újabb események régebbi események további események
09:22
wXavBLqjCthMSuKG regisztrált a weboldalra
12:27
Tündér módosította a naplóbejegyzését
12:26
Tündér új bejegyzést írt a naplójába
02:01
Pinupduzk regisztrált a weboldalra

Almás fügedzsem gyömbér és chili ízesítéssel

Látogatók száma: 120

Az egyik szomszédomtól kaptam egy tálnyi, kb.: másfél kiló fügét. Örültem neki, mert már régóta készültem arra, hogy fügedzsemet készítsek. Legalább lesz télre egy kis nassolni való!

Gyorsan nekiláttam. Jól megmostam őket, a szárvégeket levágtam, majd hámozás nélkül mindegyiket előbb félbe, majd a feleket is félbe vágtam. Az így kapott negyedeket is keresztbe kettévágtam. Visszaraktam a fügedarabokat a tálba, majd kb.: fél kiló cukorral megszórtam. Két citrom levét ráfacsartam, majd jól összekevertem. Lefedve egy éjszakára a hűtőszekrénybe tettem.

Másnap egy rozsdamentes edényben közepes hőfokon elkezdtem főzni. Három órán át főztem, időnként megkavarva, majd amikor már jól besűrűsödött, hozzátettem egy zacskó őrölt gyömbért, és egy kávéskanál őrölt chilit. Mikor láttam, hogy mennyire besűrűsödött, megmostam és meghámoztam három szép almát, negyedeltem őket, majd a magházukat eltávolítva apróra vágtam, és a majdnem készre besűrűsödött puha fügéhez kevertem. Gondoltam így kissé szaporítom a dzsemet. Amikor az almadarabok is szétfőttek benne, és az egész kellően besűrűsödött, sterilizált, és előmelegített 385 ml-es üvegekbe töltöttem. Sajnos csak három üveg lett tele vele! A csavaros kupakokkal lezárva fejre állítottam a teli üvegeket. Pár perc után száraz dunsztba raktam őket, és három napig ott hagytam!

Aki nem szereti darabos - rusztikusan, az mielőtt üvegekbe töltené, bot mixerrel pürésítse!

A cikket írta: emillio

4 szavazat

Hozzászólások

Megjegyzés:

időrendi sorrend

megtekintés Válasz erre: zsoltne.eva

Csak azért nem mondom, hogy nem tudom mit eszel a fügén, mert nem ismerem. Én még nem kóstoltam fügét ebben az állapotában... Igaz, amíg nem ismertem meg a kivit, nem tudtam mi a jó?... A fügével is így lennék, talán, esetleg...No majd karácsonykor!...

Meg kell hagyni, ügyes vagy! Biztosan finom lesz az a dzsem... Én csak brahiból főztem be szilvalekvárt, ha már van... még nem tudom, de a lányom előszeretettel kanalazza máris..., jónak kell lennie. Mégcsak nem is kóstoltam. Mire eljön a tél, lába kél... Van utánpótlás bőven. Az éjjel a szél besegített, szép, érett szilvával beterítette a gyepet... Lesz dolgom bőven...

Melyik kivire gondolsz? Arra a kicsi szőrösre? Vagy talán
Új-Zéland röpképtelen éjszakai futómadarára? Nem igazán
jó a húsa, - habár ha jó sokáig pácolják.... Képzeld el Éva,
Új-Zéland jelképe (a kivi madár) olyan, mint az emberek!
Közöttük is a hímek ülnek a tojásaikon! (:-D) Ők költenek!
Átalusszák a napot! Aztán amikor eljön az este, - mennek
az éjszakába! Ami mellettük szól, - nem csapodár természetek!
Kitartanak egymás mellett egy életen át!

Látod, - megint tanultál valamit.....
Csak azért nem mondom, hogy nem tudom mit eszel a fügén, mert nem ismerem. Én még nem kóstoltam fügét ebben az állapotában... Igaz, amíg nem ismertem meg a kivit, nem tudtam mi a jó?... A fügével is így lennék, talán, esetleg...No majd karácsonykor!...

Meg kell hagyni, ügyes vagy! Biztosan finom lesz az a dzsem... Én csak brahiból főztem be szilvalekvárt, ha már van... még nem tudom, de a lányom előszeretettel kanalazza máris..., jónak kell lennie. Mégcsak nem is kóstoltam. Mire eljön a tél, lába kél... Van utánpótlás bőven. Az éjjel a szél besegített, szép, érett szilvával beterítette a gyepet... Lesz dolgom bőven...
most végre kiderült, miért tűntél el néhány napra: fügét mutattál mindenkinek.

megtekintés Válasz erre: Sanda

A fügebor is nagyon finom.

Olyan, mint az édes tokaji szamorodni.

Valóban nagyon finom! De mivel édes, és itatja
magát, - nagyon be lehet tőle csiccsenteni!
A gyümölcsborok már csak ilyenek!

Egészségedre! Most pedig énekeljük el a Csicsónét!

(:-D) Pussz: emillio

megtekintés Válasz erre: Yolla

Kedves Emillio barátom

tudod, úgy vagyok az édességgel, hogy szép az, ami érdek nélkül tetszik!
Azért megkóstolnám!

Puszi: Yolla

Kedves Yolla!

Akkor igyekezz meglátogatni, mert már
csak egy fél üvegecskével van.....
Tudod, - nagyon gyorsan párolog! (:-D)

Pussz: emillio

megtekintés Válasz erre: Ilona

Szia, Emillio! Örülök ennek a receptednek, nálam is beértek a fügék, sok van rajta, pedig már egy hete eszegetem. A még nem teljesen beérettekből befőttet csinálok, a többiből meg kipróbálom a receptedet, de én bizony nem fogom három órát főzni..

Kedves Ilona!

Ha nem szereted a chilit mert neked erős,
akkor ízesítheted kakaóval és gyömbérrel,
vagy ha igazán különlegeset akarsz, akkor
főzd birssel együtt, és úgy mixeld össze! Én
ugyan nem tettem bele tartósítót, de ha sok
fügéd van, és télire akarod, akkor tegyél bele!
A száraz dunsztolás, - az muszáj! Ja, és inkább
több kis üvegbe rakd el a lekvárt vagy a dzsemet,
mint kevesebb nagyobb üvegbe, mert a megbontott
pár nap alatt penészesedhet! Nem biztos, de lehet!

Jó fügézést! Pussz: emillio










é
Kedves Emillio barátom

tudod, úgy vagyok az édességgel, hogy szép az, ami érdek nélkül tetszik!
Azért megkóstolnám!

Puszi: Yolla

megtekintés Válasz erre: Sanda

A fügebor is nagyon finom.

Olyan, mint az édes tokaji szamorodni.

Igy igaz, Sanda! Egyszer ittam, nagyon finom volt...
A fügebor is nagyon finom.

Olyan, mint az édes tokaji szamorodni.
Szia, Emillio! Örülök ennek a receptednek, nálam is beértek a fügék, sok van rajta, pedig már egy hete eszegetem. A még nem teljesen beérettekből befőttet csinálok, a többiből meg kipróbálom a receptedet, de én bizony nem fogom három órát főzni..
Feleségek.hu csevegő

Online felhasználók:

Privát csevegő béta

Csevegő partnerek: