újabb események régebbi események további események
22:11
Tündér módosította a naplóbejegyzését
22:10
Tündér új bejegyzést írt a naplójába
11:47
EKbvtIaARmVg regisztrált a weboldalra
18:55
Arnold91 új bejegyzést írt a naplójába
00:18
Arnold91 módosította a naplóbejegyzését
00:03
Arnold91 új bejegyzést írt a naplójába

A vak tyúk szeme 6. rész

Látogatók száma: 52

Lilla arra ébred, hogy megszűnt a szomszéd szobában a horkolás, amely az alapzajhoz tartozik, ha itt van az apjánál, mert az öreg félig nyitott ajtónál alszik, ahogyan ő maga is, hogy a kisfia megtalálja, ha felriad éjszaka.
Felkapja a köntösét és csak úgy, papucsban leszalad a nappaliba. Félúton jár, amikor ismeretlen férfihangokat hall, de már nem fordul vissza, csak megáll és hallgatja, miről tárgyalnak a férfiak. Szóval, itt van Miska és a főrendőr. Bercike a nagyapja ölében ül.
- Nézd, Géza, - dörmögi Kőrösi Bandi -, már az is szabálytalan, hogy egyedül jöttem ide. Most én kérdezek, utána ti is kérdezhettek. Mikor láttad utoljára Bella asszonyt?
- Nem titok, egészen pontosan két hónappal ezelőtt, azon a napon, amikor a tizenkét bikaborjút szállítottuk a vágóhídra. Miska számláján rajta lesz a pontos időpont, mert szállítás előtt mindig megnézetem, nem szeretnék minőségi kifogást. Emlékszel, Miska, siettél, nagynénéd névnapját emlegetted.
- Igen, január 28, Ágnes napja volt.
- Aztán mikor jött legközelebb Bella?
- Miért jött volna? Mindent elvitt, ami az övé! – hökken meg Géza a kérdésen. – Nézd, Bandi, megállapodtunk, hogy ami a pénz a saját számláján van, azt viheti, a közös számlánkat előtte való nap megszűntettem, semmi keresnivalója nincs. A vállalkozásomhoz semmi köze, se neki, se a gyerekeimnek.
- Telefonon sem keresett?
- Tudtommal nem.
- Terka néni, maga sem beszélt Bellával, mióta elment?
- Nem, fiam, dehogy beszéltem. Még akkor se sokat koptattam a számat, amikor itt lakott és kettesben voltunk.
- Mióta dolgozik nálad Csüdi Pista bácsi?
- Ha jól emlékszem, már vagy öt éve. Miért kérdezed?
- Valaki elütötte hajnalban Pista bácsit, akit életveszélyes állapotban szállítottak kórházba. Szemtanúk a gázoló autót Bella Saabjával azonosították.
Apja most szembesül a balesettel, ha egyáltalán Bella volt az.
- Akkor ideje megtudnia Gézuka – kezdi mondókáját határozottan Terka néni -, hogy az Üveges Tót család sertés belsőségeket árul a zugiaknak, minden két hétben. Mit gondol, honnan veszik, ha nem tartanak jószágot! Meg tejet is árulnak a szomszéd faluban, de tehenük sincs! No, akkor megyek főzni. Gyere, Bercikém, megreggelizünk.
- Hófehérke is jöhet?
- Jöjjön, nem bánom, úgyis feje tetejére állt a világ!
Kézen fogja a kisfiút a kiskutya kíséretében elvonulnak a konyhába.
Lilla úgy érzi, ennek már fele sem tréfa. Jobb, ha felöltözik, mert lesz teendő elég!
Miska felnéz a lépcsőre és elmosolyodik, látja, amint Lilla visszalopakodik.
- Min mosolyogsz, Miska? – dörren rá Géza, miközben az ügyvédje telefonszámát keresi a mobilján.
- Hát, Géza bátyám, megspórolta nekem a mondandómat Terka néni, mert a nyilvántartásomból az is kiderül, hogy átlagosan napi száz liter tej hiányzik.
Felpattan a házigazda és kimegy a teraszra, mert nem tartozik a vendégekre az ügyvéddel való beszélgetése. A két férfi megérti a dolgot.
- Bandi bátyám, megbízható a tanú, aki látta Bella kocsiját?
- Abszolút az. Ha már kettesben vagyunk, honnan vetted, hogy napi száz liter tej hiányzik a tehenészetben?
- Nagyon egyszerű! Géza bátyám két év alatt a tejelők felét lecserélte nagy tejhozamú fajtára, és ennek a hatása hiányzik. A tejhűtőkből hetente veszek mintát, és az értékeléshez mindig felírom a tej mennyiséget is. Kérdezhetek én is? Mit mondott magának Csüdi Pista bácsi, mikor kikérdezgette a telepen, miközben mi el voltunk foglalva a számítógéppel?
- Azt nem mondhatom meg, doktor úr. Még magának sem. hanem lenne egy kérésem. Beszélje rá Gézát, hogy minél előbb tegyen feljelentést a rendőrségen, hivatalosan, még mielőtt nagyobb problémák kerülnek felszínre.
Lilla jön le a lépcsőn, immár frissen, felöltözve.
- Jó reggelt az uraknak! Utána nézek a reggelinek, mert Berci fiam hátráltatja Terka nénit!
Hátráltatásról szó sincs. Ott ül a konyhaasztalnál a gyerek, majszolja a szendvicsét, issza a kakaóját, közben, ha nem figyel Terka néni, a felvágottból ledob egy-egy falatot Hófehérkének is.
- Csókolom, Terka néni! Mit segíthetek? Látom, Bercikém, már nem maradsz éhen!
- Nagyon finom anya, kérsz belőle?
- Nem, köszönöm!
A sült szalonna illatára Lilla szájában összeszalad a nyál. . Szívesen segítene az öregasszonynak, aki azonban elküldi, hogy inkább terítsen meg az ebédlőben, mert sokan vannak a kosztosok, és pár perc múlva kész a reggeli.
Miska orrát is átjárja a sült szalonna illata és szégyen, de megmordul a gyomra. Mielőtt szabadkozhatna, a rendőrkapitány felveszi a mobilját. A helyettese keresi, mint az a beszélgetésből kiderül.
- Rendben, azonnal indulok!
Gyorsan elköszön és kiviharzik a házból, a terasz felé, hogy legalább a házigazdának is búcsút intsen, aki érti és visszajelez.
Miska, magára maradván, úgy érzi, menten elalszik, ha nem csinál semmit, csak üldögél. Inkább segít Lillának. Érdekes, volt már itt párszor, mégis, most látja igazán, milyen modern, mégis ízléses a tágas nappalival egybeépített ebédlő. Csendben bevallja magának, hogy nagyon tetszik neki Lilla, és ha független lenne, egyfolytában tenné neki a szépet. Bercikével is jól kijönnének, mert Hófehérke nem téved. Akit megkedvel, az csak rendes ember lehet. Vagy gyerek.
Géza a reggeli alatt kizárólag az unokájával beszélget, és Bercike élvezi, hogy a nagypapa kizárólag vele foglalkozik. Szokása, hogy felszínesen fecseg, a fejében meg csikorognak a fogaskerekek. Az ügyvéd még ma megírja és leadja az ügyeleten a feljelentést ismeretlen tettes ellen, azzal, hogy egy héten belül pontos kimutatást nyújt be kiegészítésként az ellopott sertésekről. A szarvasmarha telepen az estleges visszaéléseket bizonyítani kell, bizonyíték hiányában ez ügyben nem lehet feljelentést tenni. Ha jól látja, Lilla és Miska nagyon jól kijönnek egymással, rájuk bízza, hogy találjanak bizonyítékot a tejhiányra.
A legjobban mégis az aggasztja, hogy Bella azzal hívta fel az ügyvédet, miszerint jogi tanácsot szeretne tőle kérni, grátisz, majd leszámlázza a férjének. Doktor Höpfel Tibor huszonöt éve a Tomori Nagy Géza jogi képviselője, magánemberként és a cégeinek is, és ezt nem teszi kockára Bella két szép szeméért sem.
- Nagyapa, te nem is figyelsz!
- Dehogynem, figyelek! Neked is kellene egy kiskutya, olyan, mint Hófehérke, csak fiú.
- Akkor veszel nekem?
- Nem bánom, ha Miska bátyád szerez olcsón egyet, de haza kell vinned, mert én nem bajoskodok vele!
Felpattan Bercike, odaszalad a nagyapjához, ad neki egy puszit és rohan a konyhába, Terka mamának elújságolni a hírt.
- Miska, megteszed, hogy szerzel a gyereknek egy kutyát? De visszavihetőt, mert megunja gondozni. Szóval, Meddig maratok, Lilla?
- Ha nem zavarunk, egy hétig.
- Szabaddá tudod tenni magad, Miska, mert adnék nektek egy megbízást. Nem kívánom ingyen, de rajtatok kívül senkiben sem bízhatok. Höpfel doktornak mielőbb kell a kimutatás a sertésállomány alakulásáról és mennyi hiányt tudunk bizonyítani. Jó lenne, ha kitalálnátok, milyen módszerrel tudnánk a szarvasmarha telep ellenőrzését mielőbb megejteni, de úgy, hogy a visszaélésekről legyen bizonyíték is a kezünkben. Kőrösi Bandi valamit titkol előlünk, de nagyon. Átöltözök, és elmegyek a megyei kórházba, megnézem Kászonyi Dórát, és Csüdi Pista bácsit, utána Höpfel doktorral ebédelek. Csak késő este jövök haza, ne várjatok rám. Ha kimentek valamelyik telepre, akkor a kis traktorral menjetek. Lilla, kölcsönadnád a kocsid, ne az én böhöm terepjárómmal menjek. Mondjátok meg Terka néninek, hogy a töltött káposztából tegyen el nekem, mert azt nagyon szeretem. Tudjátok, mit? Majd én megmondom.
Közben Bercike már kinn szaladgál a kertben Hófehérkével.
- Aztán Terka néni, hagyjon ám nekem töltött káposztát! Legalább két adagot! – utasítja az öregasszonyt, jó hangosan, hogy a lányáék is tisztán hallják. – Hanem, megint nem találom a kék csíkos ingem, jöjjön csak fel az emeletre és keresse meg a gardróbban!
Érti Terka néni, hogy a többiekre nem tartozik, amit mondani akar neki Gézuka.
- Persze, szegény öregasszonnyal keresteti a holmijait, mert nincs türelme végignézni az ingeit a szekrényben!
Az emeleten egyenesen a gardróbba mennek, annak csak egy ajtaja van, egyébként teljesen zárt és ki tudja miért, onnan nem hallatszik ki egyetlen hang sem.
- Terka néni, az lenne a kérésem, hogy vigyázzon az unokámra és ha Lilláék elmennek itthonról, akkor riassza magukra a házat és ne engedjen be senkit. Bellát sem, ha megjelenne. De Kőrösi Bandi sem jöhet be, ha nem vagyok itthon.
- De Gézuka… mi a baj?
- Még pontosan nem tudom, csak sejtéseim vannak. A telefont kihangosítjuk, de ne vegye fel, bárki hívja.
- Hagyjon már szóhoz jutni! Maga nem kalkulált Hófehérkével! A kutyát ki kell engedni, mégsem pisilheti le a szőnyegeket. Majd átmegyünk Bercikével hozzám, átvisznek bennünket Lillácskáék a kis traktorral, meg a főznivalóval, beriasztom az egész házat, és csak este jövünk haza, hét óra körül. Rendben lesz így?
- Maga egy zseni, Terka néni!
- Tudom én azt, Gézukám! No, Nézzük csak, hol az a kék csíkos ing! Hát persze, még nem vasaltam ki!
Folyt.köv.

A cikket írta: Yolla

1 szavazat

Hozzászólások

Megjegyzés:

időrendi sorrend

ez a falusi idilt jól lefestetted. Szinte ott érzi magát az ember.
köszi. }
Feleségek.hu csevegő

Online felhasználók:

Privát csevegő béta

Csevegő partnerek: