Kelkáposzta levelek között sütkérező rizsezshús szívem melegével tálalva
Látogatók száma: 309
A kicsit hosszadalmas cím mögött egy finom étek rejtözik, amit most találtam ki és garantálom, nagyon finom.
Előzmények: Korábban már említettem, hogy nálunk húsvásár volt. de mire észbekaptam és 9 órára lementem a piacra, nekem már csak csont jutott, mint a jó fogú kutyának.Apám, szegény ha élne, mindjárt mondaná is, hogy annak is való, mint ahogy tejet sem ivott egész életében, mert az meg macskának való...Kicsit el is keseredtem, mert nagyon ritkán eszem sertéshúst, így a csontok a fagyasztóban kötöttek ki.
Tegnap aztán előkotortam, gyerekek, minden bánatom elrepült, mert arról a néhány csontdarabról több, mint egy félkiló húst lefejtettem, kutyám nagy bánatára. Este kifundáltam, hogy valami tartalmas kaját csinálok, rakott-félét, korán fogok kelni, mert ahhoz idő kell.
Reggel a húsból pörköltet készítettem, mikor majdnem megfőtt, beletettem egy halom apróra-vágott zödséget, ami nálam előre elkészítve szintén a fagyasztóban található. Van abban brokkoli, sárgarépa, zeller, karalábé, zöldborsó és nem utolsó sorban kelkáposzta. Közben megfőztem két marék rizst. A zöldséges pörkölt isteni lett. Ezt összevegyítettem a megfőtt rizzsel.
Hogy a csotok se menjenek kárba-mert milyen finom a velő pirítottkenyéren,-szintén egy nagy fazékban zöldségekkel és a kelkáposztával odatettem főni, gondoltam, ebből remek zöldséges csontleves lesz, amit majd nagyobb tejfölöspoharakba kiadagolva kihülés után szintén a fagyasztóba teszek, később alapléként bármibe felhasználható.
Visszatérve a rakottasomhoz, egy zománcozott tepsibe rétegenként leraktam a zöldséges rizseshúst, majd rá egy réteg kelkáposzta-levelet és így tovább.Mikor elkészültem, a tetejét meglocsoltam tejföllel és vékonyra szelt szalonnát raktam rá, ugyanis ez a jele annak, hogy a sütőben mennyi ideig kell még sütnöm.Néhány perc után a szalonna megpirul és ezzel kész az isteni étek.
Meleg szívvel melegem ajánlom mindenkinek!
B Ilona Tóthné
A cikket írta: Ilona
Hozzászólások
időrendi sorrend
Válasz erre: Ilona
Csináld meg, Cathy, nagyon egyszerű és jó. Én most tettem be a fagyasztóba az alaplevet...
Válasz erre: Cathy
Ehes lettem. :)
Válasz erre: Ilona
Kedves Anyu, mindkettőt imádom, ha elfogy a szépnevű kajám, a jövő héten én is csinálok. Én a sztrapacskát juhtútóval szeretem, holnap mennem kell a boltba, fogok vásárolni..Szép estét Neked, itt már 16 órakor akkora a köd, hogy nem látok..
Puszi
Puszi
Válasz erre: zsoltne.eva
Jó az, ami jó!... éppen most pusztítottuk el az utolsó adagot, miután a mikróban megmelegítettem... itt is az volt a napokban, rakottkel... Én nem, de a sógorom szokott kelkáposzta leveleket is akár a rétegek közé belecsempészni... az övét is megkóstoltam és finom... csak ő, mivel a csípőset szereti, közé szór egy két csilidarabkát... Kert után az étvágy is megnő! :-)
Én is szeretek mindenféle rakottat, finom egytálételek. Lényeg, hogy holnap nem kell főznöm, de azért lehet, hogy csinálok egy jó máglyrakást, mert azt is szeretem...
Puszi
Válasz erre: Anyu
Ilonám!
Olyan érzékletesen írtad le,hogy beindult a pavlovi reflex.Jövő héten lehet én is össze hozok valami hasonlót.Nálam ma sütőtökpüré leves volt pirított kenyérkockákkal és túrós sztrapacska.
Puszi
Puszi
Olyan érzékletesen írtad le,hogy beindult a pavlovi reflex.Jövő héten lehet én is össze hozok valami hasonlót.Nálam ma sütőtökpüré leves volt pirított kenyérkockákkal és túrós sztrapacska.
Puszi