újabb események régebbi események további események
03:32
RElTCzJQ regisztrált a weboldalra
20:22
Arnold91 új bejegyzést írt a naplójába
09:59
Tündér új bejegyzést írt a naplójába
07:10
Virág módosította a cikkét
07:09
Virág új cikket töltött fel

Az emlékeink valahol mások emlékeiben is élnek(1)

2018. szeptember 19. - Látogatók száma: 41

Vasárnap délelőtt míg főtt az étel elkalandoztak a gondolataim és mivel az én emlékeim nem mindenkinek fontosak, ezért egy jó ideje hallgatok, nem írok.
Ám most megtörvén a csendem, párom azt kérdezte, hogy azt a sovány férfit, aki korombeli, itt lakik a közelben és erre járt a kocsmába, régen látta. Nem is láthatja, mert az ősszel, vagy a télen meghalt, nem tett jót neki az ital; Isten nyugosztalja.

Aztán visszaemlékezés közepette egyik ismerős követte a másikat, szép sorjában. Előjöttek úgy, ahogy én az elmúlt évtizedek alatt megismertem őket és ahogyan párom ma ismeri őket, már aki még él. Kikerekedett egy hosszúra nyúlt beszélgetés élőkről és holtakról.

Süket néni, aki még annak idején tragaccsal indult reggelente a szőlőbe dolgozni, majd az összegyűjtött eladni valót azon hazatolta és reggel be a piacra-eladni. Milyen elképzelhetetlen ez ma a tőlem fiatalabbak számára. Abban az időben nem dúskált senki a javakban. Ha megszorultunk egy-egy bögre cukor vagy liszt mindig segítség volt, amit később megadtunk. Kislány voltam, amikor ideköltöztünk és megismertem őt és a férjét. A bácsi suszter volt, a kis asztalka mellett javítgatta a lábravalókat. Sokszor megcsodáltam azt a semmihez sem hasonlítható nyári szandált, amit a feleségének készített a fájós, eldeformálódott lábaira, amit még sok-sok év után a férje halála után is tudott viselni. Mindig főzött a néni, általában laska levest, ízesítve néha kis házi száraz kolbásszal. Ők még faragott kanállal ettek, amit vágyakozva néztem, hogy milyen jó is lenne az nekem. Persze nem adhatták nekem, mert akkor nem lett volna mivel kanalazni. De egyszer a vásárban vett nekem Süket néni egy kerek alumínium kanalat, utána már nem vágyakoztam az ő kanaluk után és csak azzal voltam hajlandó enni. A gyerekemet is azzal tanítottam enni; sokáig emlékként őriztem.

Ma, divatos hóbort lett, sokan hangoztatják és akként is élnek; nem fontos a múlt, a jövő sem, csak a ma.

A cikket írta: D Klári

1 szavazat

Hozzászólások

Megjegyzés:

Ehhez a cikkhez senki nem írt hozzászólást.

Feleségek.hu csevegő

Online felhasználók:

Privát csevegő béta

Csevegő partnerek: