újabb események régebbi események további események
09:22
wXavBLqjCthMSuKG regisztrált a weboldalra
12:27
Tündér módosította a naplóbejegyzését
12:26
Tündér új bejegyzést írt a naplójába
02:01
Pinupduzk regisztrált a weboldalra

Minyon házilag

Látogatók száma: 815

Megígértem a férjemnek, hogy születésnapjára megtanulok minyont készíteni. Első próbálkozásra nem is lett olyan rossz, mutatom.

Elő hát internet, millió sütis oldal, lássuk, miből élünk. Rém egyszerűnek tűnik a minyon készítése, addig, amig a bevonóhoz nem érünk. Persze, most lehet, többen legyintenek, ugyan már, mi egy kis cukormáz, de annak, aki először csinálja, meggyűlhet vele a baja.

Leírom a receptet:

2x4 tojásból piskótát sütöttem és egy kb. 30x20-as tepsibe öntöttem. Ha a tojás nagy, elég 3 is. A piskótareceptet mindenki úgy csinálja, ahogy neki bevált, nekem az olajos a tuti.
Elkészítettem a krémet, megkentem vele az egyik lapot, rátettem a másikat és kész is. Hűtőbe tettem dermedni, hogy lehessen szeletelni. Kis kockákra vagy téglalapokra vágtam, ahogy sikerült.
Közben elkészítettem a mázat, ami nem az a fondan, amit a torta bevonására is használunk (én még sose csináltam fondanos tortát ), hanem egy sűrű cukorszirup. Nem is értem, miért hívják fondantnak, de ez már más kérdés.

Így készül:

Fél kiló cukrot, másfél deci vizet és egy teáskanál 20%-os ecetet felteszek főzni közepes lángon. A teteje elkezd habosodni, mint a húslevesnek, simán leszedjük kanállal. Forrás után még 10 percig főztem kis lángon, épphogy gyöngyözzön. Elzárom alatta a gázt, átöntöm egy nagyobb tálba, hogy hamarabb kihűljön. Folyamatos keverés mellett kb. 5 perc alatt elkezd sűrűsödni és kifehéredni. További 5 perc keverés után elérjük a megfelelő állagot. Ha fehér mázat szeretnénk, már kész is, ha színezni vagy ízesíteni szeretnénk, mehet bele pár csepp ételfesték és bármilyen aroma. Ezután állítsuk a sütiket rácsra (én annyira kezdő vagyok, hogy jobb híján a sütő rácsát használtam, alátéve egy tálcát), és behúzzuk a sütiket fondannal. Ez nálam gyakorlat és megfelelő eszközök híján kiskanállal történt. A tetejére öntöttem, hagytam lecsurogni, majd az oldalaira is csurgattam. Ha bevonás közben a máz elkezd sűrűsödni, semmi gond, nyugodtan önthetünk hozzá egy kis vizet, többször is. Nem lesz folyós.
Kb. egy óra alatt készre szárad. Utána hűtőbe tettem.
Krémet mindenki a saját ízlése szerint készítse, ebben főzött vaníliás volt, nem volt időm többfélét csinálni.

A család körében osztatlan sikert aratott a minyonom, legközelebb többféle ízű krémet is kipróbálok.

Jó sütést nektek! :)

A cikket írta: anubis

2 szavazat

Hozzászólások

Megjegyzés:

időrendi sorrend

Kedves Anubisz!

Ha csak a képre nézek már összefut a számban... jájájáj. Éppen igyekszem figyelni a súlyomra, ez tiszta bűnbeesés.
Most kénytelen leszek valami édességet felfalni. Na ennyit a tudatos táplálkozásomról. :P :D
Pusz:A
Szia Anubis!

A kedvenc sütim... bocsi, de átugrottam a recept leírását, mert ez az egy, amit nem akarok kipróbálni, mert hiszen nekem 2 db csokis minyon, az is abból a Aranycipós üzletből, és nem egy akármilyen cukrászdából, bőven kielégíti édességigényemet... külön szerencsém, hogy a lányom nem édesszájú... Hogy mit kóstál ez az édes finomság? 2 db 260 Ft. Inkább ezt veszem meg, mint a másik üzletben 6 db csomagolásút, aminek a "bevonata" a kezemben elolvad... Itt kanyarodok oda, amit írsz, hogy a bevonat nem is olyan egyszerű...
Addig, amíg az "aranycipósé" törik szinte és egyben marad, azt szeretem, ha a számban olvad el..., a másik üzletben vásárolt nyúlik mint az a ... na mindegy, és le tudok mondani a többről annak a kettőnek a javára, pedig 6 db háromszáz-valamennyit kóstál... Tehát fontos a minőség!!!! :-)

No, majd visszatérek dicsérni... :-)

Puszi
Feleségek.hu csevegő

Online felhasználók:

Privát csevegő béta

Csevegő partnerek: