Cseresznyebefőtt, a nagy szerelem
Látogatók száma: 353
Ahogy anyutól tanultam...
Gyermekkori nagy szerelmem a cseresznyebefőtt. Legnagyobb örömömre Öcsém nem eszik meg semmilyen befőttet kölyökkora óta, így ezen nem kellett osztoznunk. :)
Sajnos idén nem termett számottevő cseresznye a fán, így nagyon örülök, hogy tavaly 27 üveg befőttet készítettem. Még van belőle 6 üvegnyi. Sajnos csak ennyi.
Akkor lássuk, ahogy anyutól tanultam:
Befőttet mindig érett, de nem túlérett gyümölcsből készítünk. Nem lehet hibás, ütődött, megrágott, csak hibátlan gyümölcsből készíthetünk befőttet, különben hamar megromlik.
Az előre elkészített üvegeket megtöltjük cseresznyével, a tetejéig.
Majd 6-8 evőkanál cukrot teszünk minden egyes üvegbe.
Van, aki cukorsziruppal teszi mindezt, mi így szoktuk.
Ezután feltöltjük vízzel a befőttesüveg pereméig.
Majd egy késhegynyi szalicilt teszünk mindegyik tetejére.
Ha ez megvolt, lezárjuk fém tetővel az üvegeket, és egy nagy lábosba vagy fazékba állítjuk, melybe alulra konyharuhát teszünk. Vigyázzunk, hogy az üvegek ne érjenek össze. Az üvegek magasságának feléig - kétharmadáig töltjük az edényt vízzel. Kis lángon felforraljuk, majd még negyed óráig forraljuk. Utána a befőtteket a lábosban hagyva hagyjuk kihűlni, lefedve természetesen.
Némelyek konyharuha helyett újságpapírba csomagolják az üvegeket, mint mondták, a törés megakadályozása végett. Ez is egy jó ötlet.
Próbáljátok ki, amelyik szimpatikus nektek!
S, télen, ha előveszünk egy cseresznyebefőttet, ami a nyár ízeit idézi, nem fogjuk megbánni, hogy ennyit dolgoztunk rajta a konyhában a jó melegben.
A cikket írta: Virág
Hozzászólások
időrendi sorrend
Válasz erre: cuki1
Hát én sem tudok leszokni. :)
Szeretem az új ízeket kipróbálni .
Szeretem az új ízeket kipróbálni .
Válasz erre: Laura
Még nem próbáltad, honnan is tudhatnád? :)
Minden tanáccsal így voltam-vagyok, meghallgatom és kipróbálom, ha kedvem tartja, ha jó, beválik, akkor alkalmazom. Ha nem ízlik, nem látom értelmét, akkor elfeledem egy életre.
Tájékoztató jelleggel figyelmeztetlek: fogyókúrázom. :))))))))))))))))
Sajnos rajongok az ízekért, az evésről képtelen vagyok leszokni. :)
Válasz erre: Virág
Nem tudom igazság szerint, hogy az jobb-e.
Izgatás? Na várj csak még egy kicsit! :))))
Minden tanáccsal így voltam-vagyok, meghallgatom és kipróbálom, ha kedvem tartja, ha jó, beválik, akkor alkalmazom. Ha nem ízlik, nem látom értelmét, akkor elfeledem egy életre.
Tájékoztató jelleggel figyelmeztetlek: fogyókúrázom. :))))))))))))))))
Izgatás? Na várj csak még egy kicsit! :))))
Kimeríted itt az izgatás fogalmát. Én sajna nem fogok tudni idén eltenni cseresznyét. Amúgy a mélyhűtőbe szoktam inkább. Nem akarok beleszólni az életedbe, de a szalicil nagyon nem egészséges. Talán a nátrium-benzonátot próbáld meg! (remélem jól írom a nevét!) Tegyél egy celofánt az üveg szájára, arra egy mokkáskanál n-b-t és arra a következő celofánt. Így is eláll, de nem érintkezik a tartalommal közvetlen. Egyszer valaminél próbáld ki! Nem okoskodom, csak jóindulatból írom. :)
Válasz erre: ginesz
Jol hangzik, de én nem bírom a szalicilt, nekem csíp akármilyen kevés is van a befőttbe...nekem szalicil nélkül is elállnak a dolgok, de igaz hogy dunsztolok mindent.