újabb események régebbi események további események
09:59
Tündér új bejegyzést írt a naplójába
07:10
Virág módosította a cikkét
07:09
Virág új cikket töltött fel

A pince titkai 8. rész: Cinke úr, a nagy szervező

2017. február 17. - Látogatók száma: 35

Szombat délelőtt megjelenik a Cinke úr cégérével fémjelzett teherautó, és pikk-pakk bepakolják az építőanyagokat a pincébe. Laci kéri a számlát, hogy kifizethesse, de a szállító munkások csak vonogatják a vállukat, hogy nincs náluk számla, azt már a főnökük kifizette, majd vele beszélje meg a továbbiakat. Hiába hívogatja Cinke urat, ki van kapcsolva a telefonja.
Mérges Laci, nem erről volt szó. Dühében kihúzza a hűtőszekrényt, kidobálja belőle a benne lévő élelmiszernek már nem tekinthető holmikat, és kénytelen szembesülni a száraz ténnyel, hogy még kimosni sem tudja a hűtőt, mert nincs semmi hozzávalója.
- Uram, ne menjen el hazulról, mert két órán belül jövünk vissza, hozzuk az új nyílászárókat!
Hogy miket hoznak? Erről nem volt szó, csak a meglévők felújításáról, mert arra nincs többszázezer forintja, hogy modern, műanyag ablakokra cserélje a régieket.
- Meg azt is mondta a főnök, hogy szedje össze a holmiját, nem lakhat itt a felújítás alatt, a második fuvar után elköltöztetjük magát Cinke úr házába.
Nem, nem megy Cinke úrhoz, akkor inkább hazamegy a Zentai lakásba, csak befogadják erre a néhány hétre. Semmi kedve visszaköltözni a szüleihez, inkább beszél a főnökével, hogy meghúzhatja-e magát a központi telephelyükön, majd odavisz egy kempingágyat. Először elmegy a közértbe, bevásárolja a reggelire és az ebédrevalót, mosogatószert a hűtőhöz, az mindössze fél óra, addig úgysem érnek vissza a teherautóval.
Még Barbara esti üzenetére sem válaszolt, a délelőtt folyamán majd felhívja, nehogy azt higgye, hogy együtt ebédelnek, erre nincs lehetősége, és nem is kívánja a lány társaságát. A szakításukat sem halogathatja sokáig, mert az mindkettőjükkel szemben tisztességtelen lenne.
Mire visszaér a közértből, Ernő papa ott diskurál telefonon Zsóka mamával.
- Nyugodj meg, aranyom, minden a legnagyobb rendben van. Lacit is Cinke Csabához költöztetjük, nem maradhat itt a legnagyobb felfordulás közepette és hidd el, megértem, ha a felújítás időtartamára sem akar visszamenni Dóriékhoz. …Igen, voltam náluk, most jöttek vissza az egyhetes wellnessről, jól vannak… Este hívlak, puszi!
Megfordul és meglátja Lacit.
- Szervusz, gyerekem! Észre sem vettelek, olyan csendben vagy! Látom, leszállították az építőanyagokat.
- Szervusz, Ernő papa! Magyarázattal tartozol nekem. Mondd, ki fizette ki az anyagokat? Mert én nem, és számlát sem küldött Cinke úr.
- Hagyd, majd rendeződik a dolog! Bízz a barátomban, nem fizetsz rá!
- Miért ködösítesz? Jogom van tudni, mit forraltok a hátam mögött!
- Semmit, Lacikám, nyugodj meg, minden szépen elrendeződik. Inkább pakolj össze, nem maradhatsz itt, mert akadályoznád a munkálatokat és neked is pihenned kell, mert hétfőn már dolgozol.
- Miért érzem úgy, hogy átversz?
- Azt nem tudom, de tévedsz. Gyere, pakoljunk össze, levisszük a pincébe a bútorokat.
Laciban munkál a tehetetlen düh, legszívesebben kidobná az öreget, de nem teheti, ezért azt teszi, ami igazán nem a legfontosabb, a fürdőszobából hoz egy új szivacsot, mosogatószert, meg egy műanyag lavórt és nekilát és mosogatóvíznek használva a kristályvizet, nekilát a hűtőszekrény lemosásának.
- Talán előbb áramtalanítani kellene! – bazsalyog az öreg és kihúzza a hűtőgép dugalját a konnektorból. - Ezt a műveletet a rég meg kellett volna tenned. Bűzlik, mint az egyhetes hal!
Nem szól semmit a fiatalember, csak jár a keze, mint a motolla. Az öreg komótosan rágyújt és kaján vigyorral az arcán figyeli a gyerek tevékenységét.
- Nem is kérdezted, hogy mi van velünk, az isten háta mögötti Balassapusztán? Nos, gyerekem, köszönöm kérdésed, nagyon jól vagyunk. Zsiga beköltözött a háromszobás szolgálati lakásba, amely egy épületben van a rendelőjével. Kapott szolgálati gépkocsit is és eléggé tisztességesnek néz ki a jövedelme, főleg, ha azt vesszük, hogy a körorvosi praxis minimum ötéves elvállalásáért kapott tízmillió forintos vissza nem térintendő állami támogatást. Mi meg két házzal arrébb vettünk egy kétszobás házat, amit nagyanyád már teljesen berendezett és belakott. Elég nagy a telek és rágja a fülemet, hogy válasszunk le belőle egy gazdasági udvart, húzzunk fel rá egy gazdasági épületet, mert tavasztól baromfit akar tartani, sőt, még az is lehet, hogy a malactartással is próbálkozik. Tudom, hogy ez a szomszédasszony hatása, aki egy tündéri idős néni, csakhogy Zsóka a pesti flaszteren nőtt fel és még életében nem kopasztott csirkét. No, úgy hallom, megjött a teherautó, meghozták az új nyílászárókat. Megyek, lepakoltatom a pincébe és megmondom nekik, hogy hagyjanak helyet a komódnak, az ágyadnak és hűtőnek is.
Összeszokottan dolgozik a három fiatalember, ügyesen lepakolnak mindent a pincébe, és nem hagyják, hogy Laci és az öreg segítsen nekik. Cinke úr a lelkükre kötötte, hogy Zentai Lacival úgy bánjanak, mint a hímes tojással, mert kiemelt ügyfél. Nem értik, hogy miért az, amikor csak egy kis ház felújításáról van szó, de ha azt mondta a főnök, akkor az úgy is van. Egyébként sem tartozik rájuk, mert ez Cinke úr dolga, akiben eddig sohasem csalatkoztak. Igaz, az kissé furcsa, hogy a fiatalembert a főnök házába kell költöztetni, de mindegy.
Pesterzsébet családi házas övezetében lakik Cinke úr, az alagsor, földszint, emelet és beépített tetőtérrel rendelkező, szépen felújított házában, mely egyben vállalkozásának a telephelye. Az alagsorban van az irodája, a földszinten helyezkedik el az anyósa garzonja, a konyha, fürdőszoba, és egy hatalmas, teraszos nappali. Az emeleti szinten három hálószoba, fürdőszoba és egy kisebb nappali kapott helyet, ez Cinke úr családjának, - feleségének és lányának - az élettere. A tetőtérben kialakított két mini garzonban pedig a vendégeket szállásolják el. A négy szintet a nappaliból, a kert felőli hátsó bejárat mellől induló lépcsősor köti össze. A házhoz tartozó telek elnyúlik a következő utcáig, ahonnan tehergépkocsival megközelíthetők a gazdasági épületek és a raktárak, melyekben kisebb vagyont érő építőanyag készletet tárol a házigazda, s védelmükre komoly biztonsági rendszer szolgál.
Cinkéné, azaz Mara, kedvesen fogadja Ernőt és Lacit, és úgy viselkedik velük, mintha közeli rokonok lennének. Megmutatja Lacinak az egyik tetőtéri kis garzont, mely a felújítás idejére a lakhelye lesz, a másikban már Ernő papa lakik, és a lelkére köti, amint elhelyezkedett, menjen le a földszintre, mert ott várja egy kis tízórai, miután ebéd két órakor lesz, addigra ér haza Csilla, a kislánya és Csaba is akkorra végez a munkával.
A garzon egy szobából, a tusolóból és WC-ből áll, a szobában franciaágy, szekrény, dohányzóasztal és két fotel, meg a kis hűtőszekrény, valamint a falra szerelt televízió a berendezés, akár egy hotelben. Kicsit furcsállja, hogy Ernő papa lenn maradt beszélgetni a háziasszonnyal, és úgy tűnt számára, hogy eléggé bizalmas viszonyban állnak egymással.
Jó benyomást akar kelteni a vendéglátókban, ezért azonnal tusol, borotválkozik, és tiszta ruhát vesz fel és a szokásosnál több borotválkozás utáni arcvizet használ. Fejében ott motoszkál a gondolat, vajon mi készteti Cinke urat arra, hogy vendégül lássa? Ennél fontosabb kérdés, mennyibe kerül neki ez a szívesség, mert ahhoz kétség sem fér, hogy meg kell fizetnie az árát. Lehet, hogy ezért ajánlotta fel Ernő papa az anyagi segítségét, mert kénytelen lesz igénybe venni?
A nappali alapterülete közel ötven négyzetméter, melynek a konyhához közelebbi része az étkező. A tízórai nem akármilyen, hideg malacsült, krumpli salátával, puha, foszlós kenyérrel és italként narancslé és kristályvíz közül választhat.
- Lacikám, hozhatok szalámit is, ha az jobban ízlene.
- Köszönöm, maradok a sültnél.
Hiába is titkolná, farkaséhes, és jó étvággyal eszik, az sem zavarja, hogy a többiek csak beszélgetnek a nappali távolabbi részében, a bőr ülőgarnitúrában üldögélve. Jó, hogy magára hagyták, amint csillapul az éhsége, jobban körülnéz és megállapítja, hogy szolid elegancia jellemzi a kényelmes és otthonosságot sugárzó berendezést.
Csoszogó lépteket hall a háta mögül, és reszkető hangon megszólítja egy idős anyóka:
- Te vagy a Csilluska új barátja? Jó étvágyat! Adsz nekem is egy falatot, ezek éheztetnek engem!
Az alacsony, kövér, nyolcvanévesnek kinéző idős asszony a Laci melletti székre telepszik és merőn nézi az asztal közepén a porcelán kínálón lévő sültet, közben nagyokat nyel, mint az éhező, aki végre ételhez jut.
- Hozz egy tányért, de észre ne vegyen a lányom, mert akkor fuccs az egésznek.
Ez a szituáció kissé kényelmetlen a fiatalembernek, mert azt sem tudja, honnan hozzon még egy terítéket. Jobb ötlet híján körülnéz a konyhában és egymás után nyitogatja a beépített konyhaszekrény ajtaját, egyiket a másik után, ám a főzéshez szükséges eszközökön, edényeken kívül mást nem talál.
- Mamika, ne hozd kellemetlen helyzetbe a vendégünket, tudod, hogy szigorúan diétáznod kell! – hallja Mara asszony korholását, amit az idős asszony tiltakozása követ:

- Ugyan, csak megkóstolom, abból nem lehet baj!
A háziasszony azonban máris eltünteti az ételt, hozza a konyhába és beteszi a hűtőszekrénye.
- Ne haragudjon, Lacikám, de ebből a Mamikának nem szabad ennie. A tányérokat a nappaliban lévő tálalószekrényben tarjuk, ha szüksége lesz rá. De szépen kérem, hogy a Mamikának ne adjon ételt, nagyon magas a cukra, nehogy bekómáljon. Menjen csak Ernőhöz, mindjárt viszem a kávét is.
Mamika már ott ül Ernő papával szemben és kedélyesen beszélgetnek.
- Jaj, fiam, Csilluska összeveszett a vőlegényével, pedig snájdig fiatalember volt. Mi lesz ezzel a lánnyal, már huszonnégy éves, férjhez kéne neki menni, mert itt lenne az ideje. Hiába mondom, Mara haragszik érte, meg a vejem is a pártája állt. Nincs már nekem becsületem, megöregedtem.
- Ugyan, Mamika, jó dolga van magának, nem értem, mi a baja. Csilla meg ráér, fiatal, tudja, hogy mit akar.
- Dehogy tudja!
Laci megkerüli a beszélgetőket és a lépcső felé veszi az irányt, hogy felmenjen a szobájába, felhívni Barbarát, hogy jelenleg nem tudnak együtt ebédelni. Haragszik a lány, nem így tervezte és hiába szabadkozik a fiú, hiszi is, nem is a történetet, mert semmi logika nincs abban, hogy Cinke úrhoz költözött. Komlós Marci is jelentkezik, hogy most beszélt Cinke úrral és további néhány apróbb változtatásra lesz szükség, de nyugodjon meg Laci, nem kerül többe a munka, sőt, sokkal jobban jár vele. Nem hagyja reagálni Lacit, kurtán, furcsán véget vet a beszélgetésnek.
Kopogtatnak az ajtón és mielőtt szólhatna, máris belép Ernő papa.
- Mi van, gyerek, megülte a gyomrodat a malacsült? Eltűntél, mint cigarettafüst a levegőben.
- Milyen játékot játszotok a hátam mögött?
- Semmilyet, Lacikám! Honnan veszed ezt a butaságot? Olyan házad lesz, amit bárki megirigyelhet! Az anyagiakkal meg ne legyen gondod, mondtam, hogy segítek.
- Nekem nem kell a segítséged!
- Hátrébb az agyarokkal, gyerek! Mi ezt eldöntöttük Zsókával, neked mindössze az a dolgod, hogy elfogadd! Megbeszéltem Csabával a teendőket, te csak tedd a dolgod, a többivel ne is törődj!
- Hogyne törődnék! Konkrét tervem van a felújításra és a berendezésre! Miért akarod keresztülhúzni?
- Nem erről van szó!
- Dehogynem! És most elmegyek, kiszellőztetem a fejem és elhozom Dóritól a kimosott ruháimat!
- Két órára itt legyél! – szól utána az öreg, és kissé aggódva néz a gyerek után.
Hiába vitatkozott Zsókával, hogy mondják meg Lacinak az igazságot, mert felesége tiltakozott, jobb, ha erről nem tud az unokájuk, inkább mondják azt, hogy anyagilag kisegítik. Nem kellett volna az asszonyra hallgatni! Ráadásul szállingózik hó, az időjárás nem kedvez a motorozásnak.
Eddig Zsiga miatt aggódtak, most Laci miatt teszik, hát ennek sohasem lesz vége?
Cinke Csaba igazi jó barát, nem felejtette el a huszonhárom évvel ezelőtti ígéretét, mely szerint tartozik Ernőnek egy nagy szívességgel, amit biankó behajthat rajta, bármikor, amikor neki tetszik. Azt hitte, azzal, hogy a balassapusztai házuk felújításával megbízták Csabát, letudták a szívességet, mert csak az építőanyagokat kellett kifizetni, munkadíjat, egy fillért sem számolt fel nekik. Az utolsó este, borozgatás közben elszólta magát, hogy az unokájuknak adták a pesti házukat, amit éppen most akar felújítani a gyerek. Csaba héjaként lecsapott a témára, elvállalja a kivitelezést, és higgye el a barátja, hogy a gyerek sem jár rosszul.
Egy hétig hallgatta Zsóka kárálását, hogy ne fogadják el Csaba ajánlatát, végül mégis beadta az asszony a derekát és akkor úgy döntöttek, azt mondják Lacinak, hogy anyagilag hozzájárulnak a felújítási munkák költségeihez. Okos ez a gyerek, érzi, hogy sántít a dolog és Ernő gyomra görcsbe rándul a gondolatra, hogy Laci előtt előbb, utóbb színt kell vallania.
Remélhetőleg, csak utóbb, mondjuk, úgy tíz év múlva. Sajnos, nem éppen erőssége a hazudozás meg az elhallgatás, ráadásul Zsóka sincs mellette, hogy a segítségére legyen.
Átmegy a saját lakrészébe, kinyitja az ablakot és rágyújt. Ott áll az ablak előtt, nézi a sűrűn hulló hópelyheket. Szegény Zsóka, seperheti odahaza a járdát. Legalább lefoglalja magát.
folyt.köv.

A cikket írta: Yolla

2 szavazat

Hozzászólások

Megjegyzés:

időrendi sorrend

2017. február 17. 16:54
Már nem is szólok!
Úgy is hiába korholnálak!
Amúgy, - elég szépen összehoztad!
Várom a további fejleményeket!

Pussz: emillio
Feleségek.hu csevegő

Online felhasználók:

Privát csevegő béta

Csevegő partnerek: