újabb események régebbi események további események
22:11
Tündér módosította a naplóbejegyzését
22:10
Tündér új bejegyzést írt a naplójába
11:47
EKbvtIaARmVg regisztrált a weboldalra
18:55
Arnold91 új bejegyzést írt a naplójába
00:18
Arnold91 módosította a naplóbejegyzését
00:03
Arnold91 új bejegyzést írt a naplójába

Lángos Ankával

Látogatók száma: 246

Tudjátok, hogy mikor szerettem legjobban a kelt tészta készítését? Amikor Ankának és a bátyjának tanítottam meg a tésztagyúrás mikéntjét. Van abban valami nagyon jó, amikor átadhatsz valami tudást a következő generációnak abból, amit az előtted lévőtől tanultál. Akkor is, ha nem matematika. :)
A legjobban az tetszett, amikor Ankával egy idő után teljesen egy ritmusra, ugyanúgy gyúrtuk a tésztát, ugyanazzal a mozdulattal, olyan volt, mint egy tánc, amit ketten járunk, csak külön tálban. Anka bátyja viszont őstehetség. A második perc végén úgy gyúrta a tésztát, mintha egész életében ezt csinálta volna. :)

Bár jómagam a sokszög-lángosokat szeretem, Anka kedvéért gyártottam egyszer kerekeket is. Megvan az az előnye, hogy sokkal több mindent lehet rá pakolni. Ankával együtt gyúrtunk.

Kezdetnek fogjunk egy kelesztőtálat vagy egy nagyobb tálat és öntsünk bele majdnem egy kiló lisztet, a maradék is kell majd, de azt később adagoljuk hozzá. A tálba lévő liszthez adjunk kb 1 kiskanál sót - bár ez a mennyiség vitatott, mert én úgy szoktam önteni a sószóróból, szóval az is lehet, hogy két kiskanállal kell bele só. Még sosem mértem le az az igazság. Aki sósabban eszik, az kapásból tehet bele kettőt. Utána alaposan összekeverjük csak a sót a liszttel.

A lisztet szokás felhasználás előtt átszitálni, mert sokkal jobb lesz tőle a tészta, de én ezt a részét mindig kihagyom, időhiány és lustaságom és a szita hiánya miatt. Eddig még nem volt belőle problémám. Közben egy kocka élesztőt langyos tejben egy késhegynyi cukor hozzáadásával felfuttatunk, kb 0,5 liter folyadékban. Ha nincs otthon pont tej, akkor simán vízben is felfut.

VIGYÁZAT! Az élesztő élőlény, ne forrázzuk le, mert akkor annak annyi, kezdhetjük újra. A folyadék ne legyen melegebb, csak amennyit mi is kellemesnek tartanánk gyerekfürdető víznek.

A liszthez hozzáöntjük a felfuttatott élesztőt, majd először fakanállal összekeverem, majd kézzel kell gyúrni.
Szórok még lisztet a keverékre, majd nem gyurmázzuk, mert nem fasírt lesz, hanem "felemel-lenyom-közben picit forgat" technikával szép kerek gombócot formálunk. Anka emlékszel még?

Ha kész, nem fog a kezünkhöz tapadni már.

Ezt egy lisztezett kelesztőtálban kelesztjük. Ha jól csináltuk, akkor az az edény, amiben gyúrtuk szinte tiszta lesz, amikor megdagasztjuk a tésztát, és azt ki tudjuk lisztezni, és abban fog majd megkelni. Picit liszttel megszórjuk a tetejét és leterítjük egy tiszta konyharuhával.

Fél óra kelesztés után, ha duplájára kelt, kivesszük és egyforma darabokra vágjuk vagy tépjük, kb férfi-ökölnyi darabokra. Ezekből kis gombócokat gyúrunk, és újabb fél órát hagyjuk kelni.

Ha ezek a kis gombócok is a duplájukra keltek - a vágódeszkán sorba téve egymás mellé, letakarva konyharuhával - akkor kinyújtjuk a kezünkben tartva, és a forró olajban kisütjük.

***

Amikor utoljára együtt sütöttük, akkor az első kicsit gyenge volt, de a többi már szép. De a legjobb az volt, hogy együtt készítettük.
:)

A cikket írta: Virág

6 szavazat

Hozzászólások

Megjegyzés:

fordított időrendi sorrend

Ügyesek vagytok!!! Fincsi!!! :D:D:D
 
Sok sok receptet olvastam már, de azok szárazak, csak tények. A Tiéd, kedves, kedvet-csináló, benne van a lelked.

megtekintés Válasz erre: Black Angel

Ügyesek vagytok!!! Fincsi!!! :D:D:D

Köszönjük, igyekszünk! :)

Puszi! :)))

megtekintés Válasz erre:

Sok sok receptet olvastam már, de azok szárazak, csak tények. A Tiéd, kedves, kedvet-csináló, benne van a lelked.

Nagyon szépen köszönöm Elina! Szívet melengetőek a soraid!
Tényleg semmi olaj vagy margarin, vaj? Most döbbentem rá, hogy rosszul vagyok beidegződve, mert a cikked nyomán megnéztem pár receptet, és láss csodát, nem kell bele. Nem tudom, én mért szoktam beletenni...most már majd nem fogok. :)

megtekintés Válasz erre: Vázsonyi Judit

Tényleg semmi olaj vagy margarin, vaj? Most döbbentem rá, hogy rosszul vagyok beidegződve, mert a cikked nyomán megnéztem pár receptet, és láss csodát, nem kell bele. Nem tudom, én mért szoktam beletenni...most már majd nem fogok. :)

Azért nem kell bele olaj vaj-margarin vagy zsír, mert a lángost tulajdonképpen kenyértésztából készítik.
Sok egyéb kelt tésztához viszont tesznek, én már többféléhez olajat használok (aranygaluska, bukta, stb.), mert attól könnyebb a tészta, jobban kel, s egyszerűbb készíteni, mint igazi vajat olvasztani vagy hosszabb ideig konyhamelegen hagyni.
Jól elmagyrázdad, s azért jó, mert a kezdők is el tudják készíteni.
Ügyes vagy.
Szia kedves Virág!

A legkedvesebb dolog a világon átadni a tudásunkat a következő generáció számára! Anka és a testvére egy életre megtanulta nemcsak a lángoskészítés tudományát, de a családias hangulat varázsából is becsempésztél nekik egy élményt, amire mindíg szeretettel tudnak majd gondolni: -)

Puszillak

heleenke

megtekintés Válasz erre: Vázsonyi Judit

Tényleg semmi olaj vagy margarin, vaj? Most döbbentem rá, hogy rosszul vagyok beidegződve, mert a cikked nyomán megnéztem pár receptet, és láss csodát, nem kell bele. Nem tudom, én mért szoktam beletenni...most már majd nem fogok. :)

Tényleg semmi. :)

Köszi! :)

megtekintés Válasz erre: katalina

Azért nem kell bele olaj vaj-margarin vagy zsír, mert a lángost tulajdonképpen kenyértésztából készítik.
Sok egyéb kelt tésztához viszont tesznek, én már többféléhez olajat használok (aranygaluska, bukta, stb.), mert attól könnyebb a tészta, jobban kel, s egyszerűbb készíteni, mint igazi vajat olvasztani vagy hosszabb ideig konyhamelegen hagyni.
Jól elmagyrázdad, s azért jó, mert a kezdők is el tudják készíteni.
Ügyes vagy.

Köszönöm! Majd tervezek hozzá rövid videókat is készíteni, csak a múltkori nem volt az igazi.
Puszi!

megtekintés Válasz erre: heleenke

Szia kedves Virág!

A legkedvesebb dolog a világon átadni a tudásunkat a következő generáció számára! Anka és a testvére egy életre megtanulta nemcsak a lángoskészítés tudományát, de a családias hangulat varázsából is becsempésztél nekik egy élményt, amire mindíg szeretettel tudnak majd gondolni: -)

Puszillak

heleenke

Még olyan sok minden van, amit szeretnék megtanítani nekik a magam egyszerű kis életéből. :)

Puszik! :)
Szia Virág !

Nagyon jó, csak tervezhetnél egy olyan kiadó dolgot, ahogy a végére érünk az olvasásnak kiad egy ízelítő adagot. Fincsi volt, köszönjük szépen. Üdv Éva.

megtekintés Válasz erre: Divi Éva

Szia Virág !

Nagyon jó, csak tervezhetnél egy olyan kiadó dolgot, ahogy a végére érünk az olvasásnak kiad egy ízelítő adagot. Fincsi volt, köszönjük szépen. Üdv Éva.

Talán a következő generáció fejlődik annyit technikailag. :)

Köszi! :)
Hmmm....hogy én hogy szeretem a lángos :):):) Nagyon. Sajttal, tejföllel.
Ez is finom lehet. Szeretettel készült.
P.

megtekintés Válasz erre: Postáska

Hmmm....hogy én hogy szeretem a lángos :):):) Nagyon. Sajttal, tejföllel.
Ez is finom lehet. Szeretettel készült.
P.

Azzal Postáska. És egy kevés liszt és élesztő kellett hozzá már csak. :)
Puszi! :)
Feleségek.hu csevegő

Online felhasználók:

Privát csevegő béta

Csevegő partnerek: