újabb események régebbi események további események
08:13
Tündér módosította a naplóbejegyzését
08:12
Tündér új bejegyzést írt a naplójába
16:53
Arnold91 módosította a naplóbejegyzését
16:36
Arnold91 új bejegyzést írt a naplójába
12:58
Arnold91 új bejegyzést írt a naplójába

A vak tyúk szeme 5. rész

2014. január 10. - Látogatók száma: 49

Szombat reggel tiszta kék az ég, friss a levegő és a nap bekukucskál Széll Kálmán hálószobájába, ébredj fel, mert a hasadra sütök. Három óra alvás kevésnek bizonyul a felkeléshez, de gyomra korgása arra biztatja, hogy tartson egy kevés szünetet durmolás közben és egyen valamit. Jó, de mit?
Amint megmozdul, Hófehérke - fajtáját tekintve Bichon Havanese, hathónapos kutyalány -, felkapja a fejét, majd felugrik az ágyra és képen nyalja gazdáját.
- Szóval, te is éhes vagy? – dögönyözi meg a kutyát -, gyere, nézzük meg, mit ehet a gazdi, mert neked van mit enned, de nekem közel sem biztos.
Fél vekni kissé száraz kenyér ott szunnyad a kenyértartóban, csakhogy a hűtőszekrényben kevés a választék. Egy hete alapjáratra tekerte a fűtést, ezért kicsit fázik is pizsamában flangálva a lakásban. Ezt inkább az álmosságnak és fáradtságnak tudja be, mintsem a benti hőmérsékletnek. Felveszi a vastag fürdőköpenyét, így már mindjárt jobb a komfort érzete. Hófehérke szedegeti apró lábait és megy utána, bármerre jár a lakásban. Tudja, hogy szent hely van, a legkisebb helyiség, ahová nem illik követni a gazdit, de azt nem tiltja az illem, hogy az ajtaja előtt lehasaljon, két mellső lábára téve a fejét, várakozzon, míg a gazda végzi a dolgát. Utána ő is kimehet a kertbe, ugyanezen okból, és dolga végeztével, háromszor körbefutja a kertet, megszimatolja a kritikus helyeket, vajon járt-e ott illetéktelen személy az éjjel, majd újra visszatér a házba és az előszobában akkorra ott lesz a reggelije.
Miska automatikusan kávét főz, a szokásos munkanapi protokoll szerint, és míg lecsorog a fekete nedű, kikészíti Hófehérkének a reggelijét. Tej az nincs, elfogyott.
Tusol, felöltözik, és csak úgy borostásan, elindul a boltba, bevásárolni a hétvégére. Hófehérkét nem zavarja a póráz, megszokta. Egyébként is szeret a boltba menni, mert ott árulják a kedvencét, amiből hátha vesz neki gazdi. Tudja, hogy a boltba nem mehet be, kiköti gazdi a kerítéshez, ő pedig a várakozási idő alatt szemlélheti a boltba érkezőket, vagy az onnan távozókat. Érdekes, néha egyesek szaga megváltozik, nem azzal megy be, mint amelyikkel kijön.
A sertéstelep tegnap délutáni és éjszakai történéseiről szinte a falu teljes lakossága értesült. Nincs az a ragályos betegség, amely gyorsabban terjedne a pletykánál, és többet ártana a szájhagyomány útján többszörösen gellert kapott információknál, nem beszélve arról, hogy a betegség nyom nélkül gyógyítható, míg a pletyka ütötte léleksebek nehezen hegesednek, és képesek maradandó nyomot hagyni.
Az állatorvos tiszteletre méltó személyiség a településen, nem is nagyon merik leszólítani a pletykára éhes asszonyok, de méregetik a boltban, vajon miket tudhat a lopásokról, mert az biztos, hogy ott volt a sertéstelepen.
Miska megfontoltan vásárol, mert Lilla meghívta ebédre, és ha jól sejti, még a vasárnapot is a szép fiatalasszony társaságában tölti, mert igazán érdekes adatokat kaptak a számítógép jóvoltából. A tehenészet adatait is átnézik, mert ezek után nem kizárt, hogy ott is találnak szabálytalanságokat. Lilla kisfiának vesz egy tábla csokit, Hófehérkének meg húsz deka párizsit. Egy üveg jó bor is kell a Géza bácsival folytatandó beszélgetéshez.
A pénztárosnő nem állja meg kérdés nélkül Miska vásárlását:
- Nagyon álmosnak tűnik, doktor úr. Mozgalmas volt az éjszakája?
- Az volt, asszonyom. Mellém feküdt Hófehérke!
Erre nem tud mit szólni a pénztárosnő.
Korán kel Terka néni is. Az emberi kor sajátossága, hogy minél öregebb valaki, annál kevesebb az alvásigénye. Kétszer is fenn volt az éjjel, egyszer megnézte Bercikét, aki aludt, mint a bunda, másodszor pedig motoszkálást hallott a nappaliból, kióvakodott, és legnagyobb meglepetésére Lillácskát és Miska doktort látta összehajolni a számítógép képernyője előtt. Kicsit hallgatózott, mert olyan szép pár lennének, csakhogy Lillácska már férjnél van, ám szerelmes szavak helyett számokat mondtak, meg dátumokat, ami, lássuk be, nem egy bimbózó kapcsolatot jelez.
Gézuka szobája felől horkolás neszez, akkor pedig egyhamar nem kel fel a gazda, mert későn kerülhetett ágyba.
Az már biztos, hogy reggelire mindenki sültszalonnát kap és egy tükörtojást, meg citromos teát. Előkészíti a szalonna szeleteket, és akkor süti meg, ha a delikvenst az éhség az ebédlő asztalhoz kergeti. Persze, Bercikének kakaó jár és vajas kenyér felvágottal, az ő gyomra még nem edződött meg a vidéki reggelihez.
Ebédre gyümölcslevest készít és kacsát süt, hozzá párolt vöröskáposztát és tört krumplit ad, de Bercike kedvéért káposztás kocka is kerül az asztalra. Desszertnek puding lesz, az gyors és egyszerű. Valami azt súgja neki, hogy vendég is lesz az ebédnél, ezért kell még más étel is, hogy elég legyen, nehogy csúf érje a házat, mert éhen marad egy vendég. Egy kis fazék töltött káposzta is megteszi, azt legalább lehet melegíteni, ha megmaradna.
Hanem érdemes volt a dohányban kávéznia, mert megtudta, hogy az Üveges Tóték kéthetente sertés belsőségeket árulnak a házuknál, májat, vesét, szívet, tüdőt, kétszáz forintos egységáron. Hozzájuk járnak vásárolni a zugon lakók, akik a falu legszegényebbjei. Milyen érdekes, hogy Üveges Tóték jószágot sem tartanak, akkor meg honnan származik az eladó áru? Nem kétséges, hogy Gézuka sertéstelepéről, mint ahogyan a tehenészetéből meg lopják azt a tejet, amit a szomszéd faluban árulnak, másfél literes kristályvizes palackokban.
Bercike megrángatja a szoknyáját:
- Terka néni, éhes vagyok!
Megretten az öregasszony, ez a jel, hogy megmondja Gézukának, amit hallott, még akkor is, ha leszidja, hogy ne hordja, vigye a pletykákat.
Hófehérke nem bízik a csengőben, ezért amint elengedi gazdi a csengőgombot, azonnal vakkant egyet, nyomatékként, hogy megjöttek.
Szalad Bercike kaput nyitni, beengedne bárkit, csak Hófehérke kötelébe kerüljön. Terka néni fut a gyerek után, pontosabban sietősre veszi a lépéseit. Hevesen dobog a szíve, ám megnyugszik, hogy csak az állatorvos az, a kiskutyájával.
- Jó reggelt, Terka néni!
- Jó reggelt, fiam! Látom, hozta a családtagját! Jól tette, de az én konyhámba nem jöhet be!
- Csókolom, bácsi! Krencsei Bercike vagyok! Játszhatok a kiskutyával?
- Szervusz, Bercike! Az én nevem Széll Miska bácsi, ő pedig a kiskutyám, Hófehérke. Játszhatsz vele, de előbb fel kell öltöznöd rendesen.
- Muszáj?
Jaj, ezek a felnőttek mind egyformák! Nem bajlódik egyedül az öltözködéssel, összeszedi a cókmókját és Miska elé áll:
- Segíts felöltözni! Te is felnőtt vagy!
Az már igaz, csakhogy az állatorvosoknak nem tanítják az egyetemen, hogyan kell felöltöztetni egy sajtkukacként izgő-mozgó hatéves kisfiút.
- Hagyja, csak, Miska, nekem ez jobban megy! – segíti ki az öregasszony és még a szeme is nevet.
A nappali ablakából figyeli Miska, mennyire örül egymásnak Berci és Hófehérke.
- Jöjjön csak, Miska, igyunk egy kávét és közben elkészítem a reggelit. Ugye, nem reggelizett? Hallottam tegnap valamit, amit megosztanék magával, mielőtt elmondom Gézukának.
Meglepődik a doktor, nem pletykás Terka néni, ezt mindenki tudja, akkor most meg mi lelhette, hogy meg akarja osztani vele a nyilvánvalóan hiteltelen forrásból táplálkozó információit. Hanem, amikor meghallja az Üveges Tót család ténykedését, egyből tudja, hogy igaz a hír, ráadásul megerősíti a saját nyilvántartásából származó adatokat. Ennek már fele sem tréfa! Gyanítja, hogy mindez csak egy nagyon nagy disznóság egy szelete. Olyan, mint a jéghegy, melynek a nagyobb tömege a víz alatt van.
- Terka mama – rohan be a konyhába Bercike, nyomában a kiskutyával -, egy rendőr bácsi jön a papához!
Abban a pillanatban megszólal a csengő is.
Morog az orra alatt Terka néni, már csak az hiányzik, hogy Kőrösi Bandi itt fontoskodjon egész délelőtt. Hátán hozza a vendéget és betereli a nappaliba.
- Miska, ne engedje ki Bercikét, megyek felkeltem Gézukát!
Kezet fog a két férfi.
- Mi történt, Bandi bátyám?
- Nem láttad ma Bella asszonyt?
- Nem én, pedig egy jó órája már itt vagyok.
- Tegnap este sem?
- Hajnal háromkor értem haza, addig nem járt itt. Mi a baj?
- Hajnalban elütötte a kocsijával Csüdi Pista bácsit, aki hazafelé tartott a telepről. Életveszélyes állapotban szállították a kórházba.
Folyt.köv.

A cikket írta: Yolla

1 szavazat

Hozzászólások

Megjegyzés:

Ehhez a cikkhez senki nem írt hozzászólást.

Feleségek.hu csevegő

Online felhasználók:

Privát csevegő béta

Csevegő partnerek: