újabb események régebbi események további események
23:21
Tündér módosította a naplóbejegyzését
23:10
Tündér új bejegyzést írt a naplójába
12:32
wadbikaiy új bejegyzést írt a naplójába
22:10
Horoszkóp új bejegyzést írt a naplójába
21:42
Horoszkóp módosította a naplóbejegyzését

A gomba!

2010. augusztus 13. - Látogatók száma: 152

Az egyik legfinomabb növényünk, és mégis nagyon sokan idegenkednek tőle!

Egész kicsi koromig vezethető vissza, amikor már imádtam, és jártunk gombázni.
Ősszel nagy ruháskosárral mentünk a fenyőerdőbe, Rizikét, Fenyőtinórut szedni.
A Rizikéből készült a savanyúság, hagymával, a Tinóru ezerféleképpen készíthető, rántva is nagyon finom.
A Keserű gombát, ha valaki még nem kóstolta, feltétlenül barátkozzon meg vele. Kicsit fura, hogy fehér tejet bocsájt ki, de ez ne riasszon el senkit.
Régen sok hagymát karikára vágtam, szalonnát aprítottam, kisütöttem, ezt egy tepsibe téve, hagyma, gomba, só, pici bors, és így megsütöttem, valami fenséges.
Most a piacon, akitől vettem , ő ajánlotta, be kell sózni-borsozni, és olajon kisütni. Így is nagyon finom volt.
Rántva nagyon finom a Pöfeteg gomba. Tegnap is láttam a piacon, jó kemény volt, de olyan nagy, hogy ennyivel nem akartam kezdeni, bár most már bánom, mert bepanírozva lefagyaszthattam volna.
Viszont szerintem az Őzláb gomba a legfinomabb rántva. Ősszel egy élmény ilyennel találkozni az erdőben. Vékony lábakon áll, nagy fehér-barna kalapja messziről virít.
Tejfölösnek legfinomabb a Rókagomba. Semmi mással nem téveszthető össze, nem válik külön a szára a kalapjától és jellegzetesen sárga színe van. Jó sok hagymával pörköltnek megcsináljuk, tejszínnel dúsítjuk, és tésztát főzünk ki hozzá. Bármilyen húst helyettesíthetünk vele, laktató, egészséges.
Levesnek legjobb a Szegfű gomba. Ezt kis csomókban árulják a piacon, legelőkön terem, és fantasztikus, milyen jó illata van. Egy gond van vele, aki nem ismeri, ne szedje le, mert neki van a legtöbb mérges változata, könnyű összetéveszteni . De aki a piacon veszi, garantáltan jó gombát fog venni, és igazat ad majd nekem, hogy az egyik legfinomabb gomba.
De a gombafejedelem az a Tinóru. Sokan idegenkednek tőle, mert ha víz éri kicsit nyálkás lesz, de nincs olyan étel, amit ne tudna királyivá változtatni.
( Gondoljunk arra, aki a csigát szereti, vagy a Tenger gyümölcseit, ott is vannak ilyen kinézeti, vagy érzékelhető gondok, de kit érdekel, a végeredmény a lényeg, az pedig fantasztikus.)
Felszeletelve szárítom, és porrá őrölve egész télen használom. Amibe beleteszem, garantáltan finomabb lesz.
Remélem sikerült egy kis kedvet csinálni ahhoz, hogy ha piacon járunk ne menjünk el az árusok mellett anélkül, hogy meg ne álljunk. A következő lépés a kipróbálás legyen. Üdv Magdi

A cikket írta: BanMagdi

7 szavazat

Hozzászólások

Megjegyzés:

időrendi sorrend

2011. február 14. 22:30
Szia Évi!
Köszönöm,és igen,le a kalappal,a gomba előtt.
Nincs olyan hétvége, hogy ne vennék. Ha csak ízesítésre,vagy levesbe, én pl. szoktam a húslevesbe is tenni.
Majonézesen,hagymásan... stb. Örülök, hogy tetszik. Egy bánatom van, azelőtt rengeteget jártunk szedni, mostanában valahogy nem jut rá idő. Pedig az egy külön élmény volt.
Soha nem fogom elfelejteni, egyszer Aggtelekre mentünk, kinéztem a kocsi ablakából, és tányérnyi nagyságú gombákat láttam.A férjemre ráhoztam a szívbajt, mert rákiálltottam, hogy álljon meg, el nem tudta képzelni, mi bajom van.
Sikerült visszamenni, egy kis töltésen kellett felmenni, és igazi boszorkánykörben ott virítottak a gombáim. Egy baj volt, kb egy héttel hamarabb kellett volna megtalálni, mert már sok öreg volt benne, de még így is tele lett a csomagtartó, mert szatyrunk az nem volt.
Hogy még emlékezetesebb legyen ez az utunk, hazafelé defektet kaptunk.
Gondolhatod, gomba ki - kerékcsere- gomba vissza. Megdolgoztunk vele, mondhattam, többször felszedtem ugyan azt a gombát.
Puszi Magdi
2011. február 11. 14:44
Magdi!
Le a "kalappal" előtted! Itt máris a gombára gondolok . Ha visszamehetnék az időbe, de már késő, akkor megint csak a barátomnál kötnék ki, mert ha valamihez nagyon értett, az a gomba volt. Nem is tudom honnan hozta magával az "ismeretét". Róla szoktam mondani: A jég hátán is megél. Rengeteget járta az erdőt annakidején és hozta nekem orrba-szájba azokat a gombákat, amiket ismert. Soha nem féltem enni belőle. Itt vagyok élek. Senki másban nem bíztam volna. Amióta elment, azóta se ettem.
Piacon, ahogy mondod eddig elmentem mellette, pedig nagyon szerettem.
A cikked igen meggyőző volt, úgyhogy pótolom a lemaradást.
Puszi,
Éva

Ui. Egész konyhát betöltő "élmény" volt, amikor nekiállt komótosan megtisztítani, amit az erdőről hazahozott, de a végeredmény megérte :-)
2011. február 11. 12:23
Én is szeretem a gombát .
Főleg rántva.
Tetszik a cikked .
Üdv:cuki1
2010. augusztus 13. 21:21
isteni eledel, s igen sok mindenhez felhasználható
:)
2010. augusztus 13. 20:23

megtekintés Válasz erre: monic7676 - 2010. augusztus 13. 19:44

Magdika! Szerintem a gomba az egyik legfinomabb étel!!!! Kár lenne kihagyni az életből!!!!! Nagyon finom az íze!!!! Most,hogy írtad, tényleg régen csináltam!!!! Köszi a tippet!!!! Puszi: Monic

Örülök neki, csinálj valami finomat. Puszi Magdi
2010. augusztus 13. 19:44
Magdika! Szerintem a gomba az egyik legfinomabb étel!!!! Kár lenne kihagyni az életből!!!!! Nagyon finom az íze!!!! Most,hogy írtad, tényleg régen csináltam!!!! Köszi a tippet!!!! Puszi: Monic
2010. augusztus 13. 18:25

megtekintés Válasz erre: BanMagdi - 2010. augusztus 13. 18:19

Örülök, hogy tetszik, mi is imádjuk.Minden gondom abból adódik, hogy annyi finom dolog van, alig győzöm megfőzni. Sohanem értettem meg azokat, akik azon panaszkodtak, hogy nincs semmi ötletük, mit kéne főzni. Én a bőség zavarával küzdök. Még egy téma, ahol egy húron pengünk. Puszikállak Magdi

Magdika! Ez már igaz, mindig jó témát indítasz el és ez a szivembe talált, persze jó értelemben. üdv Orsolya
2010. augusztus 13. 18:19

megtekintés Válasz erre: Orsolya - 2010. augusztus 13. 18:00

Magdika! gyengémre tapintottál! Csak nálunk a párom és a lányom nagy gombászok, szednek egy csomót ha van! Az őzláb a kedvenccem, főleg a kalapja megsütve, hú imádom! Mi szeretjük az igazit, kékhátút, jancsi gombát és csiperkét is! Én sajnos nem igazán vagyok nagy gombász, de családom többi tagjára ragadnak.

A tejfölös a kedvencük minden mennyiségben, krumpligombóccal főleg, de tésztával is. Nagyon jó, hogy föltetted köszönöm, még a "nyálam" is csöpög, főleg az őzláb részére......üdv Orsolya

Örülök, hogy tetszik, mi is imádjuk.Minden gondom abból adódik, hogy annyi finom dolog van, alig győzöm megfőzni. Sohanem értettem meg azokat, akik azon panaszkodtak, hogy nincs semmi ötletük, mit kéne főzni. Én a bőség zavarával küzdök. Még egy téma, ahol egy húron pengünk. Puszikállak Magdi
2010. augusztus 13. 18:00
Magdika! gyengémre tapintottál! Csak nálunk a párom és a lányom nagy gombászok, szednek egy csomót ha van! Az őzláb a kedvenccem, főleg a kalapja megsütve, hú imádom! Mi szeretjük az igazit, kékhátút, jancsi gombát és csiperkét is! Én sajnos nem igazán vagyok nagy gombász, de családom többi tagjára ragadnak.

A tejfölös a kedvencük minden mennyiségben, krumpligombóccal főleg, de tésztával is. Nagyon jó, hogy föltetted köszönöm, még a "nyálam" is csöpög, főleg az őzláb részére......üdv Orsolya
Feleségek.hu csevegő

Online felhasználók:

Privát csevegő béta

Csevegő partnerek: