újabb események régebbi események további események
09:12
Arnold91 új bejegyzést írt a naplójába

A múlt árnyéka 6. rész

2013. augusztus 4. - Látogatók száma: 46

Lajtos Gyuri

Ha ebben a tempóban dohányzik, a reggeli kávéja mellé már nem lesz cigarettája, márpedig a nemzeti dohányboltok elhelyezkedése és működése messze áll az optimálistól, mint Makó Jeruzsálemtől. A belvárosban egymást érik a trafikok, de a kertvárosban, ahol laknak, ott bezzeg egy sincs. Ráadásul az erdészeti cég, melynek második embere Gyuri, a központi irodáit is kihelyezte a város szélén épült, korábban vadászházként működtetett, téliesített faházba, ellehetetlenítve, hogy a dolgozók napközben magánügyeiket intézhessék. No, annak a környékén sincs dohánybolt, se nemzeti, se másmilyen.

Reggel korábban indul, hogy legyen ideje cigarettát venni, legalább két kartonnal, feltéve, ha egyáltalán lesz abból a márkából, melyhez ragaszkodik. Ha nem lesz, megkéri a feleségét, hogy ugorjanak ki az osztrákokhoz, úgyis emlegette Mariann, hogy elvinné a lányukat bevásárolni a sógorékhoz. Mármint az osztrák sógorékhoz.
Hogyan lehet ennyire balga, hogy azt hiszi, egyetlen Darabos Anna van az egész országban? Hiszen a saját vezetéknevükön is több ezren osztoznak, hiszen a Horváth név országszerte ismert és használt. Márpedig nem egy Horváth György él az országban és feltehetően a Darabos Anna nevet sem egyedül a kalocsai téeszelnök egyetlen lánya viseli.

Csillapodj, Lajtos Gyuri, előbb nézzük meg, ki az a Patrik gyerek és egyáltalán, van-e bármely rokoni kapcsolata a kalocsai Darabos családdal?

Lassan negyedszázada, hogy Darabos Gergely elég érthetően a tudtára adta, hogy családjában persona non grata a teljes Lajtos Horvát família, és hátraköti a sarkát, ha még egyszer meglátja a lánya körül legyeskedni. Lilult a Gergely bácsi feje, inkább érett padlizsánra hasonlított, mintsem egy mérges emberére, és az volt az érdekes, hogy otthon, a saját édesapjáé is hasonló színre váltott, amikor elmesélte neki Annától való eltiltását.

Hiába kérdezgette szüleit a téeszelnök lehetséges indítékairól, nem kapott, csak kitérő válaszokat, s egyszerűbbnek tűnt az édesanyja vélekedését mérvadónak elfogadni, mely szerint derogál a nagyságos elnök úrnak a szegényparaszti famíliával való családi kapcsolat. Mérgében meg sem állt Sopronig, abban bízva, hogy onnan könnyen átjut Ausztriába, és irány Amerika.

Szép az elmélet, ám az idea a gyakorlatban nehezen megvalósíthatónak bizonyult, miután megismerte Mariannt, és Anna utáni vigasztalódás gyanánt rövidesen feleségül is vette. Akkorra szülei is utána jöttek, Ágfalván vettek egy nagy telekkel bíró házat, s nem magyarázkodtak, hogy miért követik Gyurit, egyszerűen úgy állították be, mintha az a világ legtermészetesebb dolga lenne.

Pirkad az ég alja, elfogyott a cigarettája is.

Muszáj utána járni, hogy Hanna szerelme Anna fia, avagy sem. Elkapja a harci hév, erre húsz éve nem volt példa, de most, mint a vizsla, mely érzi a vad szagát, indulnia kell, aludni úgysem tudna, ébren merengeni pedig merő időpocsékolás. A legegyszerűbb megoldással kezdi, megnézi az interneten, mit talál a Szunai Darabos családról.
Tusol, felöltözik, bevágja magát a terepjárójába és bemegy a munkahelyére.
Tarlós bácsi, portásként is úgy alszik, mint a tej, alig tud lelket verni belé, hogy beengedje a parkolóhelyére.

Bekapcsolja a számítógépét, s míg bejön az internet, eszébe jut, hogy a lánya korosztálya már a Facebookon csetel, s ha szerencséje lesz, ott megtalálja Patrikot, és amilyenek a mai fiatalok, bizonyára lesznek fenn családi fotók is. Jobb a munkahelyi gépen keresgélni, mint az otthonin, nem kell senkinek tudni, hogy miket keres. Hannának egyáltalán nem, Mariann meg amilyen lepcses, azonnal kitálalna a lányának, vagy ami még rosszabb, meggyanúsítaná, hogy idegen nők után koslat, amilyen féltékeny nőszemély.

A mai eszével nem venné el feleségül Mariann, elkerülné, mint ördög a szenteltvizet. Igazság szerint Angélával élné le a hátralévő életét, csakhogy sokba kerülne a válás, és semmi kedve nulláról kezdeni az életét. És persze ott van Hanna is, nem hagyhatja cserben a saját lányát.

A csudába is, nem találja a Facebook oldalon Patrikot. Lássuk csak, gondolja, talán nagyobb sikerrel jár a Fehérvári úti rendelő honlapján.

Valóban, azon megtalálja az orvosokat, fényképükkel és a rövid önéletrajzukkal együtt, közöttük dr. Szunai Darabos Annáét is.

Anna szebb, mint valaha. Gyönyörű, csinos, okos asszony! Sajnos, más felesége!
Valahol az íróasztala baloldali fiókjának mélyén kell lenni egy doboz tartalék cigarettának. Ott is van. Mohón rágyújt, bár szigorúan tilos a téliesített faházban dohányozni, de kit érdekel?

Feljön a nap, fényében eltűnnek az éjszakai illúziók, s maradnak a kegyetlen tények.

Hanna semmiképpen nem mehet hozzá Anna fiához! Ha nem kellett annak idején Lajtos Gyuri a Darabos családnak, akkor ne kelljen L. Horváth Hanna sem!

Fél hét. Három óra kell, hogy elintézzen mindent. Bekapcsolva hagyja a számítógépét, de mielőtt elindul, gyorsan ír két e-mailt, egyet a főnökének, hogy magánügyben elment, tizenegyre legkésőbb visszaér, a másikat az asszisztensének, hogy délre legyen asztalán az EU pályázati anyag első verziója.

A kocsiból felhívja Mariannt, aki álmos hangon szól bele a készülékbe:
- Szervusz, Gyuri! Mi van, nem tudtál aludni?
- Szia, Mariann, most ne viccelj! Mondd meg Hannának, hogy semmiképpen nem mehet hozzá ahhoz a pernahajder Patrik gyerekhez! Majd személyesen megbeszéljük!

Azonnal megszakítja a beszélgetést, nehogy kedvenc felesége kérdezősködni kezdjen, sőt, még a készüléket is kikapcsolja.

Fél nyolckor kiszáll szülei családi házánál és eszeveszetten nyomja a csengőt, hátha az apja meghallja. Két percbe telik, mire megjelenik édesanyja.
- Szervusz, kisfiam! Mit keresel itt ilyen korán?
- Csókolom, mama, itthon van papa?
- Nem, már elment. Megint azzal a Hans-Jürgennel üzletel, akit ki sem állhatok. Gyere be, biztos nem reggeliztél. Maradt a lecsóból, tudom, hogy szereted.

A mama főztje, az a mama főztje.

- Egyél csak, Gyurikám, egyél. Az a tehén feleséged már soha nem tanul meg rendesen főzni. Megmelegítem a kávét, vagy főzzek egy frisset?
- Ne fáradj, mama. Jó lesz nekem a maradék is.
- Ha gondolod, Gyurikám.

Mama Mariannra tett megjegyzését elengedi a füle mellett, hiszen az óta hadilábon állnak egymással, amióta bemutatta feleségét a szüleinek.

Kávézás közben mintegy mellékesen, megkérdezi:
- Mondd, mama, tudod, hogy miért ellenezték annyira a Darabos Annával való kapcsolatomat?
- Hát, fiam, hosszú sora van annak, meg úgyis mindegy.
- Valóban, mindegy. Mondd csak el, nem mondom meg a papának.

Az öregasszony fia elé teszi a kávét, leül vele szemben, a konyhaasztal túloldalára és egyik kockacukrot a másik után rakja a kávéjába.
- Sok lesz az a cukor!
- Nekem már mindegy. Szóval, Gyurikám, nem az volt a gondja Darabos elnök úrnak, hogy lajtos kocsival hordta apád a vizet a földeken dolgozóknak.

Komótosan iszik egy kortyot a kávészirupjából.
- Az csak álca volt ahhoz, hogy ellássa őket pálinkával. A melegben részegen aratni, nem kívánatos dolog. Ezért haragudott a családunkra Darabos. Meg azért is – simítja meg fején a kendőt -, hogy a pálinkáért terménnyel fizettek. Egy-két zsák búzával, kukoricával, krumplival, persze, a közösből. Emlékszel, mennyi állatot tartottunk? Nem vettünk mi azoknak egy szem kukorica nem sok, annyit sem.

Érti már Lajtos Gyuri az öreg Darabos méltatlankodását.

- Aztán, amikor eljöttél Kalocsáról, az emberek mindenfélét beszéltek, hogy tőled terhes a Darabos Anna, majd fizetheted a gyerektartást, meg ilyeneket. Mondogattam az apádnak, ne lopjon tovább, mert nagy baj lesz belőle, de nem hallgatott rám. Darabos Annát felvitték Pestre, a keresztanyjához, és megállt a szóbeszéd. Apád fegyelmit kapott és elbocsájtották. Akkor gyorsan eladtuk a házat és ideköltöztünk, Ágfalvára. Hogy mi lett a gyerekkel, megszülte vagy sem, azt nem tudom. Azt is beszélték, hogy orvosnak tanult Anna. Apád megnyúz, hogy elmondtam neked.

Lajtos Gyuri pillanatokig megszólalni sem tud, csak megfogja az anyja kezét. Belehasít a felismerés, hogy Patrik a fia? Atyaisten! Mindig akart egy fiút is a lánya után, de Mariann nem volt hajlandó több gyereket szülni.
- Mennem kell, mama! Köszönöm a reggelit! Vasárnap eljövök, hozok neked valami finomat!
- Ne költsd a pénzed, kisfiam!
- Csókolom!
- Szervusz, Gyurikám!

Az idegességtől Gyurit a kocsiban elkapja a remegés, alig tudja elindítani az autót. Kilenckor satufékkel megáll a háza előtt és feldúltan becsapja a kocsi ajtaját. Erre a hangra összerezzen Mariann, hajaj, nagy baj, ha csapkod az ura.
Már az ajtóban ordít:
- Hol van a lányod?
- Csendesebben, Gyurikám, alszik Hanna.
- Ébreszd fel, de azonnal!
- Nem ébresztem, az ő állapotában sok pihenés kell.
- Mi az, hogy az ő állapotában? Csak nem terhes?
- Hát, neked nem mondta el? Ezért lenne sürgős az esküvő.
- Abból nem lesz semmi! A terhességét pedig azonnal meg kell szakítani!

Lajtos Gyuriban gőzerővel dolgozik az indulat. Valósággal feltépi Hanna szobájának ajtaját:
- Ébresztő, gyere azonnal a nappaliba! Hallod, Hanna? Azonnal!

Hanna szeme kisírva, hiába keresi Patrikot, a fiú nem veszi fel a telefont. A hívott fél nem kapcsolható. Egyszer, kétszer, és harmadszor sem.

Megcsörren Gyuri URH rádiós telefonja. A gyakornoka keresi:
- Jó napot, főnök! Vissza tudna azonnal jönni? Pestről keresik személyesen, Szunai ügyvéd úr és a fia!

A cikket írta: Yolla

0 szavazat

Hozzászólások

Megjegyzés:

Ehhez a cikkhez senki nem írt hozzászólást.

Feleségek.hu csevegő

Online felhasználók:

Privát csevegő béta

Csevegő partnerek: