Ff. gasztroblogger pacalpörköltje
Látogatók száma: 325
Kis költségvetésű étkezés ff. gasztrobloggereknek.
Éhes Simon pacallal álmodik... Ma az egyik kedvencem készítjük el, a pacalpörköltet. Már csorog a nyálam, hogy milyen jót fogunk ma is főzni. Persze mivel az idő pénz, és nekünk abból van a legkevesebb, így a pacalpörkölt készítés egy ingyenes változatát mutatom ma be nektek.
Ha valaki nem akar túlzott költekezésbe esni, akkor ajánlom, hogy nézze meg a barátai címlistáját, és küldjön egy köremailt. A csali email receptje: némi elővezetés után, meséljük el, hogy valamelyik nap, milyen vacak pacalt ettünk az egyik részünkről nem reklámozandó étteremben (mivel oda mi nem járunk, így nem lesz nehéz nem nevesíteni a bűnöst). Ha fokozni akarjuk a csali találati arányát, akkor még meséljünk a rég elveszített nagyiról, aki a világ legjobb pacalpörköltjét volt képes nekünk elkészíteni. (A nagyi ilyentén való felhasználását, nem tiltja egyetlen szakácskönyv sem, sőt a nagyi is biztos megértőn néz le fentről, az ő kis éhes unokájára.)
Amennyiben elég sok helyre elküldtük az emailünket, akkor biztos lesz egy barátunk, akinél hétvégén a felesége pont pacalt készít, és a haver dicsekedni akarván a jóasszonnyal, meghív bennünket egy kis pacalozásra (ff. társaimnak mondom, mellékesen sörözésre).
Így tehát az előkészítést és a beszerzést bízzuk bátran a haverunk nejére.
Friss feleségeknek írom a hozzávalókat:
1 kilogramm tisztított marhapacal
3-4-5 nagy fej hagyma
2-3 gerezd fokhagyma
1-2... paradicsom
1 zöldpaprika
5 evőkanál olaj
1 evőkanál édes-nemes pirospaprika
1 csipet őrölt kömény
1 mokkáskanál szárított majoránna
Elkészítés:
A pacalt többször cserélt hideg vízben mossuk át, majd ezt követően hideg vízben tegyük fel főni (fogjuk meg és vigye az asszony...). Amint felforrt, a vizet öntsük le róla és hideg vízben ismét mossuk át. Ezután sós vizet forralunk, beletesszük a pacalt és körülbelül 4 óra alatt puhára főzzük (királyi többes). Amíg a pacal fő, közben megtisztítjuk a hagymákat, a fokhagymát és apróra vágjuk. A paradicsomot forró vízbe mártjuk, lehúzzuk a héját és feldaraboljuk. A paprikát megmossuk, kicsumázzuk, felszeleteljük.
A megfőtt pacalt hagyjuk kicsit kihűlni, kivesszük és ceruza vékonyságú csíkokra vágatjuk a haver feleségével, süsse meg az ő kezét :DDD
Az olajat egy nagyobb lábasban felforrósítjuk, beletesszük a hagymát, kevergetve megpirítjuk és hozzáadjuk a pirospaprikát, felöntjük körülbelül 1 deciliter vízzel. Beledobjuk a pacalszeleteinket, a fokhagymát, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, megszórjuk őrölt köménnyel, majoránnával. Mintegy fél órahosszat lassú tűzön főzzük és hagyjuk a levét besűrűsödni.
Ha minden jól ment és időre odaértünk, akkor a haverunk oldalbordája sós vízben főtt burgonyával és egy-egy behűtött sörrel együtt tálalja a két farkaséhes csávónak a remek pacalt.
Ha hálásak akarunk lenni a havernak, nyaljuk ki a tányért az utolsó szőrszálig, és csapjunk a - menet közben előkerült - boros hordó fenekére, no meg az asszonykáéra.
Jó étvágyat hölgyeim és uraim!
A cikket írta: Simon
Hozzászólások
időrendi sorrend
simon
A hímsoviniszta humora vagy bejön vagy nem, lásd lentebb. Nékem írói szemmel tetszik, mint nő, pediglen nem tudok nyilatkozni. Bár már sok mindennek gondoltak rosszakaróim :D
Bokor
Nem adom alább! Pacalt akarok!!!!!! :-)
Tyson
Válasz erre: 2inka
Nahát;.
Pedig attól lesz jó csúszós,zselés.
Válasz erre: Sanda
A malacpata betette a kaput.
Pedig attól lesz jó csúszós,zselés.
Te már megint remekeltél! Imádom a pacalt és nincs is mit hozzátennem, vagy elvennem... Ez így jó, ahogy leírtad. Étvágyat azt hoztál, csak pacal nincs, pedig most mit nem adnék érte? :-)
Köszi,
Éva
Válasz erre: Maggie
Mi a probléma?
Válasz erre: Sanda
Te jóságos Isten!
Én kínai módra szoktam.
Válasz erre: Sanda
Te jóságos Isten!
Válasz erre: Maggie
Nyami :) Ez finom lehet, de bevallom én nem főzögetem külön, simán rádobom a pörkölt alapra a felcsíkozott pacalt (szoktam bele tenni 1-2 feldarabolt malacpatát) és megy a kuktába. 1,5-2 óra és lehet enni.
Üdv Maggie
Üdv Maggie
Bár a pacal nem kimondottan a kedvencem, ez a jóféle elkészítési mód hátha meghozza mások kedvét is hozzá!
Pussz,
Tündér