Csirkemell mángolddal
Látogatók száma: 237
Főzni szeretek, de mosogatni és csempét sikálni nagyon nem, viszont a recepteket mindig elolvasom. Főleg ha egy mesterszakács ajánlja. A csirkemell májjal és tormás almaszósszal izgalmasan kezdődik: kell 50 deka csirkemellfilé, 40 deka csirkemáj, 1 mángoldlevél – nofene, hol árulnak 1 darab mángoldlevelet?
A piacon biztosan nem, sőt körberöhögnek, ha egyet kérek. Esetleg kivárom, amíg az eladó kislány nem figyel oda, és ügyesen ellopom – de ez se jó, mert ha valamelyik vásárló észreveszi, engem beszállítanak a pszichiátriára.
Igazán annyira megváltoztatja az étel ízét 1 darab mángoldlevél? És muszáj, hogy mángold legyen, nem lehet például spenót? Vagy ha csak díszítésről van szó, kimegyek a parkba, letépek egy levelet az első bokorról – persze dehogy megyek én el a parkig egy bokorlevélért. Lustaság fél egészség, és különben is, a hóttunalmas csirkemellet mi sem díszíti szebben, mint egy jó nagy bécsiszelet, vagy egy csülök.
Annyi biztos, hogy olcsó. Már majdnem fényevés. Csirkemell helyett mondjuk egy toll, máj helyett epe, a szószhoz 1 gramm torma, almából egy mikroszkópikus darabka – pont ilyen adagokat kapunk a Costesban vagy az Arany kaviárban, igaz, hogy ott 50,000 Ft alatt szóba sem állnak a pórnéppel.
Később persze kiderül, hogy az 1 darab mángoldlevél igazából több maréknyi zöldség, csíkokra kell vágni, vajon megforgatni, összekeverni 4 fej különféle salátával. Jó lesz a nyulaknak, csak a feketeborsot és az ecetet kell elfelejteni.
A cikket írta: Müszélia
Hozzászólások
időrendi sorrend
Az is nagyon finom.
Válasz erre: Arkady
Kedves Éva!
A mángold nem spenót. Még csak nem is hasonlít rá, talán csupán színben, lévén ez is zöld. Bár van benne halványsárga, főleg a levélnyelek tövénél,vagyis egy nagyra nőtt salátára emlékeztet. Egyébként kb. akkora mint a kínaikel, a levele fodros, mint a kelkáposztáé, az íze pedig... Nos, bevallom, nyersen nem kóstoltam, de főzve leginkább a káposzta és a saláta között van. Nem túl aromás, cseppet kesernyés, csirkéhez jól passzol.
A magja kapható, kevés munkával sokat terem. Évelő, így második évben vetni sem kell. Remekül áttelel.
Szeretettel: Arkady
A mángold spenót e vagy sem, nem néztem utána, de ugyanúgy készítettem el mindig, mint a spenótot. Ebből eredhet a tévedésem. Egyébként én szeretem a mángoldot és egyszer termesztettem is. Nekem nagyon bejött a nagy fodros levelei miatt. Sokkal inkább megszerettem, mint a spenótot. "A szerbek kedvelt eledele, de nálunk is egyre népszerűbb. Felhasználása a spenóthoz hasonlítható a leginkább, azzal ellentétben viszont a mángoldot tölteni is lehet..." :-)
Puszi,
Éva
A mángold nem spenót. Még csak nem is hasonlít rá, talán csupán színben, lévén ez is zöld. Bár van benne halványsárga, főleg a levélnyelek tövénél,vagyis egy nagyra nőtt salátára emlékeztet. Egyébként kb. akkora mint a kínaikel, a levele fodros, mint a kelkáposztáé, az íze pedig... Nos, bevallom, nyersen nem kóstoltam, de főzve leginkább a káposzta és a saláta között van. Nem túl aromás, cseppet kesernyés, csirkéhez jól passzol.
A magja kapható, kevés munkával sokat terem. Évelő, így második évben vetni sem kell. Remekül áttelel.
Szeretettel: Arkady
Nekem volt egyszer mángoldom (spenót). Annak nagyobb a levele, mint a hagyományos spenótnak.
Jól élnek ezek a szakácsok! Mindenből van nekik egy pici. Hogy csinálják? Ne is mond, tudom. :-)