel a téma épp most fogunk egy céget alapitani, mert nagy biznisz van benne. Aki nem birja az izét az tablettàban is kaphat majd.
2013. április 7. 11:15

megtekintés Válasz erre: Virág - 2013. április 7. 11:11

Der Käse ist sehr gut! :)

A sajt nagyon jo! :)

Ui: Valamint rettentö fontos, hogy csak igazi tejet hasznàljunk fel, mert mütejböl csak müsajt lesz. Esetleg még be is zöldül... :))

Puszi

De lehet, hogy csak azért zöld a tehén, mert az északi oldalon áll.
Az északi oldal pedig köztudott, hogy mohás. A moha pedig zöld.

:D :D :D
2013. április 7. 11:14
A reformétkezés hivei nem használnak ételecetet,drága Virág.
Állitólag egészségtelen.
2013. április 7. 11:11
Der Käse ist sehr gut! :)

A sajt nagyon jo! :)

Ui: Valamint rettentö fontos, hogy csak igazi tejet hasznàljunk fel, mert mütejböl csak müsajt lesz. Esetleg még be is zöldül... :))

Puszi
Feleségek.hu csevegő

Online felhasználók:

Privát csevegő béta

Csevegő partnerek: