Én és a konyhaművészet
Látogatók száma: 96
Biz' Isten, kezdem magam szégyellni! Vannak olyan műsorok, amelyeket már meg sem merek nézni, mert lépten-nyomon rávilágítanak gyarlóságaimra.
Egyik ilyen műsor a Konyhafőnök. Mivel nagyon szeretek főzni, több részt is megnéztem belőle, gondoltam, tanulni sosem szégyen, talán ragad még rám valami újdonság. De lelkesedésem egyre inkább lanyhult. Ennek oka nem más, mint a versenyzők által feltálalt ételek.Csodálatosan néztek ki, művészi elrendezésben, az a kis valamik, amik a tányérokon voltak.
Csak én vagyok ilyen megátalkodott? Sosem voltam nagyétkű, de azok az adagok ott a tányérokon igenis zavartak. Miniatűr képek, amelyeket nagyítóval kell nézni.
Elképzeltem, hogy anno, amikor szegény férjem hazajön munkából-agrárember lévén szerette a földet túrni szabadidejében-szóval hazajön a szőlőkapálásból ebédelni és én meleg szeretettel eléteszek két kanál levest, meg valami kis micsodát, de azt mutatósan, ahogy illik, Rögtön mondta volna, hogy vigyem át a szomszéd Marinak, mert ő művész-lélek, neki elég lenne, de ő nem tányért akar enni, hanem ebédet. Pedig ő is elég káka-bélű volt.Abba már bele sem merek gondolni, mit szólna egy ilyen ebédhez egy útépítő vagy acélmunkás...
Minden elismerésem a konyhaművészeké. Mert ez is a művészetek egyik ága. Ebből kifolyólag dupla elismerésem azoknak az asszonyoknak, akik naponta főznek a családnak. Először is, már az is művészet, hogy megtudják venni az ebédrevalót, másodszor, azt finoman és izlésesen elkészíteni és kitálalni úgy, hogy jóllakjon a család. Mert kinek telik manapság arra, hogy elmenjen egy étterembe és amolyan,-a versenyzők által feltálalt apró finomságot drága pénzen a szemével elfogyassza? Egy vékonyka szelet húst, alatta egy kanál valamilyen szósszal, a tányér szélén három szem ribizli-bogyóval? Nem mondom, jól néz ki, de miközben az ember szeme hízik, a gyomra változatlanul korog.
Tudom, a konyhaművészethez is kell tehetség, fantázia, gyakorlat. De én, esendő ember hajlandó vagyok minderről lemondani egy nagytányér marhapörkölttért galuskával és uborkasalátával...
Ilona
Kép: net
A cikket írta: Ilona
Hozzászólások
időrendi sorrend
Válasz erre: Sanda
Köszönöm mindenkinek.
Helyreállt a világ rendjébe vetett hitem.
Válasz erre: Sanda
Ezennel versenyt hirdetek az olvasók között.
Már egy hónapja nincs gáz a társasházunkban gázvezeték felújítás miatt.
Nekem olyan tűzhelyem van, ahol gázzal lehet főzni, viszont a sütője villannyal működik.
Tehát főzni nem tudok, de sütni igen.
A feladat: kreatív zöldséges-húsos egytálétel, melyet főzés nélkül, a sütőben lehet elkészíteni.
Nagyon várom ízgazdag, harmonikus ételrecepteiteket,ugyanis torkig vagyok már a kifőzdék unalmas ételeivel.
Egyébként nekem hasonló okok miatt kellett a tűzhelyemet kicserélni, csak nálam a villanysütő ment tönkre, egyszer javítattam, de kis idő múlva ugyanez történt...:(
Válasz erre: emillio
Drágáim!
Nagyon belelovaltátok magatokat a Konyhafőnök
tv műsorba! Annak a műsornak a célja a szórakoztatás,
azon belül a versenyzés! Ha valami feladatot alkotnak a
versenyzők, annak dekoratívnak kell lenni, és ehetőnek!
A három ítész a kivitt tányérokat csak megszagolja, szemre
vételezi a formáját, belepiszkál, esetleg egy falatot megkóstol!
Akkor mi a fittyfenének kellene nagyobb adag? Ez csak egy
verseny! Az éttermekbe azért nagyobb adagokat adnak!
Üdvözlöm a fakanalatokat: emillio
Egyebkent tenyleg jol elszorakozunk ezen a Konyhafonok musoron. Mar megerte. :D
Válasz erre: Sanda
Köszönöm mindenkinek.
Helyreállt a világ rendjébe vetett hitem.
<3 = szivecske
Vagyis :D <3
Nagyon belelovaltátok magatokat a Konyhafőnök
tv műsorba! Annak a műsornak a célja a szórakoztatás,
azon belül a versenyzés! Ha valami feladatot alkotnak a
versenyzők, annak dekoratívnak kell lenni, és ehetőnek!
A három ítész a kivitt tányérokat csak megszagolja, szemre
vételezi a formáját, belepiszkál, esetleg egy falatot megkóstol!
Akkor mi a fittyfenének kellene nagyobb adag? Ez csak egy
verseny! Az éttermekbe azért nagyobb adagokat adnak!
Üdvözlöm a fakanalatokat: emillio
Helyreállt a világ rendjébe vetett hitem.
Válasz erre: Tündér
Láááányok, most megéheztem , van valakinek dugiban egy kis székelykáposztája? Tejfölösen, rizzsel, bárhogy jöhet!
Az éttermi "van is meg nincs is" valami a tányéron lehet, hogy nagyon szép és nagyon művészi, de maximum becsukott szemmel eszem a félresikerült nokedlit a pörkölttel :D
Pussz,
Tündér
Válasz erre: Sanda
Felőletek aztán éhen is halhat az ember.
Válasz erre: Sanda
Felőletek aztán éhen is halhat az ember.
Válasz erre: Sanda
Felőletek aztán éhen is halhat az ember.
Már egy hónapja nincs gáz a társasházunkban gázvezeték felújítás miatt.
Nekem olyan tűzhelyem van, ahol gázzal lehet főzni, viszont a sütője villannyal működik.
Tehát főzni nem tudok, de sütni igen.
A feladat: kreatív zöldséges-húsos egytálétel, melyet főzés nélkül, a sütőben lehet elkészíteni.
Nagyon várom ízgazdag, harmonikus ételrecepteiteket,ugyanis torkig vagyok már a kifőzdék unalmas ételeivel.
Válasz erre: Tündér
Láááányok, most megéheztem , van valakinek dugiban egy kis székelykáposztája? Tejfölösen, rizzsel, bárhogy jöhet!
Az éttermi "van is meg nincs is" valami a tányéron lehet, hogy nagyon szép és nagyon művészi, de maximum becsukott szemmel eszem a félresikerült nokedlit a pörkölttel :D
Pussz,
Tündér
Az éttermi "van is meg nincs is" valami a tányéron lehet, hogy nagyon szép és nagyon művészi, de maximum becsukott szemmel eszem a félresikerült nokedlit a pörkölttel :D
Pussz,
Tündér
Nem tudom, Ti hogy vagytok vele, de nekem nem tetszenek ezek a tetovált karok,
amivel kevergetik az ételt.
És egyikükön sincs fejfedő,ez nem higiénikus!
Válasz erre: zsoltne.eva
http://www.felesegek.hu/naplo/bejegyzesek/vadasmartas-ahogy-en-keszitem_9956
Cathy kérése mindig ilyen gyorsan teljesüljön!
:-)
<3
Válasz erre: zsoltne.eva
Cathy!
Ha egyszer elkészíted a vadasmártást, mindig azt szeretnél enni. Először otthon ettem, ahogy anyukám készítette és az íze máig is a számban maradt, nem tértem el attól, ahogyan tőle láttam, csak némileg és igen gyakran készítem a mai napig. Neki nem volt turmixgépe, ő a megfőtt zöldségeket (sárga és fehérrépa) egyszerűen villával törte össze. A mártás állaga ettől függően lesz más, selymesebb, de az íze ugyanaz... Szívesen megosztom veled, ha akarod, de a keresőbe, ha beírod (vadasmártás) feljön neked és lépésről-lépésre követve közel azt éred el...
Válasz erre: Ilona
Nekem is egyik kedvenc kajám a vadas, marhahússal...
Cathy kérése mindig ilyen gyorsan teljesüljön!
:-)