újabb események régebbi események további események
09:22
wXavBLqjCthMSuKG regisztrált a weboldalra
12:27
Tündér módosította a naplóbejegyzését
12:26
Tündér új bejegyzést írt a naplójába
02:01
Pinupduzk regisztrált a weboldalra

Karamelizált dió

Látogatók száma: 414

Ma ezen fáradoztam:

Karamellizált dió

Én a narancshéjat is hasonlóan csinálom, mindkettő finom rágcsálnivaló.A leirást a Googléból vettem,a kép saját, gyakran szoktam csinálni..

A karamellizált dió alapvetően rágcsálnivaló, de aprítva adhatjuk müzlikhez vagy salátákhoz is. A karamellizálás folyamata miatt némi rutint igényel az elkészítése..

Hozzávalók:

10 dkg cukor
10 dkg dió
opcionális: ½ tk só

Elkészítés:

Egy vastag aljú edényben a cukrot folyamatos keverés közben közepes tűzön felolvasztjuk.
Ha kellőképpen folyékony, de még világosbarna színű, a diót (és ízlés szerint a sót) azonnal hozzáadjuk, alaposan átkeverjük és a tűzről levesszük.
A karamellel elkevert diót (szintén azonnal) egy sütőpapírral bélelt tepsire vagy sütőpapírral borított vágódeszkára simítjuk.
Ha kihűlt – attól függően, hogyan kívánjuk fogyasztani – darabokra szedjük, illetve felaprítjuk.

Tippek:

A só opcionális: különleges kombináció a karamellel, ugyanakkor el is hagyható.
A lényeg az időzítés: a cukor kezelhetően olvadt (karamellizált) legyen, amikor belekeverjük a diót, azaz legyen még a karamell megkötése előtt elegendő idő arra, hogy belekeverjük a diót, ugyanakkor ne is égjen meg a karamell! Egyszerűbb az átkeverés, ha a diót félbevágva tesszük a karamellbe.
Tároljuk a diót lezárt dobozban, hűvös helyen, használjuk fel mihamarabb. Eléggé tartalmas snack, pár darab elég belőle.
Nem sós változatában felhasználható süteményekhez, édességekhez, például egészben vagy apróra vágva muffinok, diótorta dekorációjaként is.
A karamellizált dió lehet magában csemege, különleges hozzávaló (például dióolajjal készülő salátákhoz), így ideális ünnepi vagy vendégváró ételekhez is.

A cikket írta: Ilona

1 szavazat

Hozzászólások

Megjegyzés:

időrendi sorrend

 
Ha érdekel, a húzott, és nyújtott karamellt is leírhatom, amikor azt látjuk, hogy átlátszó virágok, stb.. vannak formázva a tortákon.

Az is karamell, csak vizes alapú, amit majdnem teljesen besűrítünk, de előtte egy kiskanál ecetet adunk hozzá, ami gátolja a cukor kikristályosodását. De annyival előtte, hogy az ecet szaga elillanjon belőle. Akkor a cukrászok, akárcsak a fondant, a temperálásra előkészített csokit, és ezt is márványlapon, vagy bármilyen fényes felületen dolgozzák fel, a karamelleket mindig olajos kézzel formázzák meg.. Sajnos az ő ujjaik az idő előre haladtával durva felületű lesz, hogy mindig a forró karamellekkel dolgoznak, egy idő után már észre sem veszik..
 
Ilona kedves, a cukrász képzésről ragadt rám valami, ismerem az összes cukrász titkot, bár a könyveket most kölcsön adtam, de nem csak dióval lehet.. bármilyen maggal..

Az egyik csemege, amit ott olvastam, hogy kókusz reszelékkel készítünk grillázst, (grillázs bármilyen mag és cukor karamellizálása, egyelő arányban a cukor és az olajos mag), szóval kókusz reszelékkel elkészítjük, majd vékonyra kinyújtjuk, (a cukrászok olajos kézzel formálják a karamellt), és a vékony kókusz grillázs szeletkéket csokiba mártjuk. Készen drága csemege, ami otthon is elkészíthető..

Szóval bármilyen olajos maggal készíthető grillázs. A lényeg, a cukor és a mag egyforma mennyiségű arányban legyen..

- és igen, lehet citrusok reszelt héjából is készíteni.. (felturbózva úgy, hogy készen csokiba mártjuk)

Csak a nevük változik:

Dióból: diógrillázs
kókuszból: kókuszgrillázs, stb...stb...

és persze lehet mandulából is, amiből a marcipán készül...

(A megavasodott olajos magokat újra finommá tehetjük, ha megpirítjuk, és azzal elillan a nedvessége, és vissza kapja az eredeti finom ízét).

megtekintés Válasz erre: Ilona

Szia, Julika!
Ha jó a műfog, nem probléma! :))) ( Alul nekem is van potfogam), de vidáman rágom, mert imádom! Sőt, azóta rágom, mióta van, korábban ha ráharaptam, csillagokat láttam, de nem a gyönyörűségtől..:)

Puszi: Ilona

Szia Ilona!

Nekem fenntartásaim vannak a kemény cukros dolgokkal szemben, mert van egy-két koronám. Ha véletlen letörik egyikből egy darab...Hát nem egyszerű a pótlás és iszonyú sok pénz.

De azért kipróbálom! Majd óvatosan!!!!! :-))))

puszi
Juli

megtekintés Válasz erre:

Szia Ilona!

Hű ez nem lehet rossz!

Gondolom műfogsorral és koronákkal rendelkezőknek vigyázni kell vele? :-)

pusz
Juli

Szia, Julika!
Ha jó a műfog, nem probléma! :))) ( Alul nekem is van potfogam), de vidáman rágom, mert imádom! Sőt, azóta rágom, mióta van, korábban ha ráharaptam, csillagokat láttam, de nem a gyönyörűségtől..:)

Puszi: Ilona
 
Szia Ilona!

Hű ez nem lehet rossz!

Gondolom műfogsorral és koronákkal rendelkezőknek vigyázni kell vele? :-)

pusz
Juli
Feleségek.hu csevegő

Online felhasználók:

Privát csevegő béta

Csevegő partnerek: