újabb események régebbi események további események
23:56
Arnold91 új bejegyzést írt a naplójába
23:46
Arnold91 módosította a naplóbejegyzését
23:29
Arnold91 új bejegyzést írt a naplójába

A magyar gyümölcs varázsa

2011. szeptember 4. - Látogatók száma: 68

Egy gondolat a magyar gyümölcstermesztésről.
Sokadik éve részese lehetek ennek a mindennapi kereskedelmi tevékenységnek.
Azért nem nevezném mezőgazdasági munkának, mert hűtőcsarnokban történik. Nem kell hozzá mezőgazdasági eszköz. Nem kapálom, nem gyomlálom, be sem takarítom, csak kitakarítom a kalodát, amely jó termesztőközegnek bizonyul.
A gyümölcs egy része beérik, másik része kivirágzik. Jó nagy csokor penészvirág lesz belőle. Némelyik bokréta úgy néz ki, mint egy molekula. Mondjuk barackvirág molekula.
Most nézzük a munkafolyamatot.
Gyümölcsválogatás, mérés, raklapozás. Ebből áll a napi munka. Tizenkét órán keresztül ez folyik. Néha szó szerint.

A gyümölcsök virágzási sorrendben érkeznek termőhelyükre.
Első befutó az őszibarack. Teljesen magyar. Már. Egyébként olasz. Gyönyörű, íze semmi. Magyar hűtőben érlelt. Napot talán csak virágkorában látott. Meglehet, hogy nagy csokrokban leszedték, úgy hozták magyar honba. Talán itt is nőtt meg.

A sárgabarack szintúgy. Kis műanyagdobozokba csomagolt, gyönyörű piros szalaggal átkötött eredeti magyar barack Olaszországból.
Nincs megállás. Mérlegen a láda. Barack beborít, válogatás, mérés, raklapra pakolás.
Csupán százötven-kétszáz láda a napi limit. Mi az nekem. Csupa izom leszek.

Lassan beindul a szilvaszezon. Ugyan onnan, szintén magyar. Ez izgalmasabb történet. Nemigen szeretem, ha a szilva közül békaszemek merednek rám, pedig találkoztam egy pár tiltott határátlépő békucival. Kifejezetten szeretik ezek az állatok a sötétlila, szinte fekete gyümölcsöt. Még a színével is képesek azonosulni. Érdekes látvány. Lila levelibéka. Azért tudom, hogy az, mert elválasztás után bezöldül. Pfújj! Kétszínű importbéka!

Már érik az olasz-magyar koprodukcióban termesztett szőlő is. Ugyanaz a projekt. Szerencsére béka nélkül.

A körte külön említést érdemel. Papírdobozokban, egyenként selyempapírba csomagolva érkezik kis hazánkba, mint valami ajándék. Nesze nektek magyarok!
Az én dolgom a ládába sorolása. Jól befürödtem vele. Ebből is magyar gyümölcsöt kell varázsolni.
Hogyan?
Kicsomagolni, címkéket lekapkodni, mert ugye mindegyikre kis címkét ragasztottak, ezzel munkát adva több embernek ott is, itt is. Sok munkával, de magyarosítottam. Többek között ezt is. Olyan szép, hogy szinte megszólal. Természetesen magyarul.

Raklapszám találkozhatunk eredeti magyar déligyümölccsel is. Amihez gyerekkoromban csak karácsony táján, sok-sok órás sorban állás után lehetett hozzájutni, most az év minden napján megvehetjük. Akkor az íze eredeti volt. Most nincs is, mégis esszük.
Kivégeztünk a gyümölcsöket, jöhetnek a zöldségek.
Abból is találhatunk minden félét. Némelyikről azt sem tudom micsoda. Ezek azért jobb állapotban vannak. Csak egy szorul válogatásra. A paradicsomé ez a megtiszteltetés. Meg természetesen az enyém.
Saját levében bűzölgő igazi magyar paradicsom. Ugyanabban a kamionban vette fel a magyar állampolgárságot, mint a társai.

Milyen jó nekünk, hogy kis országunkban a világ minden zöldsége, gyümölcse megterem. Igaz, kicsit fanyar, de nekünk így is jó!

A cikket írta: KiralyCsilla1965

10 szavazat

Hozzászólások

Megjegyzés:

időrendi sorrend

2011. október 23. 14:22
Szòval, te vagy a föcinkos...! Korrumpàltak? Gyònni szoktàl? :)))
5+ valòsàgpont.
2011. szeptember 5. 07:53
Kedves Csilla!

Milyen jó, hogy nem mindenki a nagybanin vásárol, vagy egy bevásárló centrumban. Régi jó szokásom, ehhez tartom magam,... a hullott gyümölcs a legjobb. Csak fel kell szedni, és még frissiben elfogyasztani, akkor az igazi. Mentes minden idegen anyagtól. Csak a vihar volt képes elszakítani a természetes közegéből. Egy kicsit hagyom azért érni, mert nem minden a külső.
A végén még szerencsém is van. Nem kell fára mászni. Ilyen az alma, a körte, a szilva és sorolhatnám. Nincs benne idegen anyag.
Mennyei! :-)
Persze, ha a bőség zavarában szenvednék, nem csak egy-két, max. három fáról lenne szó, az gond lenne! Az okos és tehetős emberek persze ezt a helyzetet is jól ki tudják használni.
Itt van a kutya elásva. Ez lehetne egy magyar igazi virtuóz, de hát ott még nem tartunk.
A pálesz sem az igazi!!! Csak a hazai!

Pussz,
Éva
2011. szeptember 5. 07:42
Amikor haza jövök napsütést nem látott országból és megérzem itthon a gyümölcsök illatát és ízét, mindig azt mondom végre! Mert ott megkapok mindent, csak éppen se íze, se illata....színe és kinézete annál inkább, egészen egy órán keresztül, amíg haza viszed....Irány a piac, megkeresni a tényleg magyart!! Anyukám kertjében, fáról az igazi!!
2011. szeptember 5. 00:04
Szia Florance!
Örülök, hogy tetszett, és köszönöm a pontokat!

Pussz!

Csilla
2011. szeptember 4. 20:40
Szia Csilla!

Csodálatos lett a cikked! Finom humorral adagolod az igazságot. Nagyon tetszett! 5+1 *

Puszillak

Florance
Feleségek.hu csevegő

Online felhasználók:

Privát csevegő béta

Csevegő partnerek: