újabb események régebbi események további események
08:13
Tündér módosította a naplóbejegyzését
08:12
Tündér új bejegyzést írt a naplójába
16:53
Arnold91 módosította a naplóbejegyzését
16:36
Arnold91 új bejegyzést írt a naplójába
12:58
Arnold91 új bejegyzést írt a naplójába

A vak tyúk szeme 4. rész

2014. január 8. - Látogatók száma: 55

Bercike nagyon utálja a gyerekülést, de tudja, hogy anyját megbünteti a rendőr, ha nem hátul ül, az előírás szerinti gyerekülésben. Amikor ebéd után kihozta anyja az óvodából, nagyon megörült, hogy nem kell aludnia a kis pisisekkel, mert ő már nagyfiú, szeptemberben mehet iskolába. Ott tanulnak majd írni és olvasni, és nem kell aludni, és jobb lesz az ebéd, mint az óvodában.
Szóval, ma nem aludt ebéd után, és most anyával utaznak Géza papához, és ott lesznek egészen vasárnap délig. Kár, hogy apa nem tud velük jönni. Megmutathatná neki, mennyire jól tud kapálni a kertben Terka nénivel.
Gyorsan megy anya az autóval, talán mégis alszik egy kicsit.
Suhan az autópályán a Honda. Lilla fél szemmel Bercikét figyeli a visszapillantó tükörben. Lám, máris elpilledt és elaludt. Nem baj, legalább nem lesz nyűgös.
Szólni kellett volna az apjának, hogy a hétvégét nála töltik, de nem volt rá érkezése. Reggel ismét nagy jelenetet csinált Nándi, hogy a szekrényben vállfán függő, tíz tiszta, kivasalt ing közül egyik sem illik ahhoz az öltönyhöz, amit éppen fel akar venni. Ha nem, akkor más a probléma, a lényeg, hogy veszekedéssel kezdődjön a nap, és Lilla számára kezdenek elviselhetetlenné válni a feszültséggel teli napok, hetek, hónapok.
Jó lenne egy kávé, de nem mer megállni, mert akkor felébred Bercike.
Kivett egy hét szabadságot. Ha nem zavarja apját, akkor nála maradnak. Kell egy kis idő, hogy rendbe tegye a gondolatait és döntsön, merre induljon tovább. Ezt a semmi sincs rendben kapcsolatot nem lehet tovább húzni, mint a rétestésztát. Apa rendszerint okos tanácsokat ad. Hallgathatott volna rá.
Sűrűsödik az autósor, majd teljesen beáll. Egy méter gurulás, két perc várakozás. Valahol a két sáv egyre szűkül, és a leálló sávban is többen szöknek előre, s nekik is előbb-utóbb be kell sorolni az autófolyamba.
Szerencsére készített négy szendvicset és üdítőt is hozott. Kisgyerekkel nem lehet étel, ital és meleg ruha nélkül elindulni. Időmilliomos és egyben szalmaözvegy, mert férje kiment Berlinbe, egy konferenciára. Ha igaz.
Negyven perce araszolgat, mire végre közelebbre kerül ama bizonyos egy sávhoz, amely a sajátja. Jobbról is, balról is villognak az autók, beenged egyet innen is, onnan is. Éppen folytatná az útját, amikor egy fekete Saab erőszakosan be akar sorolni elé, hogy majdnem összeütköznek, szerencsére jók a reflexei és időben fékez. Szőke, erősen kifestett nő vezet és elkapja az anyósülésen ülő férfi tekintetét. Hiszen Nándi ül a nő mellett! Hogy nem konferenciára mennek, az biztos!
Rájuk tapad, villog is nekik, s amint lehet, indexel, és a belső sávon elhúz mellettük, megelőz még néhány nála gyengébb autót és visszasorol a külső sávba, s beáll a százharmincas sebességre. Tudja, hogy Nándiék nem előzik meg. A következő benzinkútnál lehajt. Az M3-ról igen nagy kerülővel lehet Berlinbe jutni!
Régóta nem érzett nyugalom szállja meg. Eldőlt a dolog. Ennek a házasságnak vége.
- Anya, pisilnem kell! Éhes is vagyok!
Szemerkélni kezd az eső. Közel egy órát töltenek a benzinkútnál. Végül késő délután érnek a papához, csakhogy nincs otthon és Terka néni is elment valahová.
Elállt az eső, nagy tócsákat hagyott maga után. Bercike persze sétálni akar, és addig nyöszteti anyját, míg gyalogosan elindulnak a piactér felé. Kicsi ez a falu. Az ötszáz méteres úton mindent elkövet Bercike, hogy beleléphessen a tócsákba. Mire a piactérre érnek, még a sapkája tetején is ékeskedik néhány sárfolt.
Hagyja Lilla, had’ élvezze kisfia a rendetlenkedést, elég neki az otthoni fegyelem. Itt úgy viselkedik, mint egy kiscsikó, kiszabadulva a rétre.
A dohánybolt előtt Terka néni beszélget a cigarettázókkal, s amint meglátja őt Bercike, elengedi az anyja kezét és rohan az öregasszonyhoz:
- Csókolom, Terka néni! Már kerestünk a papánál, de nem voltatok otthon!
Hazafelé menet Terka néni elmeséli Lillának nagy vonalakban Gézuka helyzetét.
- Itt tudna maradni Terka néni Bercikével? Kimegyek apához a telepre, hátha hasznomat veszi.
- Jaj, de jó, anya, akkor kettesben kapálhatunk Terka mamával? Megvan még kapám?
- Megvan, kicsim, de ma nem dolgozunk! – mosolyog az öregasszony. – Persze, Lillácska, menjen csak, de elébb egyen néhány falatot.
Fenséges a sült tarja, valósággal falja a fiatalasszony. Bezzeg Bercikét nem izgatja a sült, lekváros gombócot kér, ami persze most még nincs, de egy órán belül elkészül.
Lilla felmegy a szobájába és átöltözik. Farmer overallt, dzsekit, meleg pulóvert és sportcipőt vesz fel.
A konyhában nagy vitában találja kisfiát Terka nénivel, hiszen egyáltalán nem mindegy, hogy szilva- vagy baracklekvárt tegyenek a gombócba. Ráérnek vitázni, míg a tűzhelyen fő a krumpli.
- Nem lehet szilvalekváros, Bercike, mert nincs prézlim és darált cukros mákba forgatjuk a gombócokat, ahhoz meg jobban illik a baracklekvár! – zárja le a vitát Terka néni. . Köszönj anyádnak, mert indulna, ha tudna! Reggelig nem találkoztok, mert későn ér haza!
Lefelé megy a nap, mire kiér a telepre. A bejárati ajtó és a kapu is lezárva. Négy kerék meghajtásos fekete Suzuki terepjáró áll a kapuval szemben. Várakozhat már egy ideje a bebocsáttatásra, mert nem jár a motorja. Lilla érkezésére kiszáll a sofőrje és int, hogy álljon nyugodtan mögé, ez türelemjáték. Széll Miska az, az új állatorvos, akit Lilla személyesen még nem ismer, csak apja elbeszéléséből, aki jó véleménnyel van a fiatalemberről.
- Szóval te lennél Géza bátyám szemefénye? Hallottam ám felőled!
- Téged is emlegetett már apa, ne aggódj!
Ha igaz, amit az apja mondott, akkor ez a magas, jóképű, izmos fiatalember okos, intelligens férfi. A bemutatkozásnál, amikor kezet fogtak, nem látott jegygyűrt az ujján, attól persze még lehet házasember. Nándi sem hordja a gyűrűjét, mondván, hogy zavarja a munkában. Az még érthető, ha egy állatorvost zavar, de egy mérnököt miben akadályozná?
Lényegtelen, hessegeti el Lilla a gondolatot, annál is inkább, mert karikázik feléjük az öreg Csüdi Pista bácsi Lompossal, a rottweilerrel, mert ők ketten alkotják az éjszakai telepvédelmet. A kutyán még rajta van a szájkosár, mert nem igen szíveli az idegeneket.
- Jó estét, Pista bácsi! – köszönnek rá szinte egyszerre a fiatalok.
- Jó estét, Lillácska! De rég láttam magácskát. Üdvözlöm, doktor! Hát maga mit keres itt?
- Még nem tudjuk, de nem tudunk bemenni.
- Jöjjenek, no, nyitom a kiskaput. A nagyhoz meg nincs kulcsom. Hallgass, Lompos, ne morogj! Ezek jó emberek!
Nagyot néz az öreg, amikor Géza gazda kis traktorján megérkezik hozzájuk Harmath Huba, a helyettes rendőrkapitány, aki igazoltatni akarja Lillát, mert idegen nem teheti be a telepre a lábát. A két férfit ismeri, de hogy kerül oda egy nő?
- Ugyan már, Huba fiam, hát nem ismered a főnök lányát?
Most már ismeri, mert nyújtja neki a kezét Lilla és bemutatkozik. Ég a füle Hubának, zavarban van.
Géza megörül a lányának, végre lesz segítsége, aki a kimutatásokban gyorsabban eligazodik, főleg a számítógépes feldolgozásban.
- Jöjjön velem, Csüdi bátyám, sétáljunk egyet a telepen – ragadja meg az éjjeliőr karját Kőrösi Bandi –, hanem a kutyájáról le ne vegye a szájkosarat, mert itt lövöm agyon rögvest!
Nem véletlen, hogy az öreggel úgy akar beszélni, hogy az még nem tudja, lebukott a sikkasztó banda.
A telepvezető, Kiskovács Kálmán, aki mellesleg Tomori Nagy Géza barátja, gyerekkoruk óta, szinte reszket az idegességtől. Rosszat sejt, amikor meglátja az állatorvos kezében a pendrájvot, mert pontosan tudja, hogy az ezeregyszázhúsz darabos állományból kétszázharminc hiányt állapítottak meg, de ha a nyilvántartásukat összevetik az állatorvoséval, lesz az még több is. És ezt Géza is pontosan tudja, nem véletlen, hogy halkan adja ki az utasításait Lillának és Miksának, akik bólogatnak, hogy értik a dolgot.
- Akkor – mondja immár hangosan, hogy Kálmán is értse – mentsétek le a számítógépről az adatokat, vigyétek el a telepnyilvántartó könyvet, és menjetek haza hozzám, és fésüljétek össze az adatokat. Ja, igen, és a jelenléti ív is kell hozzá.
Folyt.köv.

A cikket írta: Yolla

2 szavazat

Hozzászólások

Megjegyzés:

időrendi sorrend

2014. január 9. 14:46

megtekintés Válasz erre: emillio - 2014. január 9. 14:11

Kedves Yolla!

Remélem, hogy már kész az ötödik rész is!
Tedd fel gyorsan, mert türelmetlenül várom,
hogy végre olvashassam a folytatást!

Pussz: emillio

Kedves Barátom,

készülget a folytatás....hogy ne unatkozz!

Puszi. Yolla
2014. január 9. 14:11
Kedves Yolla!

Remélem, hogy már kész az ötödik rész is!
Tedd fel gyorsan, mert türelmetlenül várom,
hogy végre olvashassam a folytatást!

Pussz: emillio
2014. január 9. 09:26
Yolla! Te mindíg felderítel.
hogy is hagynám ki.
2014. január 9. 09:22

megtekintés Válasz erre: Kőnig - 2014. január 8. 23:25

jelenléti aláírva.}}}}

Köszönöm, remélem, nem mulasztod el a többit sem!
2014. január 8. 23:25
jelenléti aláírva.}}}}
Feleségek.hu csevegő

Online felhasználók:

Privát csevegő béta

Csevegő partnerek: