újabb események régebbi események további események
08:31
Tündér módosította a naplóbejegyzését
08:31
Tündér új bejegyzést írt a naplójába
08:28
Tündér új bejegyzést írt a naplójába
08:26
Tündér módosította a naplóbejegyzését
08:19
Tündér új bejegyzést írt a naplójába
08:18
Tündér módosította a naplóbejegyzését
08:18
Tündér új bejegyzést írt a naplójába
08:10
Tündér módosította a naplóbejegyzését
08:09
Tündér új bejegyzést írt a naplójába
05:39
Nfejdekofhofjwdoe jirekdwjfreohogjkerwkrj rekwlrkfekjgoperrkfoek ...
13:13
oXqKjmTJteN regisztrált a weboldalra
21:00
TyroneNax regisztrált a weboldalra
15:09
Arnold91 új bejegyzést írt a naplójába

Lila káposzta-, és ringló lekvár

Látogatók száma: 180

Nem találtam sima receptek című rovatot. Csak ezt: Receptek, avagy mit főzzek a férjemnek? És akinek nincs férje? Lehet, hogy férjhez kellene mennem? Csak még nem tudom kinek a férjéhez?

Többször kinyilvánítottam már, hogy a hagyományos konyha a mindenem. Na nem a kézzel mosogatás része, hanem a hazai, hagyományos ételek és ízek elkészítése, és elfogyasztása.
Bár a mostani receptem a mai ebédemhez, - ami egy kis light-os csülökpörkölt krumplival és egy kis savanyúsággal - nem passzol, de azért ezeket a lekvárokat is imádom.

Sült húsok, (sült oldalasok) kiváló bolondítója a két lekvár. Persze nem egyszerre.

Lilakáposzta lekvár
Hozzávalók:
1 kg lilakáposztát, 1 nagy fej lila hagymát szálasva felvágjuk.
2 db körtét meghámozva kockára vágunk.
Szükséges még hozzá 1 dl vörösbor ecet, 2 dl száraz vörösbor, (a száraz vörösborból érdemes 1-2 literes kiszerelésben venni, hogy maradjon a lekvárba is legalább 2 dl!)
1-2 rúd fahéj, 10 dkg cukor,1 ek. olíva olaj, sima napraforgó olaj sem fog rontani a dolgon, ha nincs otthon olivánk.)

A hagymát az olajon megdinszteljük, felöntjük az ecettel, borral, elkeverjük a cukrot benne, felforraljuk.
Majd belerakjuk a fahéjat, káposztát, körtét. Újra forrás után kis lángra tesszük, egy órán keresztül, illetve puhulásig főzzük. Ha elfő a leve, kis vízzel pótoljuk. A végén kivesszük a fahéj rudakat, majd merülő-mixerrel pépesítjük.

A ringló lekvár tavalyi találmányom. Rengeteg nagy szemű ringló volt a falu utcáin lévő fákon.
Gyönyörű darabok, de iszonyú savanyúak. Gondoltam, hogy az édesítő majd megoldja ezt a problémát. Majdnem 1:1-be pakoltam a cukrot. Még mindig kicsit savanyúnak tűnt, amikor az üvegbe raktam őket, de gondoltam télre majd összeérik. Ami így is történt. Több üveg savanyú ringló lekvár vigyorgott a spájzba, ami végül is lekváros kenyérrel, reggelire, ehetetlennek minősült.
Akkor próbáltam ki, mi lenne, ha nem reggelihez, hanem ebédhez használnám.
És lám, a sült oldalassal szerelmesek lettek egymásba. Ez az úgy szeretlek, majd megeszlek...Olyannyira, hogy már csak egy üveg maradt.
Idén már muszáj ismételten savanyú ringló lekvárt készítenem, a család kérésére.
Most csak abban bízom, hogy ebben az évben sem fognak megédesedni a ringlók.

A cikket írta:

2 szavazat

Hozzászólások

Megjegyzés:

fordított időrendi sorrend

Juli, az mieink is tuti savanyuak maradnak, ha neked megédesedne a mindennapoktol. :)
 
Szia Juli!
Ez lekvár érdekes, kifogom próbálni.Még nem hallottam vörösbor ecetről.Gondolom ami megbuggyant vörösbor az abból van , vagy mégse. Rengeteg sárga szilvát tettem el,De nem eleget , mert már rég elfogyott.azt imádja az egész család.
joboszi
 
Szia Joboszi!
Igen nálam a borecet úgy készül, hogy megecetesedik a borom...

Egyébként én sem tudok annyi befőttet, lekvárt és savanyúságot eltenni, hogy az ne fogyjon el tavaszra.

pusz
Juli
Feleségek.hu csevegő

Online felhasználók:

Privát csevegő béta

Csevegő partnerek: