Hentes szelet, ahogyan én készítem
Látogatók száma: 3 675
Múlt hétvégén vendégség volt nálunk, megint vakartam a fejem, hogy mit kellene főzni, ami jó is, sok is, viszonylag gyorsan el is készül. Az eredményt alább láthatjátok.
Nagy a család, sok a jó evő, olyan étel kellett, ami laktató és finom. Gondoltam, hiába ünnep (a férjem születésnapja volt), szakadjunk már ki a rántott hús-krumplipüré-uborkasaláta Bermuda háromszögből és újítsunk valamit.
Hosszas keresgélés után találtam a hentes szeletre, meg annak millió változatára. Így hát eldöntöttem, saját kútfőből fogom megvalósítani az aznapi ebédet.
Az alapkoncepció tetszett, néhol kihagytam valamit, máshol hozzátettem.
Lássuk akkor, avagy, hozzávalók négy személyre.
1 kg sertés hús, én most karajból csináltam, mert kevés idő híján nekem ezt a legkönnyebb szeletelni
20 dkg sonka
20 dkg húsos szalonna
1 kis üveg csemege uborka
2 dl paradicsomlé, vagy egy nagy doboz paradicsompüré
só, bors
A húsokat szépen fölszeletelem, finoman sózom, majd borsozom. Ha elég vékonyra sikerül vágni, akkor nem muszáj klopfolni. Ezután lisztbe forgatom és hirtelen átsütöm őket, majd kiszedem egy tálba mindet.
A húsos szalonnát is hosszú, vékony csíkokra vágom, a zsírját kisütöm egy mélyebb lábasban, a szalonnákat kibányászom belőle, félreteszem. Ebben a visszamaradt zsírban megpirítom a hasonlóra felaprított sonkát.
Szintén kiszedem és félreteszem.
Az uborkának kb. a felét ugyanígy darabolom.
A szalonnazsírba beleszórok egy evőkanál lisztet, nagyon kicsi rántást készítek, gyorsan elkeverem, jöhet bele a paradicsomlé. Kicsi vízzel hígítom, vegetát, esetleg egy fél leveskockát dobok bele.
Szépen beleszedem a húsokat és fedő alatt készre párolom őket, majd ismét egy tálba félreteszem, míg a ragu elkészül.
A fazékban lévő mártásba beledobom először a szalonnát, majd a sonkát, végül az uborkát. Pár perc alatt összerottyantom, és a tálba helyezett húsokra rápakolom az egészet.
Lehet úgy is csinálni, hogy egyesével tesszük a húsra a ragut mikor az már a tányéron van, ez csak idő kérdése, nekem meg mostanában abból van a legkevesebb.
Mutatós, finom ebéd lett, estére el is fogyott, pedig én ennek az adagnak a dupláját csináltam. No, de hát egy szakácsnak az a dicséret, ha üres a fazék és a tányért olyan tisztára nyalják, hogy szinte mosogatni sem kell utána.
Kívánok mindenkinek jó étvágyat hozzá!
A cikket írta: anubis
Hozzászólások
időrendi sorrend
Válasz erre: Láng Áron János
Nem kellet volna külön választani, a szalonnát, sonkát, a sorrend a nélkül is jó. Az alap felállás,: szalonna, hagyma, /félkarikára, fonnyasztva a szalonnán/ Csemege uborka, kevés liszt, /akár el is hagyható/ Kevés vízzel összeforralva. / Víz helyett, nyugodtan ráöntheted az uborka levét. A vegetával, leveskockával csak rontasz. Hidd el, a kevesebb néha több. Ízlés szerint só, bors, erős paprika.
Válasz erre: anubis
Ez csak azon múlik, ki mit szeret jobban.
Válasz erre: zsoltne.eva
Köszi Sanda, megmentettél! A végén a maradék husit is csíkokra vágom, így majdnem kínai kaja lesz belőle... :-)
Válasz erre: Sanda
Szerintem rizzsel jobb....
Válasz erre: zsoltne.eva
Köszi... No most akkor tunkoljam kenyérrel, vagy jó hozzá egy kis párolt rizs? Most nem nézek utána, ha már egyszer itt van előttem... :-)
;-)
Válasz erre: anubis
Szia Éva!
Helyes, ez elég is lesz kettőtöknek a hétvégére. Az ízekre majd figyelj, én pont arcüreg gyulladásban voltam/vagyok, szinte semminek nem éreztem az ízét, azért is kellett olyan kaját csinálnom, amit nem nagyon kell fűszerezgetni. Utálok így főzni, de most muszáj volt.
Puszi és jó étvágyat előre is! :)
Válasz erre: zsoltne.eva
Szia Anubis!
Amennyire meghoztad nekem most az étvágyam, percig sem gondolkodom tovább, hogy elkészítem avagy sem. Még, ha addig élek is! Eléggé kifejező voltam? Remélem ezt érzed... de csak majd holnap. Úgyis jön a hétvége. Tartalmas, laktató étel. És én mindent szeretek, ami husiból van. Elegem van a lányom babos tortájából, amit az internetről böngészett ki és el is készítette... :-)
Puszi,
Éva
Helyes, ez elég is lesz kettőtöknek a hétvégére. Az ízekre majd figyelj, én pont arcüreg gyulladásban voltam/vagyok, szinte semminek nem éreztem az ízét, azért is kellett olyan kaját csinálnom, amit nem nagyon kell fűszerezgetni. Utálok így főzni, de most muszáj volt.
Puszi és jó étvágyat előre is! :)
Amennyire meghoztad nekem most az étvágyam, percig sem gondolkodom tovább, hogy elkészítem avagy sem. Még, ha addig élek is! Eléggé kifejező voltam? Remélem ezt érzed... de csak majd holnap. Úgyis jön a hétvége. Tartalmas, laktató étel. És én mindent szeretek, ami husiból van. Elegem van a lányom babos tortájából, amit az internetről böngészett ki és el is készítette... :-)
Puszi,
Éva