Főzelékek
2010. augusztus 12. - Látogatók száma: 245
A főzelékek alapanyagai különböző zöldségfélék, amelyek sok vitamint és ásványi anyagokat tartalmaznak. Nagyon fontos, hogy a főzelékek készítésénél lehetőleg egészséges anyagokat használjunk. Mindig ügyeljünk a tisztításra és a darabolásra.
Nem csak a tetszetősség, de egyidejű megpuhulása miatt is.
A főzelékek készítésekor használhatunk fagyasztott alapanyagokat is.
A főzelékek fűszerezésénél legyünk óvatosak !
A fűszerek illata és zamata legyen összhangban.
A főzelékek sűrítését többféle módon végezhetjük .
A magyar konyha szívesebben használja a rántást és a habarást.
A főzeléket általában nem szoktuk önállóan kínálni, mindig valami húsétellel vagy valamilyen feltéttel egészítjük ki.
Fontos azonban, hogy ne maradjon ki az étrendünkből.
FINOMFŐZELÉK:
Hozzávalók: sárgarépa, petrezselyem, karalábé, zöldborsó, karfiol, tejföl, liszt, só, ételízesítő, cukor, apróra vágott petrezselyemzöld.
Előkészítés: A zöldségeket megtisztítjuk, a sárgarépát a petrezselyemgyökeret, karalábét, kockára vágjuk. A karfiolt, pedig rózsáira szedjük .
Elkészítés : Ha korai zsenge zöldségfélékből készítjük, akkor kevés olajon megpároljuk, liszttel megszórjuk és tejjel felengedjük.
Ha pedig már nem zsenge, annyi vízzel engedjük fel, amennyi ellepi.
Sóval, ételízesítővel megszórjuk.
Amikor majdnem megpuhultak, hozzáadjunk a karfiolt. Közben a tejfölt összekeverjük a liszttel és addig kavarjuk, míg sima nem lesz .
És a megpuhult zöldségekre öntjük .
Jól elkeverjük petrezselyemzölddel és mérsékelt tűzön összeforraljuk.
Utólag , kevés cukorral és sóval is ízesítjük. ( Ízlés szerint)
Borjúsültek és vagdalthúsok mellé adjuk.
Reszelt Sárgarépa - Főzelék.
Hozzávalók: sárgarépa, tejföl, tejszín,vaj,1 tojássárga, liszt, só, ételízesítő, cukor, apróra vágott petrezselyemzöld.
Előkészítés: A megtisztított sárgarépát lereszeljük .
Elkészítés: A sárgarépát vajon megpároljuk, majd felengedjünk vízzel 2-3 dl.
Sóval, ételízesítővel ízesítjük.
Fedővel lefedjük és lassan puhára főzzük .
Közben a tejszínt, a tejfölt és a liszttet simára keverjük , hozzáadjuk a tojássárgáját és besűrítjük vele a sárgarépát .
Jól elkeverjük és nagyon lassan forráspontig főzzük.
A tetejét meghintjük petrezselyemzölddel.
Kelbimbófőzelék .
Hozzávalók : kelbimbó , liszt , zsír, só , őrölt bors , 1 fej vöröshagyma , petrezselyemzöld.
Előkészítés : A kelbimbót megmossunk , a vöröshagymát lereszeljük.
Elkészítés: A kelbimbót annyi vízben vagy csontlében, - amennyi ellepi - puhára főzzük.
Világos rántást készítünk, hozzáadjuk a vöröshagymát és a petrezselyemzöldet ,és ráöntjük a kelbimbóra.
Sóval, borssal ízesítjük és lassan forraljuk.
A kelbimbófőzeléket egészben sült ürühúshoz , párol marhahúshoz kínáljuk.
Savanyú salátafőzelék: saláta, tejföl , liszt , kapor ,só ,cukor, ecet.
A megmosott saláták torzsát kivágjuk, a leveleit 1 cm csíkokra vágjuk.
A salátát 2-3 dl vízben kezdjük el főzni , beletesszük a kaprot is és megsózzuk.
Amikor a saláta megfőtt , a tejföllel simára kevert liszttel behabarjuk .
Lassan készre forraljuk és utólag ecettel cukorral ízesítjük.
Sok sikert kívánok mindenkinek, aki elkészíti .
Remélem segítettem egy kicsit azoknak, akik szeretnének valami újat kipróbálni, megunták a megszokott ételeket.
Finomak és táplálóak, valamint olcsók! Pláne azoknak, akik otthon megtermelik a zöldségeket .
Már csak tejfölt kell venni és már az asztalon is van az étel.
A cikket írta: cuki1
Hozzászólások
időrendi sorrend
Adtam egy ötöst. :)
Szeretem a főzelékeket és a receptjeidet. .............. :)
..........
jó cikk
:)
Pussz,
Tündér :-)