Lekváros bukta
Látogatók száma: 289
Anubisnak megigértem a bukta-receptet. Egyszerű, laktató olcsó kelt tészta, legfinomabb kemény szilvalekvárral töltve, mint a derelye.Öregjeink valamikor ezt a lekvárt üstben főzték, olyan keményre, hogy még " ládázni " is lehetett.
Lekváros bukta
Hozzávalók:
50 dkg liszt
3 dkg élesztő
3 dl tej
3 egész tojás
10 dkg margarin
kevés kristálycukor
20 dkg lekvár (barack vagy szilva)
5 dkg porcukor
1 egész citrom reszelt héja
Elkészítés:
Az élesztőt kevéske kristálycukorral kevés langyos tejben felfuttatjuk. Aztán hozzáadjuk a liszthez, valamint a tojások sárgájával, az olvasztott vajjal, az 5 dkg porcukorral, a 3 dl langyos tejjel és a reszelt citrom héjával összevegyítjük, majd robotgéppel (tésztához való keverőfejjel) addig keverjük, míg összeállt a tészta. Ezután a tetejét megszórjuk liszttel, konyharuhával letakarjuk, és kb. 30 percig kelesztjük. Ezután a tésztát lisztezett deszkára helyezzük, és újra alaposan átgyúrjuk. Ha ragad, tegyünk még hozzá lisztet. Kinyújtjuk, téglalap alakúra vagdossuk, majd minden darabot megtöltünk sűrű, kemény lekvárral. A buktákat kivajazott tepsire helyezzük, tetejüket olvasztott vajjal megkenjük, végül 190 fokos előmelegített sütőben aranybarnára sütjük. Porcukorral meghintve tálaljuk.
Kép: saját
A cikket írta: Ilona
Hozzászólások
időrendi sorrend
Válasz erre: emillio
Kedves Ilona!
Jó a tésztája, - ill. az egész recept jó!
De akár töltheted dióval kevert birs
lekvárral is, vagy túrós- mákos töltelékkel.
De dinsztelt káposztával is lehet!
Azt úgy hívják, hogy kapusnyik!
Próbáld ki úgyis! Csak akkor kisebbekre
kell vágni a tésztát, mielőtt megtöltöd a káposztával!
Isteni az édeskés tésztában a káposzta!
Jó édeskés, sós, borsosan!
Pussz: emillio
Kapusnyikot még nem csináltam, pedig nagyon szeretem a káposztát mindenféle feldolgozásban.Ki is fogom próbálni, biztosan finom, mint a répás sütid, amit már többször elkészitettem..Káposztás lángost és palacsintát már csináltam..
Köszönöm a javaslatot! :)
Pussz. Ilona
Jó a tésztája, - ill. az egész recept jó!
De akár töltheted dióval kevert birs
lekvárral is, vagy túrós- mákos töltelékkel.
De dinsztelt káposztával is lehet!
Azt úgy hívják, hogy kapusnyik!
Próbáld ki úgyis! Csak akkor kisebbekre
kell vágni a tésztát, mielőtt megtöltöd a káposztával!
Isteni az édeskés tésztában a káposzta!
Jó édeskés, sós, borsosan!
Pussz: emillio
Válasz erre: Ilona
Rajta Julika, csak el kell kezdeni..)))
Válasz erre: anubis
Köszönöm!!!
Sok puszi érte!
:))
Puszi
Sok puszi érte!
:))
Ilyen receptek olvasásakor mindig késztetést érzek arra, hogy azonnal nekilássak elkészíteni! :-)
Válasz erre: Ilona
Én is szeretem. Ebből a tésztából még túrós táskát is lehet késziteni, néha fele-fele arányban csinálom, már ha van itthon túróm..