újabb események régebbi események további események
08:13
Tündér módosította a naplóbejegyzését
08:12
Tündér új bejegyzést írt a naplójába
16:53
Arnold91 módosította a naplóbejegyzését
16:36
Arnold91 új bejegyzést írt a naplójába
12:58
Arnold91 új bejegyzést írt a naplójába

Vízoltók 23.

2014. január 20. - Látogatók száma: 54

Meghatódott az ifjú pár, hogy Ignácék is kimentek a repülőtérre elbúcsúzni tőlük. A felhők felett repül a gép, amikor Hilda végre legyőzi meghatottságát és meg tud szólalni:
- Képzeld, szívem, milyen fogadtatásban lesz részünk, amikor hazajövünk?!

Az nem mostanában lesz, válaszolná Zaránd, csakhogy jobbnak látja, ha nem válaszol, elég, ha bólint. Szép dolog Ignáctól, hogy apja lesz a húgának, a kérdés az, mennyi ideje lesz foglalkozni a kislánnyal. Nincs ehhez hozzászokva, még igazán soha nem kellett neki naponta gondoskodni valakiről, inkább róla gondoskodtak, vagy a bejárónői, vagy a barátnői, esetleg feleségei. Amint megállapodnak Helsinkiben és stabilizálódik az anyagi helyzetük, magához veszi Lillát, hogy egyetemre már kinn járhasson. Addigra nekik is lesz gyermekük, lehet, már kettő is. Igazi, szerető, összetartó nagycsaládot akar.

A schwechati repülőtéren maradt családtagok tanakodni kezdenek, milyen összeállításban menjenek haza, és hol ebédeljenek. Dalma szeretne Kolossal legalább még egy napot Bécsben tölteni, természetesen Lilla nélkül, csakhogy fogalma sincs, hogyan kommunikálja a dolgot.

Hasonlóképpen Réta gondolatai is Lilla körül járnak, túl sokat vannak együtt Erikkel és ez nem nyerte el a tetszését. Elég azon idegeskednie, hogy Hildáék szerencsésen megérkezzenek Helsinkibe és megtalálják a számításaikat. Tarcallal ilyesmiről nem lehet beszélni, feleslegesnek tartja az aggodalmaskodást, lassan el kell engedniük a gyerekeik kezét, menjenek és éljék az életüket.

Végül megszólal Pali bácsi:
- Szerintem Lilla jöjjön velünk, legalább megismerkedem vele. Találkozzunk Ignácnál, egy késői estebéden.
- Rendben van! – egyezik bele azonnal Réta, csak a két fiatal fanyalog.

Ignác félrevonul, felhívja Bözsi nénit, hogy lesznek vagy kilencen, úgy készüljön az ételekkel, és ne felejtse el előkészíteni a három vendégszobát. Mikor visszatér a többiekhez, Kolos szorosan átfogja Dalma vállát és nevetve közli a társasággal, miszerint ők kettesben maradnak még egy éjszakát.

Lillának egyáltalán nem tetszik Pali bácsi, mert mellé ültetik a kocsiban, ráadásul neki kell a sofőr mögött ülnie és egyáltalán nem látja az utat. Párbeszédük meglehetősen egyoldalú, az öreg kérdez, a kislány meg igennel vagy nemmel válaszolgat. Pár perc múlva Pali bácsi angolra fordítja a szót, melyből Lilla még a kötőszavakat sem érti, ráadásul újdonsült gyámja békésen szunyókál az anyósülésen, ahelyett, hogy a segítségére sietne. Ennél már az is jobb lenne, ha Tarcal bácsiék lennének a gyámjai, bár Réta néni tiltakozna, mert nem kedveli őt, csak tudná, hogy miért.

Az autópályán száznyolcvannal hasítanak, mégsem állítják meg őket a rendőrök

Lehunyt szemmel Ignác jobban tud figyelni a belső hangra, amely megszólal benne, ha nagy bajban van, vagy nem tud kiigazodni az összegubancolódott szálakon.
Úgy kipihente magát a sok alvástól, mintha egy hétig alud volna egyhuzamban, pedig évek óta keveset alszik. Hát persze, tett valamit az öreg az italába, mellyel olyan készségesen itatgatta még a Gellért téren! Szakadozik a fátyol, mely a memóriáját borította és egymás sarkát tapossák azok a kicsinyke emlékmorzsák, melyekkel eddig nem nagyon foglalkozott. Pali bácsi soha semmit nem bíz a véletlenre, még indulás előtt mondta neki, hogy készítsen elő három vendégszobát, tehát úgy tervezte, ott eszik az egész csapat és ott is alszik nála, és ezzel Ignácot, mint vendéglátót, a villához köti, hogy még csak esélye se legyen bemenni a Hőscincérbe.

Vajon milyen történésekre számít Pali bácsi, melyeknél nem kívánatos a tulajdonos jelenléte? Gyaníthatóan védeni akarja az öreg, hogy nem tudott róla és nem vett részt benne, ott sem volt, nem is lehetett, mert a vendégei körül sürgölődött, forgolódott, melyre tanú a Kovács család, a nászuráék, akikkel együtt búcsúzott el a Helsinkibe kiköltöző fiától és menyétől. Pali bácsi még a mobilját is elkérte, hadd készítsen néhány fotót a fiatalokról, de biztos benne Ignác, hogy ő is a képeken szerepel, háttérben pedig látszik a kijelző, az induló és érkező repülőjáratok menetrendjével.

Pest határát elhagyván, Pali bácsi megkéri a sofőrt, hogy álljon meg az első vendéglátóhelynél, mert nagyon szomjas, és jó lenne, ha elmenne Lilla ajándékáért, majd a villában találkoznak, mert taxival mennek tovább.

Hát, így állunk, gondolja Ignác és zsigereiben érzi, hogy sorsfordító este elé néznek mindannyian.

Bözsi néni és a sofőr kézzel-lábbal mutogatva beszélget, hiszen egyikük sem érti a másik szavát. A sofőr eljátssza, mennyire éhes, és mialatt Bözsi néni készíti neki az ennivalót, addig teszteli a poloskairtás eredményét. Elégedett vele. Széles mosollyal megy kezet mosni, majd leül a konyhaasztalhoz és végigeszi a menüt.

A desszertnél jár, amikor megérkeznek a többiek. Felpattan, a fejéhez kap és kirohan az udvarra, hogy kivegye a kocsiból a laptopot, mert az Pali bácsi ajándéka Lillának.
Miközben a házigazda a vendégeivel konyakozik, felviszi az emeletre az egyik kétágyas vendégszobába a csomagjaikat.Bözsi néni annyira jól tartotta, hogy segít neki megteríteni az asztalt.

Bözsi néni kitesz magáért, mert a töltött káposzta mellett sajttal és sonkával töltött sült tarját, rizibizit, rántott gombát és cukkinit is feltálal, de édességként csak kakaós cukorral meghintett tejberizzsel szolgál, mert másra más nem telt az idejéből, szégyenszemre pudinggal, nem mert előállni. Sajnos, a majonéz az bolti, arra sem volt ideje, hogy frisset készítsen.

Elégedetten látja, hogy éhesek a vendégek és tisztességesen pusztítják az ételeket. Vesz egy mély levegőt és visszamegy a konyhába. Gyorsan összedob egy linzertésztát, és húsz perc múlva már a sütőben van a lekváros, rácsos linzer. Ez Ignác kedvence, biztosan nagyon örül, ha elkészül a sütemény.

Ebéd után isznak egy kávét és a Kovács család szedelőzködik. Időben szeretnének hazaérni, mert Tarcal még ellenőrzi a fóliákat. Erik nyugodtan ül a helyén, Rétának háromszor is rá kell szólnia, mire nagy nehezen megmozdul.

Távozásuk után hozza Bözsi néni a forró süteményt, melynek Pali bácsi jobban örül, mint a házigazda, akit elszomorít Lilla láthatóan rossz kedve. A sofőr segít Bözsi néninek leszedni az asztalt, közben néhány mondatot váltanak Pali bácsival, oly halkan, ha tudnának a többiek spanyolul, akkor sem értenék meg.
- Mondd csak, Ignác, nálad a vendég kérése parancs? Vagy a vendégnek hallgass a neve?
- Természetesen az előbbi, Pali bátyám!
- No, akkor, mi lenne, ha levezetésként kártyáznánk? Lillácska, milyen kártyajátékot ismersz?
- Csak kanasztázni tudok.
- Az nagyon jó! Akkor azt játszunk! Megfelelek partnerednek? Köszönöm! Ignác meg a sofőrömmel lesz! Ez nagy előny számukra, de mi nem adjuk fel? Ugye?

Délután ötkor ülnek le kártyázni. Egyeztetik a játékszabályokat. Az első partit Ignácék nyerik, a másodikat Lilláék. Fogy a sütemény, már csak három szelet árválkodik a kínálón, amikor Bözsi néni előrukkol egy tepsi sajtos pogácsával.
Lillát felvillanyozza a siker, falja a pogácsát, forrón, issza rá a kristályvizet, alig várja, hogy folytatódjon a játék. Ignác szórakozottan játszik, és nem tud beszélni a partnerével, s ez számukra igen jól jön.
- Akkor, kedves játszótársaim, párcsere lesz. Én leszek az öcskössel, Lillácska, te leszel a barátommal.

Megcsörren Ignác telefonja, Zarándék jelentkeznek, hogy szerencsésen megérkeztek a szállásukra, nagyon kedvesek a vendéglátóik.
Szóval, mit kezdjen Lilla ezzel a nagydarab férfivel, akivel egy szót sem tud váltani, sőt, nem is szimpatikus számára.
- Nosza, kislány, te kezdesz! – szólítja meg a férfi, olyan angolsággal, amelyet könnyedén megért Lilla és kicsit optimistább lesz a biztatástól.
Bözsi néni elbúcsúzik és hazamegy. Ignác beáll a kocsival a garázsba, bezárja a bejárati ajtót és bekapcsolja a külső riasztókat.
- Lillácska, ezt a kört lejátsszuk, és neked nyugovóra kell térned. A szobádban minden a rendelkezésedre áll, mert Bözsi nénivel vettünk neked ruhaneműt, fehérneműt, amire csak szükséged lehet. Egyedül a cipőt hagytuk ki, mert azt próba nélkül nagy merészség megvásárolni. Ne aggódj, biztosan tetszeni fognak, mert Bözsi nénéd unokáját is magunkkal vittük, aki elsős gimnazista. A jövő héten nyakunkba vesszük az üzleteket és beszerezzük, amire szükséged van. Ha karod, nézheted a fenti televíziót, a szobádban is van egy.

Legszívesebben máris felmenne a kislány, de becsületesen végig játssza a partit. Kártyapartnere észreveszi a dolgot és úgy játszik, hogy handoljon és mielőbb kimenjenek.

Fellélegzik Pali bácsi, amikor Lilla elköszön és Ignác felkíséri a szobájába. A házigazda távollétét kihasználva Pali bácsi telefonál, a sofőr pedig kimegy a konyhába, főz még egy adag kávét.
Kávézás közben Pali bácsi Ignácot kérdezgeti.
- Mondd, fiam, hogyan boldogulsz egy kamaszlánnyal egyedül?
- Megoldom.
- Tudom, nem vagy az, aki felelőtlenül felvállal valamit és nem teljesíti vállalását. Itt van Bözsi néni, neki könnyű bánni egy kamaszlánnyal, leveszi a válladról a felelősség dandárját, csak pénz kérdése.
- Ugyan, dehogy! Bözsi néni vezeti a háztartást, de a gyereknevelés nem tartozik a feladatai közé.
- Tudod, Ignác fiam, gondolkodtam a dolgokon és arra jutottam, hogy érdemes lenne Magyarországon befektetnem a pénzem egy részét. Az biztos, ha nyugdíjas leszek, hazajövök, itt nyugodalmasabb az élet. A Hőscincér megérett a felújításra. Nem, nem csak a berendezése miatt, hanem a gépészeti és az elektromos rendszere is elavult, a dizájnja is szocialista beütésű, már megbocsáss, van neked annyi tőkéd, hogy beruházz közel ötven milliót?
- Jól sejted, nincs ötvenmillióm. Hitelt meg nem veszek fel.
- Tiéd az ingatlan, vagy bérled?
- Saját tulajdonom. Tavaly fizettem ki az utolsó vételár részletet.
- Az jó, nagyon jó. Itt a bérbeadók nem megbízhatók, ha jók az információim.
- Jól körülnéztél a piacon.
- Igen, még otthon, Amerikában. Játszadoztam a gondolattal, hogy lehetne Budapesten nyitni egy igazi amerikai western kocsmát, amerikai ételekkel. Reggel héttől este tízig folyamatosan üzemelhetne. A fiatalok számára is megfizethető árakon lennének az ételek, aki meg inni akar, azt meg kell fizetni.
- És, ha nem jön be?
- Akkor bukok, Ignác!
- Bukunk, Pali bácsi.
- Nézd, én nem akarlak semmibe belevinni, amit te magad nem akarsz. Bérbe venném tőled hat évre, tisztességes bérleti díjért. A felújítást én állnám, te pedig lehetnél az üzletvezető, szintén tisztességes bérért. A kettő együtt – számításaim szerint -, annyi lenne, mint a mostani jövedelmed.
- Meggondolom, Pali bátyám.
Csörög Ignác mobilja.
- Halló, Boronkay Ignác vagyok! Mi? Mi történt? …Nem, nem voltam benn…Bécsben voltam…Azonnal indulok!
Falfehér a házigazda, mint akit frissen meszeltek.
- Mi baj, fiam?
- Szétverték a Hőscincért! Most helyszínel a rendőrség!
- No, ha jól sejtem, akkor megspórolták nekünk a bontási költségek egy részét!
- Istenem, nem maradhat egyedül Lilla a villában!
- Ne félj, majd a barátunk itt marad és vigyáz rá.

Folyt-köv.

A cikket írta: Yolla

1 szavazat

Hozzászólások

Megjegyzés:

időrendi sorrend

2014. január 21. 21:16

megtekintés Válasz erre: emillio - 2014. január 21. 20:51

Kedves Yolla!

Már megint rosszalkodsz? (:-D)
Szétvereted a Hőscincért? Persze, csak javító - nevelő
szándékkal, - ugye? Nem csalódok benned, - mert már
biztos úton van a segítség! Amíg a szakácsod a hamupopókát
leltározta, addig kitört a brokkóli invázió? folyik a vérnarancs
leve, - lehet, hogy elvérzik!Az utolsó pillanatban vérátömlesztést
kap, de sajnos a kacsa mellé kerül a tepsiben! Így aztán jobb létre
szenderül! Narancsos kacsa néven emlékezik meg róla az utókor!
(:-D)

Pussz: emillio

Emillio, kedves!

Igyekszem feldobni a labdát, hogy leüthesd!

Puszi: Yolla
2014. január 21. 20:51
Kedves Yolla!

Már megint rosszalkodsz? (:-D)
Szétvereted a Hőscincért? Persze, csak javító - nevelő
szándékkal, - ugye? Nem csalódok benned, - mert már
biztos úton van a segítség! Amíg a szakácsod a hamupopókát
leltározta, addig kitört a brokkóli invázió? folyik a vérnarancs
leve, - lehet, hogy elvérzik!Az utolsó pillanatban vérátömlesztést
kap, de sajnos a kacsa mellé kerül a tepsiben! Így aztán jobb létre
szenderül! Narancsos kacsa néven emlékezik meg róla az utókor!
(:-D)

Pussz: emillio
Feleségek.hu csevegő

Online felhasználók:

Privát csevegő béta

Csevegő partnerek: