újabb események régebbi események további események
23:56
Arnold91 új bejegyzést írt a naplójába
23:46
Arnold91 módosította a naplóbejegyzését
23:29
Arnold91 új bejegyzést írt a naplójába

Vízoltók 21.

2013. szeptember 9. - Látogatók száma: 45

Pali bácsi ragaszkodik ahhoz, hogy limuzinnal menjenek a Kozma utcai temetőbe. Ignác szokatlanul csendes és az öreg sem ragaszkodik a csevegéshez, annál is inkább, mert a sofőr közli vele, hogy két kocsi is követi őket, nem feltűnően, de észrevehetően.

Megdörzsöli a tarkóját, amely még mindig fáj és spanyolul közli a sofőrrel, hogy mostantól a testőr szerepét is be kell töltenie. Bólintás a válasz, és a kesztyűtartóba mélyeszti jobb kezét, ahonnan egy pisztolyt húz elő és zsebre teszi.

Ignác változatlanul az utat bámulja, nem, mintha sok néznivaló lenne rajta. Gondolatai Tina körül járnak. Megismerkedésükkor Tina az egyik legjobb táncosnő a lokálban, miatta jöttek be a jól fizető ügyfelek, és a lány, bár mindenkivel kedves volt, megtartotta a három lépést a vendégekkel.

Ignác akkoriban a Hőscincér személyzete szemében csak a Boronkay volt, az új tulajdonos, akiről azt remélték, hamarosan megunja az egészet és túlad a báron. Nem kedvelték „A Boronkayt”, mert keményen utána nézett mindennek, értett a vendéglátáshoz és sok mellékest kihúzott a személyzet zsebéből, azzal, hogy megtiltotta a szokásos húzásokat, melyeknek lényege a vendégek megkopasztása volt. Jani bácsi volt az egyetlen, aki sejtette, hogy Boronkay hosszú távra tervez, és beállt a sorba, a főnök mögé, s szállította számára az információkat a személyzet ügyes, bajos dolgairól.

Kellett egy év ahhoz, hogy Ignác lecserélje a személyzetet, és az éjszakai életet uraló maffia kizárásához alkalmazza Dörmögő révén az őrző-védő társaságot.
A táncosnők is távoztak, egyedül Tina maradt, aki egyre jobban tetszett Ignácnak, hiszen ahogyan kezdte magát anyagilag összeszedni, egyre jobban nyomasztotta a magány. Mielőtt elvette Tinát, egyik barátja nyomására házassági szerződést kötött a lánnyal, aki fanyalogva ugyan, de aláírta az okmányt. Tinának minden pénzt megért, hogy ne kelljen táncolnia, mégis megmaradjon az anyagi jóléte.

Az esküvőjük is csendes volt, négyesben járulta az anyakönyvvezetőhöz, a két tanúval együtt, majd elköltöttek egy finom ebédet az Alabárdosban és ezzel letudták a hivatalos eljárást.

Bárhol megjelentek, Tina feltűnést keltett, részint természetes szépsége, részint az öltözködése miatt.

Kiderült, hogy az ifiasszony nem értett a háztartáshoz és nem is volt
hajlandó megtanulni, ahogyan a főzés is távol állt tőle, még a rántottát is elégette. Honnan is tudhatta volna, amikor bevallotta férjének, hogy árva és távoli rokonok nevelték fel, akiktől azután tizenhat évesen megszökött, és felszippantotta a pesti éjszakai élet. Talán, ha Ignác nem kötteti el magát és Tina szül egy közös gyereket, akkor másként alakult volna a sorsuk. Volna! Na, erre nem sok kenyeret adnak a közértben.

Pali bácsi a sétabotjával bajoskodik, elemet és filmet cserél benne, és ellenőrzi, hogy helyén van a mérgezett, kilőhető nyilacska, meg a szuronnyal vetekedő méretű, szúró alkalmatosság. A kivett filmet a padlóba rejtett kis dobozkába teszi, ott úgysem keresné senki.
- Főnök – szólal meg a sofőr, - az egyik kocsiban rendőrök vannak, legalább is arról tanúskodik a rajtuk lévő golyóálló mellény. A másikban meg az alvilág képviselői, de nagyon vigyorognak, biztos, csak sameszok.
- Rendben, tedd a szokásos dolgod.

A temetés alatt Ignác szeméből potyogtak a könnyek. Mindegy, mit követett el ellene Tina, szerette az asszonyt, a vitalitását, azt, ahogyan naiv gyerekként rácsodálkozott dolgokra. Szeretőnek is kiváló volt, jobbat férfiember nem is kívánhatna. Hiába akartak elválni, igazán nem kívánta a halálát. A mérgezés miatt kínok között halt meg. Vajon kik okozták a halálát? KIk gyűlölték annyira, hogy a hasonmását is lelőtték?

Nincsenek kétségei, hogy lezárult életének egy jelentős szakasza. Mikolt és Tina halála rádöbbentette az emberi élet törékenységére és véges voltára. Helyt kell állnia, amit megígért Dezsőnek, azt betartja. Felneveli Lillát, taníttatja, és ezzel bevégzi földi feladatát.

Hazafelé menet Pali bácsi egyfolytában beszél, mintha a temetés egy hétköznapi, megszokott dolog lenne. Eleinte Ignác nem is figyel rá.
- Figyelsz, egyáltalán, Ignác fiam?
- Persze, Pali bácsi.
- Akkor mi a dolgod?
- Mi lenne? Hazamegyünk.
- Nem figyeltél, látom én. Igen, hazamegyünk a villádba. Ott hagylak és próbáld meg kiköltöztetni onnan a rendőr barátodat a sleppjével együtt, de minél hamarabb. Hívd fel a takarítónődet, hogy holnap reggel két napra elutazol, s mire hazajössz, addigra rend legyen és tisztaság a villában, és jó lenne, ha Tina minden ruhaneműjét elvinné egy alapítványhoz, ne maradjon itt semmi. Három vendégszobát pedig készítsen elő, mert vendégeid jönnek. Ja, igen, a hűtőszekrényt rakja meg élelmiszerrel, és legyen elég ital is. Legyen gondod arra, hogy Dörmögő barátodék leszereljék a lehallgatóikat, mert Lillát nem akarod egy bekábelezett házba hozni, mert szeretnél végre normál módon élni. Úgy menj el este a Hőscincérbe, hogy a fiad kocsiját otthagyod a villa kertjében, nem a garázsban, érted, a kertben, jól látható helyen. A Hőscincérben mindenkivel veszekedj, még Jani bácsival is, és közöld velük, hogy két temetéssel a hátad mögött semmi kedved jópofáskodni senkivel. Tegyél arról, hogy a teljes személyzet tudjon arról, mennyire padlót fogtál és azt is, hogy elkíséred a fiadat a Schwechati repülőtérre és csak vasárnap este mégy be legközelebb dolgozni. Megértetted?
- De Pali bácsi!
- Semmi Pali bácsi! Erről a családtagjaidnak sem kell tudniuk! Holnap reggel pedig egyenesen hozzám gyere a Gellértbe, Tina Mercédeszével, azzal megyünk.
- Vasárnap megy Zarándék repülője, miért mennénk egy nappal korábban? Egyébként is, elbúcsúztam a gyerekektől…
- Nem baj, Ignác, nem baj. Nem mondhatok többet. Tedd, amit mondtam.
- Mert mi lesz, ha nem teszem?
- Akkor, fiam, akkora zűrben leszel, amelyet nem kívánok neked! Fogalmad sincs, mekkora bajban vagy!

A sofőr bele-belenéz a visszapillantóba, s bár egyetlen szót sem ért a beszélgetésből, ám a főnöke gesztikulációiból, meg a sétabot forgatásából pontosan tudja, hogy mérges az öreg. Csak ne veszekedjenek sokáig, mert neki még ma sok dolga lesz, utána kell néznie Tomaseknének, aki állítólag Ignác barátja és magas rangú rendőr, meg valami Dörmögőnek is, és beugrik a követségre, oda érkezik néhány adat a magyar alvilágról. A bécsi követségről pedig telefont vár, elméletileg a barátnőjétől, s jó lenne, ha addigra visszaérnének a Gellért szállóba.

Ignácnak van min gondolkodnia. Azt tudja, hogy Pali bácsi megjelenése egyáltalán nem könnyített a helyzetén, sőt. Bonyolódik az a katyvasz, melyről fogalma sincs, hol kezdődik és mikor ér véget, feltéve, ha egyáltalán valaha vége lesz.
Legnagyobb meglepetésére Dörmögő és csapata szedelőzködik a villában, szerelik lefelé a biztonsági kamerákat és a lehallgató készülékeket.
- Szervusz, Dörmögő! Már éppen kérni akartalak, hogy menjetek el, mert a jövő héten vendégeim lesznek, és nem szeretném, ha itt dekkolnátok. Lillát is magamhoz veszem, s egy kamaszlányról nem kell felvételeket készíteni. Érted?
- Értem, hát! Mindjárt készen vagyunk, öregem. Egyébként, szervusz! Pontosan tudom, hogy ide már többször nem jönnek nem szívesen látott barátaink, s valószínűleg téged sem bántanak, mert sokkal nagyobb halat akarnak kifogni a tóból. Egyébként teljesen üres a hűtőd, vedd úgy, hogy adományt adtál a rendőrségnek.
- Úgy veszem, csak menjetek már!

Nem búcsúzkodnak hosszú ideig, s érdekes módon, az utcán is elkészült az új aszfalt, levonult az útjavító brigád.

Ignác felhívja a takarítónőjét és elmondja a szentenciáit.
- Jól van, Boronkay úr, ki is mosok, kivasalok, feltöltöm a hűtőt és Tina asszony ruháit is eltakarítom a házból. Gondolom, az italokat maga veszi meg, tudja, azokhoz nem értek. Megrendelte már a poloskairtást vagy én vigyek valakit?
- Hozzon maga, Bözsi néni, nem értek én a vegyszerekhez.
- Vasárnap estére főzzek vacsorát vagy étterembe mennek?
- Egy fazék kolozsvári töltött káposztát szívesen vennék, azt mindenki szereti.
- Rendben van, Boronkay úr, meglesz.

Bözsi néni pontosan tudja, hogy ezekhez a poloskákhoz nem vegyszer kell, és érti a dolgot, hogy nem akarja Ignác nagydobra verni a dolgot, ezért az unokaöccse lesz az irtó, aki hivatalosan egy őrző-védő cégnél dolgozik, de maszekol is, titokban. Persze, hivatalosan, a nagynénjét szállítja Pestre, dolgozni, az lesz az alibije.

Most érzi igazán Ignác, hogy mennyire megviselte a mai nap, pedig még nincs vége. Tusol, borotválkozik, felöltözik, főz egy kávét és felhívja a húgát.

Dalma és Lilla Kolosnál vacsoráznak, hallani, a kislány nevetését és Kolos mély hangját.
- Bátyuskám, nem tartasz velünk? Holnap kimegyünk Szentendrére, körülnézünk, ott is ebédelünk.
- Köszönöm, hugi, de dolgom van, már vasárnap estig valószínűleg nem is találkozunk-, hazudja a férfi, s csak remélni tudja, hogy Dalma nem veszi észre a csúsztatást.
- Jól van, Ignác, vigyázz magadra és pihenj, eléggé ki vagy bukva, amit nem csodálok. Majd felhívunk még a repülőtérről, hogy tudj búcsúzóul még pár szót váltani Zarándékkal. Jó lesz? Ha látnád Lillát, szegénykém, azt sem tudja, mit csináljon. Kolos olyan rendes vele, megpróbálja elterelni a figyelmét, és biztatja, milyen jó változások jönnek a sok tragédia után.

Ignác a félig kihűlt kávéját mégiscsak ülve issza meg. Bekapcsolja a televíziót és kortyolgatja a fekete nedűt. A híradó megy, melyet ritkán néz, de nincs kedve elkapcsolni.
- A Kozma utcai temető külső parkolójában, egy lezárt Lexusban, holtan találtak két férfit, akikről kiderült, hogy az alvilág két jellegzetes alakja. A rendőrségtől kiszivárgott nem hivatalos információk szerint, a két férfi, drogterjesztés vádjával, több alkalommal volt előzetes letartóztatásban. Haláluk okáról csak a törvényszéki boncolás után adnak ki közleményt.

Rögtön a torkán akad Ignácnak a kávé, mert úgy félrenyel, hogy majdnem megfullad. Szinte biztosra veszi, hogy Pali bácsinak köze van a dologhoz, még akkor is, ha a temetésen végig ott állt mellette, miközben a sofőrje felszívódott.

Ennek már fele sem tréfa!

A széfet nem meri kinyitni, de tudja, hogy Tinának mindig volt eldugva párezer eurója, mégpedig a hálószobában, a porcelán bonbonierben, a konyakmeggyek alatt. Megtalálja, hanyagul zsebre vágja és siet a Hőscincérbe. Ja, igen, még a kocsival látható helyre kell állnia. Tina Mercédeszében még érződik az asszony illata, mely önkéntelenül is könnyet csal szemébe.

Tomasekné őrjöng, hiába próbálja elérni Boronkayt, sem a mobilja, sem a vonalas telefonja nem működik. Végül Kolost hívja fel, ha valakinek, neki tudnia kell Ignác hollétéről.

Nem lehet, hogy Ignác a Kozma utcai temető környékén járt, hiszen Mikoltékat a Farkasréti temetőben temették el, és kollégái beszámolója szerint, ott volt a temetésen az egész család, utána meg beültek egy italra a közeli kocsmába, ahová már nem követték őket. Nincs kizárva, hogy még mindig ott múlatják az időt, de oda nem mehet utánuk. Az lesz a legjobb, ha beül a kocsiba és megnézi, hogy otthon van-e Kolos, és meghívatja magát egy kávéra. Jó az ágyban a fickó, és szeretkezés után esetleg ki tud belőle húzni néhány fontos információt.

Kolos kocsija a megszokott helyén parkol. Az első csengetésre nem reagál a férfi, s másodikra sem, a harmadikra is csak nagy nehezen jön az ajtóhoz és kiszól:
- Ki vagy és miért keresel?
- Szervusz, Kolos, Nóra vagyok!

Amint kinyílik az ajtó, Nóra egy pillanat alatt felméri a helyzetet. Csinos, középkorú nő és a kislánya a házigazda vendége, láthatóan jó a hangulat, ebből nem lesz beszélgetés.
- Szervusz, Nóra, gyere be, vendégeim vannak.
- Nem, köszönöm, sietek, csak erre jártam és gondoltam, megnézlek.
- Gyere, gyere, nem vagy te olyan szemérmes. Legalább megismered a menyasszonyomat!

Ez az információ már végképp nem hiányzik Nórának, gyorsan elbúcsúzik, és igencsak szedi a lábát lefelé a lépcsőn.
Ha bevallja magának, ha nem, tetszik neki Boronkay Ignác, s amint vége lesz ennek az ügynek, belekóstol a férfibe.

A Hőscincérben telt ház van, Jani bácsi nem győzi az ételeket készíteni, így Ignác is beáll a konyhába, és majdnem kimegy a fejéből Pali bátyja instrukciója.
Három órás munka a konyhában és máris gyilkolni való kedve kerekedik, így azután nem nehéz összevesznie a személyzettel. Jani bácsi a kivétel, vele nem veszekszik, csak érezteti vele, hogy itt ő a főnök, első Boronkay Ignác.

Reggel fél ötkor távozik a Hőscincérből, a személyzettel együtt.

Pirkad. A friss levegőtől erőre kap, kiszáll szeméből az álom. Beül a Mercédeszbe, körbe kocsikázik a nagykörúton, majd a Nyugatihoz visszaérve a kiskörúton komótosan elindul a Gellért szállóba. Semmi kedve nagybátyjával kéjutazásra indulni. Szeretne megfürödni, és aludni huszonnégy órán át, feledve Tinát és Mikoltékat, a temetéseket, az újdonsült apaságát, és egyáltalán, jó lenne elmenekülni ettől a zűrös valóságtól.
Beáll a pakolóba, s rágyújt. A lehúzott ablalakon át beáramlik a friss levegő, melyből mélyeket lélegzik és tisztul a feje, mintha gondolatai közül az enyhe szellő kisöprené a fölös sallangokat.

Valahol, valamit nem vett észre! Laisser faire, laissez passer! Hagyta, hogy a dolgok menjenek a maguk útján. De semmi sem történik véletlenül. Itt is, a téren, egymást követik a villamosok, kettő a Nagycsarnok felől jön, másik kettő a Batthyány térről, az ötödik pedig a Moszkva térről, szabályos időközönként, hogy ne torlódjanak össze.
Lennie kell valamely törvényszerűségnek az elmúlt két hét történéseiben is! És ezt mindenképpen megkeresi, kerül, amibe kerül!

Nem, már megfizette az árát! Meghaltak Mikolték, Tina és a rendőrnő is áldozattá vált, egy rendőr még mindig kórházban van, a fia és a menye Helsinkibe költöznek, Lilla pedig a gyámsága alá kerül, miközben előkerül az Amerikába szakadt nagybátyja, aki rendőr létére beépült a dél-amerikai drogmaffiába, és akinek érkezéséről itthon - rajta kívül – a rendőrség és a maffia is tudott. A rendőrség is több szálon nyomoz, egyrészt Dörmögőék, akik megszállták a villáját, másrészt Tomasekné Nóráék, akikről semmit sem tud, csak annyit, hogy a menye keresztapjának, Kolosnak a kapcsolata. És itt van Dalma helyzete, aki beleszeret Kolosba, olyannyira, hogy vesz Budán egy lakást, micsoda véletlen, éppen Kolos szomszédságában, miközben megélhetési forrása továbbra is a nyíregyházi cukrászdája.

Körülbelül ez lenne a váz, és rajta a fátyol, hogy elveszítse a tisztán látását, az autója kilövése, felesége megmérgezése, a Tina hasonmására leadott lövés, a fia elrablása és Pali bácsi leütése a Hőscincérben.
Igaz is, mi lehet az öregnek átadott borítékban? Erről persze nem beszél, csak utasítgatja Ignácot, mint egy kölyköt, hogy mit csináljon.

- Helló, öregfiú! – szólal meg Pali bácsi a lehúzott ablak előtt, miközben sétabotjával babrál, - szállj már ki, nyisd ki a csomagtartót, mert hozzák a csomagjaimat. Majd vezet a sofőröm, te pedig aludj a hátsó ülésen, úgy látom, rád férne egy kis pihenés.

Már az autópálya kivezető szakaszán járnak, mikor Pali bácsi hátraad Ignácnak egy bontatlan üveg konyakot.
- Ötcsillagos, húzd meg, attól majd jobban alszol. Béreltem két napra Bécsben egy háromszobás belvárosi lakást, alhatsz egész nap. Nem zavarunk, mert nekünk lesz egy kis elintézni valónk. Ám este együtt megyünk vacsorázni, hármasban. Ne aggódj, majd veszek neked egy rendes öltönyt.

Valóban jó a konyak, ízlik Ignácnak. Öt perc múlva egyenletesen, bár kissé hangosan veszi a levegőt. Mélyen alszik.

- Hát, barátom – szólal meg az öreg spanyolul – csapjunk a lovak közé!

Mosolyog a sofőr, maga is úgy gondolja.

A cikket írta: Yolla

1 szavazat

Hozzászólások

Megjegyzés:

Ehhez a cikkhez senki nem írt hozzászólást.

Feleségek.hu csevegő

Online felhasználók:

Privát csevegő béta

Csevegő partnerek: