újabb események régebbi események további események
09:59
Tündér új bejegyzést írt a naplójába
07:10
Virág módosította a cikkét
07:09
Virág új cikket töltött fel

A pince titkai 6. rész: Ernő papa színre lép

2017. február 15. - Látogatók száma: 44

Zentai Laci úgy alszik, mint a bunda, és álmában kacsalábon forgó kastélyban lakik, melynek homlokzata felemás, az északi és nyugati oldalát a norvég cég, a keleti és a déli oldalát pedig a jelenlegi kivitelezője újította fel, melyek nemcsak anyagukban, de színeikben sem egyformák, mert minden oldalát más színre vakolták. A kastély baloldali szárnyában a sima, hófehérre meszelt falú szobákban modern lámpatestekből LED izzók ontják a fényt az ultramodern berendezésekre, egyszerű, egyszínű szőnyegekre és a falakat díszítő kissé absztrakt festményekre. A jobb szárnyban valamennyi helyiség színes belső vakolattal, mennyezetén gipszstukkókkal, nagy és nehéz kristálycsillárokkal, antik bútorokkal és kézi csomózású. vastag szőnyegekkel rendelkezik, s a nagyobb termek falait egy-, másfél négyzetméteres olajfestmények díszítik. Laci ott áll a hall közepén és képtelen eldönteni, hogy merre induljon, pedig sürgősen döntenie kell, és keresni egy mosdót, mielőtt bevizelne. Hirtelen orrába kúszik a frissen főtt kávé illata, erre felébred és valóban a konyha felől kávéillatot hoz a huzat, mert valaki kinyitotta a konyha ablakát.
- Felébredtél, Lacikám? – kérdi tőle Ernő papa, aki tálcával kezében megjelenik, melyen ott gőzölög két csésze nagy adag kávé. – Jó reggelt, gyerekem, nem akartalak felébreszteni. Gondoltam, hogy itt vagy, miután nálam van Dóriék pótkulcsa, így be tudtam jönni.
- Szervusz, Ernő papa! Hogy kerülsz ide?
- Van egy kis dolgom és úgy gondoltam, megnézlek. Hallottam, hogy megkezdted a felújítást. Mesélj, hol tartasz?
- Megmondom őszintén, fogalmam sincs, mit csináljak.
Az ágya szélén ülnek, békésen szürcsölik a kávéjukat, és Laciból kibukik az elmúlt napokban felgyülemlett összes keserűség, rázúdítja az öregre a kivitelezéssel kapcsolatos dilemmáit, és azt sem titkolja, hogy nagyapja utáni kutakodása sem hozta meg az előzetesen elvárt eredményt.
Hümmög Ernő papa, körülményesen rágyújt, majd nagy levegőt vesz és elkezdi a mondandóját:
- Cinke Csaba a kiviteleződ, ugye? Jó, hogy megfogadtad a tanácsomat, Csaba nem ver át. Beszélek vele, elég régóta ismerjük egymást, mondjuk, úgy harminc éve. Minden tiszteletem Komlós úré, aki nyilvánvalóan jót akar neked, de olcsó húsnak híg a leve, fiam, ezt soha ne feledd. Ha megszorulsz anyagilag, akkor szólj, kisegítelek.
- Köszönöm, de azt hiszem, elég lesz a pénzem.
- Rendben. Azért fenntartom az ajánlatomat, bármikor élhetsz vele.
- Ernő papa, honnan ismered Cinke urat?
- Még kamionoztam, és nem titok, hoztunk be ezt, azt, és akkor ismerkedtünk meg, amikor megkeresett, hogy szerezzek meg neki valamit. Akkoriban még kezdő vállalkozó volt, sokat beszélgettünk és büszke vagyok rá, hogy sikeres lett. Mikorra jön Cinke úr?
- Nyolc órára.
- Addig van egy óránk. Öltözz fel, közben elmosogatok, mert Dóri nem szereti a mosogatóban látni a mosatlant. Utána megyünk a házadhoz. Szóval, addig is kérdezz a nagyapádról! Bár, se Dóri, se Zsóka nem nagyon örülne, ha hallanák, hogy Bartus Zoltánról beszélgetünk, de nincsenek itt, és nem tudnak róla, ezért nem is zavarhatja őket.
- Igaz, hogy Dóri el akart költözni az apjához?
Nem kertel a Laci gyerek, azonnal belecsap a lecsóba! – gondolja Ernő papa és nagyot szív a cigarettájából, majd kiviszi a konyhába a tálcát a két üres kávéspohárral, elmosogatja azokat, hátha ez idő alatt sikerül összeszednie emlékeiből az elmesélhető részeket.
- Akkoriban még kamionoztam, és Zsóka vállára nehezedett a két gyerek nevelése. Gedeon problémás gyerek volt és vele foglalkozott többet, már amennyire a munka és a háztartás mellett ideje adódott. Ezt persze zokon vette Dóri és egyre több időt töltött a Bartus nagyszülőknél, akik valósággal a tenyerükön hordozták és a 18. születésnapjára is nagy bulit szerveztek a nyaralójukban, neki és tizenegy barátjának. Ott megismerkedett Zoltán élettársával, aki nagyon imponált neki, mert leszoktatta az apját az alkoholról, állást szerzett neki, és ami a lényeg volt, a nagyapja is imádta Julit. Márpedig Bartus Lajos sohasem tévedett. Gondolom, az is tetszett Dórinak, hogy az apja egyre többször szervezett kettőjüknek közös programot, és bármikor megjelent nála, mindig tisztaság és rend fogadta, nem úgy, mint amikor Csengével élt.
- Ő az a Csenge, aki jelenleg Farkas Tamás élettársa?
- Azt hiszem, igen, bár erről nincsenek pontos információim. Visszatérve Dórihoz, egyszer nagyon összevesztek Gerzsonnal, nem sokkal Zoltán halála előtt, és akkor bejelentette, hogy elköltözik az apjához, melyhez nem kellett a mi hozzájárulásunk, mert akkorra nagykorú lett.
Ernő gondosan elnyomja a csikket és úgy dönt, hogy kihagyja a nagy családi perpatvart, amit Dóri tervezett elköltözése okozott, elég lesz Lacinak a nélkül is megemészteni a történteket.
- Infarktusban meghalt Zoltán, és azt követően Dóri a nagyszüleinél továbbra is találkozott Kovács Julival, akit rendszeresen meghívtak a Bartus szülők. Nem tudom pontosan, hogy miért rúgták össze a port, tény, hogy Juli és Dóri között megromlott a kapcsolat. A hagyatéki eljárást követően Dóri elköltözött otthonról, hozzáment Valérhoz és nem tartotta többé a kapcsolatot a Bartus nagyszülőkkel, és velünk sem igazán. A többit meg tudod. Úgy látom, ideje elindulnunk, mert a végén hamarabb a házhoz ér Cinke Csaba.
Mindketten a saját járművükkel mennek, Ernő papa a kocsijával, Laci pedig motorral. Éppen csak annyi idejük marad, hogy kinyissák a kaput és a bejárati ajtót, mert pontosan nyolc órakor megjelenik Cinke úr, nem késik egyetlen percet sem. Pedig jó lett volna, ha később érkezik, hátha kiszedhetett volna Ernő papából még jó néhány érdekes momentumot, mert úgy érzi, elhallgat előtte az öreg néhány részletet, holott meglehet, éppen azokban lenne a lényeg.
Vajon miért jött fel Pestre Ernő papa? Úgy tűnik, itt akar időzni és elmegy velük az anyagbeszerzési körútra, amely valószínűleg kitart legalább a kora délutáni órákig. Nem téved Laci, valóban egyik építőanyag kereskedésből a másikba mennek, s alig rendelnek meg valamit, azt is Cinke úr fizeti és a saját telephelyére szállíttatja.
Délután kettőkor kedélyesen kávéznak Lacinál, és Ernő papa úgy mellesleg megjegyzi:
- Apropó, Lacikám, rendelnél nekünk ebédet? Egy órán belül házhoz hozzák. Addig megrendeljük a neten a többi szükséges építőanyagot, hogy holnap leszállíthassák és hétfőn megkezdődhessen a munka. A színeket és a burkolóanyagokat nézzük át együtt, mert Cinke úr azonnal kiszúrja a közöttük lévő összeférhetetlenséget, és igen kellemetlen lenne visszaküldeni, ha itt derülne ki.
Ó, már egyértelmű, hogy Ernő papa miatta jött Pestre, sőt, az sincs kizárva, hogy a mai programot előzetesen egyeztette Cinke úrral, aki szintén úgy viselkedik, mintha más dolga sem lenne, pedig tudomása szerint másik két ingatlannak is az ő cége végzi a felújítását és azokon jelenleg is dolgoznak az emberei. Bizonyára nagy szívességet tehetett neki Ernő papa, ha rájuk áldozza az egész napját.
- Zentai úr – néz Laci szeme közé a vállalkozó, - tegnap este felhívott Komlós Márton, és valami olyasmit kérdezett, hogy mit tudok egy bizonyos észak európai cég vakolat anyagairól. Magának is azt mondom, amit neki válaszoltam, hogy a megbízóim nem kísérleti egerek, akikkel meg lehet etetni az ismeretlen tulajdonságokkal bíró anyagokat, amelyeket legfeljebb - ha nem felelnek meg az előzetesen bezengett követelményeknek -, leverjük, és az ismert anyagokkal megismételjük a procedúrát. Jól mondtam?
Cinke úr áttetsző kék szemmel figyeli Laci reakcióját.
- Jól tette, Cinke úr.
- Akkor ezt megbeszéltük. Hétfő reggel hétre itt leszünk és elkezdjük a munkát. Hanem, amit a Marci gyerekkel összebarmoltak a konyhában, azt engedelmével semmisnek tekintjük, leverjük a friss vakolatot. Egyetért velem?
Bólint a házigazda, mert egyetlen hang sem jön ki a torkán. Úgy érzi, mintha a feje felett Komlós papa és Cinke úr birkóznának egymással, egyiküknek Marci a gyúrója, a másiknak meg Ernő papa, s ebben a versenyben neki még csak statisztaszerepet sem osztottak, egyszerűen fizető nézőnek számít.
- Mikortól kell dolgoznod? – teszi fel Ernő papa a kényes kérdést.
- Hétfőtől lesz két nagy munkánk.
- Jól van, Lacikám, akkor itt maradok. Nem zavarlak, majd Csabánál időzöm, úgyis lesz néhány közös ügyletünk.
Nem, nem és nem! Nem akarja tudni, hogy Cinke úr és Ernő papa miben üzletelnek, és egyáltalán, már az is felmerült benne, hogy mi a csudának kellett télen beleugrani ebbe az egész felújítási munkába? Miért nem szólt időben Ernő papa, hogy hagyd a fenébe, Lacikám, ráérsz azt tavasszal megkezdeni, addig is el lehet lakni a házban. Joggal tesz fel a kérdést: milyen meggondolásból akar éppen most a segítségére sietni Komlós Márton, amikor a múlt év végén már pontosan tudhatta a fiától, hogy mit tervez és hogyan állnak az előkészületi munkák?
Meghozza a futár az ételeket, és a két vendég jóízűen nekilát a falatozásnak, csak Laci gyomra háborog, ami miatt képtelen enni. Ellátja kristályvízzel az étkezőket, majd elnézést kér tőlük, mert magukra maradnak, mivel muszáj neki elmenni, kiszellőztetni a fejét.
Ma minden másként alakult, mintsem azt tervezte, mert megcsörren a mobilja, az edzője hívja:
- Szervusz, Lacikám! Megnéztem a versenynaptárt és belefér egy bemutató, melyről már megállapodtam a Harapószörcsögi Önkormányzattal. A szeptember 17-i falunapon megrendezik a veterán motorosok számára a Vén Motoros Túrakupa következő versenyét és felkértek bennünket egy bemutatóra. Kapunk érte némi aprópénzt, ezért elfogadtam! Gyere, ugorj be hozzám hat órakor, hogy aláírjuk a szerződést!
Zentai Laci, nyugodj meg! – biztatja magát, és kinyomja a telefonját, anélkül, hogy válaszolna az edzőjének. Komótosan felveszi a bélelt motoros ruháját, belebújik a pehelydzsekijébe, felkapja a bukósisakját és köszönést mormolva a fogai között fut a garázsba a járgányáért.
Nincs jobb kikapcsolódás az egyórás motoros száguldásnál, és neki erre van szüksége. Észre sem veszi, hogy telefonja sms érkezését jelzi. Mindegy is, száguldás közben úgysem lehet mobilozni. Lemegy Kecskemétre, ott a centrumban megebédel, vagy indul vissza.
Hat órakor már az edzőjével tárgyal a bemutató kapcsán. Hét óra előtt öt perccel eszébe jut, hogy nem szólt Marciéknak, hogy ne várják vacsorára, mert nem tud elmenni és nagyon köszöni Márton bácsi ajánlatát, de nem áll módjában elfogadni.
- Milyen ajánlatot nem tudsz elfogadni? – kérdi gyanakodva az edzője.
- A házfelújításomra vonatkozót! - tisztázza röviden Laci és menne már haza, mert elege van a mai napból.
Látja, hogy üzenete érkezett, de nem nézi meg. Valószínűleg Barbara küldte, mert hiányolja, majd felhívja az este folyamán, amennyiben Ernő papa nem csinál neki más programot.
folyt.köv.

A cikket írta: Yolla

2 szavazat

Hozzászólások

Megjegyzés:

időrendi sorrend

2017. február 16. 02:06
Várom a folytatást!

(:-D)

Pussz: emillio
Feleségek.hu csevegő

Online felhasználók:

Privát csevegő béta

Csevegő partnerek: