újabb események régebbi események további események
15:51
Tündér új bejegyzést írt a naplójába
08:13
Tündér módosította a naplóbejegyzését
08:12
Tündér új bejegyzést írt a naplójába
16:53
Arnold91 módosította a naplóbejegyzését
16:36
Arnold91 új bejegyzést írt a naplójába
12:58
Arnold91 új bejegyzést írt a naplójába

Kötőszavak

2010. június 15. - Látogatók száma: 13

Kötőszavak

Két nagy, ócska házra látok ki az ablakomból, és ezeket most újítják fel. Kétes reményű vállalkozás, mert ezeken a házakon már csak a szőnyegbombázás segíthet. De azért dolgoznak a jó magyarok, jobb ügyhöz méltó buzgalommal, ide-oda szállítják a téglát, keverik a betont, és egyáltalán minden tőlük telhetőt megtesznek, hogy újra lakhatóvá tegyék az enyészet e komor palotáit. Ez nem is tartozik rám, tegyék a maguk dolgát.
Hanem, hogy ilyen közvetlen közelről figyelem az áldásos építőipari tevékenységet, hallom, amint a munkát kommentálják, éspedig ékes magyarsággal, kötőszóként használva, hogy bé meg.
Béla, bé meg, tegyétek már arrébb a konténert, nem látod, bé megy, hogy nincs a jappáner alatt.
Józsikám, mi a francot csináltok, megmondtam már, bé meg –
és így tovább, a végtelenségig.
Vajon mi indít értelmes, ha nem is különösebben művelt embereket arra, hogy egymást erre buzdítsák olyan prózai tárgyakkal kapcsolatosan, mint egy gerenda, vagy egy talicska homok?
(Mert, és ezt zárójelben merem csak megjegyezni, ezeknek az építkezéseknek a gépesítési színvonala a toronydaru és a talicska között ingadozik, de a talicska összehasonlíthatatlanul fontosabbnak látszik.)
Ezek az emberek nem haragszanak egymásra, sőt egymásra vannak utalva, és szemlátomást jó barátok; együtt esznek-isznak egy nagy közös betongerendán, ami csalhatatlan jele az azonos kasztba való tartozásnak. Hogy a kasztok voltaképpen az ókori szakszervezetek, azt már annyian megkísérelték bemutatni, hogy Én nem is fáradok vele.
Lassanként arra a gondolatra jutottam – és tudomásom szerint ez egészen új ötlet – hogy a titokzatos bé meg tulajdonképpen nem is felszólítás, hanem jó kívánság. Az egy szakszervezetbe tartozó, hagyományosan veszélyes foglalkozást űzők kívánnak ilyen módon valamit egymásnak, amit nyomorúságos és beszűkült életükben pozitívnak éreznek, és ami mégis a leggonoszabb minden tevékenység között, mivel megörökíti a szenvedést. Ők azonban nem gondolkodnak, hiszen ha gondolkodnának, egy szálloda előkelő termeiben konferenciáznának valamilyen elvont tárgyról. Ők csak megépítik az előkelő termeket meg a vacak bérlakásokat, és eközben a legjobbat kívánják egymásnak, amit csak ismernek: bé meg.

A cikket írta: Müszélia

2 szavazat

Hozzászólások

Megjegyzés:

időrendi sorrend

2010. június 15. 14:25
Nincs különösebben oka, megszokták és hidd el, hogy már észre sem veszik, hogy milyen kötőszót használnak...ha rákérdeznél, néznének mintha még nem láttak volna fehér embert.Azt meg megkérni, hogy légyszi számold már egy nap mennyiszer mondod, max csak akkor tennék meg, ha mondanád, hogy annyi sör fizetsz mennyiszer használj, de arra meg a gatyája menne rá az embernek.
2010. június 15. 08:29
az "öregek" se jobbak. nálunk lakik egy 90 éves hölgy, aki... hadd ne ismételjen el a szövegeit.
2010. június 15. 08:15
Sajna szerintem nem ez az érdekes, hanem, hogy a fiatalok körében is elég koncentráltan fordul elő. :-( Vicces volt a téma feldolgozása, ezért fogjuk ezt fel úgy, hogy a fiatal korosztály még fokozottabban szereti íly módon is kifejezni egymás iránt jókívánságait. :-p
2010. június 15. 07:32
érdekes, de építkezéseken koncentráltan fordul elő - még nem olvastam tudományos elemzést arról, hogy ennek mi lehet az oka
Feleségek.hu csevegő

Online felhasználók:

Privát csevegő béta

Csevegő partnerek: