újabb események régebbi események további események
00:22
Arnold91 új bejegyzést írt a naplójába
19:27
Ilpaki új bejegyzést írt a naplójába
00:04
Arnold91 új bejegyzést írt a naplójába
13:01
Ilpaki új bejegyzést írt a naplójába
00:04
Arnold91 új bejegyzést írt a naplójába
07:51
Tündér módosította a naplóbejegyzését
07:51
Tündér új bejegyzést írt a naplójába
00:00
Arnold91 új bejegyzést írt a naplójába
05:34
Arnold91 új bejegyzést írt a naplójába
01:59
RobertNup regisztrált a weboldalra
07:04
Arnold91 új bejegyzést írt a naplójába
00:14
Arnold91 új bejegyzést írt a naplójába
16:52
Arnold91 új bejegyzést írt a naplójába

Csokis piskóta recept

2011. december 13. - Látogatók száma: 882

Piskóta alaprecept & egyéb piskótaötletek!

Sokféleképpen variálható piskóta alaprecept. Ezúttal csokival * Lépésről lépésre

Az előbb sütiféléket keresgéltem a neten, és bevallom eléggé megéheztem a képek nézegetése közben, mivel találtam is pár egyszerűt. Talán még híztam is közben. Amit most megmutatok nektek, az anyu egyszerű sütijeinek az egyike, amit megvariáltam egy kis csokival.

A piskóta alaprecept szabálya, hogy ahány tojás, annyi kanál liszt és annyi kanál cukor kell bele, és az elmaradhatatlan sütőpor.

Most 3 tojásból készítettem a piskótát.

Hozzávalók tehát:

3 tojás
3 kanál liszt
3 kanál cukor

fél csomag sütőpor
1 csomag vanillincukor

Fél tábla csoki - amilyet szeretünk

Tehát: három tojás sárgáját különválasztom a fehérjéktől.
Külön tálba teszem őket.

Először a tojásfehérjékből kemény habot verek, olyan legyen, hogy ha fejre állítom az edényt, akkor se csússzon ki belőle a hab. Gépi habverővel ez gyerekjáték. Lényeg, hogy a tojás hideg legyen, akkor keményebb lesz a hab.

Utána áttérek a tojássárgákhoz, 3 evőkanál cukrot teszek hozzá, 1 vanillincukrot, és felverem ezt is habverővel.

Ha szép sima lesz, akkor hozzáadom egyenként a 3 evőkanál lisztet és 1/2 csomag sütőport. Ehhez a mennyiséghez nem kell az egész csomag.
A legjobb, ha a sütőport a liszthez keverjük előbb, és utána azzal együtt a többihez.

Közben gyorsan felvágtam egy fél tábla csokit, jelen esetben egy mazsolás-mogyoróssal dolgoztam. Egy éles késsel pár mm-es csíkokat vágtam, szépen szét fog esni, de az a jó.

Mindezt persze előre is megtehetjük, akkor nem kell közben, főleg, ha gyakorlatlanok vagyunk.

A csokit hozzákeverjük a sárga krémhez, majd utána a tojásfehérje felvert habját hozzákeverem óvatosan egy kenőlapáttal vagy fakanállal a sárga krémhez, vigyázva, lassan, érzéssel, hogy ne törjön össze.

Ezzel kész is a tészta, mehet be egy tepsibe vagy egy őzgerinc formába, jelenleg az utóbbiba. De utólag kiderült, hogy abba kicsit soknak bizonyult, így inkább egy kisebb tepsibe tegyétek. A tepsi kiolajozott és lisztezett legyen, de jó a sütőpapír is az aljára.

A végeredmény az első képen látható!

Szebb is lehetett volna, de kifogyott a gázpalackom, és teatűzhelyen nem jó piskótát sütni, az a kelteknek jó csak inkább, mert túl lassú a piskótához. Ráadásul a lassú sütés miatt a csoki lesüllyedt a tészta aljára, - ami készen már a tetejére került ugye - de rendes sütőnél nem így szokott lenni.
Az íze viszont így is nagyon jó lett!

* Egyéb piskótaötletek:

Ezt a receptet bármilyen ízűvé variálhatjátok, akár kakaóporral, fahéjjal, dióval, vagy keverten.

Két színűt úgy lehet készíteni, hogy a tepsibe töltés előtt kétfelé osztjuk a tésztát, egyikbe kakaóport keverünk. A tepsibe beöntjük az egyiket, majd arra rácsurgatjuk a másikat, és egy kanállal belenyúlva az aljára nyúlva nyolcasokat írunk le. Szép mintás lesz akkor. Hivatalosan ezt hívják márványos piskótának, ha az emlékeim nem csalnak.

Azt is lehet, hogy az egész tiszta kakaó, és a végén ha kihűlt kettévágjuk, és megtöltjük lekvárral vagy csokikrémmel, nutellával, ha nincs más, az is jó. Már aki szereti.

Vagy csak egyszerűen megkenjük a tetejét csokikrémmel vagy nutellával és arra kókuszreszeléket szórunk, nekem az a kedvenc variációm. De ugyanúgy darált diót is szórhatunk rá, vagy mandulaforgácsot...sorolhatnám. Határt csak a fantáziánk és a pénztárcánk szab.

Jó sütést!

A cikket írta: Virág

5 szavazat

Hozzászólások

Megjegyzés:

időrendi sorrend

2011. december 17. 11:21

megtekintés Válasz erre: - 2011. december 17. 10:38

Ez finom Virágom!
De mit sütünk ma? A kandalló tetején nem lehet sütni… :/

Barackot! :)))
 
2011. december 17. 10:38
Ez finom Virágom!
De mit sütünk ma? A kandalló tetején nem lehet sütni… :/
2011. december 15. 20:26

megtekintés Válasz erre: Virág - 2011. december 14. 19:43

Bár az én szememre vetnének ilyesmit! :)

Most nincs vetési időszak. A természet alussza téli álmát. :) De lásd jó szívem, adok a bókból, tied lehet az elfogyok szó az enyém a lassan. :) Használd egészséggel :))))

PuSziVirág
2011. december 14. 19:43

megtekintés Válasz erre: Ailet - 2011. december 13. 23:50

Hú V!

Épp tegnap vetette anyám a szememre, hogy lassan elfogyok!! :) Na ez erős túlzás, pláne így, hogy ilyen recepteket raksz ki!!!! Csokiiiiiii! :)

A

Bár az én szememre vetnének ilyesmit! :)
2011. december 14. 19:40

megtekintés Válasz erre: Tündér - 2011. december 13. 22:55

Köszönjük szépen!

Finomnak néz ki, ha a formája nem is tökéletes! Egy süti legyen finom inkább, mint szép.

Pussz, Tündér

Köszi Tündér! :)
2011. december 13. 23:50
Hú V!

Épp tegnap vetette anyám a szememre, hogy lassan elfogyok!! :) Na ez erős túlzás, pláne így, hogy ilyen recepteket raksz ki!!!! Csokiiiiiii! :)

A
2011. december 13. 22:55
Köszönjük szépen!

Finomnak néz ki, ha a formája nem is tökéletes! Egy süti legyen finom inkább, mint szép.

Pussz, Tündér
Feleségek.hu csevegő

Online felhasználók:

Privát csevegő béta

Csevegő partnerek: