Kocsonya, - ahogy magam is szeretem
Látogatók száma: 570
Ennek a receptnek az a története, hogy régen, amikor még dolgoztam, a kollégáknak mindig vittem valamit. Hol egy kis süteményt,hol valamilyen pogácsát, vagy káposztás kapucsnyikot, vagy éppen kocsonyát! Mindig nyaggattak: - Csinálhatnál megint kocsonyát, mert ilyet nem tud senki, - amilyet Te alkotsz!
Egy régi barátom állandóan azért nyaggatott, hogy írjam már le jó részletesen - szájbarágósan, hogy hogyan kell elkészíteni az emillio féle kocsonyát!
Gondoltam, - megtréfálom, és a következőt írtam számára!
KOCSONYA, - AHOGYAN MAGAM IS SZERETEM
Vedd az emse kotoróját, körmit, fülit, kunkoriját, bűrkéjét, de tehetsz hozzá a sódarból is meg a füstön lógatottból. A hozzávalókból akár el is hagyhatsz ezt-azt ízlés szerint. Mindezeket jól tisztogasd meg. Egy jó nagy badellába tedd fel őket a tűzre, annyi vízzel, amennyi jól ellepi. Várd meg, míg habot vet. Szabadíjjad meg a tajtéktól, majd csendesítsd le alatta a tüzet, hogy csak pötyögjön. Csak ezután vess bele két fő bűzös rózsát, kevés szeklicét. A sót se feledd, - de csak módjával.
Abároljad jó húsz fertályt, - majd sűrű szitán szűrd le. A levit tedd a jégre,- míg szilárd nem lesz. Eztán vedd le zsírját, vesd el,- mert nem kell. Csak így lesz szép tiszta átlátszó. A szilárd lét újra tedd a tűzre, míg nem lesz folyós. Kis tálkák aljára lottyincs egy merítést, és ha megszilárdult - tégy rá annyit az abárolt húsokból, - amennyit akarsz. A hús tetejére merjél még a léből, míg el nem lepi.
Tedd ismét a jégre, míg megszilárdul. Eztán fogyasztható.
Tálaláskor tégy az asztalra balzsamecetet, meg ecetes tormát. Puha kenyér illik hozzá!
J ó é t v á g y a t !
Utóirat: Ha valamit nem tudsz, - akkor fordulj bizalommal - a fal felé!
A cikket írta: emillio
Hozzászólások
fordított időrendi sorrend
Micsoda disznóság! :)
Remek volt!
Pussz,
Tündér
Üdv. Ilona
sódar... bűzös rózsa,... szeklice... he?)
Az újdonság, hogy meg kell dermedjen és úgy teszem bele a főtt dolgokat, majd ez után merek rá, hogy ellepje... Érdekes!
Nálam a jégre tevés egyenlő azzal, hogy nem lesz egy éjszaka fűtés a konyhában, vagy és ez rizikó, a fűtetlen lépcsőház kanyarba teszem pár órára, amíg kihül és mielőtt megszilárdul pirospaprikával megszórom a tetejét...
Mivel a hűtő eddigre kiürült, bőven elférnek a tányérkák. Ugyanis eszi, nem eszi nem kap mást! :-)