újabb események régebbi események további események
08:13
Tündér módosította a naplóbejegyzését
08:12
Tündér új bejegyzést írt a naplójába
16:53
Arnold91 módosította a naplóbejegyzését
16:36
Arnold91 új bejegyzést írt a naplójába
12:58
Arnold91 új bejegyzést írt a naplójába

A vak tyúk szeme 11. rész

2014. január 18. - Látogatók száma: 50

Alacsony, köpcös férfi ül a megyei újság szerkesztőségében és hangosan szürcsöli a langyos kávét, amely pocsék, ha finoman akar fogalmazni, márpedig a hetedik érzéke azt súgja, hogy ne szóljon semmit. Erről ne. Örüljön, hogy egyáltalán fogadják, mert a szabadúszókat nem igazán szeretik, pláne azokat, akiket Lúdtollhoz hasonlóan, oknyomozó riporterként bármely szerkesztőség szívesen fogadja.
Lúdtoll híre, melynek nagy részét maga terjeszti magáról, egy nagyképű, gátlástalan, laza fickót rajzol meg, aki pénzért mindenre hajlandó, pontosabban megbízásból is ír. Ebből csak az utolsó momentum igaz, mert készségesen fogad tippeket, jó sztorikat bárkitől, csak pénzt nem fogad el és nem ad soha, továbbá fenntartja magának a jogot, hogy a feldobott témát a saját szája íze szerint tálalja. Az már más kérdés, hogy benne van a paklijában a joker, azaz számolni kell azzal, hogy éppen ellenkező hatást vált ki a cikke, mint azt a megbízója reméli. Bár eddig egyikük sem tiltakozott, mert nyilvánosan nem merik felfedni magukat.
A nagyképűség és lezserség csak felszín, egy üzleti fogás, ám mögötte kemény felkészülés feszül. Utánanéz minden apró momentumnak a megbízójáról és a cikke tárgyáról egyaránt, és aprólékosan rakja össze a mozaik darabjait, mindaddig, míg össze nem áll a teljes kép.
Röpke fél órát beszélget a kollégával, aki cikket írt a megyei újságba Tomori Nagy Géza sertéstelepén történtekről, és kifaggatja, mit tud Höpfel doktorról. Zúdulnak rá az információk, pletykák, több is, mint amit hallani akar, és alig tudja a szellemet visszazárni a palackba.
Délután kettőkor találkozik dr. Höpfellel, így rengeteg ideje van, amit igyekszik jól kihasználni. Bemegy a kórházba, ott dolgozik egyik haverja, patológus, akit kifaggat Kászonyi Dóra és Csüdi István boncolási eredményéről. Tizenegykor már Kőrösi András rendőrkapitánnyal beszélget a gázolás és a rablógyilkosság részleteiről. Két óra nulla, nulla perckor bekopogtat az ügyvédi iroda ajtaján.
Höpfel doktornak nem tetszik Lúdtoll, nem ilyen szakad megjelenésű, nagyképű, megjelenésében azonban jelentéktelen férfinek képzelte az újságírót, ezért nem szán rá sok időt, átadja neki a megírt cikket, egy ötvenezer forintot tartalmazó borítékkal együtt és rövid úton elbocsátja, azzal, hogy hívja fel, melyik országos napilapban jelenik meg a cikk. Oly gyorsan történnek az események, hogy Lúdtollnak esélye sincs visszaadni a borítékot a pénzzel, ezért, anélkül, hogy megnézné, a földszinten odaadja a portásnak, hogy az a Höpfel ügyvédi irodát illeti, Beül a kocsijába, bekapcsolja a laptopját és megkeresi Tomori Nagy Géza telefonszámát, s ha már megkeresi, felmegy a gödöllői egyetem honlapjára és igyekszik minél többet megtudni az egykori diákról. Sok információt nem talál, ám addig kutakodik, mígnem a doktorrá avatottak névsorában megtalálja a nevét. Ez már felkelti az érdeklődését. Miért titkolja doktori címét a sikeres vállalkozó?
Visszamegy a Tomori Nagy falujába és beül a főtéren lévő kocsmába, ahol zajlik az élet. Szendvicset eszik, iszik hozzá egy nagy pohár kristályvizet, közben hallgatja, miről beszélgetnek a törzsvendégek. Minő véletlen, éppen jövendőbeli hőséről húzzák le a vizes lepedőt, de azt nagyon.
A beszélgetők többségén ott lehetne a leltári szám, annyira hozzátartoznak a helyiség berendezéséhez, ahogyan támaszkodnak az álló pulton, amelyet a kövezethez erősítettek, hogy kibírja őket. Praktikus dolog ez a pult, mert aki ott támaszkodik, bármennyit ihat, nem kell nehézkesen felállni a székből, a tántorgás meg csak azért van, mert hullámos a talaj a kőburkolat alatt, egy bizonyos mennyiségű ital elfogyasztását követően.
- Lopott a Béla, hát lopott…mindenki tutta…
- Ugyan mán, jó fej Tomori, minek kellett kibaszni vele…
- Elkűtte a dógozók felét…
- Te is elkűtted vóna… háromszáz hízónál is több hiányzik… mi píz az…
- Meg tej is hibádzik, ezer literrel…
- Meghótt az öreg Csüdi… pedig becsületes vót…
- A vótt a baj…azér ütötte el Bella asszony…
- Kimászik a bajból Géza… az egy rendes ember.
- Tuggyák már, ki miatt hótt meg az a lány? A szuzukis…
- A Bandi már tuggya, de nem mongya…
- Aszongyák, Géza kisérletezik az állatokkal…
- Ugyan mán, honnan veszed? Keresztezi a jól tejelő marhát a húsfajtával…azok tejit lopták…sok píz kell hozzá….
- Van a Tomorinak, ne sajnáld má…
- Majd sajnálod, ha nem ad munkát senkinek... gépesít és te se kellessz…
Egészen izgalomba jön Lúdtoll, hiszen olyan információk birtokába jutott a borisszáktól, amelyekre nem is számított. Odaballag a söntéspulthoz, kér egy kávét a kocsmárostól:
- Kérek egy erős kávét! Finom volt a szendvics.
- Egészségére! Jó szakács a feleségem!
- Vinnék belőle még kettőt és egy üveg kristályvizet is.
- Átutazóban van?
- Úgy is lehet mondani. Ki az a Géza, akiről az urak amott annyit emlegetnek?
- A falu egyik legnagyobb munkaadója. Mégis csúnyán meglopták. Ha megszűnteti a gazdaságát, százzal bővül a munkanélküliek száma. Szezonban, a fóliasátrakban még további kétszáz ember dolgozhat.
- Itt ennyire lopnak az emberek?
- Hát, igenis, meg nem is. Azt tartják, a gazdagtól lopni nem szégyen. Ezeknek semmi sem elég. Pedig Géza nem fukar! Ami a fóliából kikerül és nem első osztályú áru, azt fillérekért elvihetik a dolgozók és a piacon árulhatják jó pénzért. Karácsonykor meg a legjobb tíz dolgozója kap egy-egy választási malacot. Az a prémium. Márpedig Tomori Nagy Géza, amit a fejébe vesz, azt meg is csinálja. Már gyerekként is makacs volt és kitartó. Együtt jártunk általánosba. Tudja, itt, Csalamádéváron és hatvan kilométeres környezetében nincs munkahely. Ha felbőszítik a lopásokkal, akár félévente lecserélheti az összes dolgozóját, annyi szabad ember van a környéken.
Lúdtoll megköszöni a szíveslátást, fizet és kilép a kocsmából. Azonnal hívja dr. Tomori Nagy Gézát, de csak a lányával tud pár szót váltani, aki visszahívást ígér. Beül a kocsiba, és felhívja a családját. Nejének a szeme sem rebben, amikor közli, hogy a megyeszékhelyen alszik, mert elhúzódik a riport. Utána bekapcsolja a laptopját és a neten szállást keres.
Csörög a mobilja, Tomori Nagy hívja, hogy menjen ki a sertéstelepre, ha beszélni akar vele. A kézfogásából érzi, hogy határozott emberrel hozta össze a sors. Végignézik a telepet, mindenütt tisztaság és rend honol. Úgy eltelik másfél óra, mint egy perc, mégis élvezi Lúdtoll a beszélgetést. A tulajdonos szakértelme megkérdőjelezhetetlen.
- Tudja mit, Horváth úr? Átmegyünk a másik telepre, azt is megmutatom és utána jöjjön el hozzám vacsorázni, utána azt kérdez, amit akar. Rendelkezésére állok. Éppen nálam van a lányom és Bercike kisunokám, egyébként felajánlanám azt is, hogy éjszakázzon nálam.
- Köszönöm, elfogadom az ajánlatát. Már foglaltam magamnak a szállást, tudja, nem szeretek éjszaka vezetni.
Este fél hétkor érnek Tomori Nagy házához. Terka néni gulyáslevessel és mackóval várja őket. Az újságírónak fogalma sincs arról, hogy mi az a mackó, mindenféle bundázott húst lát a lelki szemei előtt. Bercike gyorsan felvilágosítja:
- Dezső bácsi, tudod, hogy segítettem a mackót csinálni? A reszelt krumpliban én kevertem el a tejfelt és a lisztet. Nagyon finom lett, ugye, anya?
Lilla helyesel, valóban finom lett, Terka néninek köszönhetően.
Vacsora után a két férfi kimegy dohányozni a teraszra és Lúdtoll előveszi zsebéből a kis magnóját. Elkezdenek beszélgetni és annyira belejönnek, hogy Lilla egy óra múlva visz nekik egy –egy plédet, meg forró teát, nehogy szomjan haljanak.
A pesti újságíró és a vidéki vállalkozó este kilenc körül már a világ megváltásáról vitatkoznak, amennyiben ugyanazon problémákból más-más megoldásban látják a kiutat.
Éjfélkor Géza úgy engedi útjára Dezsőt, hogy kezébe nyom egy üveg pálinkát, ha már nem kínálhatta meg vele.
Folyt.köv.

A cikket írta: Yolla

1 szavazat

Hozzászólások

Megjegyzés:

időrendi sorrend

2014. január 18. 15:29

megtekintés Válasz erre: emillio - 2014. január 18. 14:56

Kedves Yolla!

Ez a rész szépen összefogja az eddig történteket!
Így tudja az olvasó nyomon követni a szárnyalásodat!
Kerekedik a történet, és így más szemszögből is lesz látható!
Jó húzás volt az újságíró beléptetése!

Pussz: emillio

Kedves Emillio!

Még egy-két csavart azért teszek bele, hogy olyan legyen, mint az élet! Pedig mindegyik kitalált szereplő!

Puszi: Yolla
2014. január 18. 14:56
Kedves Yolla!

Ez a rész szépen összefogja az eddig történteket!
Így tudja az olvasó nyomon követni a szárnyalásodat!
Kerekedik a történet, és így más szemszögből is lesz látható!
Jó húzás volt az újságíró beléptetése!

Pussz: emillio
Feleségek.hu csevegő

Online felhasználók:

Privát csevegő béta

Csevegő partnerek: