Kefír és joghurt készítése
Látogatók száma: 129
Imádom a tejből készült termékeket. Tavaly kaptam ,,kefir" gombát is, amitől a friss tejből egy nap alatt kefir képződött. Aztán, pár napig nem voltam itthon és ezzel sikerült eltenni láb alól a gombáimat. Az alábbi receptet az interneten találtam.
Ha kefirt vagy joghurtot szeretnénk készíteni a friss tejből, akkor célszerű először felforralni, majd a szobahőmérsékletre hűlése után habverővel vagy turmixgéppel jól belekavarni egy kis doboz bolti kefir vagy joghurt tartalmát. Praktikus olyan terméket választani, ami élő baktériumflórát tartalmaz. A későbbiekben mindig a korábbról megmaradt kefir (joghurt) egy részét (elég 1 dl) kavarjuk bele a friss tejbe, az újabb adag elkészítéséhez. A tejet meleg helyre rakva 0,5-1 napon belül lezajlik az erjedés. Célszerű kisebb dobozokba tölteni előtte, melyek lezárhatók és elférnek a hűtőben.
Az aludttej csak abban különbözik a kefirtől és a joghurttól, hogy nem fertőztük meg bizonyos baktériumokkal, amik speciális állagúvá és ízűvé teszik azt. A kész joghurtból fogyasztás előtt készíthetünk gyümölcsjoghurtot: apróra vágott vagy ledarált befőttet, friss gyümölcsöt keverve bele cukorral, aromával, zselatinnal. Amíg nincs kész a joghurt, ne tegyük bele mindezeket, mert rontják a tejtermék állagát.
Megyek tejet és kefirt venni.
Hozzászólások
fordított időrendi sorrend
Köszönjük:-)