újabb események régebbi események további események
02:09
Arnold91 új bejegyzést írt a naplójába
02:14
Arnold91 új bejegyzést írt a naplójába
10:13
Arnold91 új bejegyzést írt a naplójába
13:09
Arnold91 új bejegyzést írt a naplójába
12:53
Tündér módosította a naplóbejegyzését
12:52
Tündér új bejegyzést írt a naplójába
02:23
Arnold91 új bejegyzést írt a naplójába
02:12
Arnold91 új bejegyzést írt a naplójába
02:16
Arnold91 módosította a naplóbejegyzését
02:09
Arnold91 új bejegyzést írt a naplójába

A múlt árnyéka 1. rész

2013. július 31. - Látogatók száma: 54

Szilárd

A tárgyalás után meghívja ügyfele egy kávéra, de nem fogadja el a máskor oly jól működő feszültség levezetésre szolgáló traccspartit, mert elég sok a dolga, hiszen nem csak a saját ügyeivel kell foglalkoznia, hanem az ügyvédbojtárokéval is, akiknek a felkészültsége és kreativitása egyénenként változó. Kollégájának nincs türelme az ifjúsághoz, úgy viselkedik ötvenéves korára, mintha életéből kimaradt volna az ifjúkor, a pályakezdés nehézségeivel együtt.

Palaszürke Volvójával araszol a körúton, pedig választhatott volna más útvonalat is. A kertek alatt, a mellékutcákban, jobban haladna ebben a nyomott időben, amikor a nap is elbujdokol, hogy még csak ne is lássa a készülődő vihar előjeleit, a gomolygó sötét felhőket, s ne érezze az egyre erősödő szél simogatását, amely pedig neki oly jól esik a háromórás tárgyalás után.

Legszívesebben gyalog menne, de nem lehet, nem lesz ideje visszajönni a kocsijáért, mert időben haza kell érnie. Ma ünneplik családi vacsorával Szederke sikeres felvételijét, aki anyja után szintén orvos lesz, míg Patrik fiuk jogot végzett, igaz, nem ügyvéd lesz, hanem bíró. Még meg sem száradt diplomáján a tinta, máris nősülni akar, ami teljesen érthetetlen, mitől sürgős ennyire a dolog, és nincs semmi értelmes indok arra, hogy igába hajtsa a fejét ilyen fiatalon, amikor a fenekén ott világlik a tojáshéj nyoma, ráadásul életében nem keresett még egyetlen forintot sem, mindig mindent készen kapott, és Anna még a széltől is óvta fiát, sokkal jobban, mint Szederkét.
Patrik választottja a csodaszép, tejfel szőke, magas, karcsú Hanna leányzó, aki szabad bölcsészetet hallgat az ELTE-n, és állandóan jókedvű, sokat nevet, villogtatva szabályos, hófehér fogsorát.

Jaj, csak el ne felejtsen pezsgőt venni! Igaz, étterembe mennek vacsorázni, nincs ideje Annának főzőcskézni, mert nyolcig rendel, egyébként is, ha szakácskodik, nem tud nyugodtan vacsorázni, hiszen állandóan lesi a családtagok kívánságait.

Hirtelen elered a zárpor, alig lehet látni. Legalább lemossa az út porát, lehűti kissé a levegőt és a széllel karöltve kisöpri a városból a fáradt, párás meleget.

Az iroda várótermében kedélyesen beszélgetnek az ügyfelek, akik már végeztek, azért nem indulnak el, hátha megszűnik a zápor, akik pedig sorukra várnak, a beszélgetéssel időlegesen a háttérbe szorítják gondjaikat.

Egy, csak egy ember nem társalog. A jelentéktelen, alacsony, vékony kis emberke, vállát a falnak támasztva HVG-t olvas, mely eltakarja arcát a többiek elől. Nem, mintha oly nagyon figyelnének rá. Igazi jelentéktelen szürke kis pasas, a kortalan fajtából, lehet harmincéves, de elmúlhatott ötven is.

Az ügyvéd észreveszi, hangosan köszön, úgy általában mindenkinek szánva és határozott léptekkel megy az irodájába, melynek ajtaján aranyszínű betűkkel ott áll a neve: Dr. Szunai Darabos Szilárd. Semmi cafrang, még annyi sincs alatta, hogy ügyvéd.
Ezt dacból vezette be, még akkor, amikor feleségül vette Darabos Annát, a szép szőke medikát, akinek kétéves kisfiát a nagyszülők nevelték, s megállapodtak abban, hogy Patrikot saját gyerekeként neveli fel. Csakhogy Patrik az anyja vezetéknevét kapta, a házasságkötésüket követően pedig kölcsönösen felvették egymás vezetéknevét, így Patrik is megkapta a Szunai nevet. Ügyvédi körökben akkoriban kezdett ismertté válni Szunai Szilárd neve, s csodálkoztak rajta, hogy a felfelé ívelő pályán lévő ambíciózus fiatalember feleségül vette az egyetemista leányanyát, ráadásul adoptálta és úgy nevelte felesége kisfiát, mint a sajátját.

Órájára néz, már nem lesz ideje megvásárolni a pezsgőt. Kiszól telefonon a titkárnőjének, hogy hozasson vele, és küldje be a falat támasztó urat.
- Szervusz, Szilárd!
- Szervusz, Tamás!
Erős a szürke kis ember kézfogása, senki sem gondolná róla, hogy fekete öves kung fu mester.
- A lényegre térek, mert megdolgoztattál rendesen! Tessék, itt a jelentésem, fotókkal, adatokkal, hivatalos iratok másolatával.
- Foglalj helyet, megkínálhatlak egy kávéval?
- Megkínálhatsz, de nem kérek, köszönöm. Egy pohár kristályvizet azonban elfogadok.

Az ügyvéd maga szolgálja ki vendégét, nem szeretné, ha a titkárnője itt sertepertélne körülöttük, mert Tamás magánnyomozó, akinek többször adott már megbízást, ám sohasem itt találkoznak az irodában, s a továbbiakban sem lesz ez a gyakorlat, a mostani helyzet kivételes.
- A titoktartás a mi szakmánkban legalább annyira fontos követelmény, mint a tiétekben. Azt is előre kell bocsátanom, hogy alapos munkát végzek, ha kell ezer információnak is utána nézek, csakhogy megtaláljam ezt az egy-két lényeges adatot, melyre szükségem van.
- Ne kertelj, barátom, csapjunk a lovak közé. Biztos vagyok benne, hogy ez részemről egy felesleges kör volt, és csak a megnyugtatásomra szolgál. Bár kicsit sokba kerül! – kedélyeskedik az ügyvéd, miközben kitölti vendégének a kristályvizet.
- Ülj csak le, Szilárd, megelőzendő, hogy összeess!
Meghökken az elegáns öltönyös, nyakkendős, némi súlyfelesleggel rendelkező ügyvéd, s leül vendégében szemben.
- Ne kímélj, Tamás! – veszi humorosra a figurát, pedig, valahol a gyomra környékén zsibbadást érez, amely figyelmezteti, hogy nem lesz oka vidámságra.
Kortyol néhányat Tamás a párás pohár italból, melyet gondosan visszatesz a tálcára, hátradől és színtelen hangon beszélni kezd.
- Ebből a házasságból semmi sem lesz! Hanna és Patrik féltestvérek!

Szilárd úgy érzi, hogy vendége minden előzetes figyelmeztetés nélkül gyomorszájon vágja.
- L. Horváth Hanna édesapja Lajtos Horváth György, aki egyébként Patrik édesapja is! Anna asszony szülei Kalocsán laknak, ugye? Hát, Lajtos Gyuri is kalocsai, csakhogy amikor Annát eltiltották tőle, Sopronba költözött. Fogalma sem volt arról, hogy Anna terhes, arról sincs tudomása, hogy megszülte a fiukat, Patrikot. Elvégezte az erdőmérnöki főiskolát, három év múlva megnősült és egyetlen gyermekük Hanna. Idővel a Lajtos előnévből csak az L. betűt tartotta meg, melyet igen nehezményeztek a szülei, akik még Patrik születése előtt követték fiukat és egy Sopron környéki kis faluba költöztek. Megszakítottak minden kapcsolatot kalocsai ismerőseikkel, mert nagy szégyennek tartották, hogy a Darabos családnak nem volt megfelelő vőnek való a fiuk, csak ezért, mert Gyurka nagyszülei lajtos kocsival hordták aratáskor az ivóvizet a földeken dolgozóknak. Egyébként emiatt lett Lajtos a ragadványnevük. Sem Anna, sem Lajtos Gyurka nem keresték egymást az elmúlt huszonnégy év alatt. Apósod nagyhatalmú ember volt, téeszelnökként szép jövedelemmel rendelkezett, tudta nevelni az unokáját és taníttatni lányát a nélkül is, hogy Partik apjától gyerektartást kértek volna.

Most Tamás szolgálja ki kristályvízzel barátját, aki lassan magához tér a meglepetéstől, vagy az is lehet, hogy csupán az ügyvédi praxisban gyakorolt önfegyelme győzedelmeskedik.
- Ha jól sejtem, Patrik minderről semmit sem tud, ahogyan a részletek számodra is ismeretlenek voltak. Nem irigyellek, Szilárd, neked kell mindezt elmondanod Annának és közösen fel kell világosítanotok Patrikot is.
- Ebből a házasságból nem lehet semmi! Mi lesz a gyerekeinkkel? Szederkével? Őt is meglepi ez a fordulat!
- Beszéljétek meg Annával a továbbiakat. A borítékban megtalálod a dokumentumokat, és Lajtos Horváthék címét, telefonszámát is. Meg természetesen a számlát. Majd átutalod, van rá nyolc napod.

Villog a telefonon a házi vonal:
- Bocsánat, ügyvéd úr! Meghozták a pezsgőket. Behűtsem?

A Müncheni Egyetem Polgári Jogi Nemzetközi Magánjogi és Összehasonlító Jogi Tanszékén - Universität München, Lehrstuhl für Bürgerliches Recht, Internationales Privatrecht und Rechtsvergleichung – vendég professzor Tatay Dénes, Szilárd gyermekkori barátja. Ideje felhívni. Patriknak németből és angolból felsőfokú nyelvvizsgája van.

A következő két órában az ügyvédbojtárokkal foglalkozik, akiknek a folyamatban lévő perek anyagainak előkészítése a feladatuk. A három fiatal ügyvéd palánta soha nem látta ilyen morcosnak a főnököt, mint most. Nem emeli fel a hangját, csak kérdez folyamatosan, s ha két-három mondatban nem kap számára megfelelő választ, azonnal osztja az utasításait a további teendőkre.

Hét órakor végez, és úgy érzi, hogy az este még tartogat számára meglepetéseket.

Behívja a titkárnőjét, leülteti az ügyfeleknek fenntartott bőrgarnitúra egyik foteljébe. Karola, a hatvanas évei elején járó asszony, ebből azonnal tudja, hogy magánjellegű beszélgetésre számíthat. Ebben Szilárd is követi az apja hagyományait. Az öreg Szunai kemény ember és kiváló ügyvéd volt Húsz esztendőt dolgoztak együtt és annyit tanult az öregtől, hogy akár maga is vállalhatna kisebb pereket. Amikor Szilárd apja tiltása ellenére elvette Annát és adoptálta annak ismeretlen apától származó kisfiát, az öreg Szunaiban egy világ dőlt össze. Alig várta, hogy nyugdíjba mehessen és feleségével együtt kiköltöztek Londonba. Hat számjegyű összeget fizettek Karolának, hogy vigyázzon a fiukra, nehogy elkövessen újabb butaságot. Karola akkoriban vált el a férjétől, a gyerekei pedig egymás után kirepültek a családi otthonból, így azután igazán ráért gyámkodni Szilárd felett, akinek lassan beépült az életébe, s mintegy nagynénihez, bátran fordulhat hozzá a gondjaival.

Az öreg Szunai mellett gyorsan megtanulta, hogy más a munka és más a barátság. Szilárdot is szigorúan ügyvéd úrnak szólítja, s senki sem tudja, hogy közöttük létezik egy más kapcsolat is.

A Darabos családnak sem tetszett ez a házasság. Patrik születése miatt Anna halasztott egy évet az egyetemen, majd alighogy elvégezte az első szemesztert, megismerkedett Szilárddal és gyorsan összeházasodtak. Azt pedig végképp nem bocsátotta meg a lányának, hogy veje adoptálta az unokáját, s a vezetékneveiket együtt használják mindannyian.
- Parancsoljon, Szilárd, miben segíthetek?
- Imperare sibi maximum imperium est. (Önmagán uralkodni a legnagyobb uralkodás.)
- Úgy van. Úgy tudom, e képességet örökölte az édesapjától. Conqueri fortunam adversam, non lamentari decet. (A balszerencsét nem siratni kell, hanem legyőzni.)
- Karola, bajban vagyok. Muszáj megbeszélnem magával, mert Anna még nálam is rosszabbul viseli majd a történteket, s nekem kell a helyzetet megoldani.
- Hallgatom, ügyvéd úr!
- Benefacta, male locata, malefacta habentur. (A rosszul alkalmazott jótett rossznak tekinthető.) A feleségemmel együtt elkövettünk egy nagyon nagy hibát, nevezetesen nem mondtuk meg Patriknak a születése körülményeit. Mit tesz a sors, megismerkedik a féltestvérével, bele szeret és feleségül akarja venni.
- És a fiatalok egyike sem tudja, hogy testvérek.
- Így igaz.
- Nincs idő várni a csodára. Kíméletnek sincs helye. A maga helyében elmondanám a gyerekeknek. Ne hagyja Annára ezt a témát, hiszen ő maga is áldozat. Az öreg Darabos legalább annyira keményfejű ember volt, mint Szunai papa. Szóval, Patrik összeomlik, de nem fogja hibáztatni az anyját, magára majd orrol egy ideig, de belátja, hogy fiaként szereti.
- Így gondolom én is, de jó hallani a véleményét. Köszönöm.
- Nincs mit, Szilárd.

Folyt.köv.

A cikket írta: Yolla

1 szavazat

Hozzászólások

Megjegyzés:

Ehhez a cikkhez senki nem írt hozzászólást.

Feleségek.hu csevegő

Online felhasználók:

Privát csevegő béta

Csevegő partnerek: