Füstölt kolbászos bableves
Látogatók száma: 661
Füstölt kolbászos bableves 4 személy részére
Hozzávalók:
40 dkg tarkabab (lehet más is, de én babban a tarkát szeretem)
2 db sárgarépa,
2 db fehérrépa, (petrezselyem gyökér, vagy paszternák, ez utóbbi édesebb)
egy negyed zeller
Kb.: kétujjnyi kolozsvári szalonna, és még sok maradék füstölt szalonnabőr
kb.: 25 cm jobb minőségű füstölt parasztkolbász
5 dkg 8 tojásos csipetke
1 - 2 babérlevél
1 - 2 db cseresznye paprika, vagy hegyes - erős, ha valaki csípősen szereti
és só, - ha szükséges
A rántáshoz:
két kanál zsír, három kanál liszt, három gerezd lereszelt fokhagyma, egy fél kanál őrölt pirospaprika (csak hogy jó színe legyen)
Az előző este beáztatott babot és a szalonnabőrt hideg vízben felteszem főzni. Amikor felforrt, leöntöm az első főzővizét, és ismét hideg vízzel teszem vissza főzni! Erre azért van szükség, mert a pillangós növények szelet csinálnak! Ezzel a módszerrel nincs koncert a takaró alatt! (:-D) Amikor már félpuhára főtt a bab, belerakom a tisztított, és hasábra vágott zöldségeket, a babérlevelet, a csipetkét, a nagyobb darabokra vágott kolbászt, és a kettévágott kolozsvári szalonnát.
Amikor már minden puhára főtt, a fenti rántással berántom, jól összeforralom.
Ha szükséges, akkor utána sózom! Ízlés szerint tejföllel vagy ecettel tálalom.
Puha fehér kenyér illik mellé, és egy jó fröccs utána!
Jó étvágyat!
A cikket írta: emillio
Hozzászólások
időrendi sorrend
Nem is fogom, de kis időt kérek! Az okát a csevegőben már leírtam...
Hogy én is mondjak valamit... nem tudom felétek mi volt a szokás, de ha anyu bablevest főzött, még ha sima is volt, tetézte a végén vagy palacsintával, vagy almás-diós, de pitével... esetleg túróscsusza is számba csusszanhatott. :-)
Puszi,
Éva
Már a recept olvasása is hizlal!
Puszi: Yolla