újabb események régebbi események további események
22:11
Tündér módosította a naplóbejegyzését
22:10
Tündér új bejegyzést írt a naplójába
11:47
EKbvtIaARmVg regisztrált a weboldalra
18:55
Arnold91 új bejegyzést írt a naplójába
00:18
Arnold91 módosította a naplóbejegyzését
00:03
Arnold91 új bejegyzést írt a naplójába

Főzelékek

Látogatók száma: 246

A főzelékek alapanyagai különböző zöldségfélék, amelyek sok vitamint és ásványi anyagokat tartalmaznak. Nagyon fontos, hogy a főzelékek készítésénél lehetőleg egészséges anyagokat használjunk. Mindig ügyeljünk a tisztításra és a darabolásra.

Nem csak a tetszetősség, de egyidejű megpuhulása miatt is.
A főzelékek készítésekor használhatunk fagyasztott alapanyagokat is.
A főzelékek fűszerezésénél legyünk óvatosak !
A fűszerek illata és zamata legyen összhangban.
A főzelékek sűrítését többféle módon végezhetjük .
A magyar konyha szívesebben használja a rántást és a habarást.
A főzeléket általában nem szoktuk önállóan kínálni, mindig valami húsétellel vagy valamilyen feltéttel egészítjük ki.
Fontos azonban, hogy ne maradjon ki az étrendünkből.

FINOMFŐZELÉK:

Hozzávalók: sárgarépa, petrezselyem, karalábé, zöldborsó, karfiol, tejföl, liszt, só, ételízesítő, cukor, apróra vágott petrezselyemzöld.

Előkészítés: A zöldségeket megtisztítjuk, a sárgarépát a petrezselyemgyökeret, karalábét, kockára vágjuk. A karfiolt, pedig rózsáira szedjük .

Elkészítés : Ha korai zsenge zöldségfélékből készítjük, akkor kevés olajon megpároljuk, liszttel megszórjuk és tejjel felengedjük.
Ha pedig már nem zsenge, annyi vízzel engedjük fel, amennyi ellepi.
Sóval, ételízesítővel megszórjuk.
Amikor majdnem megpuhultak, hozzáadjunk a karfiolt. Közben a tejfölt összekeverjük a liszttel és addig kavarjuk, míg sima nem lesz .
És a megpuhult zöldségekre öntjük .
Jól elkeverjük petrezselyemzölddel és mérsékelt tűzön összeforraljuk.
Utólag , kevés cukorral és sóval is ízesítjük. ( Ízlés szerint)
Borjúsültek és vagdalthúsok mellé adjuk.

Reszelt Sárgarépa - Főzelék.

Hozzávalók: sárgarépa, tejföl, tejszín,vaj,1 tojássárga, liszt, só, ételízesítő, cukor, apróra vágott petrezselyemzöld.

Előkészítés: A megtisztított sárgarépát lereszeljük .

Elkészítés: A sárgarépát vajon megpároljuk, majd felengedjünk vízzel 2-3 dl.
Sóval, ételízesítővel ízesítjük.
Fedővel lefedjük és lassan puhára főzzük .
Közben a tejszínt, a tejfölt és a liszttet simára keverjük , hozzáadjuk a tojássárgáját és besűrítjük vele a sárgarépát .
Jól elkeverjük és nagyon lassan forráspontig főzzük.
A tetejét meghintjük petrezselyemzölddel.

Kelbimbófőzelék .

Hozzávalók : kelbimbó , liszt , zsír, só , őrölt bors , 1 fej vöröshagyma , petrezselyemzöld.

Előkészítés : A kelbimbót megmossunk , a vöröshagymát lereszeljük.

Elkészítés: A kelbimbót annyi vízben vagy csontlében, - amennyi ellepi - puhára főzzük.
Világos rántást készítünk, hozzáadjuk a vöröshagymát és a petrezselyemzöldet ,és ráöntjük a kelbimbóra.
Sóval, borssal ízesítjük és lassan forraljuk.
A kelbimbófőzeléket egészben sült ürühúshoz , párol marhahúshoz kínáljuk.

Savanyú salátafőzelék: saláta, tejföl , liszt , kapor ,só ,cukor, ecet.

A megmosott saláták torzsát kivágjuk, a leveleit 1 cm csíkokra vágjuk.
A salátát 2-3 dl vízben kezdjük el főzni , beletesszük a kaprot is és megsózzuk.
Amikor a saláta megfőtt , a tejföllel simára kevert liszttel behabarjuk .
Lassan készre forraljuk és utólag ecettel cukorral ízesítjük.



Sok sikert kívánok mindenkinek, aki elkészíti .
Remélem segítettem egy kicsit azoknak, akik szeretnének valami újat kipróbálni, megunták a megszokott ételeket.
Finomak és táplálóak, valamint olcsók! Pláne azoknak, akik otthon megtermelik a zöldségeket .
Már csak tejfölt kell venni és már az asztalon is van az étel.

A cikket írta: cuki1

7 szavazat

Hozzászólások

Megjegyzés:

időrendi sorrend

Én is:)
Hasznos cikk, bár lenne kérdésem. Csak, hogy kötözködjek.. - kedveskedve persze- Hogy a finomfőzelékben mire utal a gyökér? :)

Adtam egy ötöst. :)
:D
Kösz CUKI:D
Köszönöm szépen cuki vagy:)
Nagyon hasznosnak tartottam a cikked kedves cuki.
Szeretem a főzelékeket és a receptjeidet. .............. :)
Őrülök hogy tetszik nektek :)
..........
Én is szeretem a főzelékeket...de általában csak a savanykásakat.
Nálunk is gyakran kerül terítékre valamilyen főzelék. Sok mindenből készíthető, az általad ismertetteken kívül szoktunk zöldbab-, tök- kelkáposzta főzeléket készíteni, és főtt húsok mellé kapor-, fokhagyma-, paradicsom- sóska-mártást. Utóbbit külön ételként is tálalom, akkor bundáskenyeret, vagy tükörtojást készítek mellé. Mindegyiket tejfölösen, kissé megsavanyatva készítem (kivétel a paradicsom szósz). Mindnyájan szeretjük.
:) Köszönöm kiki64. Én is imádom a főzelékeket és a fasírtot is :)
volt egy időszak, mikor a gyermekeim kérték a főzelékeket, s hetente még mindig terítéken van, főleg sóskafőzelék tört krumplival és fasírttal
jó cikk
:)
Köszönöm nektek . Cukik vagytok. :)
ó reszelt répa, ma nem megyek hozzád vacsorázni o:)
Szia Cuki! Elmentettem a receptedet, igaz nem én vagyok a főszakács itthon, de a párom annál inkább! Köszi Orsolya
Hmm, nagyon fincsik a főzelékek, nagyon szeretem Őket. Most meg is éheztem kicsit. :-)

Pussz,
Tündér :-)
Feleségek.hu csevegő

Online felhasználók:

Privát csevegő béta

Csevegő partnerek: