újabb események régebbi események további események
19:25
Tündér módosította a naplóbejegyzését
15:11
Arnold91 új bejegyzést írt a naplójába
09:29
Marthagualf regisztrált a weboldalra
15:20
RaymondUnisa regisztrált a weboldalra

Az utolsó hercegnő keletkezése

Látogatók száma: 50

Az alábbiakban olvashattok arrol, hogyan jött létre Az utolsó hercegnő c. 5 kötetes regényem, melynek első kötete már megjelent az Editionnove kiado gondozásában.

Sziasztok!
Stefanie Nolle vagyok Az utolsó hercegnő kitalálója.
Gondolom, hogy már kiváncsian várjátok, hogyan is keletkezett a regény.
Tulajdonképpen már gyermekkorom óta találok ki történeteket.
Amikor még kicsik voltunk a húgommal, esténként azzal tudtam elaltatni, hogy meséket találtam ki neki, s elmeséltem neki. Mindig vevő volt rá.
Aztán később elmaradtak ezek a dolgok, ahogy egyre idősödtünk.
Szerencsére azonban úgy 13 éves koromban belépett az életembe a foci szeretete, s ezáltal nagyon sok jóképű focistával való ismerettség is, akik közül egy kettővel plátói szerelembe is estem, s ez inditott el egy olyan uton, hogy szerelmes verseket kezdtem irni hozzájuk, persze ezeket a verseket csak a baratnőm látta, aki szintén irt ilyen verseket, igy meg tudtuk osztani egymas kozott az oromeinket, banatunkat, ha epp lattuk a szeretett focistat, s ha az meg oda is koszont nekunk, hat az minket boldogga tett.
Ez idpben született pár novellám is, amit sajnos később kidobtam, mivel olyan lelkiállapotba kerültem egy későbbi munkahelyemen a főnököm hatására.
Végülis ennek a munkahelynek és fönöknek köszönhetem, hogy megirtam a regényemet, mert ha ez a főnök nem idegel ki, s kerülök miatta táppénzre, majd rokkantnyugdijba, akkor talán sohasem fejezem be a hercegnőm történetét.
Ennek már 8 éve.
Az egész még akkor kezdődött, mikor belekezdtem a mostani 4-ik kötet megirásába, ekkor még dolgoztam, s egy pályázatra a félkész könyvet el is küldtem, de végülis nem válaszoltak vissza, igy a könyv félbe is maradt volna, ha nem jön közbe a pánikbetegségem.
Amikor nyugdijba kerültem, rájöttem, hogy folytatnom kell a regényemet, s neki is láttam, igy aztán először A Föld örökösei alcimet viselő kötet készült el. Akkoriban ez volt az első kötet, de csak a füzetben létezett, amibe irogattam, s csak évekkel később vittem gépre, amikor a testvérem megajándékozott egy laptoppal 2OO7-ben. S akkor került fel szintén az időközben megirt folytatás, ami a Lilló hercegnő alcimet viseli, úgy éreztem ekkor, hogy e két történet elé szükséges előzményt is irnom, igy született meg a harmadik kötet először, mely a Visszatérés a Földre, majd az első kötet, mely Az ifjú hercegnő alcimet kapta, mar csak a második kötet hiányzott, amely jelenleg folyamatban van, s kb. a fele készült el, s még gépre is kell majd vinni.
Mivel 2OO7-ben súlyosbodott a betegségem, már az utcára sem mertem kimenni egyedül, csak kisérettel, igy aztán egésznap a laptopom mellett ültem, s irogattam, s azon imádkoztam, hogy legyen erőm befejezni mind az öt kötetet.
Sajnos a barátnőim pont ebben a nehéz időszakban fordultak el tölem, s szakitottak meg velem a kapcsolatot, igy ez még tetézte a betegségemet.
Nem volt könnyű időszak, de szerencsére a neten találkoztam olyan emberekkel, akik hasonló gondokkal küszködtek, vagy valamelyik családtagjuk küszködött ilyen betegséggel, s igy ki tudtuk cserélni tapasztalatainkat.
Meséltem nekik a regényemről, s érdekelni kezdte őket, igy részleteket küldtem belőle nekik.
Mignem egy nap megismerkedtem egy sráccal, aki komolyan el kezdett udvarolni, s segitett kimaszni a lelki válságból.
Végül férjhez mentem hozzá egy évvel ezelőtt. Ő volt az, aki arra ösztönzött - miután elolvasta a regényem első kötetét - hogy küldjem el egy kiadónak.
Így találtam rá a Novum Verlag kiadóra, akiknek tetszett a regényem, de rendkívül magas árat kellett volna fizetnem azért, hogy kiadják, igy mivel közöltem velük, hogy erre nincs keretem, átirányitottak a "leány vállalatukhoz" , mely az Editionnove nevet viselte, s ok adták ki a regényem első kötetét idén februárban. S remélem, hogy majd folytatásokat is sikerül kiadatnom velük.

Szeretettel üdvözlök mindenkit Stefanie Nolle /Linella/

A cikket írta: Linella

6 szavazat

Hozzászólások

Megjegyzés:

időrendi sorrend

Kedves Linella! Én továbbra is csak azt tudom mondani, hogy a kritikák építőjellegűek és segítő szándékúak, ne bántásnak vedd jó? Vagy ha úgy érzed nem vagy írásodba biztos kérd a segítségét egy jobb írónak, aki tanácsait megfogadva írásod sokkal szebb lesz, kerekebb, kidolgozottabb! Ezt azért mondom neked, mert valaki egyszer azt mondta nekem, hogy a jó története is el lehet rontani, sok helyesírási hibával, sa megfogadtam, aztán próbálok e szerint írni,igaz tévedni én is és bárki szokott,de ezen javíthatunk! Továbbra is azt mondom engem megtalálsz ha bármiben tudok segíteni! Szép napot kívánok Orsolya
Kedves Linella,
nem volt szándékomban, hogy feldühítselek. Ezen szavakat, hogy „híján”, „interjú”, „megemlítem” csak mondatba foglaltam, hogy érzékeltessem veled hol a hiba. Az egyes szám első személlyel nem foglalkoztam, de valóban nem kell nagybetűvel írni az „én” személyes névmást. Húsz évvel ezelőtt sem kellett.
Ha többen mondjuk, elhiszed végre?
Egyébként szívesen lennék a könyvedhez korrektor, ha nem is profi szinten, de a helyesírás a szívem csücske. Akad közöttünk, nem is oly rég volt titkárnő foglalkozású olvasó, mondjuk én, jelenleg nyugdíjas, ráadásul 60 éves. Tele ötletekkel és energiával. Lásd: Fára mászós sztori. Ajánlom olvasásra a „Cicacsalád” történetét, és a hozzászólásokat, hogy vissza tudj vágni. Persze csak, ha akarsz. Okulásképpen.
Szia, Éva
Kedves Linella!
Kis híján feláll a hajam, amikor azt olvasom interjút készítettek veled. No nem azért, mert elkapott az irigység, csak megemlítem, hogy mostantól ne Könyvtündérrel hadakozz, úgyis hiába tennéd. Nem kért meg rá, mégis most mellé állok, mert igenis zavarja az embert, ha sorozatos helyesírási hibákba ütközik. Ezen mindenki keresztülment, te sem lehetsz kivétel.
Érdemes megfogadni a tanácsokat és nem személyes sértésnek venni, főleg, ha ilyen hosszan képes vagy a válaszaidban magadat dicsérni. Ezzel kiteszed magad annak, - és ezt nem lehet szó nélkül hagyni - hogy a helyesírási hibák tömkelegét zúdítsd ránk, szerény, a helyesírásban kevésbé jártas olvasókra.
Szeretettel
Éva

megtekintés Válasz erre: Linella

Kedves Könyvtündér!

Fogalmamsincs róla, hogy ki vagy Te, aki veszed a bátorságot, és megkritázálsz egy számodra ismeretlen embert, itt nem magamra gondolok, hanem az ujságirónőre, aki az interjut készitette velem. Az interju során volt alkalmam őt megismerni, egy nagyon kedves asszony, aki 6O éves, azaz gondolom, hogy nem most kezdte a pályát.
Olvass el az oldalon több cikket is, s rá fogsz jönni, hogy érti a mesterségét. Én szoktam azt az oldalt olvasni.
Nos, szerintem az ezoterikus irodalom messze van a szépirodalom gyűjtő fogalomtól, de nem kivánok erről vitát nyitni, hisz téged az ilyesmi dolgok nem érdekelnek. Ezt pedig tiszteletben tartom.
Tájékoztatásul közlöm veled, hogy 14 éves korom óta szinházba járunk anyuval, bérletünk van a Pécsi Nemzeti Szinházba. A Nora Roberts csak egy példa volt, olvastam már ennél fajsúlyosabb szerzőktől is műveket, példának okáért megemlitem neked, hogy a gimiben az osztályunkban, én voltam az egyedüli, aki az összes kötelező olvasmányt végig olvastam, s nem azért mert stréber voltam.
Most pedig azt hiszem, hogy a 41 éves korommal már képes vagyok eldönteni, hogy milyen könyvet olvasok szivesen.
Vagyok annyira intelligens, mint bármelyik ilyenkorú nő.
Csak kis hijja volt annak, hogy nem vettek fel a tanitóképzőbe, s az is azért történt, mert gerincferdülésem és csipőficamom miatt fel voltam mentve egész életemben testnevelésből. Ott pedig az egyik felvételi vizsga pont testnevelésből van.
Számomra egy világ dőlt akkor össze bennem, mert az volt az álmom, hogy gyerekeket tanitok, hiszen nagyon szeretem a gyerekeket, s ők is engem.
Ehelyett titkárnő lettem az APEH-nél, ahol aztán megkövetelik, hogy helyesen menjen ki egy határozat.
Soha nem volt gond azzal, hogy helyesen gépeltem-e le őket.

Nos, ennyit akartam írni.

Közlöm veled, hogy ez volt az utolsó válaszom számodra, mert nem kivánok mindenért magyarázkodni, amiket kifogásolsz.

Szeretettel üdvözöllek Linella

Kedves Linella,

nagy utat tettem meg néhány hsz közötti röpke idő alatt a tanítómestertől a hogyveszedabátorságot-ig! :-)

Megint olyasmit magyarázol bele a szavaimba, ami nincs bennük. Az újságírónő bizonyára nagyon helyes, aranyos asszony, ám ettől függetlenül a két vonatkozó cikke rossz. Mindkettő érdektelen, kevéssé informatív, csupa általánosság és sablon, jószerével semmit nem tudunk meg sem rólad, sem a könyvedről, ami ez esetben azért baj, mert a cikkek célja épp az lett volna, hogy érdeklődést keltsen a regényed iránt.

Még egyszer a szépirodalomról: műfajokra osztható, rendszerezhető bizonyos jellemzők, sajátosságok szerint, vagy csoportosítható pl. tartalmi-tematikus szempontok, terjedelem vagy akár formai jegyek alapján. Azért ez nem valami merev, szigorú keret, gyakoriak az átfedések, sőt akár más szempontok szerint is osztályozhatók. Tényleg nem akarok előadást tartani, de van a három alapműfaj vagy műnem – líra, epika, dráma –, ezek tovább tagolhatók, pl. az epikán belül van eposz, regény, novella stb., a regényen belül történelmi, kaland-, tudományos-fantasztikus, lélektani, család-, bűnügyi, kém-, ifjúsági, mese-, levél-, horror, fantasy, ezoterikus (!), vámpír-, pornográf, tini-, szerelmes, életrajzi stb., és ezek kereszteződései is.
Persze ez egy elméleti rendszer, a valóságban nincsenek ilyen végleges, változatlan alapformák.

Magyarázkodnod eddig sem kellett, nem is volt miért. Én azt hittem, ez valami eszmecsereféle.

Teljesen mindegy, hogy ki vagyok – lehetek akár a sarki hentes, nyugdíjas kémiatanárnő vagy hétpróbás kurva; a lényeg az, helytálló-e, amit mondok, vagy sem.
De ha ez megnyugtató számodra: olyan léhaságokkal foglalkozom, mint pl. könyvek…

Nem kell válaszolnod, én sem foglak fárasztani többé. :-)

Üdvözlettel,

Ktr
Nem értem az emberek miért piszkálják egymást!
Talán azért mert könnyebb a hibákat keresni valakibe , mint sem a jó dolgokat.

megtekintés Válasz erre:

Kedves Linella,

hagyjuk ezt a tanítómesteres dolgot, meg az ezotériát mindenestül -- nagyon távoli álláspontot képviselünk e téren.

Linella, az isten áldjon meg, a "szépirodalom" egy gyűjtőfogalom!

Elolvastam az említett magazin vonatkozó cikkeit. A kedves főszerkesztőnőt el kellene tiltani tolltól, klaviatúrától, de minimum beíratni egy rendes újságíró-iskolába.

Amikor azt mondom, olvasás, nem kifejezetten Nora Robertsre gondolok.
Én inkább fajsúlyosabb szerzőket ajánlanék.

Igen, olykor nagybetűvel írhatjuk a személyes névmást, pl. hivatalos levélben ("Ön"), de a nyomaték kedvéért inkább aláhúzzuk, illetve nyomtatott szövegben kurzívval szedjük, ám itt semmi nem indokolja, különösen az egyes szám első személyű "én", "engem" névmás nagybetűs kezdését.

Ktr

Kedves Könyvtündér!

Fogalmamsincs róla, hogy ki vagy Te, aki veszed a bátorságot, és megkritázálsz egy számodra ismeretlen embert, itt nem magamra gondolok, hanem az ujságirónőre, aki az interjut készitette velem. Az interju során volt alkalmam őt megismerni, egy nagyon kedves asszony, aki 6O éves, azaz gondolom, hogy nem most kezdte a pályát.
Olvass el az oldalon több cikket is, s rá fogsz jönni, hogy érti a mesterségét. Én szoktam azt az oldalt olvasni.
Nos, szerintem az ezoterikus irodalom messze van a szépirodalom gyűjtő fogalomtól, de nem kivánok erről vitát nyitni, hisz téged az ilyesmi dolgok nem érdekelnek. Ezt pedig tiszteletben tartom.
Tájékoztatásul közlöm veled, hogy 14 éves korom óta szinházba járunk anyuval, bérletünk van a Pécsi Nemzeti Szinházba. A Nora Roberts csak egy példa volt, olvastam már ennél fajsúlyosabb szerzőktől is műveket, példának okáért megemlitem neked, hogy a gimiben az osztályunkban, én voltam az egyedüli, aki az összes kötelező olvasmányt végig olvastam, s nem azért mert stréber voltam.
Most pedig azt hiszem, hogy a 41 éves korommal már képes vagyok eldönteni, hogy milyen könyvet olvasok szivesen.
Vagyok annyira intelligens, mint bármelyik ilyenkorú nő.
Csak kis hijja volt annak, hogy nem vettek fel a tanitóképzőbe, s az is azért történt, mert gerincferdülésem és csipőficamom miatt fel voltam mentve egész életemben testnevelésből. Ott pedig az egyik felvételi vizsga pont testnevelésből van.
Számomra egy világ dőlt akkor össze bennem, mert az volt az álmom, hogy gyerekeket tanitok, hiszen nagyon szeretem a gyerekeket, s ők is engem.
Ehelyett titkárnő lettem az APEH-nél, ahol aztán megkövetelik, hogy helyesen menjen ki egy határozat.
Soha nem volt gond azzal, hogy helyesen gépeltem-e le őket.

Nos, ennyit akartam írni.

Közlöm veled, hogy ez volt az utolsó válaszom számodra, mert nem kivánok mindenért magyarázkodni, amiket kifogásolsz.

Szeretettel üdvözöllek Linella

megtekintés Válasz erre: Linella

Kedves Könyvtündér!

Mindannyian tanítómesterek vagyunk, azaz az egyik ember a másiknak tükröt mutat.
Persze Te nem vagy ezoterikus érdeklődésű, így talán most még nem érted ezt, de egy nap Te is rájössz majd az igazságra.
Azt hiszem, hogy az ékezeteket már eléggé kitárgyaltuk, s ha észrevetted, egy ideje már használom őket.
Igen a kiadóm ajánlott lektort, de nem vagyok olyan anyagi helyzetben, hogy még ezért is fizessek, ha magam is megtudtam ezt csinálni a kiadó útmutatása szerint.
Szerintem nemcsak szépirodalmi műfaj létezik, hiszen a scifi, az ezoterikus irodalom, a krimi stb. külön műfajt képvisel.
Bár tudom, hogy nem szabad reklámozni, de ajánlóm neked a Rekreátor magazin főszerkesztőnőjének írásait, melyet a könyvemről, és rólam írt. Üsd be a neten a Magazin nevét, s a kúltura rovatban megtalálod. Ő számomra egy vadidegen, engem is nagyon meglepett, amiket írt.
Közel 4OOO könyvem van, azt hiszem ez elég nagy gyűjtemény, jelenleg Nora Robertset olvasok, aki azt hiszem, elég híres írónő még nálunk is.
A személyes névmásokat, ha kiemelés céljából használja az ember, akkor nagybetűvel kell írni, Én legalábbis így tanultam a gimiben, igaz, annak húsz éve már.

Szeretettel üdvözöllek Linella

Kedves Linella,

hagyjuk ezt a tanítómesteres dolgot, meg az ezotériát mindenestül -- nagyon távoli álláspontot képviselünk e téren.

Linella, az isten áldjon meg, a "szépirodalom" egy gyűjtőfogalom!

Elolvastam az említett magazin vonatkozó cikkeit. A kedves főszerkesztőnőt el kellene tiltani tolltól, klaviatúrától, de minimum beíratni egy rendes újságíró-iskolába.

Amikor azt mondom, olvasás, nem kifejezetten Nora Robertsre gondolok.
Én inkább fajsúlyosabb szerzőket ajánlanék.

Igen, olykor nagybetűvel írhatjuk a személyes névmást, pl. hivatalos levélben ("Ön"), de a nyomaték kedvéért inkább aláhúzzuk, illetve nyomtatott szövegben kurzívval szedjük, ám itt semmi nem indokolja, különösen az egyes szám első személyű "én", "engem" névmás nagybetűs kezdését.

Ktr

megtekintés Válasz erre: Linella

Kedves MM!
Sikerült feltennem a regényem 1. fejezetének első részét az említett rovatba. Az első fejezet 14 oldalból áll, s mivel naponta csak 5OOO karaktert lehet feltenni, úgy számoltam 14 nap alatt lehet feltenni, mert egy oldal kicsivel több lett mint 5OOO karakter.

Mint írtam már annak nincs akadálya, hogy egy fejezetet feltegyek, s azt is említettem, hogy aki nem áll úgy anyagilag, hogy meg tudja vásárolni, de az első fejezetet elolvasva érdekli a könyvem, annak mammutmailon keresztül el tudom küldeni a könyvet.

Szeretettel üdvözöllek Linella

Szia Linella!
Szerintem ezt (5000 karakter) a Tündér csak javasolta neked, ajánlás, nem szentírás:-)
Azért jó vele jóban lenni! Hihi!
Üdv, Pinokkió

megtekintés Válasz erre: matyómacsó

Kedves Linella!

Felkeltetted az érdeklődésemet, s ha a többiek is megszavazzák :-), valamint ha van kedved és a kiadód is hozzájárul, a könyved első fejezetet (első pár oldalát) feltölthetnéd ide a "Mesék kicsiknek és nagyoknak" rovatba.

MM

Kedves MM!
Sikerült feltennem a regényem 1. fejezetének első részét az említett rovatba. Az első fejezet 14 oldalból áll, s mivel naponta csak 5OOO karaktert lehet feltenni, úgy számoltam 14 nap alatt lehet feltenni, mert egy oldal kicsivel több lett mint 5OOO karakter.

Mint írtam már annak nincs akadálya, hogy egy fejezetet feltegyek, s azt is említettem, hogy aki nem áll úgy anyagilag, hogy meg tudja vásárolni, de az első fejezetet elolvasva érdekli a könyvem, annak mammutmailon keresztül el tudom küldeni a könyvet.

Szeretettel üdvözöllek Linella

megtekintés Válasz erre:

Kedves Linella,

nagyon hízelgő a megjegyzésed, de nem vagyok tanítómester, és nem is szándékozom az lenni. :)

Az ékezetekről:
Bár téged nem zavar az ékezetek hiánya, másoknak azért zavaró lehet. S mivel az ékezetek nyelvünk/helyesírásunk szerves részei (alkalmasint egy-egy szó jelentését is megváltoztatják -- pl. sas - sás), nem elhanyagolandó tényezők. Persze értem én, hogy a külföldön vásárolt laptop klaviatúrájáról hiányoznak a magyar ábécé ékezetes betűi, s ez magánlevelezésben még csak-csak elmegy, ám nagyobb lélegzetű dolgozat megírásához nem célszerű használni, főleg ha az írásművet közzétenni szándékozunk, pl. itt, a feleségek.hu-n. (Azt hiszem, nem nagy ördöngösség lecserélni néhány betűt.)

Az azért megnyugtató, hogy a regényed nem nélkülözi az ékezeteket. Hogy te lektoráltad, az már kevésbé megnyugtató, mert nem szerencsés, ha a szerző lektorálja önnön művét. Kérdésessé teszi az elfogulatlanságot.
Bár meglehet, hogy itt a korrektúrára gondoltál. Az helyes, ha a szerző is elolvassa a korrektúrát, de nem árt, sőt kifejezetten használ a műnek, ha profi korrektor végzi ezt a munkafázist. Egy tisztességes kiadó természetesen megfelelő szakembereket foglalkoztat, mert ha nem, akkor igencsak meglepő eredmények születhetnek a könyv milyenségét illetően.

Azt írod, regényed műfaja ezoterikus elemekkel tűzdelt sci-fi, és "semmi köze a szépirodalomhoz". Akkor (szándékod szerint) mihez van köze?

Szerintem ugyanis, ha egy alkotás művészi/esztétikai igénnyel készül, s szórakoztatni kíván, azaz hatni akar olvasójára, akkor azt bátran sorolhatjuk a szépirodalom körébe. Az persze már más kérdés, hogy az adott mű milyen, azaz a szerzőnek sikerült-e művészileg, esztétikailag elfogadható/élvezhető/színvonalas, netán kiváló, sőt remekművet alkotnia.

Nagyon örülök, hogy szeretsz olvasni, s szintén örömteli, hogy sok könyvet mondhatsz magadénak. Nem hiszem, hogy elcsodálkoznék, látva, hány könyved van. Egyrészt mert már kevés olyan dolog van, amin én elcsodálkozom, másrészt nekem is van pár könyvem. Az azonban nem mindegy, hogy milyen könyveket olvasol.

A végére pedig egy kérdés:
Miért írod nagybetűvel a személyes névmásokat, különös tekintettel az egyes szám első személyre, illetve ragozott formáira?

Üdv,

Ktr

Kedves Könyvtündér!

Mindannyian tanítómesterek vagyunk, azaz az egyik ember a másiknak tükröt mutat.
Persze Te nem vagy ezoterikus érdeklődésű, így talán most még nem érted ezt, de egy nap Te is rájössz majd az igazságra.
Azt hiszem, hogy az ékezeteket már eléggé kitárgyaltuk, s ha észrevetted, egy ideje már használom őket.
Igen a kiadóm ajánlott lektort, de nem vagyok olyan anyagi helyzetben, hogy még ezért is fizessek, ha magam is megtudtam ezt csinálni a kiadó útmutatása szerint.
Szerintem nemcsak szépirodalmi műfaj létezik, hiszen a scifi, az ezoterikus irodalom, a krimi stb. külön műfajt képvisel.
Bár tudom, hogy nem szabad reklámozni, de ajánlóm neked a Rekreátor magazin főszerkesztőnőjének írásait, melyet a könyvemről, és rólam írt. Üsd be a neten a Magazin nevét, s a kúltura rovatban megtalálod. Ő számomra egy vadidegen, engem is nagyon meglepett, amiket írt.
Közel 4OOO könyvem van, azt hiszem ez elég nagy gyűjtemény, jelenleg Nora Robertset olvasok, aki azt hiszem, elég híres írónő még nálunk is.
A személyes névmásokat, ha kiemelés céljából használja az ember, akkor nagybetűvel kell írni, Én legalábbis így tanultam a gimiben, igaz, annak húsz éve már.

Szeretettel üdvözöllek Linella

megtekintés Válasz erre: Linella

Kedves Könyvtündér!
Nagyon szépen köszönöm a szavakat. Oh, Én nem sértődtem meg azokon, amiket irtál, csak elmosolyodtam rajta. Végre találkoztam egy olyan emberrel, aki felfedi a hibáimat, amikről mások nem mernek beszélni, Te megmerted tenni. Azért küldtek a Földre, hogy tanuljak, s legjobban az ember olyanoktól képes tanulni, akik a hibáit is felfedezik nemcsak a jó tulajdonságait.
Remek tanitómester vagy. Köszönöm.
Nos, Engem sohasem zavart az, hogy ékezet nélkül írok bárkinek is, mivel a testvérem Angliában él, s ő ugyanígy ékezet nélkül írja a leveleit.
Ezenkívül van egy Olaszországban élő barátnőm is, aki szintén ékezet nélkül írja a leveleit, így megszoktam, hogy Én is így válaszolok nekik, sőt ők kifejezetten ezt kérték, de más ismerőseim, barátaim sem szóltak rám emiatt.
A regényemben természetesen nem hiányoznak az ékezetek, már csak azért is mert nekem kellett lektorálnom is, odafigyeltem rá, hogy tökéletes legyen.
A regényem műfaja egyébként scifi, emellett ezoterikus elemek is találhatóak benne, semmi köze a szépirodalomhoz.
Még valami imádok olvasni, több ezer könyvem van, ha látnád a szobámat, elcsodálkoznál rajta, hisz szinte lépni nem lehet a könyvektől, az ágyon, az asztalon és széken kívül könyvespolcokból áll a szobám, amik roskadóznak a könyvektől, és igaz van olyan könyv köztük, amire még nem jutott időm elolvasni, de nem tudnám megszámlálni, hogy milyen sokat elolvastam már közülük. Ezenkívül nemcsak a szobámban szoktam olvasni, hanem a buszon, a mellékhelyiségbe, s régebben az autóban is, ha apuval mentünk valahová.
A helyesírással pedig sohasem volt problémám, mindig jó voltam belőle. Szerettem Petőfit és Mikszáthot különösen, de nem volt erősségem a verselemzés, novella elemzés. Ettől még tudtam fogalmazást írni, s nem is rosszakat. Sajnos a gimiben a tanárok beállították a tanulókat egy kategóriába, s onnan kitörni nem lehetett. (Csúnya szóval mondva: "pofára" osztályoztak). Bocs, ezért a kifejezésért, de ez az igazság.
Bár már a gimiben írtam verseket, a tanárnőm nem tudott róla, ahogy az osztálytársaim sem, igazán meglepődtek rajta, mikor megjelent a könyvem, mármint az osztálytársak, mivel a tanárnő már nem él. Már akkor is elég idős volt, mikor minket tanított.
Nagyon jó tanár volt, de felelésnél csak azt fogadta el, amit ő diktált egy műről, s nem lehetett saját véleményed az adott versről, vagy novelláról. Én inkább azért kedveltem, mert ő is szerette a focit, mint Én, s persze ha az osztály nem akart felelni, akkor nekem kellett odatennem az asztalára az aznapi népsportot, hogy inkább azzal menjen el a felelési idő.
Azt hiszem, ha élne, nagyon meglepődne rajta, hogy kiadták egy regényemet.

Itt azt hiszem, be is fejezem a válaszomat.

Még annyit, ha olyan rossz lenne a regényem, akkor nem keltette volna fel egy újságírónő figyelmét, aki két cikket is írt rólam, de itt nem szeretném őt reklámozni, vagy az újságot.

Szép estét kívánok.

Szeretettel üdvözöllek Linella

Kedves Linella,

nagyon hízelgő a megjegyzésed, de nem vagyok tanítómester, és nem is szándékozom az lenni. :)

Az ékezetekről:
Bár téged nem zavar az ékezetek hiánya, másoknak azért zavaró lehet. S mivel az ékezetek nyelvünk/helyesírásunk szerves részei (alkalmasint egy-egy szó jelentését is megváltoztatják -- pl. sas - sás), nem elhanyagolandó tényezők. Persze értem én, hogy a külföldön vásárolt laptop klaviatúrájáról hiányoznak a magyar ábécé ékezetes betűi, s ez magánlevelezésben még csak-csak elmegy, ám nagyobb lélegzetű dolgozat megírásához nem célszerű használni, főleg ha az írásművet közzétenni szándékozunk, pl. itt, a feleségek.hu-n. (Azt hiszem, nem nagy ördöngösség lecserélni néhány betűt.)

Az azért megnyugtató, hogy a regényed nem nélkülözi az ékezeteket. Hogy te lektoráltad, az már kevésbé megnyugtató, mert nem szerencsés, ha a szerző lektorálja önnön művét. Kérdésessé teszi az elfogulatlanságot.
Bár meglehet, hogy itt a korrektúrára gondoltál. Az helyes, ha a szerző is elolvassa a korrektúrát, de nem árt, sőt kifejezetten használ a műnek, ha profi korrektor végzi ezt a munkafázist. Egy tisztességes kiadó természetesen megfelelő szakembereket foglalkoztat, mert ha nem, akkor igencsak meglepő eredmények születhetnek a könyv milyenségét illetően.

Azt írod, regényed műfaja ezoterikus elemekkel tűzdelt sci-fi, és "semmi köze a szépirodalomhoz". Akkor (szándékod szerint) mihez van köze?

Szerintem ugyanis, ha egy alkotás művészi/esztétikai igénnyel készül, s szórakoztatni kíván, azaz hatni akar olvasójára, akkor azt bátran sorolhatjuk a szépirodalom körébe. Az persze már más kérdés, hogy az adott mű milyen, azaz a szerzőnek sikerült-e művészileg, esztétikailag elfogadható/élvezhető/színvonalas, netán kiváló, sőt remekművet alkotnia.

Nagyon örülök, hogy szeretsz olvasni, s szintén örömteli, hogy sok könyvet mondhatsz magadénak. Nem hiszem, hogy elcsodálkoznék, látva, hány könyved van. Egyrészt mert már kevés olyan dolog van, amin én elcsodálkozom, másrészt nekem is van pár könyvem. Az azonban nem mindegy, hogy milyen könyveket olvasol.

A végére pedig egy kérdés:
Miért írod nagybetűvel a személyes névmásokat, különös tekintettel az egyes szám első személyre, illetve ragozott formáira?

Üdv,

Ktr

megtekintés Válasz erre: matyómacsó

Kedves Linella!

Felkeltetted az érdeklődésemet, s ha a többiek is megszavazzák :-), valamint ha van kedved és a kiadód is hozzájárul, a könyved első fejezetet (első pár oldalát) feltölthetnéd ide a "Mesék kicsiknek és nagyoknak" rovatba.

MM

Szia kedves MM!

Szerintem annak semmi akadálya, hogy részleteket közöljek a regényemből, amint időm engedi, talán már este a Mizo meccs után feltöltöm az első részt.

Szeretettel üdvözöllek Linella
Kedves Linella!

Felkeltetted az érdeklődésemet, s ha a többiek is megszavazzák :-), valamint ha van kedved és a kiadód is hozzájárul, a könyved első fejezetet (első pár oldalát) feltölthetnéd ide a "Mesék kicsiknek és nagyoknak" rovatba.

MM

megtekintés Válasz erre:

Kedves Linella,

tényleg nem akarlak cseszegetni, de...

Az, hogy az ékezetes betűkről hiányoznak az ékezetek, az elsősorban nem nekünk probléma, hanem neked kellene problémát jelentenie. Neked mint írónak kellene törekedned rá, hogy az írásaid minden szempontból a lehető legjobbak legyenek.

Most megint szíven ütöttél ezzel a megjegyzéseddel: "Örömmel veszem az olyan hozzászólásokat, ahol megírjátok, hogy például a kitalál szónak mi a szinonimája..."
Nos, ha valaki szépírói babérokra törekszik, és keresgélnie kell a szavakat, illetve a szinonimákat... Hát, inkább nem is folytatom, mert megint sértődés lesz a vége.

Néhány példa:
megfogant bennem egy ötlet
körvonalazódott egy történet
felötlött bennem, hogy...
hirtelen támadt egy ötletem...
kigondoltam valamit
kiötlöttem valamit
költöttem egy mesét
erről eszembe jutott...
ihletet adott...
történetek jutottak eszembe

Ajánlom figyelmedbe a "Magyar szinonimaszótár"-t (Akadémiai Kiadó), de mindenekelőtt olvass sokat, mert az olvasás által gyarapodik a szókincsünk.

Üdvözlettel,

Ktr

Kedves Könyvtündér!
Nagyon szépen köszönöm a szavakat. Oh, Én nem sértődtem meg azokon, amiket irtál, csak elmosolyodtam rajta. Végre találkoztam egy olyan emberrel, aki felfedi a hibáimat, amikről mások nem mernek beszélni, Te megmerted tenni. Azért küldtek a Földre, hogy tanuljak, s legjobban az ember olyanoktól képes tanulni, akik a hibáit is felfedezik nemcsak a jó tulajdonságait.
Remek tanitómester vagy. Köszönöm.
Nos, Engem sohasem zavart az, hogy ékezet nélkül írok bárkinek is, mivel a testvérem Angliában él, s ő ugyanígy ékezet nélkül írja a leveleit.
Ezenkívül van egy Olaszországban élő barátnőm is, aki szintén ékezet nélkül írja a leveleit, így megszoktam, hogy Én is így válaszolok nekik, sőt ők kifejezetten ezt kérték, de más ismerőseim, barátaim sem szóltak rám emiatt.
A regényemben természetesen nem hiányoznak az ékezetek, már csak azért is mert nekem kellett lektorálnom is, odafigyeltem rá, hogy tökéletes legyen.
A regényem műfaja egyébként scifi, emellett ezoterikus elemek is találhatóak benne, semmi köze a szépirodalomhoz.
Még valami imádok olvasni, több ezer könyvem van, ha látnád a szobámat, elcsodálkoznál rajta, hisz szinte lépni nem lehet a könyvektől, az ágyon, az asztalon és széken kívül könyvespolcokból áll a szobám, amik roskadóznak a könyvektől, és igaz van olyan könyv köztük, amire még nem jutott időm elolvasni, de nem tudnám megszámlálni, hogy milyen sokat elolvastam már közülük. Ezenkívül nemcsak a szobámban szoktam olvasni, hanem a buszon, a mellékhelyiségbe, s régebben az autóban is, ha apuval mentünk valahová.
A helyesírással pedig sohasem volt problémám, mindig jó voltam belőle. Szerettem Petőfit és Mikszáthot különösen, de nem volt erősségem a verselemzés, novella elemzés. Ettől még tudtam fogalmazást írni, s nem is rosszakat. Sajnos a gimiben a tanárok beállították a tanulókat egy kategóriába, s onnan kitörni nem lehetett. (Csúnya szóval mondva: "pofára" osztályoztak). Bocs, ezért a kifejezésért, de ez az igazság.
Bár már a gimiben írtam verseket, a tanárnőm nem tudott róla, ahogy az osztálytársaim sem, igazán meglepődtek rajta, mikor megjelent a könyvem, mármint az osztálytársak, mivel a tanárnő már nem él. Már akkor is elég idős volt, mikor minket tanított.
Nagyon jó tanár volt, de felelésnél csak azt fogadta el, amit ő diktált egy műről, s nem lehetett saját véleményed az adott versről, vagy novelláról. Én inkább azért kedveltem, mert ő is szerette a focit, mint Én, s persze ha az osztály nem akart felelni, akkor nekem kellett odatennem az asztalára az aznapi népsportot, hogy inkább azzal menjen el a felelési idő.
Azt hiszem, ha élne, nagyon meglepődne rajta, hogy kiadták egy regényemet.

Itt azt hiszem, be is fejezem a válaszomat.

Még annyit, ha olyan rossz lenne a regényem, akkor nem keltette volna fel egy újságírónő figyelmét, aki két cikket is írt rólam, de itt nem szeretném őt reklámozni, vagy az újságot.

Szép estét kívánok.

Szeretettel üdvözöllek Linella

megtekintés Válasz erre: Linella

Sziasztok!

Köszönöm szépen mindenkinek a hozzászólását. Bocsánatot kérek, hogy nem használtam az ékezetes betűket, ennek az az oka, hogy a laptopom Angliaból származik, s így elvileg nem lenne rajta ékezetes betű, persze a húgom ezt megoldotta, hogy betette az ékezetes betűket egyéb jelek helyére, így ezeket keresgélnem kell írás közben. Végülis nem gond, megtalálom őket, ha nektek ez probléma, igyekszem az oldalon használni az ékezetes betűket. Más oldalakon ez nem volt gond ezidáig senki sem szólt érte. Pedig nem egy oldal tagja vagyok.
Ami a blogot illeti, tudom, hogy nem a legtökéletesebb, de ez volt az első blogom, s azt hiszem, senki sem úgy kezdi a blogírást, hogy mindjárt elsőre tökéletesre sikerül. Idő kell ahhoz, hogy belejöjjön az ember.
Mint írtam már az egyik hozzászólásban egészen más egy könyvet, vagy verset megírni. Ott kapja az ihletet az ember, míg itt csak a saját kútfőjére számíthat.
Örömmel veszem az olyan hozzászólásokat, ahol megírjátok, hogy például a kitalál szónak mi a szinonimája, s akkor legközelebb már azt fogom használni.
Én nem eladni kívánom a könyvemet, nem azért írtam ezt a blogot, hogy kötelezzem az embereket arra igenis vegyék meg a könyvemet. Írtam azt is egyik hozzászólásomban, hogy aki nagyon szeretné elolvasni a könyvemet, de nincs rá lehetősége, hogy megvásárolja, mert anyagilag megterhelő számára, annak emailban szívesen elküldöm az első kötetet.
Az volt a célom ezzel a blog megírásával, hogy elmondjam az örömömet ami akkor ért, amikor kiadták a könyvemet.
Azokután amin keresztül mentem az elmúlt években, ez engem tényleg boldoggá tett.
Bocsánat, ha közben belekerült olyasmi, ami hirdetés volt. Mivel új vagyok az oldalon, még szoknom kell a szabályokat.

Nyugodtan írjátok meg a kérdéseitek.

Szeretettel üdvözlök mindenkit. Linella

Kedves Linella,

tényleg nem akarlak cseszegetni, de...

Az, hogy az ékezetes betűkről hiányoznak az ékezetek, az elsősorban nem nekünk probléma, hanem neked kellene problémát jelentenie. Neked mint írónak kellene törekedned rá, hogy az írásaid minden szempontból a lehető legjobbak legyenek.

Most megint szíven ütöttél ezzel a megjegyzéseddel: "Örömmel veszem az olyan hozzászólásokat, ahol megírjátok, hogy például a kitalál szónak mi a szinonimája..."
Nos, ha valaki szépírói babérokra törekszik, és keresgélnie kell a szavakat, illetve a szinonimákat... Hát, inkább nem is folytatom, mert megint sértődés lesz a vége.

Néhány példa:
megfogant bennem egy ötlet
körvonalazódott egy történet
felötlött bennem, hogy...
hirtelen támadt egy ötletem...
kigondoltam valamit
kiötlöttem valamit
költöttem egy mesét
erről eszembe jutott...
ihletet adott...
történetek jutottak eszembe

Ajánlom figyelmedbe a "Magyar szinonimaszótár"-t (Akadémiai Kiadó), de mindenekelőtt olvass sokat, mert az olvasás által gyarapodik a szókincsünk.

Üdvözlettel,

Ktr

megtekintés Válasz erre: Linella

Sziasztok!

Köszönöm szépen mindenkinek a hozzászólását. Bocsánatot kérek, hogy nem használtam az ékezetes betűket, ennek az az oka, hogy a laptopom Angliaból származik, s így elvileg nem lenne rajta ékezetes betű, persze a húgom ezt megoldotta, hogy betette az ékezetes betűket egyéb jelek helyére, így ezeket keresgélnem kell írás közben. Végülis nem gond, megtalálom őket, ha nektek ez probléma, igyekszem az oldalon használni az ékezetes betűket. Más oldalakon ez nem volt gond ezidáig senki sem szólt érte. Pedig nem egy oldal tagja vagyok.
Ami a blogot illeti, tudom, hogy nem a legtökéletesebb, de ez volt az első blogom, s azt hiszem, senki sem úgy kezdi a blogírást, hogy mindjárt elsőre tökéletesre sikerül. Idő kell ahhoz, hogy belejöjjön az ember.
Mint írtam már az egyik hozzászólásban egészen más egy könyvet, vagy verset megírni. Ott kapja az ihletet az ember, míg itt csak a saját kútfőjére számíthat.
Örömmel veszem az olyan hozzászólásokat, ahol megírjátok, hogy például a kitalál szónak mi a szinonimája, s akkor legközelebb már azt fogom használni.
Én nem eladni kívánom a könyvemet, nem azért írtam ezt a blogot, hogy kötelezzem az embereket arra igenis vegyék meg a könyvemet. Írtam azt is egyik hozzászólásomban, hogy aki nagyon szeretné elolvasni a könyvemet, de nincs rá lehetősége, hogy megvásárolja, mert anyagilag megterhelő számára, annak emailban szívesen elküldöm az első kötetet.
Az volt a célom ezzel a blog megírásával, hogy elmondjam az örömömet ami akkor ért, amikor kiadták a könyvemet.
Azokután amin keresztül mentem az elmúlt években, ez engem tényleg boldoggá tett.
Bocsánat, ha közben belekerült olyasmi, ami hirdetés volt. Mivel új vagyok az oldalon, még szoknom kell a szabályokat.

Nyugodtan írjátok meg a kérdéseitek.

Szeretettel üdvözlök mindenkit. Linella

Azért lenne jó, ha használnád az ékezeteket, mert ez, ha nem is kifejezetten egy irodalmi weboldal, azért alapja mégiscsak az írás, ráadásul magyar nyelven. :-)
Sziasztok!

Köszönöm szépen mindenkinek a hozzászólását. Bocsánatot kérek, hogy nem használtam az ékezetes betűket, ennek az az oka, hogy a laptopom Angliaból származik, s így elvileg nem lenne rajta ékezetes betű, persze a húgom ezt megoldotta, hogy betette az ékezetes betűket egyéb jelek helyére, így ezeket keresgélnem kell írás közben. Végülis nem gond, megtalálom őket, ha nektek ez probléma, igyekszem az oldalon használni az ékezetes betűket. Más oldalakon ez nem volt gond ezidáig senki sem szólt érte. Pedig nem egy oldal tagja vagyok.
Ami a blogot illeti, tudom, hogy nem a legtökéletesebb, de ez volt az első blogom, s azt hiszem, senki sem úgy kezdi a blogírást, hogy mindjárt elsőre tökéletesre sikerül. Idő kell ahhoz, hogy belejöjjön az ember.
Mint írtam már az egyik hozzászólásban egészen más egy könyvet, vagy verset megírni. Ott kapja az ihletet az ember, míg itt csak a saját kútfőjére számíthat.
Örömmel veszem az olyan hozzászólásokat, ahol megírjátok, hogy például a kitalál szónak mi a szinonimája, s akkor legközelebb már azt fogom használni.
Én nem eladni kívánom a könyvemet, nem azért írtam ezt a blogot, hogy kötelezzem az embereket arra igenis vegyék meg a könyvemet. Írtam azt is egyik hozzászólásomban, hogy aki nagyon szeretné elolvasni a könyvemet, de nincs rá lehetősége, hogy megvásárolja, mert anyagilag megterhelő számára, annak emailban szívesen elküldöm az első kötetet.
Az volt a célom ezzel a blog megírásával, hogy elmondjam az örömömet ami akkor ért, amikor kiadták a könyvemet.
Azokután amin keresztül mentem az elmúlt években, ez engem tényleg boldoggá tett.
Bocsánat, ha közben belekerült olyasmi, ami hirdetés volt. Mivel új vagyok az oldalon, még szoknom kell a szabályokat.

Nyugodtan írjátok meg a kérdéseitek.

Szeretettel üdvözlök mindenkit. Linella
Köszi matyómacsó! Most már értem a lényeget! Kaméleon Orsolya pusszancsot küldd

megtekintés Válasz erre: Orsolya

Skacok! Akkor most mi van, mert az én fonalam elment? Orsolya

Ha az ékezetekre gondolsz, akkor szerintem az van, hogy Linella külföldön él úgy általában, viszont most hazajött, és megmaradt a beidegződése, miszerint nem használja az ékezetes betűket, merthogy odakint nincs a gépén, de itthon már néha-néha egyet-egyet eltalál. :-)

MM Monk ;-)
Skacok! Akkor most mi van, mert az én fonalam elment? Orsolya
Feleségek.hu csevegő

Online felhasználók:

Privát csevegő béta

Csevegő partnerek: