Karamelizált dió
Látogatók száma: 416
Ma ezen fáradoztam:
Karamellizált dió
Én a narancshéjat is hasonlóan csinálom, mindkettő finom rágcsálnivaló.A leirást a Googléból vettem,a kép saját, gyakran szoktam csinálni..
A karamellizált dió alapvetően rágcsálnivaló, de aprítva adhatjuk müzlikhez vagy salátákhoz is. A karamellizálás folyamata miatt némi rutint igényel az elkészítése..
Hozzávalók:
10 dkg cukor
10 dkg dió
opcionális: ½ tk só
Elkészítés:
Egy vastag aljú edényben a cukrot folyamatos keverés közben közepes tűzön felolvasztjuk.
Ha kellőképpen folyékony, de még világosbarna színű, a diót (és ízlés szerint a sót) azonnal hozzáadjuk, alaposan átkeverjük és a tűzről levesszük.
A karamellel elkevert diót (szintén azonnal) egy sütőpapírral bélelt tepsire vagy sütőpapírral borított vágódeszkára simítjuk.
Ha kihűlt – attól függően, hogyan kívánjuk fogyasztani – darabokra szedjük, illetve felaprítjuk.
Tippek:
A só opcionális: különleges kombináció a karamellel, ugyanakkor el is hagyható.
A lényeg az időzítés: a cukor kezelhetően olvadt (karamellizált) legyen, amikor belekeverjük a diót, azaz legyen még a karamell megkötése előtt elegendő idő arra, hogy belekeverjük a diót, ugyanakkor ne is égjen meg a karamell! Egyszerűbb az átkeverés, ha a diót félbevágva tesszük a karamellbe.
Tároljuk a diót lezárt dobozban, hűvös helyen, használjuk fel mihamarabb. Eléggé tartalmas snack, pár darab elég belőle.
Nem sós változatában felhasználható süteményekhez, édességekhez, például egészben vagy apróra vágva muffinok, diótorta dekorációjaként is.
A karamellizált dió lehet magában csemege, különleges hozzávaló (például dióolajjal készülő salátákhoz), így ideális ünnepi vagy vendégváró ételekhez is.
A cikket írta: Ilona
Hozzászólások
időrendi sorrend
Az is karamell, csak vizes alapú, amit majdnem teljesen besűrítünk, de előtte egy kiskanál ecetet adunk hozzá, ami gátolja a cukor kikristályosodását. De annyival előtte, hogy az ecet szaga elillanjon belőle. Akkor a cukrászok, akárcsak a fondant, a temperálásra előkészített csokit, és ezt is márványlapon, vagy bármilyen fényes felületen dolgozzák fel, a karamelleket mindig olajos kézzel formázzák meg.. Sajnos az ő ujjaik az idő előre haladtával durva felületű lesz, hogy mindig a forró karamellekkel dolgoznak, egy idő után már észre sem veszik..
Az egyik csemege, amit ott olvastam, hogy kókusz reszelékkel készítünk grillázst, (grillázs bármilyen mag és cukor karamellizálása, egyelő arányban a cukor és az olajos mag), szóval kókusz reszelékkel elkészítjük, majd vékonyra kinyújtjuk, (a cukrászok olajos kézzel formálják a karamellt), és a vékony kókusz grillázs szeletkéket csokiba mártjuk. Készen drága csemege, ami otthon is elkészíthető..
Szóval bármilyen olajos maggal készíthető grillázs. A lényeg, a cukor és a mag egyforma mennyiségű arányban legyen..
- és igen, lehet citrusok reszelt héjából is készíteni.. (felturbózva úgy, hogy készen csokiba mártjuk)
Csak a nevük változik:
Dióból: diógrillázs
kókuszból: kókuszgrillázs, stb...stb...
és persze lehet mandulából is, amiből a marcipán készül...
(A megavasodott olajos magokat újra finommá tehetjük, ha megpirítjuk, és azzal elillan a nedvessége, és vissza kapja az eredeti finom ízét).
Szia, Julika!
Ha jó a műfog, nem probléma! :))) ( Alul nekem is van potfogam), de vidáman rágom, mert imádom! Sőt, azóta rágom, mióta van, korábban ha ráharaptam, csillagokat láttam, de nem a gyönyörűségtől..:)
Puszi: Ilona
Nekem fenntartásaim vannak a kemény cukros dolgokkal szemben, mert van egy-két koronám. Ha véletlen letörik egyikből egy darab...Hát nem egyszerű a pótlás és iszonyú sok pénz.
De azért kipróbálom! Majd óvatosan!!!!! :-))))
puszi
Juli
Szia Ilona!
Hű ez nem lehet rossz!
Gondolom műfogsorral és koronákkal rendelkezőknek vigyázni kell vele? :-)
pusz
Juli
Ha jó a műfog, nem probléma! :))) ( Alul nekem is van potfogam), de vidáman rágom, mert imádom! Sőt, azóta rágom, mióta van, korábban ha ráharaptam, csillagokat láttam, de nem a gyönyörűségtől..:)
Puszi: Ilona
Hű ez nem lehet rossz!
Gondolom műfogsorral és koronákkal rendelkezőknek vigyázni kell vele? :-)
pusz
Juli