Spórolás 1.
Látogatók száma: 307
Néztem a tévében, hogy háztartási (spórolási) tant tanítanak felnőtteknek. Bár az nem derült ki, hogy mennyibe kerül az oktatás. Nem izgatott fel a dolog, mert nekem világ életemben takarékoskodni kellett. Aki nálam jobban tud spórolni, az hazudik!
Gondolom nem vagyok egyedül. Osszuk meg egymással a tippeket, és lopjuk el egymástól az ötleteket!
A legtöbbet az élelmezés, azaz a kaja terén lehet spórolni. Megosztanék veletek egy két ide vonatkozó személyes praktikát!
A legfontosabb, egy nagy mélyhűtő láda megléte. Ha falun lakik az ember, akkor egyrészt veteményez, másrészt vásárol, vagy csereberél. Városban lakóknak érdemes az akciókat figyelni.
Én mindent elteszek, ami a kertben megterem. A gyümölcsöket lekvárnak, befőttnek, és a mélyhűtőbe is pakolok pár adagot mindenből. Ugyan így járok el a zöldségekkel is. Egységcsomagokat csinálok kaporból, petrezselyemből is. A téli sütés-főzésnél jól jön.
Készre főzött lecsót szoktam üvegbe is eltenni, de összevágott paprikát paradicsommal simán a mélyhűtőbe is teszek. Tavaly sok uborkám volt. Sokat tettem savanyúságnak hordóba, a többit salátának a mélyhűtőbe. Ilyenkor simán legyalulom az uborkát és megy a fagyasztóba. Felhasználás előtti este kiveszem és reggelre szobahőmérsékleten felenged. Tálaláskor ecetes lét, vagy öntetet csinálok és ráöntöm.
Paradicsom ivólevet sokat teszek el. Igaz, az idén vennem kellett, mert nem termett annyi, hogy be tudjak főzni belőle. Az ivólét szeretem, egyrészt úgy natúr inni, másrészt levesnek, de mindenféle magyaros ételbe jó egy kicsit tenni. Nyáron szoktam egységcsomagokat csinálni az ételek ízesítéséhez, amit a mélyhűtőbe tárolok. Négybe vágva egy nagy paprikát és egy paradicsomot. Ez kitűnő ízt ad a pörkölteknek, gulyásoknak, de ilyent szoktam a tökfőzelékhez is adni, amit úgy készítek, hogy egy fej hagymát felszeletelek üvegesre sütöm, hozzáadom az egységcsomagos paprikát és paradicsomot, mintha lecsót készítenék belőle, aztán, ha kész a mini lecsóm, ráöntöm a gyalult tököt, és egy csokor kaprot. Tovább párolom az egészet, berántom és tejfölt adok hozzá. Ha nincs tejföl, akkor egy kis ecettel bolondítom.
Körtebefőttem az idén úgy lett, hogy a szomszédnak rengeteg körtéje termett. Úgy gondolta, pár literrel kevesebb pálinkát főz, és adott két vödörrel, cserébe két vödör meggyért. Kajszibarackból pedig nekem termett annyi, hogy sok üveg lekvárt sikerült befőznöm.
A savanyúságot 25 literes műanyag hordóban teszem el, aminek zárható fedele van!
Recept:
10 liter víz
25-30 dkg só
1 kg cukor
1 liter 20%-os ecet
1 csokor kapor, az sem baj, ha felmagzott szárú
kb. 20-25 babérlevél
30-50 szem egész fekete bors
20-30 meggyfalevél
1 birsalma meghámozva, négybe vágva, magház nélkül
1 torma megtisztítva, félbevágva
1 cs borkénnek kb. az 1/3-a
Én két adagban szoktam csinálni, mert nincs nagyon nagy fazekam. Felforralom a lét a hozzávalókkal és beleöntöm a hordóba. Már forrón is bele lehet pakolni a zöldségeket.
Spájzba, vagy garázsban is eláll. Aztán minden zöldségfélét beledobálok. Amikor érik az uborka és többi zöldség, akkor naponta dobom bele a leszedett termést. Folyamatosan lehet bele rakni. Zöld paradicsom, kisebb tökök, négybe vágott káposzta, almapaprika, hagyma, karfiol, de éretlen gyümölcs is jó bele pl. ringló, szilva, stb. pár hét múlva ehető. Tehető bele még sárgarépa és mini kukorica is, ha a ,,haját” alaposan eltávolítottuk.
Fontos, hogy kézzel, és fémmel ne nyúljunk bele, csak fakanalat, facsipeszt használjunk.
folyt köv. (ha lesz rá igény!)
Hozzászólások
időrendi sorrend
Válasz erre: Ilona
Kedves Julika!
Minha csak én irtam volna ezeket a praktikákat!
Ezt a savanyúságot nálunk " bedobósnak" hivják, tanúsithatom, hogy isteni, ropogós , egész télen lehet rá járni..
Én is magam termelek meg mindent, ami a fagyaztóban landol feldolgozva, csomagolva, konyhakészen.
Még annyival egésziteném ki, hogy piros paradicsompaprikát (de lehet bármilyen) robotgéppel(akinek nincs, darálva) felapritok, sóval összekeverem és kisüvegekben a rendes hűtőben tárolom, úgyszintén vegyeszöldséget is apritom, sózom és ételizesitőként használom. A paprikát bármely húsos ételbe 1-2 kanállal beletehetem, de zsirokenyérre pritaminként is finom. Az apritott, sózott zöldség pedig finom ételizesitő levesekbe, de akár önálló levesként tésztával, vagy májgaluskával fogyasztható.
Van olyan étel, amiből nem lehet kisadagokat késziteni.Ezekből kihülés után adagonként szintén fagyasztok, ha kevés az időm, egy-egy adagot kiolvasztok, olyan, mint a friss. Egyre vigyázok, hogy olyan ételeket, amiket be kell rántani vagy habarni, még ezek elvégzése előtt teszem be, mert olvadásnál-tapasztalatom szerint-kicsit összekapódik..De én kenyeret, sütiket is szoktam fagyasztani, sőt előre bepanirozott húsokat is..
Gondoltam, hogy nem vagyok egyedül a hasonló tevékenységekben.
Ezt a pirospaprikás, vegyes zöldséges dolgot még nem próbáltam ki, de meg fogom csinálni, mert tényleg praktikusnak és jónak tűnik!
Köszi!
Pusz
Juli
Minha csak én irtam volna ezeket a praktikákat!
Ezt a savanyúságot nálunk " bedobósnak" hivják, tanúsithatom, hogy isteni, ropogós , egész télen lehet rá járni..
Én is magam termelek meg mindent, ami a fagyaztóban landol feldolgozva, csomagolva, konyhakészen.
Még annyival egésziteném ki, hogy piros paradicsompaprikát (de lehet bármilyen) robotgéppel(akinek nincs, darálva) felapritok, sóval összekeverem és kisüvegekben a rendes hűtőben tárolom, úgyszintén vegyeszöldséget is apritom, sózom és ételizesitőként használom. A paprikát bármely húsos ételbe 1-2 kanállal beletehetem, de zsirokenyérre pritaminként is finom. Az apritott, sózott zöldség pedig finom ételizesitő levesekbe, de akár önálló levesként tésztával, vagy májgaluskával fogyasztható.
Van olyan étel, amiből nem lehet kisadagokat késziteni.Ezekből kihülés után adagonként szintén fagyasztok, ha kevés az időm, egy-egy adagot kiolvasztok, olyan, mint a friss. Egyre vigyázok, hogy olyan ételeket, amiket be kell rántani vagy habarni, még ezek elvégzése előtt teszem be, mert olvadásnál-tapasztalatom szerint-kicsit összekapódik..De én kenyeret, sütiket is szoktam fagyasztani, sőt előre bepanirozott húsokat is..
Nekem határozottan tetszik az ötlet, a folytatás igényével. Mindig jól jön az ahány ház annyi szokás receptek és még időben is vagyunk. Éppen az elhatározás küszöbén állok, hogy idén másként lesz, mint az előző években. Nagyobb hangsúlyt fektetek mindennek. Zöldségeskertnek, gyümölcsösnek egyaránt.
Megterem ott kint minden, csak legyen, aki beszerzi, elveti, elülteti, elteszi.. ki, ha nem én?
Tetszik a "mindentbele" savanyúságod is. Addig, amíg lesz belevaló azzal is tudok spórolni, hogy pár hónapig még nem üzemelem be a fagyasztómat.
Pussz,
Éva