újabb események régebbi események további események
11:41
mTILEuKtrhHZCPGe regisztrált a weboldalra
23:00
Tündér módosította a naplóbejegyzését
23:00
Tündér új bejegyzést írt a naplójába
19:49
Arnold91 új bejegyzést írt a naplójába
23:56
Arnold91 új bejegyzést írt a naplójába

Ismeretlen érkezése / JÁTÉKRA /

2018. szeptember 11. - Látogatók száma: 51

A feladványára írt szöveg a megadott szavak : Cukorbogyó, Demencia, Pántlika, Remegés, Botanikuskert felhasználásával.

Történt egyszer nem is olyan régen, hogy a telefon csörgése, valahogy másképpen szólalt meg. Ezzel a nappal is egy szokványos hét indult. A napocska vigyorogva kacsintott be a nyitott ablakon át. Nyugalmat és melegséget tükrözött.

Nyugdíjas éveiben járó nagymama a panel lakása balkonján, botanikuskertjét fáradtan, de örömtelin szemlélte...
Közben nyugtázta, hogy végre elkészült a remekműve. Ezüstbe forduló haját pántlika ölelte össze, de egy rakoncátlan hajtincset, a váratlanul felbukkanó szellőcske arcába libbentett. Haját hátra simította s halk motyogásban növényeit csodás szavakkal becézte. Lelke szeretetet és boldogságot sugárzott, amit a virágai hálásan nyugtáztak. Ám, abban a pillanatban egy fehér, selymes szőrpamacs, Cukorbogyó izgatott csaholásba kezdett. Jelzett a kiskutyus, mert hirtelen a telefon éles hangja megszólalt. Ez visszazökkentette Jolánkát a valóságba.
Felemelve a telefonkagylót, kicsit szórakozottan beleszólt:
-Haló, haló, szép napot!
Kedvesen csacsogó hangját, egy kimért válasz követte:
-Balassa Terézia testvérét keresem. -jött a rövid, de tömör válasz.
- Igen, én vagyok. De, megtudhatnám kihez van szerencsém?
-Flórián Ágnes a testvére gondozója vagyok. Teri nénit baleset érte és a mentők kórházba szállították. A fejét ért ütés következtében......demencia.......a további információkat az éter elnyelte, és csak a harsány hang monoton dübörgését észlelte.
Nagymamán hirtelen remegés futott végi. Gondolatai a nővérénél jártak. A sokkoló szavak hallatán, süket percek topogtak egymás után.
Feleszmélve kérdésekkel bombázta, az amúgy kedvesnek nem mondható hölgyet.
- Melyik kórházban ápolják? -Szeretném meglátogatni.
Ám, jött a komor válasz:
- A körülményekhez képest jól van, különben már 2 hete történt az eset. Itt nem kell meglátogatni, mert hamarosan átszállítják egy másik helyre.
- Milyen másik helyre? folytatta a kérdezés a nagymama.
-Az orvosi leletei alapján át akarom tenni egy idősek otthonába. Ahol a hozzá hasonló beteg emberekkel szakképzett ápolok és orvosok foglalkoznak. Tudom miről beszélek, mert én is ott dolgoztam. Nehéz a bejutás, hosszú a várólista. A lehetőség most elérkezett.
- Szóval ennyire súlyos a betegsége? Várható valamiféle javulás az állapotában?
-Nem, ez csak sokkal rosszabb lesz. Ezért nem vállalom a további gondozását. Sajnos, most mennem kell, mert sok elintézni valóm van. Majd jelentkezek, de pár hétre hazautazok Romániába a családomhoz. Visszatérésemkor beszélhet a nővérével. Egy kattanás és megszakadt a telefonhívás.
Síri csend telepedett a nemrég még életvidám szobára. Cukorbogyó kikerekedett szemeivel gazdáját szemlélte s érezte, valami nagyon nincs rendben. Jolán néni fejében újra és újra lejátszódott a beszélgetés. Egy bizonyos szó kattogott a fejében: DEMENCIA…. DEMENCIA…... Nem tudta pontosan, mit is jelent ez a szó.

*A demencia a gondolkodás, az érzelmek és a társas képességek hanyatlása, ami korlátozza a társas életet és a teljesítőképességet.

2018. 09. 10.
Ilpaki
Szerzői és minden jog fenntartva!

A cikket írta: Ilpaki

3 szavazat

Hozzászólások

Megjegyzés:

Ehhez a cikkhez senki nem írt hozzászólást.

Feleségek.hu csevegő

Online felhasználók:

Privát csevegő béta

Csevegő partnerek: