újabb események régebbi események további események
09:59
Tündér új bejegyzést írt a naplójába
07:10
Virág módosította a cikkét
07:09
Virág új cikket töltött fel

A pince titkai 5. rész: Egyáltalán, létezik K. J.?

2017. február 13. - Látogatók száma: 44

Három nap alatt sokat haladtak a munkákkal, kinn volt az önkormányzat képviselője is és elégedettségének adott hangot, főleg amiatt, hogy bemutatták neki az új árammérő óra felszereléséről szóló ELMÜ jegyzőkönyvet. A vakolás, a csempézés, tapétázás, padlóburkolás és a fűtési rendszer cseréje már nem érdekli, elég lesz, ha bejelentik a munkálatok befejezését, valamint az fűtési rendszer átadási jegyzőkönyvét, a kéményseprő nyilatkozattal együtt.
Barbara két tárgyból levizsgázott, az egyik szigorlat volt, amit kellőképpen megünnepeltek, elmentek Komlós Marcival és annak barátnőjével, négyesben bólingozni a legközelebbi plázába. Laci szokása szerint motorral volt, ezért nem ivott alkoholt, hazavitte Barbarát, majd maga is visszavonult a Zentai lakásba, ahol beindította a mosógépet, mert másnap már hazajönnek a szülei, és vége a békeidőnek. Ráadásul hétfőtől dolgozik, egy kétszintes családi házba telepítenek videós biztonsági rendszert, és a főnöke ragaszkodik ahhoz, hogy Laci vezesse a kivitelezési munkálatokat. Nincs is baja ezzel, elvégre meg kell dolgoznia a fizetésért, bár jól jött volna, ha még egy hetet otthon maradhatna, ám ezt fel sem hozza a főnöknek, mert szerdától egy négyszintes irodaház biztonsági rendszerét szerelik, ami nagy munka és nagy pénz, nem hagyhatja cserben a cégét.
A csudába is, elfelejtett vacsorát venni, és odakinn nagyon hideg az idő, semmi kedve elindulni a közértbe. Nincs mit tenni, körülnéz a konyhában, hátha talál ennivalót, bár Dórát ismerve, ennek csekély az esélye. A mélyhűtőben szerencsére két tasak félkész ételre lel, és a sonkával, sajttal töltött csirkefalatok mellett dönt, azok gyorsan megsülnek, ráadásul kenyér nélkül is fogyaszthatók, annál is inkább, mert mustárt is talál hozzá.
Dolgozik a mosógép, elmosogat, tusol és előveszi a beépített szekrényből a ládikát, éppen ideje áttanulmányozni a benne lévő dolgokat.
Érdektelen Dóri balatoni képeslapja, és a slusszkulcs is, melyhez nem tartozik autó, ám a banki kimutatás már érdekesebb, amely egy hiteltörlesztés elszámolása, mégpedig ezé a lakásé. Dóri érettségijének évében készült, és a lakáson további egymillió-kétszázezer forint hiteltartozás volt. Az orvosi zárójelentés is abban az évben készült, mely szerint Bartus Zoltánnak a túlzott alkoholfogyasztás miatt, ingadozott a vérnyomása és a triglicerid szintje, amely megnöveli a szívinfarktus kockázatát. Többféle gyógyszert is felírtak neki, amiket, lehet, hogy nem szedett be?
Nagyapja alkoholizmusa meglepi Lacit, hiszen erről eddig senki sem beszélt, holott azt nem lehet titkolni, legalább is hosszú távon semmiképpen. Egyedül Farkas Tamás beszélhetne erről, aki maga is masszív alkoholista. Mikor és miért kezdett el inni a nagyapja, amikor harmincévesen még versenyzett? Egyáltalán létezett az a Kovács Júlia, akiről Tamás olyan negatívan beszélt?
A megválaszolatlan kérdések száma egyre növekszik és egy tapodtat sem halad előre Bartus Zoltán megismerését illetően.
A notesz lényegét tekintve egy kisebb határidő napló, melybe nagyapja bejegyezte a fontosabb határidőket és eseményeket, mint például:
„Anyámtól húszezer forintot kaptam, a kerékcserére.”
„Elpusztult Plútó, neki is hiányzik Csenge.”
„Megismerkedtem K.J.-vel. Nem szép csaj, de nagyon okos.”
„Apám szerint sokat iszom, ahelyett, hogy munkát keresnék.”
„K.J. rendbe tette a lakásomat.”
„K.J. álláspályázatokat ír a nevemben.”
„Csenge felhívott, hogy visszajönne.”
„Felvételi elbeszélgetés tízkor.”
„K.J. gyakorlatilag ideköltözött.”
„Felvételi elbeszélgetés délután kettőkor.”
„K.J. mellett elhízok. Minden nap vacsorát főz.”
„Felvettek, van munkám.”
„Dóri 18. szülinapjára buli lesz a nyaralónkban.”
„K.J. –t nem zavarja, ha Dóri ideköltözik.”
Hűha! Laci homlokán összeszaladnak a redők. Vajon Csenge az a nő, akivel most Farkas Tamás élettársa? Vagy pusztán névazonosság? Miért akart Dóri az apjához költözni? Ki az a titokzatos K.J.? Kizárólag Kovács Júlia lehet. Mindenképpen felkutatja, mert zsigereiben érzi, hogy ez a titokzatos nőszemély választ adhat a kérdései egy részére. Izgatottan a notesz hátuljára lapoz, a telefonlistához, és láss csodát, megtalálja Kovács Júlia telefonszámát. Eddig rendben is lenne, de huszonkilenc év távlatából bármi történhetett a nővel, elköltözhetett, megváltozhatott a telefonszáma, s az sem biztos, hogy szóba állna vele. Nincs mese, azt a versenyt nem nyerheti meg, amelyen el sem indul. Anélkül, hogy az órára nézne és látná, hogy este fél kilenc van, amikor csak úgy ismeretlenül nem illik senkit felhívni, előveszi a mobilját és beüti a nő telefonszámát. Érces férfihang jelentkezik:
- Szép jó estét! Kovács lakás!
- Jó estét! – fátyolos Laci hangja a meglepetéstől. – Kovács Júliával szeretnék beszélni.
- Pillanat, adom. Juli! Téged keresnek!
Kellemes alt hangon beleszól a hívott a fél a telefonba:
- Kovács Júlia.
- Jó estét kívánok! Zentai László vagyok, Bartus Zoltán unokája. Szeretnék magával találkozni és beszélgetni a nagyapámról.
- Üdvözlöm, kedves László! Sajnálom, de nem hiszem, hogy ebben én vagyok az illetékes. Javaslom, hogy keresse meg Emi nénit és Ágikát.
- Nem ismerem őket. Megtenné, hogy segít nekem? Csak egy órát kérek!
- Meggondolom. Adja meg a telefonszámát, majd felhívom.
Lediktálja a mobilszámát és azonnal elköszön. Lám, egy telefonbeszélgetés alatt kiderült, hogy él még a dédnagyanyja, akinek az életkora jóval kilencven év felett lehet és reménykedhet abban is, hogy felkeresheti nagyapja húgát, valószínűleg a hatvanas éveiben járó Ágikát is.
Lám, milyen a sors, egy pillanat alatt megváltoztathat bármit, mint most, amikor Júlia megtalálásával megnyílik az út a dédnagyanyjához és az a nagyapja húgához, akiket megismerhet végre, és akiktől megtudhatja, milyen is volt valójában a nagyapja.
Megcsörren a mobilja, Komlós Marci keresi:
- Szia, Laci! Mit csinálsz? Apa megnézné a házad, mert egész este azon vitatkoztunk, hogy a frissen vakolt faladat tapétázhatjuk, avagy sem!
- Anyáméknál vagyok.
- Van egy fél órád, hogy hazaérj! Csőváz!
Hallja barátja hangján, hogy nincs nagy választása, vagy elindul, vagy rögvest nyúlcipőt húz, mert Komlós papa nem ismer tréfát. Elteszi nagyapja noteszét és a fadobozt visszateszi a helyére.
Ahhoz, hogy fél óra alatt hazaérjen, nem kell sajnálnia a gázt és rekordot döntve öt perccel Marciék előtt ér a házhoz. Nincs fűtés, és a helyiségekben már a puszta téglák virítanak az ideiglenes világításban. Leszedték a fűtési rendszer szerelvényeit, és elvitték gáztűzhelyet is.
- Szervusz, Lacikám! Remélem, nem baj, hogy idecitáltalak! Gondolom, úgyis jöttél volna szellőztetni!
- Jó estét, Márton bácsi! Köszönöm, hogy idefáradt, de mi ketten Marcival, elég jól elboldogulunk.
- Azért jöttem, hogy megdicsérjelek benneteket. Először körbenézek, maradjatok csak, beszélgessetek.
Komlós Marci alig várja, hogy elhagyja a konyhát az édesapja:
- Baj lesz, ha apa azt mondja, figyelj, kiskomám!
- Ugyan, mindent rendben talál!
Előkerül Márton bácsi, és Laci várja, hogy megszólaljon az öreg, ám ő csak csendben kortyolgatja a kristályvizet, majd leteszi az üres poharát, odalép a házigazdához és átfogja a vállát:
- No, kiskomám, menjünk le a pincébe!
Elsápad Marci, ez nem jelent jót, és tölt magának még ez pohár kristályvizet, mintha az segítene elviselni az apja várható kritikáját. Minden rosszban van valami jó, ma délután kellett volna megrendelni a nagy tételben szállítandó anyagokat, csakhogy Cinke úr, a kivitelező cég főnöke, ragaszkodik ahhoz, hogy jelen legyen a beszerzésnél, bár nem tudni, mikor tud értékes idejéből rászánni erre néhány órát, mert eddig csak egyszer jelent meg, a kivitelezés megkezdésének napján.
Fél óráig vár a visszatérésükre, közben megnézi a konyhát és egyáltalán nincs megelégedve a látottakkal. Fejmosás lesz a vége, és nem is tiltakozhat, mert jogos az észrevétel. A konyha falának felét bevakolták Lacival, próbaként, hogy a továbbiakban mire számítsanak, hogyan szárad a vakolat.
Komlós apuka arcára van írva a véleménye. Előveszi a cigarettáját, rágyújt, és egyik megszeppent fiúról a másikra néz.
- Hát, kiskomáim, tisztázzunk néhány dolgot! Lacikám, nem tudom, miért éppen januárban tatarozod a házad, de ez a te döntésed, nyilvánvalóan megvan rá az okod. Marcikám, jó lenne, ha a lelkesedésed és a tenni akarásod nem homályosítaná el a józan eszedet és megkérdeznél, ha valamiben bizonytalan vagy! Ugye, nem kell elmondanom a kritikámat, elég, ha megnézed a konyhát. Egy észak európai cég szeretne betörni a magyar piacra a saját fejlesztésű külső-belső felhasználásra alkalmas, fagyálló, szigetelő és színező vakolataival, melyekhez éppen most szervezik a reklámkampányt és keresik az itteni referencia munkához a megfelelő ingatlant. Úgy látom, hogy ez a családi ház tetszene nekik, mert méretét tekintve nem túl nagy, mégis alkalmas arra, hogy bemutathassák rajta a tudományukat. Kiskomáim! Az első kérdés, elküldhető-e a kivitelezőtök, mert az a bizonyos cég a referencia munkát a saját szakembereikkel végezteti? A második kérdés, vállalod-e Lacikám, hogy referencia munkaként megjelenjen ingatlanod a hirdetéseikben, és meghatározott napokon lehetővé teszed, hogy a hazai szakemberek megtekinthessék? A harmadik kérdés, mennyit ér neked, ha a teljes felújítási költségnek – beleértve az anyagárakat és a munkadíjakat is - csak a negyedét kell megfizetned, ellenben a cég a saját ízlése szerint végezné el a munkálatokat? Nota bene, még arra is rábeszélhetem őket, hogy a homlokzaton elhelyezhetnek egy cégüket reklámozó fél négyzetméteres márványtáblát, némi havi fizetség ellenében. Nem a levegőbe beszélek! Tessék, itt a mobilomon megnézhetitek az otthoni munkáikat! Mi már ellenőriztük azokat. A szerződésekhez térítésmentesen a megfelelő jogi hátteret a cégünk biztosítja, mert mi leszünk a hazai forgalmazók. Zentai Laci, egy napod van a válaszadásra. Egyhetes előkészítési munkát követően hat-hét a kivitelezés időtartama. Egyszóval holnap este hétre várunk vacsorára és akkor választ is adhatsz. Ne izgulj, nemleges válaszod esetén is kapsz vacsorát! Küldd át magadnak a referenciákat, hogy tanulmányozhasd napközben. Marci, menjünk haza, mert hamarosan megvirrad.
Zentai Laci az egész éjszakát a laptop előtt tölti. Nézegeti a titokzatos, nevenincs észak európai cég referenciaként megjelölt házait, melyekről rövid időn belül kideríti, hogy azok valóban léteznek, és kétségtelenül szépen mutatnak az épületek középkék, grafitszürke, rózsaszín és narancsszínű homlokzatai, csakhogy a házbelsőkbe nem lehet bekukucskálni.
Előveszi a jegyzeteit és átnézi, majd összeveti a Marci készítette anyagszükséglettel, amelyben kizárólag hazai kereskedelmi forgalomban kapható, hazai és külföldi gyártású, kültéri és beltéri fagyálló alap és lábazati vakolat anyagok szerepelnek, és kapható beltéri fagyálló fugázó anyag is. Emiatt nem kell külön fűtéssel szárítani a vakolatot, mert az akár már nulla fokon is megköt. A kivitelező cég főnökével együtt mennek el megvásárolni az építési anyagokat, mert bizonyára nem véletlen, hogy Marci nem rendelt meg semmit, mert Cinke Csaba közel harminc éve építési vállalkozó, aki rendelkezik megfelelő gyakorlattal és tapasztalattal ahhoz, hogy ne a divatos, hanem a legjobb anyagokkal dolgozzon, ne rabolja ki a megbízóját, mert a tisztességes munkánál nincs jobb ajánlólevél, s jóformán kézről kézre adják a névjegykártyáját, válogathat a munkákban. Cinke úr neve fogalom az építőiparban. A húszfős szakembergárdájába nehezen lehet bekerülni, mert innen csak nyugdíjazás miatt mennek el a munkavállalók. Az is mellette szól, hogy nem tűnik el, ha esetleg valamit utólag kell javítani, vagy újra festeni, bár ilyesmiről nem hallott.
Rendes Komlós Márton bácsitól, hogy segítségére akar lenni, meg a pénztárcáját is kímélni akarja, de a feltételeket semmiképpen sem vállalhatja, hiszen a munkája és a versenyzés miatt képtelen lenne megoldani, hogy otthon maradjon a házlátogatások alkalmával, nem beszélve arról, hogy a felújított házban élni akar, nem pedig múzeumi teremőrként viselkedni.
Pirkad az ég alja, amikor kikapcsolja a laptopot. Azért a Komlós mama főztjét nem hagyja ki!
folyt.köv.

A cikket írta: Yolla

3 szavazat

Hozzászólások

Megjegyzés:

időrendi sorrend

2017. február 14. 06:30
(:-D)

Pussz: emillio
Feleségek.hu csevegő

Online felhasználók:

Privát csevegő béta

Csevegő partnerek: