Korai burgonya
Látogatók száma: 107
Solanum tuberosum + recept
Mivel olyan sokat főzünk burgonyával, hát ismerjük meg alaposan ezt a növényt!
Burgonya, használatosabb nevén krumpli, kevésbé ismerten pityóka, latinul pedig Solanum tuberosum.
A burgonya egyik legfontosabb élelmiszernövényünk. A szénhidrát nagy részét keményítő formájában tartalmazza, fehérjetartalmát az emberi szervezet jól hasznosítja, ezenkívül C-, B1- és B2-vitamint is tartalmaz.
Igényeinknek tehát megfelelő, lássuk akkor az övét:
Hőmérsékleti igénye közepes, fényigényét a hazai viszonyok kielégítik, az öntözést szárazabb időszakban, a virágzás és a gumóképződés idején meghálálja. A tápanyagban gazdag, laza, jó vízgazdálkodású talajokat kedveli.
Mi már évek óta március 1-én vetjük a burgonyát. Ez két héttel korábban van az ajánlottnál, de mindig megkockáztatjuk, mert ha bejön és nem fagy el, akkor korán lesz burgonyánk, ha meg mégis elfagyna, akkor sincs nagy anyagi kárunk. Idén 60 tövet tettünk ekkor.
Ősszel előkészítettük már a talajt, azzal, hogy 25-30 cm mélyen felástuk a burgonya ágyást. Ezzel egy időben a szervestrágyázást is elvégeztük.
Tavasszal, amikor rá lehet menni a földre, ültetőgödörbe vetjük az előcsíráztatott burgonyát. Mi rögtön fel is kupacoljuk, így ilyenkor úgy néz ki a föld, mintha tele lenne szabályos sorban vakondtúrásokkal. De van, aki bakhátas műveléssel termeszti a burgonyát.
Június végén szoktunk vetni még egyszer, az októberre, a fagyokra pont kijön a földből, így kétszer van újburgonyánk.
Nyár folyamán kapálás és néha öntözés szükséges, száraz időben, valamint a feltöltögetés, ami nálunk elmarad a vakondtúrásos művelésmód miatt. Így tesszük ezt már évek óta.
A burgonyabogár ellen védekezni kell, amíg tudjuk leszedni őket, leszedjük. utána csak a permetezés van, ha nem győzzük másképp. állítólag a fácánok megeszik a burgonyabogarat.
Felhasználása csak a fantáziánkon múlik!
Egy pár ötletadó azért ( http://recept.paradicsom.info/receptek/burgonyas_etel ) és az egyik recept:
Töltött krumpli
Húsos-krumplis étel, mégis különleges, és ami fontos, elronthatatlan. Két főre 4 nagy és dagi krumplit vettem, de végül csak hármat készítettem el, mivel a tepsim kicsinek bizonyult, de így is nagyon jól laktunk vele, mégis javaslom a fejenként két krumplit, mert mi nem vagyunk nagyétkűek. Pucolás után, helytakarékossági szempontból keresztbe vágtam fel a krumplikat, aljukból keveset levágtam, hogy megálljanak a talpukon és kiskanállal vájtam ki őket, akinek van karalébévájója, használja, mert a tenyeret a művelet nem kíméli.
A tepsibe kevés olajat öntöttem, egymás mellé állítottam a krumplikat, közéjük szórtam a levágott és kivájt krumplikat és megsóztam, majd lefedtem alufóliával és betettem az előmelegített sütőbe, addig is sült, míg elkészítem a tölteléket a recept szerint, majd megtöltöttem a krumplikat, ráöntöttem a tejfölös szószt és tovább sütöttem alufólia alatt, majd a sajttal még kb. negyed órát fólia nélkül. Így összesen majdnem másfél óra alatt készült el, de megérte, mert nagyon finom és laktató.
HOZZÁVALÓK
0.5 kg darált hús
1 gerezd foghagyma
egy kiskanál ketchup
1 k.k.bors és só
1k.k ételízesítő
vörös hagyma(kb. 3cm átmérőjű)
nagy pohár tejföl
sajt
krumpli
olaj vagy zsír
1dl tej
http://recept.paradicsom.info/receptek/19/toltott_krumpli
A cikket írta: Virág
Hozzászólások
időrendi sorrend
Válasz erre: férj
Nagyon jó írás, bár nem említetted a fajtát, tudtommal van korai-, közepes- és későn-érésű burgonya.
a receptek is jók, kösz
Biztosan van, mindenből van majdnem több érésű is. :)
Válasz erre: Divi Éva
Szia Virágom !
Én szeretek főzni, így ezt is megcsinálom, mert sokszor nem is tudok már mit kitalálni, és hiába minden kreativitásom kellenek az új receptek is. Köszike, puszi Éva.
Ezt még én se próbáltam, csak kerestem valamit, ami nekem is új és szimpatikus és könnyűnek tűnt. Jövő héten majd én is kipróbálom. :)
Írd majd meg, hogy neked hogyan sikerült!
Puszi!
Válasz erre: Müszélia
nem, másokat se. egy ideig nem figyeltem, azt hittem, rendben van, nem tűnt fel a semmi.
a receptek is jók, kösz
Én szeretek főzni, így ezt is megcsinálom, mert sokszor nem is tudok már mit kitalálni, és hiába minden kreativitásom kellenek az új receptek is. Köszike, puszi Éva.
Válasz erre: Virág
Másokat tudsz pontozni, Müszi? És azelőtt tudtál?
Válasz erre: Müszélia
én előre megfőzöm a krumplit. na nem puhára, csak előfözöm. akkor könnyebb kilyukasztani, és hamarabb megsül.
persze hiába "szavazok," nem történik semmi.
én a krumplistésztát szeretem,sültkalbász-zsírral/pirított hagymával
persze hiába "szavazok," nem történik semmi.