újabb események régebbi események további események
22:11
Tündér módosította a naplóbejegyzését
22:10
Tündér új bejegyzést írt a naplójába
11:47
EKbvtIaARmVg regisztrált a weboldalra
18:55
Arnold91 új bejegyzést írt a naplójába
00:18
Arnold91 módosította a naplóbejegyzését
00:03
Arnold91 új bejegyzést írt a naplójába

Fekete-erdő torta, ahogy én készítem

Látogatók száma: 398

Pár hónapja kacérkodom a tortakészítés fortélyaival. Eddig csak nézegettem, meg itthonra csináltam párat, de azok még nagyon kezdetlegesek voltak. Azóta lett egy mesterem, plusz a netről kezdtem ötleteket meríteni. Lásd, alább.

Az úgy alakult, hogy van egy barátnőm, aki profin készít tortákat. De ő már ilyen marcipános csupacsodákat, saját kezűleg gyártott díszítéssel, cukorvirágokkal, mindennel, ami egy tortára csak kell. Évek óta sóvárogva néztem a cukrászokat, a hobbistákat, akiknek a keze alól kikerülnek ezek a gyönyörűségek. Eddig Levi miatt nem nagyon volt időm ezzel foglalkozni, de most kedvet kaptam, hogy kipróbáljam magam.
A fiam két éves születésnapjára csináltam az elsőt, gesztenyés krémmel töltve, kívül tejszínnel és pár marcipánvirággal a tetején. Nem lett rossz, sőt, másnapra el is fogyott, ekkor belelkesedtem, vártam az alkalmat, kinek csinálhatok még. Minden hétvégén ugye nem süt az ember lánya tortát, szét kellett néznem az ismerettségi körben, kinek lesz születésnapja.
Az alkalom nem is lehetett volna kedvezőbb, épp a tortakészítő barátnőmet tudtam ma meglepni egy jól sikerült tortával.

Egy fekete-erdő ízűre esett a választásom, az elég dekoratív kívül, belül, már a látványra is adni kell. :)

Íme, a recept, ha valaki megkívánná:

Piskóta:

30 dkg liszt
6 tojás
tojásonként 7 dkg cukor
1 dl olaj
1 dl tej
1 sütőpor

A tojásokat a cukorral kikeverjük, majd hozzáadjuk a lisztet, a sütőport, az olajat és a tejet. Előmelegített sütőbe teszem, majd mikor feljött a tészta, a sütőt visszaveszem a legkisebb fokozatra, hogy a belseje is jól átsüljön. A fekete-erdő tortának elvileg kakaós a piskótája, de ez most a házi tojástól olyan szép sárga lett, hogy vétek lett volna bekakaózni.

Krémek

Meggykrém:

20 dkg magozott meggybefőtt
10 dkg cukor (én most ezt elhagytam, mert elég édes volt a befőtt)
2 tojás fehérje kemény habbá verve
1 ek. étkezési keményítő

Csokikrém:

2 csomag csokipuding
5 dl tej
5 ek. cukor
Hagyományos módon pudingot főzünk, jó sűrű lesz, hagyjuk kihűlni, majd keményre felvert tejszínhabbal lazítjuk, ez érzés szerinti mennyiség, de ne legyen nagyon lágy, mert akkor elfolyik a töltésnél.

A harmadik féle krém az sima tejszínhab, szintén jó keményre felverve. Érdemes Hulala tejszínt venni, kicsit drágább, de stabil és nem kell bele cukor. Ebből fél liternyi kiszerelésűt használtam, a maradékkal lehet bevonni, majd bogyókkal díszíteni.

Ha a piskóta kisül, gyorsan a feje tetejére állítom, úgy hagyom kihűlni, és akkor, ha esetleg a teteje púpos lenne, az a rész fog alulra kerülni, és már nem is púpos.
Egy-egy bátor suhintással háromfelé vágom a lapot.
A kerek kapcsos tortaformát, amiben sült a piskóta, megint összeszerelem, és az aljára rakom az első lapot. Fogom a csokikrémet, habzsákból körbe a szélén húzok egy csíkot, legalább 3 cm vastagon. Majd ugyanígy, befelé haladva, a tejszín következik, majd a meggykrém. Ismét a csokikrém, addig váltogatjuk, míg van hely. Sajnos ezt a fázist az idő hiánya miatt nem fényképeztem le, de mint egy céltábla, úgy kell kinéznie :)
Ha kész, rárakom a második lapot, ott ugyanez az eljárás, annyit módosítunk rajta, hogy most tejszínnel kezdünk, meggyel folytatjuk és a csoki lesz a harmadik, mert amikor kész a torta, felvágva így szép kockás lesz a szelet.

Ha ez is kész, rárakjuk a fedőlapot, annak a tetejét bekenjük tejszínhabbal, és pár órára hűtőbe tesszük, hogy a krémtől összeálljanak a lapok, összeérjenek az ízek.

Az idő leteltével óvatosan egy késsel körbevágom a forma szélénél, hogy a tészta biztosan elváljon onnan, majd leszedem a formát róla.
Az oldalára felviszem a tejszínhabot, majd csokiforgácsot, esetleg tortadarát simítok rá óvatosan.
A tetejére bogyókat nyomok tejszínből, majd olvasztott, csurgatott csokival kriszkraszokat rajzolok rá.
De ez igény szerint változhat, van, aki csak tejszínnel, van, aki mással díszít. A tejszínbogyók tetejére egy-egy szem meggyet rakok.

Kicsit macerás az elkészítése, főleg, egy olyan kezdőnek, mint én, de látni az örömöt annak az arcán, akinek készült, ez még az összemaszatolt konyhát is bőven megéri! :)

Kívánok jó étvágyat hozzá!

A cikket írta: anubis

7 szavazat

Hozzászólások

Megjegyzés:

időrendi sorrend

Nem jó. Nincs itt. :(
A teletortálást felejtetted ki.
Hát... Anya.... Jöhet! :)

megtekintés Válasz erre: anubis

Mifelénk az elefántkönnycseppben banán van :)

Egyelőre hobbi szinten szeretném csak csinálni a tortázást, és mivel elég költséges hobbi, még nagyon az elején vagyok, apránként szerzem majd be az eszközöket. Ez még olyan félnomád körülmények között készült megfelelő eszközök híján.
A marcipán és az egyéb anyagok, dekorációs cuccok áráról ne is beszéljünk, de majd lassan :)

Ja, a tulajdonos azt mondta, már estére el is fogyott. Mondjuk, nálunk se lenne ideje megromlani :)
A habos sütid receptjét leírod nekem? A gyümölcsös dolgokat is szeretjük! :))

Most, hogy így mondod, emlékszem, valóban, banános volt az a torta... A munkatársnőm nagyon ügyesen művelte ezt. A csodájára jártunk valamennyien (sokan voltunk rá). Meg is ettük mind egy szemig. Mert ráadásul egy aranyos teremtés volt.
Rég volt ám ez már! Azt sem tudom mi van vele? Megettük?

Nekem sincsenek eszközeim tortához. Az a köralakú pl. Gyümölcstortához mondjuk van, de az is már a múlté.

Én nem mondom, hogy új legyen. Jó az a régi, de a torta az kerek legyen! Nem téglalap alakú.

(Ez a téma kimeríthetetlen lenne! Én tudom. Jöhet minden, ami főzött krémből van kreálva! A vajas krémet nem szeretje... az nekem túl tömény.)

Le a kalappal a cukrászok előtt! Kész üzem! Én pályát tévesztettem. A nővérem igazán maradhatott volna még kicsivel tovább ott, ahol befogadták.
Az előnyét élveztem egyszer, egy látogatás alkalmával.
Minden maradék krémes, egy tálcán landolt, elém tette! Hát ne tudd meg, volt annak nagy foganatja! Nem is értem, miért lett ennek egyszer vége? Én nem untam volna meg! :-)

Nem írok receptet, mert minden csak rajtad múlik és a felhozatalon, ami nem olcsó mulatság kicsiben, nagyban. Ha meg akarjuk adni a módját, semmit nem sajnálunk belőle.

Annyi sok szépség van a világon, amit jobb elfelejteni! Hát ez is közéjük tartozik! Akkor viszont mi marad nekünk, édes szájúaknak? :-)

megtekintés Válasz erre: zsoltne.eva

Nagyon ügyes vagy Anubis! Gusztára sikerült a tortád és biztosan nagyon finom is. Látszik rajta. Valamikor réges-régen én is szerettem malackodni. Nem számított, hogy macerás, ki kellett próbálnom mindent, amit egy-egy névnapi buli alkalmával a munkatársaim készítettek. Még mindig emlékszem egy elefánt könnycsepp tortára, aminek attól a neve, hogy hatalmas kecskecsöcsű szőlőszemmel díszített torta volt.
Abban az időben bármit készítettem, hatalmas volt a siker! Hogy ennek miért lett vége? Kettőt találhatsz. :-)
Az egyik oka, hogy mindig a saját gyönyörűségemre kreáltam ezeket az édes csodákat és mivel igen édesszájú voltam, talán még vagyok is, de már csak szemezek velük, az utolsó szemig meg is ettem. Állandóan rájártam.

Szóval csak kísérletezgess. Nehogy úgy járj, mint én, azt sem tudom mikor ettem utoljára tortát? Na jó, habos sütit azt pár napja sütöttem. Semmi macera. Egyszerű, gyors és igen finom és amilyen sokféle idény gyömölcs van, minden nap el tudnám képzelni...

Mifelénk az elefántkönnycseppben banán van :)

Egyelőre hobbi szinten szeretném csak csinálni a tortázást, és mivel elég költséges hobbi, még nagyon az elején vagyok, apránként szerzem majd be az eszközöket. Ez még olyan félnomád körülmények között készült megfelelő eszközök híján.
A marcipán és az egyéb anyagok, dekorációs cuccok áráról ne is beszéljünk, de majd lassan :)

Ja, a tulajdonos azt mondta, már estére el is fogyott. Mondjuk, nálunk se lenne ideje megromlani :)
A habos sütid receptjét leírod nekem? A gyümölcsös dolgokat is szeretjük! :))
Nagyon ügyes vagy Anubis! Gusztára sikerült a tortád és biztosan nagyon finom is. Látszik rajta. Valamikor réges-régen én is szerettem malackodni. Nem számított, hogy macerás, ki kellett próbálnom mindent, amit egy-egy névnapi buli alkalmával a munkatársaim készítettek. Még mindig emlékszem egy elefánt könnycsepp tortára, aminek attól a neve, hogy hatalmas kecskecsöcsű szőlőszemmel díszített torta volt.
Abban az időben bármit készítettem, hatalmas volt a siker! Hogy ennek miért lett vége? Kettőt találhatsz. :-)
Az egyik oka, hogy mindig a saját gyönyörűségemre kreáltam ezeket az édes csodákat és mivel igen édesszájú voltam, talán még vagyok is, de már csak szemezek velük, az utolsó szemig meg is ettem. Állandóan rájártam.

Szóval csak kísérletezgess. Nehogy úgy járj, mint én, azt sem tudom mikor ettem utoljára tortát? Na jó, habos sütit azt pár napja sütöttem. Semmi macera. Egyszerű, gyors és igen finom és amilyen sokféle idény gyömölcs van, minden nap el tudnám képzelni...
Feleségek.hu csevegő

Online felhasználók:

Privát csevegő béta

Csevegő partnerek: