újabb események régebbi események további események
18:32
Horoszkóp új bejegyzést írt a naplójába
17:26
Horoszkóp módosította a naplóbejegyzését
11:54
Ilona új bejegyzést írt a naplójába
23:22
Ilpaki új bejegyzést írt a naplójába
23:21
Ilpaki új cikket töltött fel
12:22
Tündér új bejegyzést írt a naplójába
12:19
KiralyCsilla1965 új bejegyzést írt a naplójába
15:12
Vortexdmo regisztrált a weboldalra
14:42
Stanmoretnm regisztrált a weboldalra

Cseresznyebefőtt, a nagy szerelem

2010. június 18. - Látogatók száma: 353

Ahogy anyutól tanultam...

Gyermekkori nagy szerelmem a cseresznyebefőtt. Legnagyobb örömömre Öcsém nem eszik meg semmilyen befőttet kölyökkora óta, így ezen nem kellett osztoznunk. :)
Sajnos idén nem termett számottevő cseresznye a fán, így nagyon örülök, hogy tavaly 27 üveg befőttet készítettem. Még van belőle 6 üvegnyi. Sajnos csak ennyi.

Akkor lássuk, ahogy anyutól tanultam:

Befőttet mindig érett, de nem túlérett gyümölcsből készítünk. Nem lehet hibás, ütődött, megrágott, csak hibátlan gyümölcsből készíthetünk befőttet, különben hamar megromlik.




Az előre elkészített üvegeket megtöltjük cseresznyével, a tetejéig.

Majd 6-8 evőkanál cukrot teszünk minden egyes üvegbe.

Van, aki cukorsziruppal teszi mindezt, mi így szoktuk.

Ezután feltöltjük vízzel a befőttesüveg pereméig.

Majd egy késhegynyi szalicilt teszünk mindegyik tetejére.



Ha ez megvolt, lezárjuk fém tetővel az üvegeket, és egy nagy lábosba vagy fazékba állítjuk, melybe alulra konyharuhát teszünk. Vigyázzunk, hogy az üvegek ne érjenek össze. Az üvegek magasságának feléig - kétharmadáig töltjük az edényt vízzel. Kis lángon felforraljuk, majd még negyed óráig forraljuk. Utána a befőtteket a lábosban hagyva hagyjuk kihűlni, lefedve természetesen.

Némelyek konyharuha helyett újságpapírba csomagolják az üvegeket, mint mondták, a törés megakadályozása végett. Ez is egy jó ötlet.

Próbáljátok ki, amelyik szimpatikus nektek!

S, télen, ha előveszünk egy cseresznyebefőttet, ami a nyár ízeit idézi, nem fogjuk megbánni, hogy ennyit dolgoztunk rajta a konyhában a jó melegben.

A cikket írta: Virág

4 szavazat

Hozzászólások

Megjegyzés:

időrendi sorrend

2010. augusztus 7. 23:34

megtekintés Válasz erre: cuki1 - 2010. augusztus 6. 11:48

Hát én sem tudok leszokni. :)
Szeretem az új ízeket kipróbálni .

Én is, és sajnos látszik is. :)
2010. augusztus 6. 11:48
Hát én sem tudok leszokni. :)
Szeretem az új ízeket kipróbálni .
2010. június 20. 16:59

megtekintés Válasz erre: Laura - 2010. június 20. 15:46

Még nem próbáltad, honnan is tudhatnád? :)
Minden tanáccsal így voltam-vagyok, meghallgatom és kipróbálom, ha kedvem tartja, ha jó, beválik, akkor alkalmazom. Ha nem ízlik, nem látom értelmét, akkor elfeledem egy életre.

Tájékoztató jelleggel figyelmeztetlek: fogyókúrázom. :))))))))))))))))

Én is fogyózom, mozgással. :)
Sajnos rajongok az ízekért, az evésről képtelen vagyok leszokni. :)
2010. június 20. 15:46

megtekintés Válasz erre: Virág - 2010. június 18. 23:14

Nem tudom igazság szerint, hogy az jobb-e.

Izgatás? Na várj csak még egy kicsit! :))))

Még nem próbáltad, honnan is tudhatnád? :)
Minden tanáccsal így voltam-vagyok, meghallgatom és kipróbálom, ha kedvem tartja, ha jó, beválik, akkor alkalmazom. Ha nem ízlik, nem látom értelmét, akkor elfeledem egy életre.

Tájékoztató jelleggel figyelmeztetlek: fogyókúrázom. :))))))))))))))))
2010. június 18. 23:14
Nem tudom igazság szerint, hogy az jobb-e.

Izgatás? Na várj csak még egy kicsit! :))))
2010. június 18. 21:50
Luca! Luca!
Kimeríted itt az izgatás fogalmát. Én sajna nem fogok tudni idén eltenni cseresznyét. Amúgy a mélyhűtőbe szoktam inkább. Nem akarok beleszólni az életedbe, de a szalicil nagyon nem egészséges. Talán a nátrium-benzonátot próbáld meg! (remélem jól írom a nevét!) Tegyél egy celofánt az üveg szájára, arra egy mokkáskanál n-b-t és arra a következő celofánt. Így is eláll, de nem érintkezik a tartalommal közvetlen. Egyszer valaminél próbáld ki! Nem okoskodom, csak jóindulatból írom. :)
2010. június 18. 10:40

megtekintés Válasz erre: ginesz - 2010. június 18. 10:22

Jol hangzik, de én nem bírom a szalicilt, nekem csíp akármilyen kevés is van a befőttbe...nekem szalicil nélkül is elállnak a dolgok, de igaz hogy dunsztolok mindent.

Biztos vannak más módszerek is. Én pl. szoktam még befőtt-tartósítóval is készíteni, azzal valamiért keményebbek maradnak a gyümölcsök. Ki tudja mi van benne. :)
2010. június 18. 10:38
:-)
2010. június 18. 10:22
Jol hangzik, de én nem bírom a szalicilt, nekem csíp akármilyen kevés is van a befőttbe...nekem szalicil nélkül is elállnak a dolgok, de igaz hogy dunsztolok mindent.
Feleségek.hu csevegő

Online felhasználók:

Privát csevegő béta

Csevegő partnerek: