Csokis piskóta recept
Látogatók száma: 882
Piskóta alaprecept & egyéb piskótaötletek!
Sokféleképpen variálható piskóta alaprecept. Ezúttal csokival * Lépésről lépésre
Az előbb sütiféléket keresgéltem a neten, és bevallom eléggé megéheztem a képek nézegetése közben, mivel találtam is pár egyszerűt. Talán még híztam is közben. Amit most megmutatok nektek, az anyu egyszerű sütijeinek az egyike, amit megvariáltam egy kis csokival.
A piskóta alaprecept szabálya, hogy ahány tojás, annyi kanál liszt és annyi kanál cukor kell bele, és az elmaradhatatlan sütőpor.
Most 3 tojásból készítettem a piskótát.
Hozzávalók tehát:
3 tojás
3 kanál liszt
3 kanál cukor
fél csomag sütőpor
1 csomag vanillincukor
Fél tábla csoki - amilyet szeretünk
Tehát: három tojás sárgáját különválasztom a fehérjéktől.
Külön tálba teszem őket.
Először a tojásfehérjékből kemény habot verek, olyan legyen, hogy ha fejre állítom az edényt, akkor se csússzon ki belőle a hab. Gépi habverővel ez gyerekjáték. Lényeg, hogy a tojás hideg legyen, akkor keményebb lesz a hab.
Utána áttérek a tojássárgákhoz, 3 evőkanál cukrot teszek hozzá, 1 vanillincukrot, és felverem ezt is habverővel.
Ha szép sima lesz, akkor hozzáadom egyenként a 3 evőkanál lisztet és 1/2 csomag sütőport. Ehhez a mennyiséghez nem kell az egész csomag.
A legjobb, ha a sütőport a liszthez keverjük előbb, és utána azzal együtt a többihez.
Közben gyorsan felvágtam egy fél tábla csokit, jelen esetben egy mazsolás-mogyoróssal dolgoztam. Egy éles késsel pár mm-es csíkokat vágtam, szépen szét fog esni, de az a jó.
Mindezt persze előre is megtehetjük, akkor nem kell közben, főleg, ha gyakorlatlanok vagyunk.
A csokit hozzákeverjük a sárga krémhez, majd utána a tojásfehérje felvert habját hozzákeverem óvatosan egy kenőlapáttal vagy fakanállal a sárga krémhez, vigyázva, lassan, érzéssel, hogy ne törjön össze.
Ezzel kész is a tészta, mehet be egy tepsibe vagy egy őzgerinc formába, jelenleg az utóbbiba. De utólag kiderült, hogy abba kicsit soknak bizonyult, így inkább egy kisebb tepsibe tegyétek. A tepsi kiolajozott és lisztezett legyen, de jó a sütőpapír is az aljára.
A végeredmény az első képen látható!
Szebb is lehetett volna, de kifogyott a gázpalackom, és teatűzhelyen nem jó piskótát sütni, az a kelteknek jó csak inkább, mert túl lassú a piskótához. Ráadásul a lassú sütés miatt a csoki lesüllyedt a tészta aljára, - ami készen már a tetejére került ugye - de rendes sütőnél nem így szokott lenni.
Az íze viszont így is nagyon jó lett!
* Egyéb piskótaötletek:
Ezt a receptet bármilyen ízűvé variálhatjátok, akár kakaóporral, fahéjjal, dióval, vagy keverten.
Két színűt úgy lehet készíteni, hogy a tepsibe töltés előtt kétfelé osztjuk a tésztát, egyikbe kakaóport keverünk. A tepsibe beöntjük az egyiket, majd arra rácsurgatjuk a másikat, és egy kanállal belenyúlva az aljára nyúlva nyolcasokat írunk le. Szép mintás lesz akkor. Hivatalosan ezt hívják márványos piskótának, ha az emlékeim nem csalnak.
Azt is lehet, hogy az egész tiszta kakaó, és a végén ha kihűlt kettévágjuk, és megtöltjük lekvárral vagy csokikrémmel, nutellával, ha nincs más, az is jó. Már aki szereti.
Vagy csak egyszerűen megkenjük a tetejét csokikrémmel vagy nutellával és arra kókuszreszeléket szórunk, nekem az a kedvenc variációm. De ugyanúgy darált diót is szórhatunk rá, vagy mandulaforgácsot...sorolhatnám. Határt csak a fantáziánk és a pénztárcánk szab.
Jó sütést!
A cikket írta: Virág
Hozzászólások
időrendi sorrend
Válasz erre:
Ez finom Virágom!
De mit sütünk ma? A kandalló tetején nem lehet sütni… :/
De mit sütünk ma? A kandalló tetején nem lehet sütni… :/
Válasz erre: Virág
Bár az én szememre vetnének ilyesmit! :)
PuSziVirág
Válasz erre: Ailet
Hú V!
Épp tegnap vetette anyám a szememre, hogy lassan elfogyok!! :) Na ez erős túlzás, pláne így, hogy ilyen recepteket raksz ki!!!! Csokiiiiiii! :)
A
Válasz erre: Tündér
Köszönjük szépen!
Finomnak néz ki, ha a formája nem is tökéletes! Egy süti legyen finom inkább, mint szép.
Pussz, Tündér
Épp tegnap vetette anyám a szememre, hogy lassan elfogyok!! :) Na ez erős túlzás, pláne így, hogy ilyen recepteket raksz ki!!!! Csokiiiiiii! :)
A
Finomnak néz ki, ha a formája nem is tökéletes! Egy süti legyen finom inkább, mint szép.
Pussz, Tündér