Lila káposzta-, és ringló lekvár
Látogatók száma: 180
Nem találtam sima receptek című rovatot. Csak ezt: Receptek, avagy mit főzzek a férjemnek? És akinek nincs férje? Lehet, hogy férjhez kellene mennem? Csak még nem tudom kinek a férjéhez?
Többször kinyilvánítottam már, hogy a hagyományos konyha a mindenem. Na nem a kézzel mosogatás része, hanem a hazai, hagyományos ételek és ízek elkészítése, és elfogyasztása.
Bár a mostani receptem a mai ebédemhez, - ami egy kis light-os csülökpörkölt krumplival és egy kis savanyúsággal - nem passzol, de azért ezeket a lekvárokat is imádom.
Sült húsok, (sült oldalasok) kiváló bolondítója a két lekvár. Persze nem egyszerre.
Lilakáposzta lekvár
Hozzávalók:
1 kg lilakáposztát, 1 nagy fej lila hagymát szálasva felvágjuk.
2 db körtét meghámozva kockára vágunk.
Szükséges még hozzá 1 dl vörösbor ecet, 2 dl száraz vörösbor, (a száraz vörösborból érdemes 1-2 literes kiszerelésben venni, hogy maradjon a lekvárba is legalább 2 dl!)
1-2 rúd fahéj, 10 dkg cukor,1 ek. olíva olaj, sima napraforgó olaj sem fog rontani a dolgon, ha nincs otthon olivánk.)
A hagymát az olajon megdinszteljük, felöntjük az ecettel, borral, elkeverjük a cukrot benne, felforraljuk.
Majd belerakjuk a fahéjat, káposztát, körtét. Újra forrás után kis lángra tesszük, egy órán keresztül, illetve puhulásig főzzük. Ha elfő a leve, kis vízzel pótoljuk. A végén kivesszük a fahéj rudakat, majd merülő-mixerrel pépesítjük.
A ringló lekvár tavalyi találmányom. Rengeteg nagy szemű ringló volt a falu utcáin lévő fákon.
Gyönyörű darabok, de iszonyú savanyúak. Gondoltam, hogy az édesítő majd megoldja ezt a problémát. Majdnem 1:1-be pakoltam a cukrot. Még mindig kicsit savanyúnak tűnt, amikor az üvegbe raktam őket, de gondoltam télre majd összeérik. Ami így is történt. Több üveg savanyú ringló lekvár vigyorgott a spájzba, ami végül is lekváros kenyérrel, reggelire, ehetetlennek minősült.
Akkor próbáltam ki, mi lenne, ha nem reggelihez, hanem ebédhez használnám.
És lám, a sült oldalassal szerelmesek lettek egymásba. Ez az úgy szeretlek, majd megeszlek...Olyannyira, hogy már csak egy üveg maradt.
Idén már muszáj ismételten savanyú ringló lekvárt készítenem, a család kérésére.
Most csak abban bízom, hogy ebben az évben sem fognak megédesedni a ringlók.
Hozzászólások
fordított időrendi sorrend
Ez lekvár érdekes, kifogom próbálni.Még nem hallottam vörösbor ecetről.Gondolom ami megbuggyant vörösbor az abból van , vagy mégse. Rengeteg sárga szilvát tettem el,De nem eleget , mert már rég elfogyott.azt imádja az egész család.
joboszi
Igen nálam a borecet úgy készül, hogy megecetesedik a borom...
Egyébként én sem tudok annyi befőttet, lekvárt és savanyúságot eltenni, hogy az ne fogyjon el tavaszra.
pusz
Juli