újabb események régebbi események további események
14:53
Tündér módosította a naplóbejegyzését
14:52
Tündér új bejegyzést írt a naplójába
14:51
Tündér módosította a naplóbejegyzését
21:59
Tündér új bejegyzést írt a naplójába
21:56
Tündér új bejegyzést írt a naplójába

Kész átverés

2011. december 20. - Látogatók száma: 49

Tanulság mindazoknak, akiket még nem vertek át

MAI MAGYAR TÖRTÉNET
KÉSZ ÁTVERÉS

A minap történt, hogy találkoztam egy régi ismerősömmel. Őszintén megörültem, mert manapság annyira elfoglaltak az emberek, hogy nem marad idő a személyes látogatásokra. Ez ma már lesüllyedt az emailozás ,az internet közösségi oldalak színvonalára. Legfeljebb az elit osztály gyakorolja, partik rendezése keretén belül. Két évtizeddel ezelőtt, amikor mindenki dolgozott, a szülök az üzemi étteremben, gyerekek az iskolai menzán étkeztek. Kiszámíthatóbb volt az életünk. Ez az életforma kivonult az életünkből. Sőt átváltottunk főzésre. Hogy ez mennyire előnyös vagy hátrányos a családok életében, mindenki csak önmaga döntheti el. A lakásra való spórolás pedig szóba sem jöhet.


Na, de nem is ez a mondanivalóm lényege, sokkal izgalmasabb, amit az ismerősömtől hallottam. Mivel nem akarom a nevét kiírni, Erikának nevezem. Erika nagyon felpaprikázottan ideges hangulatban volt. Akarva-akaratlan észre kellett vennem, mert miközben beszélt, hol leemelte válláról a táskáját, hol visszatette, vagy a füle alatti részt vakargatta. Nem kérdeztem meg, mi kavarta fel a lelkivilágát, mert tudtam, láttam rajta, magától szóba hozza. Szóba hozza akkor is, ha nem vagyunk egymás bizalmasai, és mert én voltam éppen kéznél, akire ráömlesztheti aktuális keserűségét. Így is történt.
— Képzeld, a bíróságról jövök — Kezdte, és az arcomra tapadt a tekintete. Valószínű arra volt kíváncsi, meghökkentett-e?
— Valóban? Talán csak nem a szomszédasszony jelentett fel, mert az ablakon ráztad ki a porrongyot?
— Nem, nem. Ez nem olyan vicces, mint gondolod.
— Akkor meg a tévét bömbölteted, este tíz után.
— Az sem. Én vagyok a feljelentő — vágta ki Erika olyan tragikusan sanyarú arccal, mint akit érdemtelenül orrba vágtak.


Erre már kinyílt a kíváncsiságom. Nem szeretek más baján csámcsogni, de szeretem a jó sztorikat, kizökkent a mindennapi érdektelenségből. — Mit követtek el Ellened? Vagy neked is bedőlt hiteled van, és árverezni akarnak?


Határozottan rázta meg fejét Erika, de szája kissé megvonaglott. — Ez sem talált.
— Te, ez nem rágógumi, amit végtelenül lehet húzni.
— Jó, jó, igazad van. Nos, hallottál az XX kft.-ről, ugye? Hát persze, hogy hallottál. Őket jelentettem fel — vágta ki Erika, erős érzelmi felindulással.
Kezdtem úgy érezni magam, mint akinek az ereszről fejére csorog az eső, és nincs hová ellépnie — Ó, ez nem semmi, — nyögtem ki, mert ennél izgalmasabb hírre számítottam.
— Na, ugye? Akkor hallgasd meg, hogyan vett palira, hogyan vert át az XX. kft. Még néhány évvel ezelőtt vettem tőlük egy biopron lámpát. Leszámítva a túlzásokat, amikkel felruházták a készülék használati előnyeit, valójában jó szolgálatot tett. Például segített az ízületeimet helyre hozni (itt egy kicsit megenyhült Erika tekintete, és csendesebben folytatta). A mai napig is eredményesen használom a csontjaim ápolgatására. A mostani történet: Úgy a tél vége felé felhívott egy nő telefonon, hogy a XX kft. jubilál, és én is, mint törzsvásárló, kapok egy ajándékot, amelyet személyesen szeretne átadni. A hölgy el is hozott egy néhányszáz forintot érő uborkareszelőt. Miután átadta, és váltottunk néhány mondatot, gyorsan elővett a táskájából egy nagyon dizájnos prospektust, és kért, hogy tekintsem meg a cég kínálatát, a terápiás légtisztítókat. Fel is olvasta a sokoldalú hasznosságukat. Például: Az antibaktériás szűrő a levegőből eltávolítja a szennyeződés részecskéket; a port, penészt, hajszálakat, állatszőrt, stb. Sőt, el is pusztítja a baktériumokat és a penész spórákat
— Ez nagyszerű! — Lelkendeztem, mint akinek a légtisztító puszta említésére elmúltak az összes panaszai.
— Ezzel még nincs vége. Elpusztítja az allergéneket, influenza vírusokat is.
Megvallom, ez már megmozgatta a fantáziámat. Egyenes hadüzenet a gyógyszerek mérgező hatásának.— Nincs kétségem a felől, hogy mind ez lázba hozott.
— De mennyire! A lányom, akivel együtt élek, por és atkaallergiás, időnként éjjel bedugul az orra, pedig a párologtató állandóan a radiátorokon lóg. Engem pedig éjjel, ősztől tavaszig légszomj gyötör, az mellett elég valakinek eltüsszentenie magát a közelemben, máris folyik az orrom. Mivel már az időskorúak bűvös életét élem, nem számíthatok arra, hogy gyógyszeres kezeléssel, idővel elmúlik. Jóllehet nagyon borsósnak találtam az árat, úgy döntöttem, megveszem, az egészségem és a lányom egészsége mindennél fontosabb. Úgy okoskodtam, egy komoly tv árába kerül, sokat is kell tudnia.
— Bizonyára így van. Mennyi az a borsós ár??
— Kétszáznegyvenezerre taksálták, de én, mint törzsvásárló, kaptam egy hetvenezer forintot érő bónuszt. Nem akarom hosszúra húzni a magyarázatot, mivel nem volt pénzem a kifizetésre, négy éves futamidőre megvettem részletre, így kikerekedett kétszáznegyvenezer forintra.


Nem kellett hosszú fejszámolás, hogy rájöjjek, maradt az eredeti ár. Jól jár a XX Kft. is, és jól jár a bank is. — Hol itt a baj? — kérdeztem, most már rosszat sejtve.

— Hol? Azt is elmondom. Nem merném határozottan kijelenteni, hogy minden egyes vásárló hasonlóképpen jár, vannak szerencsés alkatok, de a lányomnak, már az első használat után bedugult este az orra, reggel pedig orrfúvásnál véres váladék jött belőle. Aztán ugyanez történt másnap is. Arra gondoltunk, mivel influenza elleni gyógyszert szed, talán attól, megvárjuk, míg elfogy a gyógyszer. Megvártuk, de a helyzet nem változott, minden alkalommal jött az orrdugulás és a véres váladék. Abba kellett hagynia a légtisztító készülék terápiás kezelésének használatát. Az én esetemben sem változott semmi, az éjszakai légszomjam nem múlt el, csak ha a korábbi gyakorlat szerint ablakot nyitottam, és kiszellőztettem. Ekkor megírtam panaszom a XX Kft-nek, és kértem, hogy az indokaim alapján a készüléket vegyék vissza.
— Tudom is a folytatást: megtagadták.
— Pontosan. Ráadásképp másodszor is átráztak. Játszottak velem, mint macska az egérrel. A harmadik levélváltás után azt írták: „Méltányosságból teljesítik a kérésemet, ha eredeti állapotában visszaküldöm a készüléket az iratokkal együtt.” Na, prsze az eredeti állapotot én is másképp gondoltam és a XX is. Nosza, a lányommal vissza is küldtük, az eredeti dobozban, az iratokkal együtt. Itt következett a második átrázás, a róka fogta csuka szindróma. Jött a levél, hogy nem az eredeti állapotában, hanem használtan küldtem vissza a készüléket. Érted ugye? Három hét használat után az eredeti állapotot kértek. Másodszor pedig megvizsgálták a szakemberek, és semmi olyat nem találtak, ami indokolná a panaszomat, hozzam el a készüléket. Nem hoztam el, de fizetem a banki csekkeket. Na, erre varrjál gombot!
— Mire feljelentetted.
— Igen, de megelőzően panaszt tettem a Fejér Megyei Békéltető Testületnél. Ők az ilyen ügyeket tárgyalják, de törvényes hatáskörük nincs (éppen annyit is ér). Ők ketten megegyeztek, hogy a XX kicseréli a szűrőt, letisztítják a műanyagburkolatot, és máris hozhatom.
— Ha jól értettelek, már nincs bizalmad. Ha elfogadod az ajánlatot, ugyanúgy járhatsz, mint előzőleg, és kezdődhetne minden elölről.

— Úgy van. A bizalom nagyon törékeny, nálam pedig eltört. Azt el kell viselnem, hogy
becsapódtam, de azt nem, hogy olyan készüléké fizessek négy évig, amely nem tölti be a funkcióját, sőt, káros az egészségre. Már csak a bíróságban bízom.

Erős indulat kapott el, s éreztem, hogy felszalad a vérnyomásom. — Ne fizesd a csekket javasoltam, ingadozó meggyőződéssel.
— Na, ezt próbálnám megtenni! A bankot nem érdekli, megfelel-e terápiás légtisztító, vagy sem, ők nem szívbajosak, olyan büntetés akasztanának a nyakamba, hogy rámenne a nyugdíjam nagyobb része. Ki van ez találva, itt csak a vevő károsulhat, a vesztes, csak ő lehet.


El kell ismernem, minden szavában igaza van Erikának, viszont elgondolkodtam. Nyolc napot adtak arra, ha a készüléken nem működik valami a kínálatnak megfelelően, vissza lehet cserélni. Igen ám, de a terápiás légtisztító nem tévé, mosógép, videó, számítógép, hűtőgép stb., melyeknél rövid idő elegendő, hogy kiderüljön a baj, nem az egészséget célozza meg. Például télen nincs pollen, hogy a többi időigényes terápiás kezelést ne is említsem. Rafinált, nagyon rafinált pénzt behajtó találmány: 240 ezer forintot fizetni, néhány száz forintot érő ajándékért. Felmerült bennem a kérdés, mit és meddig vizsgálódott a fogyasztóvédelem, amikor eldöntötték, hogy a készülék terápiás kezelésre alkalmas?Szeretetszolgáló: Hegedűs Zsuzsa

Álljon itt ellenpéldaként egy olyan ember (esetünkben egy nő), Hegedűs Zsuzsa, akinek a nevét imába lehetne foglalni. Ő is azon mesterkedik, minden erőt, tudást, ha kell, trükköt latba vetve, hogy pénzt gyűjtsön, pénzt szerezzen. Szerez is, és nem is keveset, de nem magának, és nem holmi üzleti megfontolásból. Azok a cigányok és nem cigányok számára kilinccsel, dob mentőövet, akiket a 22 év kormányzói hatalmak rossz gazdaságpolitikája olyan mélységbe taszított, ahol már nincs lejjebb.
Nem vagyok vallásos, mégis megemlítem: Állítólag a HIT SZERETETSZOLGÁLAT ALAPÍTVÁNY égisze alatt teszi Hegedűs Zsuzsa azt, amit a szíve, lelkiismerete diktál. A rászorultak nem pénzt kapnak, hanem a természetbeni juttatások (haszonállatok, vetőmagok) által életlehetőséget. Innen már elindulhatnak azon az úton, amely elvezeti őket abba a társadalmi rétegbe, ahol nem számkivetettként kell folytatni életüket. Saját erejükből, saját maguk és családjuk eltartói lesznek.

A cikket írta: Jutka

1 szavazat

Hozzászólások

Megjegyzés:

időrendi sorrend

2011. december 22. 22:03

megtekintés Válasz erre: Jutka - 2011. december 21. 15:27

Valószínű eluralkodott rajtad az érzelem hulláma. Sajnos, már a sajtót is, a moderátorokat is összezavarták. Ott tartunk, hogy bátorság kell mindenhez, és rizikósnak érzünk minden. Nem szeretem a csúnya beszédet, az irásaimban is telejesen mellőzöm, de vagyok olyan hangulatban, hogy verseket tudnék káromkodni. Na, pesze szelídebben, de újra megpróbálhatod.

Puszillak, Jutka

Nem volt abban semmi csúnya, nem is azt törölte a moderátor. Vagyis semmit nem törölt, csak véletlenek szerencsétlen egybeesése volt...a világ két végén.
2011. december 21. 16:16

megtekintés Válasz erre: Jutka - 2011. december 21. 15:16

Drága Éva. Már többször jeleztem, mindig szívesen olvaslak, mert az ötletekben kimeríthetetlen vagy. Képzeld, még tanultam is tőled.

puszi Jutka

Ezzel nem úszod meg? És mit, ha szabad kérdeznem? :-)
Én meg téged szeretlek/nélek többször olvasni.

Puszi,
Éva
2011. december 21. 15:27

megtekintés Válasz erre: MindenHatÓ - 2011. december 20. 13:37

Nem értem. Írtam egy jó hosszú hszt és azt dobta, a cikket törölte a moderátor. Mi történt??

Valószínű eluralkodott rajtad az érzelem hulláma. Sajnos, már a sajtót is, a moderátorokat is összezavarták. Ott tartunk, hogy bátorság kell mindenhez, és rizikósnak érzünk minden. Nem szeretem a csúnya beszédet, az irásaimban is telejesen mellőzöm, de vagyok olyan hangulatban, hogy verseket tudnék káromkodni. Na, pesze szelídebben, de újra megpróbálhatod.

Puszillak, Jutka
2011. december 21. 15:16

megtekintés Válasz erre: zsoltne.eva - 2011. december 20. 13:55

Szia Jutka!

Hát igen, ellenpélda nélkül, ha csak a termékbemutató buktatóit olvasom és az ismerősöd panaszát, meg sem rendültem volna. Kellett az a végszó!
Lassan ott tartunk nem kell ahhoz kiragadni egy bizonyos réteget, ha a bajokról beszélünk. Megérett a helyzet, a szeretetet szolgálók minden kreativitására szükség lenne, mert saját erőből lassan nem fog menni nem csak nekik, másnak sem.

Köszi, hogy olvashattalak.

Éva

Drága Éva. Már többször jeleztem, mindig szívesen olvaslak, mert az ötletekben kimeríthetetlen vagy. Képzeld, még tanultam is tőled.

puszi Jutka
2011. december 20. 20:00

megtekintés Válasz erre: MindenHatÓ - 2011. december 20. 13:37

Nem értem. Írtam egy jó hosszú hszt és azt dobta, a cikket törölte a moderátor. Mi történt??

Kedves Minden6ó!

A cikk duplán lett véletlenül publikálva, és te lehet, hogy pont a másikhoz írtál, és pont akkor, amikor a másikat áthelyeztem a felhasználó privát naplójába.
Elnézést a kellemetlenségért, meglátom mit tehetek!

Pussz, Tündér
2011. december 20. 13:55
Szia Jutka!

Hát igen, ellenpélda nélkül, ha csak a termékbemutató buktatóit olvasom és az ismerősöd panaszát, meg sem rendültem volna. Kellett az a végszó!
Lassan ott tartunk nem kell ahhoz kiragadni egy bizonyos réteget, ha a bajokról beszélünk. Megérett a helyzet, a szeretetet szolgálók minden kreativitására szükség lenne, mert saját erőből lassan nem fog menni nem csak nekik, másnak sem.

Köszi, hogy olvashattalak.

Éva
2011. december 20. 13:37
Nem értem. Írtam egy jó hosszú hszt és azt dobta, a cikket törölte a moderátor. Mi történt??
Feleségek.hu csevegő

Online felhasználók:

Privát csevegő béta

Csevegő partnerek: