Mézes - csípős házi mustár
Látogatók száma: 178
Hozzávalók:
1 zacskó mustármag (60 g)
0.5 dl ecet (10 %-os háztartási)
0.5 dl oliva olaj (lehet napraforgó olaj is)
kb.: 1.5 dl víz
10 szem koriandermag
2 gerezd fokhagyma (lereszelve)
1 evőkanál méz
só
A koriandert és a mustármagot finomra őröljük (én mákdarálón ledaráltam) Hozzá adjuk a mézet, az olajat , az ecetet és a reszelt fokhagymát. Megsózzuk, majd botmixerrel teljesen egyneműsítjük. Annyi vizet adunk apránként hozzá, hogy tejföl sűrűségű legyen.
Ha valaki nem szereti nagyon erősen, akkor állandóan kevergetve addig főzzük, amíg megfelelő lesz az ereje! (A főzéstől veszít az erejéből)
Ha nem tetszik a színe, akkor kevés őrölt pirospaprikával, vagy kurkumával tudunk a színén változtatni olyanra, - ami már nekünk is tetszik! Ha főztük, hogy veszítsen az erejéből, akkor a főzés után - kihűtjük. Azonnal fogyasztható, de ha a hűtőbe tesszük pár napra, akkor jobb lesz, mert az ízek jól összeérnek!
Fogyasztható főtt- sült kolbászok és húsok mellé, de a húsok pácolásához is kiváló!
Alkotta: emillio
A cikket írta: emillio
Hozzászólások
időrendi sorrend
Kedves Tündér!
A majonéz készítése még egyszerűbb! Attól függ, hogy mennyit akarsz csinálni! Mivel tartósító szereket nem teszek bele, én egy friss tojás sárgáját kikeverem a cseppenként hozzáadott olajjal! Annyi olaj kell hozzá, amennyit felvesz! Akkor jó,ha egybe megáll a krém, és máris kész a majonéz!
Ha hal mellé akarod kínálni, akkor a majonézből csinálj tartárt! Ennek alkotói: Majonéz, fehér bors,(lehet fekete is) só, tejföl, egy fél pohárnyi száraz fehér bor! Én szoktam beletenni még porcukrot is! Ezek aránya ízlés kérdése!
Mivel nincs benne tartósító, csak annyit csinálj, amennyit
max. 2 nap alatt elfogyasztotok, mert a tojás, - az kényes dolog! Úgye, hogy egyszerű?
Pussz: emillio
Így már tényleg hozzá merek fogni!
Pussz,
Tündér
Szia Emillió!
Nekem nagyon tetszik! Házi majonéz recepted nincs véletlenül? Még sosem csináltam, de többektől hallottam már, hogy mennyivel finomabb, mint akármelyik bolti. Csak receptből is rengeteg van a neten, én meg úgy vagyok vele, hogy olyat szeretnék, ami már ki van próbálva és bevált.
Pussz,
Tündér
A majonéz készítése még egyszerűbb! Attól függ, hogy mennyit akarsz csinálni! Mivel tartósító szereket nem teszek bele, én egy friss tojás sárgáját kikeverem a cseppenként hozzáadott olajjal! Annyi olaj kell hozzá, amennyit felvesz! Akkor jó,ha egybe megáll a krém, és máris kész a majonéz!
Ha hal mellé akarod kínálni, akkor a majonézből csinálj tartárt! Ennek alkotói: Majonéz, fehér bors,(lehet fekete is) só, tejföl, egy fél pohárnyi száraz fehér bor! Én szoktam beletenni még porcukrot is! Ezek aránya ízlés kérdése!
Mivel nincs benne tartósító, csak annyit csinálj, amennyit
max. 2 nap alatt elfogyasztotok, mert a tojás, - az kényes dolog! Úgye, hogy egyszerű?
Pussz: emillio
Köszi! Ismét tanultam valamit.
A házilag készített ízesítők szerintem is jobbak, mint a vásároltak. Az sem mindegy, hogy a házit mindenki a saját szája íze szerint készítheti. Van aki savanyúbban, van aki az erősebben szereti...
Én csináltam tavaly savanyú ringlóból lekvárt. Lekváros kenyeret nem lehet kenni belőle, de eszméletlen jó sült húsokhoz.
pusz
Juli
Nekem nagyon tetszik! Házi majonéz recepted nincs véletlenül? Még sosem csináltam, de többektől hallottam már, hogy mennyivel finomabb, mint akármelyik bolti. Csak receptből is rengeteg van a neten, én meg úgy vagyok vele, hogy olyat szeretnék, ami már ki van próbálva és bevált.
Pussz,
Tündér
Azért nem értem,miért kell házi mustárt csinálni,rengeteg fajta jó minőségű mustár kapható.
Elárulom! Először is sokkal olcsóbb az előállítása,
mint egy jobb minőségű mustár ára!
Másodszor: Olyan ízű lesz, - amilyenre én ízesítem
Harmadszor: Az alkotás öröme, - igen, ezt én csináltam!
Van még valami kérdésed? Vagy csak engem akarsz piszkálni?
Ha olvastad volna a csevegőt, akkor tudnád, hogy felkérésre
tettem fel a receptet!
Legyen szép napod! emillio
Ez igazi mustár lesz? Most megint tanultam tőled. :)