újabb események régebbi események további események
20:22
Pinokkió módosította a cikkét
23:00
Pinokkió módosította a cikkét
17:40
Pinokkió új cikket töltött fel
09:52
Tündér módosította a naplóbejegyzését
09:52
Tündér új bejegyzést írt a naplójába
01:15
Arnold91 módosította a naplóbejegyzését
01:08
Arnold91 új bejegyzést írt a naplójába
19:05
Pinokkió új cikket töltött fel
20:50
Pinokkió új cikket töltött fel
20:36
Pinokkió módosította a cikkét
20:22
Arnold91 új bejegyzést írt a naplójába
10:41
Ilpaki új bejegyzést írt a naplójába
10:39
Ilpaki új bejegyzést írt a naplójába
00:22
Arnold91 új bejegyzést írt a naplójába

Főzelékek

2010. augusztus 12. - Látogatók száma: 245

A főzelékek alapanyagai különböző zöldségfélék, amelyek sok vitamint és ásványi anyagokat tartalmaznak. Nagyon fontos, hogy a főzelékek készítésénél lehetőleg egészséges anyagokat használjunk. Mindig ügyeljünk a tisztításra és a darabolásra.

Nem csak a tetszetősség, de egyidejű megpuhulása miatt is.
A főzelékek készítésekor használhatunk fagyasztott alapanyagokat is.
A főzelékek fűszerezésénél legyünk óvatosak !
A fűszerek illata és zamata legyen összhangban.
A főzelékek sűrítését többféle módon végezhetjük .
A magyar konyha szívesebben használja a rántást és a habarást.
A főzeléket általában nem szoktuk önállóan kínálni, mindig valami húsétellel vagy valamilyen feltéttel egészítjük ki.
Fontos azonban, hogy ne maradjon ki az étrendünkből.

FINOMFŐZELÉK:

Hozzávalók: sárgarépa, petrezselyem, karalábé, zöldborsó, karfiol, tejföl, liszt, só, ételízesítő, cukor, apróra vágott petrezselyemzöld.

Előkészítés: A zöldségeket megtisztítjuk, a sárgarépát a petrezselyemgyökeret, karalábét, kockára vágjuk. A karfiolt, pedig rózsáira szedjük .

Elkészítés : Ha korai zsenge zöldségfélékből készítjük, akkor kevés olajon megpároljuk, liszttel megszórjuk és tejjel felengedjük.
Ha pedig már nem zsenge, annyi vízzel engedjük fel, amennyi ellepi.
Sóval, ételízesítővel megszórjuk.
Amikor majdnem megpuhultak, hozzáadjunk a karfiolt. Közben a tejfölt összekeverjük a liszttel és addig kavarjuk, míg sima nem lesz .
És a megpuhult zöldségekre öntjük .
Jól elkeverjük petrezselyemzölddel és mérsékelt tűzön összeforraljuk.
Utólag , kevés cukorral és sóval is ízesítjük. ( Ízlés szerint)
Borjúsültek és vagdalthúsok mellé adjuk.

Reszelt Sárgarépa - Főzelék.

Hozzávalók: sárgarépa, tejföl, tejszín,vaj,1 tojássárga, liszt, só, ételízesítő, cukor, apróra vágott petrezselyemzöld.

Előkészítés: A megtisztított sárgarépát lereszeljük .

Elkészítés: A sárgarépát vajon megpároljuk, majd felengedjünk vízzel 2-3 dl.
Sóval, ételízesítővel ízesítjük.
Fedővel lefedjük és lassan puhára főzzük .
Közben a tejszínt, a tejfölt és a liszttet simára keverjük , hozzáadjuk a tojássárgáját és besűrítjük vele a sárgarépát .
Jól elkeverjük és nagyon lassan forráspontig főzzük.
A tetejét meghintjük petrezselyemzölddel.

Kelbimbófőzelék .

Hozzávalók : kelbimbó , liszt , zsír, só , őrölt bors , 1 fej vöröshagyma , petrezselyemzöld.

Előkészítés : A kelbimbót megmossunk , a vöröshagymát lereszeljük.

Elkészítés: A kelbimbót annyi vízben vagy csontlében, - amennyi ellepi - puhára főzzük.
Világos rántást készítünk, hozzáadjuk a vöröshagymát és a petrezselyemzöldet ,és ráöntjük a kelbimbóra.
Sóval, borssal ízesítjük és lassan forraljuk.
A kelbimbófőzeléket egészben sült ürühúshoz , párol marhahúshoz kínáljuk.

Savanyú salátafőzelék: saláta, tejföl , liszt , kapor ,só ,cukor, ecet.

A megmosott saláták torzsát kivágjuk, a leveleit 1 cm csíkokra vágjuk.
A salátát 2-3 dl vízben kezdjük el főzni , beletesszük a kaprot is és megsózzuk.
Amikor a saláta megfőtt , a tejföllel simára kevert liszttel behabarjuk .
Lassan készre forraljuk és utólag ecettel cukorral ízesítjük.



Sok sikert kívánok mindenkinek, aki elkészíti .
Remélem segítettem egy kicsit azoknak, akik szeretnének valami újat kipróbálni, megunták a megszokott ételeket.
Finomak és táplálóak, valamint olcsók! Pláne azoknak, akik otthon megtermelik a zöldségeket .
Már csak tejfölt kell venni és már az asztalon is van az étel.

A cikket írta: cuki1

7 szavazat

Hozzászólások

Megjegyzés:

időrendi sorrend

2010. november 11. 08:59
Én is:)
2010. október 27. 19:28
Hasznos cikk, bár lenne kérdésem. Csak, hogy kötözködjek.. - kedveskedve persze- Hogy a finomfőzelékben mire utal a gyökér? :)

Adtam egy ötöst. :)
2010. augusztus 20. 05:57
:D
2010. augusztus 19. 12:19
Kösz CUKI:D
2010. augusztus 18. 22:59
Köszönöm szépen cuki vagy:)
2010. augusztus 18. 06:15
Nagyon hasznosnak tartottam a cikked kedves cuki.
Szeretem a főzelékeket és a receptjeidet. .............. :)
2010. augusztus 15. 14:17
Őrülök hogy tetszik nektek :)
..........
2010. augusztus 15. 09:52
Én is szeretem a főzelékeket...de általában csak a savanykásakat.
2010. augusztus 14. 16:54
Nálunk is gyakran kerül terítékre valamilyen főzelék. Sok mindenből készíthető, az általad ismertetteken kívül szoktunk zöldbab-, tök- kelkáposzta főzeléket készíteni, és főtt húsok mellé kapor-, fokhagyma-, paradicsom- sóska-mártást. Utóbbit külön ételként is tálalom, akkor bundáskenyeret, vagy tükörtojást készítek mellé. Mindegyiket tejfölösen, kissé megsavanyatva készítem (kivétel a paradicsom szósz). Mindnyájan szeretjük.
2010. augusztus 13. 21:13
:) Köszönöm kiki64. Én is imádom a főzelékeket és a fasírtot is :)
2010. augusztus 13. 11:15
volt egy időszak, mikor a gyermekeim kérték a főzelékeket, s hetente még mindig terítéken van, főleg sóskafőzelék tört krumplival és fasírttal
jó cikk
:)
2010. augusztus 12. 19:56
Köszönöm nektek . Cukik vagytok. :)
2010. augusztus 12. 19:08
ó reszelt répa, ma nem megyek hozzád vacsorázni o:)
2010. augusztus 12. 17:44
Szia Cuki! Elmentettem a receptedet, igaz nem én vagyok a főszakács itthon, de a párom annál inkább! Köszi Orsolya
2010. augusztus 12. 17:02
Hmm, nagyon fincsik a főzelékek, nagyon szeretem Őket. Most meg is éheztem kicsit. :-)

Pussz,
Tündér :-)
Feleségek.hu csevegő

Online felhasználók:

Privát csevegő béta

Csevegő partnerek: