újabb események régebbi események további események
22:11
Tündér módosította a naplóbejegyzését
22:10
Tündér új bejegyzést írt a naplójába
11:47
EKbvtIaARmVg regisztrált a weboldalra
18:55
Arnold91 új bejegyzést írt a naplójába
00:18
Arnold91 módosította a naplóbejegyzését
00:03
Arnold91 új bejegyzést írt a naplójába

Gyros nálunk- Külföldi íz itthon is!

Látogatók száma: 340

Egyszerűen és gyorsan elkészíthetjük, és kényeztethetjük el a párunkat, a családunkat, és a vendégeinket a görögök hagyományos ételével, a Gyrossal!

A görögöktől vettünk át egy csomó mindent: az olimpiát, a művészeteket és a demokráciát. Kultúrájukból származik az ottani, hagyományos Isteni áldás a GYROS is. Igaz, az itthon elkészített gyros egyáltalán nem olyan, mint, amit ott kapunk. Ezek csak halovány utánzatok, és némelyikük kiábrándító...
2007-ben Görögországban jártam, és Skiathos szigetén kóstoltam meg életemben először, és azóta nem tudok róla lemondani. Először volt bennem egy kétely, hogy vajon milyen is lehet, de mikor beleharaptam, tudtam, hogy ez kell nekem :)
Sok helyen megkóstoltam már, de nem sokra mondtam azt, hogy igen ez finom volt. Egyszer fogtam magam és kipróbáltam otthon, és azóta, aki megkóstolta mindenki megnyalta utána mind a tíz ujját. Hatalmas sikert aratott, és azóta is egyre jobban csinálom. Mindent otthon csinálok meg, és szeretném ezt most megosztani Veletek, hogy Ti is kipróbálhassátok, ha szeretnétek! Higgyétek el rajongani fognak érte!!!
Először is nagyon fontos az, hogy minden házi készítésű!!!! Csupán csak az alapanyagokat kell megvenni hozzá, és kezdhetünk is nekilátni.
Hozzávalók: 6-7 pitához (6-7 fő részére)
Elkészítés: kb. 2-2,5 óra

Húshoz:
* kb. 80 dkg sertés comb (de az sem baj, ha több)
* 1 csomag gyros pác
* 1 dl olaj

Tzatziki öntethez:
* 1-2 db kígyóuborka
* 1 nagy dobozos tejföl
* 1 csipetnyi só (ízlés szerint)
* 1-2 gerezd fokhagyma (ízlés szerint)

Pitához:
* kb. 1/2 kg liszt
* kb. 2 dkg élesztő
* 1/4 teáskanál cukor
* 1/4 evőkanál só
* pár dl langyos víz

Zöldségek, sajt:
* 15-20 dkg krémfehér sajt (lehet feta sajt is, de az jóval drágább)
* 1 db kígyóuborka
* 1-2 db paradicsom
* 1 fej lila vagy vörös hagyma

Először is érdemes a pita tésztát elkészíteni, mivel annak meg kell kelnie. Kevés langyos vízhez hozzáadjuk az élesztőt, és egy kis cukrot. Nagyon fontos, hogy sót ne tegyünk bele, mert akkor nem fut fel az élesztő!!! Amikor felfutott az élesztő, akkor összekeverjük a liszttel, és hozzáadjuk a többi cukrot és a sót, majd annyi langyosított vizet adunk hozzá, hogy lágy kenyértészta állagú legyen. (ennek az a lényege, hogy ne ragadjon a kezünkhöz, ne legyen ragadós) Letakarva egy órát kelesztjük, vagy ha van gyors kelesztője valakinek, akkor abban 30-40 perc alatt megkel! Mikor megkelt, akkor lisztes kézzel körülbelül egyenlő golyókat formálunk belőle, és még 10-15 percig kelesztjük. Eközben a sütőt előmelegítjük, a lehető legmelegebbre, ez nagyon fontos! A golyókat jól belisztezve kb. 1/2 cm vastag, pita nagyságúra nyújtjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk. Fontos, hogy azt tegyük először a tepsibe, amelyiket először kinyújtottuk, és hogy a tésztának az a fele legyen felül, ami addig alul volt (magyarul meg kell fordítani). Pár percre betesszük sülni. A sütő ablakon keresztül nézhetjük, ahogy szétvélik a tészta, vagyis felpúposodik. Nem kell, hogy barnára süljön, elég, ha megpirul egy picit, vagy az sem baj, ha fehér marad! Nem szabad túlsütni, mert akkor megkeményedik. A lényeg, ha felpúposodott utána meg kell fordítani. Néha azonban előfordul, hogy nem válik teljesen szét, de akkor is meg kell fordítani, és később szét lehet belül vágyni. Majd, ha a másik oldalát is hagytuk megsülni, akkor kiszedjük a kész pitákat. Kitesszük őket egy tálcára, és takarjuk le egy konyharuhával, hogy ne száradjanak meg!!! Ha sok rajta a liszt, akkor lekaparhatjuk róla a felesleget. A pitának (körnek) az egyik oldalából levágunk egy kicsit, és ott töltjük majd be az alapanyagokat!
Ezután a kis kockákra feldarabolt sertés combot kell bepácolni. Tehát a húshoz hozzáadjuk a gyors pácot, és ráöntjük az olajat, majd összedolgozzunk őket. Alufóliával letakarjuk, hogy a hűtő ne vegye át a pác szagát, és kb. 20 percig a bent hagyjuk. Majd szép barnára megsütjük. Sütéskor nem kell hozzáadni több olajat, mert annyi éppen elég, amennyit ráöntöttünk.
Majd megcsináljuk a tzatziki öntetet. Ehhez az uborkát apróra reszeljük, besózzuk egy kicsit hagyjuk, hogy levet eresszen. A levet leöntjük róla, majd hozzáadjuk a tejfölt és az összepréselt fokhagymát, majd ha kell sóval tovább ízesítjük, és ezt is a hűtőbe tesszük egy kicsit.
Hát eddig kész is vagyunk, már csak a pitába kell beletölteni az alapanyagokat. Én legelőször egy kis tzatzikivel szoktam megkenni a pita belsejét, ezután beleteszek néhány karikákra vágott kígyóuborkát, egy pár apróra vágott paradicsomot és sajtot, és egy kis hagymát. Ezeket mind ízlések megfelelően. Ha ezeket beletettük, akkor következik a hús (ne sajnáljuk belőle). Erre jöhet még egy kis tzatziki, egy kis sajt, uborka, paradicsom, vagy, ahogy szeretnénk,majd beletesszük a pita levágott részét. Ha szeretnétek, akkor rakhattok bele sült krumplit is, mert eredetileg is raknak bele Görögországban, de én nem szoktam. Ezzel el is készítettük a házi gyrosunkat:) Nagyon, nagyon finom bízzatok bennem!!! Nagyon jó vendégváró, és család kényeztető étel.

Jó étvágyat hozzá!!! :)

A cikket írta: csencsi90

7 szavazat

Hozzászólások

Megjegyzés:

időrendi sorrend

megtekintés Válasz erre: Petra

A hétvégén kipróbáltam! Mindenkinek nagyon ízlett!!!
Sajnos a pitáim sütés közben nem púposodtak fel, nem lettek üregesek, de utólag késsel megoldottam a problémát.
Köszönöm a receptet, betettem a családi kedvencek közé:-)

Örülök, hogy jól sikerült!!!! =) Nyugi, először nekem sem lett a legjobb a pita, de ha sütsz még egy párszor, akkor belejössz!!!! =) Annyi, hogy azt tapasztaltam azóta, hogy nagyon kevés víz kell (kb fél dl, vagy annyi sem), kicsivel több élesztő, mint amit írtam!!! Így talán jobban megkel, ahogy észrevettem!!!! =)
A hétvégén kipróbáltam! Mindenkinek nagyon ízlett!!!
Sajnos a pitáim sütés közben nem púposodtak fel, nem lettek üregesek, de utólag késsel megoldottam a problémát.
Köszönöm a receptet, betettem a családi kedvencek közé:-)
Gyros, imádom!!!
Épp most ettem tzatzikit az ebédhez, a görög "étkek" a gyengéim (az olaszok mellett) !
Ki fogom próbálni, nagyon jól hangzik!
Megéheztem! Minek írtok ilyeneket.-)
Pussz,
Tündér

megtekintés Válasz erre: boszorkány

A kedvenc kajám, de igazad van, sok helyen csalódik az ember, mert nem olyan...bár én nem voltam görögben, így nem tudom milyen az eredeti, de megvan a kedvenc helyem, ahol tuti finom.
Ki fogom próbálni az általad leírtakat, majd jelzem milyen lett. Köszi.

Oké, akkor nem vagyok egyedül :D Tényleg érdemes kipróbálni, mert finomabb és jobban meg is éri! Ez egy pár száz forintból kijön. Kb. kettőt eszel meg otthon, annak az árán, ha vennél valahol, tehát nem mindegy! :)
Várom a visszajelzésed :)
A kedvenc kajám, de igazad van, sok helyen csalódik az ember, mert nem olyan...bár én nem voltam görögben, így nem tudom milyen az eredeti, de megvan a kedvenc helyem, ahol tuti finom.
Ki fogom próbálni az általad leírtakat, majd jelzem milyen lett. Köszi.
Feleségek.hu csevegő

Online felhasználók:

Privát csevegő béta

Csevegő partnerek: