újabb események régebbi események további események
21:08
Tündér új bejegyzést írt a naplójába
11:33
Arnold91 módosította a naplóbejegyzését
11:26
Arnold91 új bejegyzést írt a naplójába
11:16
Tündér új bejegyzést írt a naplójába

Ff. gasztroblogger bajai pontyhalászléje

Látogatók száma: 216

Egy kis pecázás a haverokkal, horgászat kedvelő ff. gasztrobloggereknek... másnapra a csali, bajai pontyhalászlévé válik...

Éhes Simon ponttyal álmodik. Ha az ember imádja a horgászatot, akkor ugye ez az álom hamar valósággá válhat. (Aki meg nem, az nézzen meg pár horgászoldalt a neten, ekkor álmában is halak fognak úszkálni a szeme előtt.)
A pontyhalászlé elkészítésének receptjéhez az első, hogy keressünk pár megszállott horgász havert. Mondjuk el nekik, hogy mi csak szeretjük a pecázást, de elhivatottságot érzünk rá, hogy megtanuljuk a mesterfogásokat. Így kérjük meg a legnaivabbat, hogy szívesen megnéznénk, hogyan is működik ez a dolog egy profinál. Ha nagyon be akarunk vágódni a kiszemeltnél, akkor lehetőleg a googleban tájékozódjunk egy-két szakszóról (írjuk be, hogy hal, és dobálja a találatokat, mint sekrestyés a keresztet). Ezt tenyerünkbe írjunk fel puskaként (úgyis elfelejtenénk), és a horgászat megkezdése után -fél órás beosztással-, kérdezzünk rá a barátunknál, hogy ezekről neki mi a véleménye? A horgászok az az állatfajta, akiket a saját önbecsülésükkel lehet legkönnyebben kondérba főzni. Minden horgász megszállottan büszke a legnagyobb kifogott halára vagy a legfinomabb általa elkészített halászlére. Ha a beetetést már végrehajtottuk -a tenyerünkbe írt csalikkal, tenyerünkből eszik a mesterünk-, akkor egy jól megfontolt célzással, rátérhetünk a korgó gyomrunkra is. Mivel a sors a halászlé készítés maestrojához sodort bennünket (akármelyik haverunkat is választottuk ki áldozatul), így szinte nekünk kell szabadkoznunk, hogy de mi nem azért mondtuk, hogy meghívást kapjunk (dehogynem)!
Egy rossz hírem van az éhes gyomrúaknak. A halászlé hosszú főzésű étek. Általában nem aznap lesz belőle valami. A meghívást másnapra vagy éppen hétvégére várhatjuk. Jó hír éhes ff. gasztrobloggerek részére, hogy nincs az a horgász, aki játszana a hírnevével, ezért akkora viszont biztosan.

Amikor megérkezünk, a barátunk már előkészült a fogadásunkra. A kis szilva- vagy körte pálinka a kapuban vár bennünket. A hozzávalókat már rég bevásárolta. Csak hogy lássátok, nem vagyok egy született hímsoviniszta (de legalább is a haverom nem az), azokat ő vette saját kezűleg. ("Igazi horgász nem bíz semmit a nőjére!")

Hozzávalók négy személyre:
2-2,5 kilogramm megtisztított, általunk fogott (legalább is láttuk, hogy kifogták) friss ponty és egyéb apró hal
3-nál több nagy darab vöröshagyma
só ízlés szerint, körülbelül 4 evőkanál
édes-nemes piros paprika, ha van otthoni saját őrlésű, az a legjobb
2-2,5 liter csapvíz
1 kis doboz konzerv paradicsompüré
1 deci száraz vörösbor... a maradékot majd megisszuk főzés közben, hogy kivegyük a részünket a főzésből
4-5-6 darab erős cseresznyepaprika
1 csomag bajai halászlétészta

A készítés:
Az alaposan megtisztított pontyot (és pár egyéb másfajta halat, törpeharcsa, csuka, keszeg...; legalább 3/4 része azonban ponty legyen) nagyjából 5 mm-enként beirdaljuk (gyengébb ff. gasztrobloggerek kedvéért, 3-4 mm mély bemetszést végzünk a hal húsába a hasürege felől, a bordákra merőlegesen, így apróra vágjuk a szálkákat), majd felszeleteljük és darabonként besózzuk úgy, hogy az irdalások közé is elegendő só kerüljön. Legalább 2-3 órát hagyjuk állni a sóban. Természetesen a sózást akkor végezte el a horgász haver, mielőtt mi megjöttünk volna (erről a műveletről csak elbeszélése alapján írok). A sózást akkor csinálta a profi szakácsunk jól, ha a főzés közben további sót nem vagy csak minimális mennyiségben kell a léhez adnunk. A halikrát, tejet, esetleg további belsőségeket külön tesszük és nem sózzuk. A vöröshagymát megtisztítjuk. Ezután apró kockákra vagdossuk és a bogrács aljára tesszük.
Amikor elkészültünk az előkészítéssel, jöhet a menet. A hagymára ráöntjük a vizet és erős tűznél felforraljuk. A forrástól számolt 5 perc leteltével belehelyezzük a halszeleteket a bográcsunkba. Miután ismét felforrt a lé, rászórjuk a pirospaprikánkat és -könnyes szemmel- a cseresznyepaprikát is feláldozzuk. Ezt követően 8-10 perc múlva rátesszük a paradicsompürét és a vörösbort (ugye azt a kis decit, ami még maradt az üvegünk alján), valamint a belsőségeket is hozzáadjuk.
A halhús forrásától számítva 30-40 perc szükséges a halászlé elkészültéig. Közben sós vízben kifőzzük a tésztát. A halszeleteket külön tálcára tesszük.
A halászlét pedig a tésztára öntve tálalva kapjuk.
Megjegyzés, a bajai halászlé egy nagy hagyományokkal elkészített étel, sok apró trükkel. Ezért kérnünk kell barátunkat, hogy még párszor jöhessünk el hozzá, természetesen csak megnézni a mesterfogásokat...

Jó étvágyat hölgyeim és uraim!

A cikket írta: Simon

3 szavazat

Hozzászólások

Megjegyzés:

időrendi sorrend

megtekintés Válasz erre: zsoltne.eva

Kedves Simon!

Írni tucc, az már biztos, de hogy horgászni is, abban nem vagyok annyira, de nem is ez a fontos. Mi van akkor, ha ilyen élményben még nem volt részem, de ettől függetlenül igyekeztem a magam kedvére ehető és élvezhető hallét produkálni a hozott anyagból. Volt idő, amikor készre puccolva... volt hogy nekem kellett fejbe vágni, azt sem mindegy hol? Te nem is hiszed, hogy hányan álmodunk ponttyal, mert szeretjük. :-)

Puszi,
Éva

Éva! Tudok én sok mindent. Főzni legkevésbé ;-) De ezért lettem blogger.
Simon
Kedves Simon!

Írni tucc, az már biztos, de hogy horgászni is, abban nem vagyok annyira, de nem is ez a fontos. Mi van akkor, ha ilyen élményben még nem volt részem, de ettől függetlenül igyekeztem a magam kedvére ehető és élvezhető hallét produkálni a hozott anyagból. Volt idő, amikor készre puccolva... volt hogy nekem kellett fejbe vágni, azt sem mindegy hol? Te nem is hiszed, hogy hányan álmodunk ponttyal, mert szeretjük. :-)

Puszi,
Éva
Köszi a hozzászólásokat, inkább hívjatok meg egy ebédre, de jól esett, különösen a tündér! Vállalom megírom :DDDDD
simon
Ó, magamat nem lehet pontozni???? Mi ez már önkényterror?
simon
Szia, Simon!

Tizenöt évig horgásztam, de nem szeretem a halat!
Szerencsére, a barátaim igen!

Üdv: Yolla
Tisztelt Simon!
Nevetés közben éhes lettem. Az egyik kedvencemet főzték.
Bokor
Szia Simon!

Ízletes és humoros a mai cikked! Köszönjük!

Pussz,

Tündér
Feleségek.hu csevegő

Online felhasználók:

Privát csevegő béta

Csevegő partnerek: