Ff. gasztroblogger csőben sült brokkolis csirkéje
Látogatók száma: 865
Nincs jobb az ingynél! A ff. gasztrobloggerek álom ebédjét dobjuk ma össze. Figyeljetek bloggertársak!
Éhes Simon csőben sült csirkével álmodik... Csakhogy ne vessétek a szememre, hogy én folyton-folyvást kihasználom a barátaimat, így ma ők megmenekülnek a korgó gyomromtól. Ezen a szép vasárnap délelőtti napon, az egyik ügyfelünket húzzuk csőbe. Géza gazdához látogatunk el, hogy annak egy termékét teszteljük, az élőállatot, a frissen levágott csirkét. A hozzáadott brokkoli és a kupica pálinka, csak hab lesz a csirke véres torkán.
Az első lépésként felhívjuk Géza gazdát, hogy nagy baj van. Elmondjuk neki a tényállást, hogy a beszállító nem fogadja el a méreten aluli csirkéit. Mindezt a hitelesség kedvéért ijedten és levegőért kapkodva adjuk elő. Vázoljuk, hogy a következő szállítmányról most mondjon le, a megrendelő tajtékzik, már látni se akar több GG-csirkét. Amikor Géza gazda hangja remegni kezd, hogy de ő már bemélyhűtötte a következő exportcsirkét, ami a kamiont várja, akkor essen meg rajta a szívünk, és mondjuk, hogy esetleg egy megoldás talán mégis lenne... és várjuk a kérdést!
"Mi kedves Simon?"
Kedves ff. gasztrobolggerek, itt kezdődik a csirke csőbehúzása. Sok főző blogon magyarázzák ezt női kollégáim... miként süssünk, főzzünk... De mi ff-ak tudjuk, hogy a sütés-főzés lényege, az étkezés. A hozzá vezető út pedig, nem edényekkel és sütőkkel, hanem fortélyokkal van kikövezve.
Akkor lássuk Géza bátyánk csőben sült brokkolis csirkéjének hozzávalóit:
Először is végy egy okos ff. gasztrobloggert. Az mondja el Géza gazdának, hogy a szállításnak egy eshetősége talán maradt. A helyszíni jegyzőkönyv. Ecseteljük, hogy az ügyfél a nyers csirkék víztartalmát kifogásolta. "Túl sok volt az ICE a csirkében", így egyszerűen egy próbamérést kell eszközölni. Amikor azt kérdezi a gazda, hogy azt "Hogyan?", akkor csak mosolyogjunk a telefonvégen a bajszunk alatt, és csak ennyit mondjunk: "Gyere értem Géza bátyám, hogy ne kelljen részegen hazavezetnem, a többit majd nálad elmondom."
Ezek voltak, amit GG asszonykája hozzárakott a csőben sült csirkénkhez:
1 darab csavaros agyú ff. gasztroblogger
1 darab jegyzőkönyv
25 dekagramm csirkemellfilé
20 dekagramm mirelit brokkolirózsa
10 dekagramm vaj vagy margarin
3 evőkanál liszt
2 deciliter tej
2 deciliter főzőtejszín
Géza szerinti só
ízlés szerinti bors
kevés szerecsendió
2 gerezd fokhagyma
10 dekagramm sajt
nu meg kis pálesz és házi termelésű bor, az éhes ff. népnek.
Amikor elmagyaráztam Géza bátyámnak, hogyan is készül a jegyzőkönyv. Leesett neki a tantusz.
- Lemérjük sütés előtt a csirkét és utána. Géza bátyám te a kezembe adod a nyers jószágot, én ráállok a mázsára. Miután az asszony megcsinálta nekünk a csőben sült brokkolis csirkét, ismét lemázsáljuk magunkat. És ha a súlyunk megfelelő - itt kacsintunk -, akkor erről jegyzőkönyvet készítünk, és már indulhat is a szállítmány.
Ahogy iszogattunk, hogy azzal is növeljük a mérendő kilóink számát, Klára asszony készítette az ebédet. A csirkemellet vékony szeletekre vágta, a mi ízlésünk szerint sózta, borsozta és a margarin felén nagy lángon hirtelen megsütötte. Közben a brokkolirózsákat fagyott állapotban forró sós vízben megfőzte. Amíg átsültek a húsok, addig a brokkoli is félpuhára főtt. Ez körülbelül tíz perc lehetett, mert addig fogyott el a jó kis házi pálinka, amit Géza bátyánk töltögetett nekünk. Ezután egy kivajazott tűzálló tálba tette a csirkeszeleteket, rá a brokkolit és rászelte a nyers fokhagymát. A serpenyőbe, amiben a hús sült beletette a margarin megmaradt részét, és amikor megolvadt rákanalazta a lisztet és ügyesen elkeverte. Ehhez a tejet és a tejszínt apránként adagolta, míg krémes mártást nem kapott. Azt hiszem, hogy ezt nevezik a hölgy kollégák "besamel" mártásnak. Sóval, borssal fűszerezte azt. A serpenyőben előzőleg sült csirkehús pikáns ízt adott a löttynek. Végül egy pár csipet szerecsendióval meg is fűszerezte azt. A forró mártást a brokkolis csirkemellre öntötte, ráreszelte a sajtot, és betolta az előmelegített sütőjébe.
Körülbelül húsz percet borozgattunk közben, mikor az asszonyság kivette a sütőből az ínycsiklandozó ételt. A sajt már szépen megsült a csirkénk tetején. Krumplipürét készített, és azzal tálalta nekünk. A jegyzőkönyvből kimaradt ananász szeletek díszítették még a csőbehúzott gazdánk csirkéjét.
A mérési jegyzőkönyvet elkészülte után, indulhatott a szállítmány Bruckenbüchnerbe. Mi meg félpityókásan, hazaszállíttattuk magunkat Géza gazda feleségével Budapestre.
Jó étvágyat hölgyeim és uraim!
A cikket írta: Simon
Hozzászólások
időrendi sorrend
Válasz erre: Pinokkió
Üdvözlégy mágus!
Hogy neked mindig tele lesz a hasad???
Üdv,
Pí.
Simon
Válasz erre: Tündér
Simon, te egy huncut gasztroblogger vagy ám!
Mindig olyan érzésem van a cikkeid végére, mintha egész nap te fáradoztál volna az ételek elkészítésével.
Lehet, hogy ezért tetszenek annyira a receptjeid? ;-)
Pussz,
Tündér
Simon
Válasz erre: Kirka
Simon! Engem nem nyertél meg. Mi lenne, ha egyszer te is konyhatündér lennél? Hívd meg az áldozataid feleségét, amikor te főzöl! Egy palacsinta csak megy?
Kirka
Simon
Válasz erre: zsoltne.eva
Köszönöm! Majd visszatérek rá jövő héten! :-)
Simon
Hogy neked mindig tele lesz a hasad???
Üdv,
Pí.
Mindig olyan érzésem van a cikkeid végére, mintha egész nap te fáradoztál volna az ételek elkészítésével.
Lehet, hogy ezért tetszenek annyira a receptjeid? ;-)
Pussz,
Tündér
Kirka